❓ سوال: 👇👇
به اینایی که ارزانی زمان شاه را به رخ ما میکشند، چی باید بگیم؟
✅ پاســخ: 👇👇
🔸نرخ تورم به تنهایی شاخص دقیقی برای شناخت وضعیت اقتصادی نیست، آنچه مهم است قدرت خرید است.
🔸از واضحات علم اقتصاد این است که ارزانی یک کالا یا به دلیل عرضه زیاد است یا تقاضای کم.
با یک بررسی ساده معلوم میشود کالاهای مهمی مانند خودرو یا گوشت و مرغ، عرضه زیادی که نداشته است، (آمار تعداد خودرو و سرانه مصرف گوشت و مرغ مقایسه میشود)
🔸پس نتیجه روشن اینکه قدرت خرید مردم پایین بوده است. طبیعی است وقتی افراد توانایی خرید ندارند، فروشنده تا جای ممکن نرخ را پایین میآورد. اما این ارزانی برای مردم چه سودی دارد؟ کالا ارزان باشد و مردم نتوانند بخرند بهتر است یا اینکه بتوانند بخرند اما گران؟
🔸طبق آمار تعداد خودروی موجود در کشور در سال ۵۷ حدود یک میلیون خودرو بوده و اکنون بیش از ۲۴ میلیون خودرو داریم. (و علیرغم عرضه زیاد هنوز تقاضا زیاد است و فروش خودرو با قرعه کشی صورت میگیرد) یعنی جمعیت کمتر از سه برابر شده اما قدرت خرید خودرو بیش از ۲۴ برابر.
🔸بعبارت دیگر، اینکه مردم در زمان شاه خودرو نمیخریدهاند، نه به این دلیل بوده که از خودرو خوششان نمی آمده، نخیر، نمیتوانستهاند بخرند. طبیعی است فروشنده تا جای ممکن قیمت را پایین میآورد، قسطی هم بدهد اما دریغ از مشتری!
👇شواهد و مستندات افزایش قدرت خرید مردم در پس از انقلاب را در دو مطلب بعدی حتماً ببینید.
🔸(تذکر مهم؛)
این نوشتار به هیچ عنوان درصدد توجیهگر گرانی و تورم نیست و به شدت از آن گلایهمند است و خود مانند اکثر مردم از زیاندیدگان این وضعیت و بیثباتی است. بلکه منظور آنست که در مقام قضاوت، مقایسه جامع و منصفانه داشته باشیم.