📖 حفظ کرامت کارمندان در مدیریت به روش تقوا
🔸در شیوه مدیریت تقوا، نباید با انسانها و کارکنان، برخورد غیرانسانی داشت. اگر با کارمندان اینگونه برخورد کنیم که هر کسی به تشخیص خودش بتواند غیبت کند و نیازی به اجازه مرخصی نداشته باشد، خبر بدهد اما نیازی به اجازه گرفتن از مافوق نباشد، قطعاً کیفیت کار بالاتر خواهد رفت.
🔹مطالعات میدانی نشان می دهد تنظیم ساعت کار توسط خود کارمندان، میتواند کمیت و کیفیت محصولات و همچنین رضایت شغلی کارکنان را افزایش دهد. این استقلال بخشی و شخصیت دادن، احساس خوبی به کارمند میدهد و از کارش بیشتر لذت میبرد. این یعنی با کرامت برخورد کردن با انسانها و حفظ شخصیت آنها.
🔸خداوند به ما کرامت داده است: « و لَقَد کَرَّمنا بَنی آدم؛ ما بنیآدم را گرامی داشتیم» (اسراء/۷۰) ما می توانیم کرامتی را که به واسطه تقوا به ما داده شده است افزایش دهیم؛ چون میفرماید: «إنَّ أکرَمَکُم عِندَاللهِ اَتقاکُم؛ هرکه باتقواتر است، باکرامتتر است» (حجرات/ ۱۳) ولی با آییننامه و مقررات زیادی و اشتباهاتمان، این کرامت را از بین میبریم و افراد را بیشخصیت بار میآوریم.
🔹شاید بعضی از کارمندان و کارگران در صورت حذف روش کارت ساعت زنی، سوءاستفاده کنند؛ البته تعداد آنها کم است. اما در این صورت به کسانی که تخلف کردند و تقوا را رعایت نکردند، مهلت داده میشود تا خودشان را اصلاح کنند و به روش تقوا مقید شود. اما اگر اصلاح نشدند، مدیر مجموعه آنها را قاطعانه اخراج می کند. و بعد از آن به جای مدیریت از بالا به شیوه تشویق و تنبیه، تذکر همکاران دیگر، جایگزین کارت ساعت زنی می شود. همه باید در اداره و کارخانه احساس مسئولیت کنند که اگر یک نفر از سر تنبلی و بیانضباطی تأخیر کرده یا بیجهت غیبت کرد، به او تذکر دهند تا متوجه اشتباهش بشود و خودش را اصلاح کند.
🔸علم مدیریت علاوه بر اینکه شیوه اداره یک مجموعه را به ما میآموزد، درعینحال روشی برای تربیت انسانها است. یعنی مدیر یک مجموعه با روشهای مدیریتی خود در حال تربیت زیردستان خود است. اساساً اهداف مدیریتی ما نباید اهداف تربیتي ما را زیر سوال برده یا نقض کنند؛ بلکه شیوه مدیریت صحیح شیوهای است که اهداف تربیتی ما را تقویت نماید. خداوند وقتی میخواهد ما را تربیت کند با مفهومی مانند تقوا این کار را میکند؛ یعنی انگیزههای درونی ما را تقویت میکند تا بدون نظارت بیرونی عمل کنیم. همین روش تربیتی میتواند در مدیریت استفاده شده و الگو قرار گیرد.
🔹تقوا روشی است برای اداره يک کارخانه. در اداره کارخانه به روش تقوا، به انسان ها شخصیت و کرامت می دهیم؛ در آن صورت یک انسان باشخصیت _ اگر کارمند یا کارگر باشد _ بهتر به وظایفش عمل می کند! پس اگر به روشی غیر از تقوا مدیریت شود و شخصیت ها له شوند، از جنبه اقتصادی هم متضرر می شویم. بهتازگی در علم مدیریت، به این نتیجه رسيده اند که اگر کارگر ما یک «انگیزه درونیِ مستقل» داشته باشد، با کمترین قوانین و نظارتِ بیرونی، کیفیت کارش بالاتر خواهد رفت. تقوا با انگیزههای درونی فرد کار دارد و آنها را بیدار میکند.
✂️
#برشی_از_کتاب : تقوا طرحي براي اداره جامعه؛ ص ۷۲
👤 استاد عليرضا پناهيان
🇮🇷🌹🇮🇷🌹
@serat_z