⭕️جاوورس
◀️در فارسی به آن «گارس» یا «گاورس» گفته میشود. ارزن های ریزی است که در برنج زیاد است. قدیم زیاد بوده است ولی الان چون سم پاشی میکنند جاورس از بین میرود.
◀️خانم ها در قدیم جاورس را از لابلای برنج ها جدا میکردند از ارزن ریز تر است و براق است.
◀️الان جاورس به عنوان غذا یا دارو معروف نیست ولی در قدیم به عنوان غذا یا حداقل به عنوان دارو استفاده میشده است
✅در روایت آمده است:
حَدَّثَنِي مَنْ أَكَلَ مَعَ أَبِي الْحَسَنِ الْأَوَّلِ ع هَرِيسَةً بِالْجَاوَرْسِ وَ قَالَ أَمَا إِنَّهُ طَعَامٌ لَيْسَ فِيهِ ثِقَلٌ- وَ لَا لَهُ غَائِلَةٌ وَ إِنَّهُ أَعْجَبَنِي فَأَمَرْتُ أَنْ يُتَّخَذَ لِي وَ هُوَ بِاللَّبَنِ أَنْفَعُ وَ أَلْيَنُ فِي الْمَعِدَةِ.
یعنی شخصی که با امام رضا(ع) حلیم جاورس میخورد برای من نقل کرد امام(ع) فرمود حلیم جاورس غذایی است که سنگینی ندارد و هیچ آسیب و ضرری ندارد و از این غذا خوشم آمد و دستور دادم تا این غذا را برایم درست کنند و اگر جاورس با شیر درست شود نفع آن بیشتر و نرم تر در معده خواهد بود.
◀️حلیم جاورس به جای گندم در آن جاورس به کار رفته است.
◀️اگر جاورس به جای گوشت با شیر پخته بشود به نظر میرسد بهتر باشد.
✅در روایات از سویق جاورس به عنوان درمان اسهال آمده است.
در روایت آمده است:
مَرِضْتُ بِالْمَدِينَةِ فَانْطَلَقَ بَطْنِي فَوَصَفَ لِي أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع سَوِيقَ الْجَاوَرْسِ وَ أَمَرَنِي أَنْ آخُذَ سَوِيقَ الْجَاوَرْسِ وَ أَشْرَبَهُ بِمَاءِ الْكَمُّونِ فَفَعَلْتُ فَأَمْسَكَ بَطْنِي وَ عُوفِيتُ.
یعنی در مدینه مبتلاء به اسهال شدم امام صادق(ع) فرمود سویق جاورس را با آب زیره مصرف کنم و این کار را انجام دادم و عافیت پیدا کردم.
🆔
@setad_ehya_teb_eslami