⚡️ عصر امام صادق علیه السلام
🔻آیت الله سید احمد مددی (دامت برکاته)
حیات امام صادق (ع) چهار دوره مختلف داشته است که شرایط کوفه متفاوت بوده است:
💠 اول: از ۱۱۴ (سال شروع امامت آن حضرت) تا ۱۲۱ که کوفه آرام است.
💠 دوم: از ۱۲۱ تا ۱۳۲ که قیام زید است. در این سالها در کوفه مساله قیام مطرح شد که برخی گفتند: باید قیام کرد و بنی امیه را از بین برد و تا سال ۱۳۲ که بنی عباس آمدند کوفه نا آرام است و عده ای زیدی شدند و بعد برخی از زید برگشتند و برخی مثل ابوالجارود برنگشتند و تا زمان امام هفتم بودند و برنگشتند. اکثر یمنی های فعلی جارودی اند.
از سال ۱۱۴ تا سال ۱۳۲ _که ۱۸ سال است _ امام صادق (ع) معاصر با بنی امیه اند.
💠 سوم: از ۱۳۲ تا ۱۳۶ که دوران سفاح است که بنی امیه را از بین برد و به ابومسلم و امام صادق کاری نداشت. بعد از آمدن بنی عباس، بنی امیه را تصفیه کردند و سفاح یعنی خون ریز و او بنی امیه را کشت و امام صادق (ع) تا ۱۳۶ با سفاح بودند و بعد منصور آمد.
ابوالعباس سفاح در حیره بود. حیره ۱۷ کیلومتری نجف است و الان بزرگ شده است و کوفه را با آجرهای حیره ساختند. حضرت صادق (ع) در زمان سفاح مدت کوتاهی (حدود شاید ۱۰ روز) کوفه بودند و بعد به حیره برده شدند. و لذا حتی یکسال یا چند ماه بودن امام صادق (ع) در کوفه معلوم نیست... [البته حضرت مسافرت هایی به کوفه داشته اند] زیارت عاشورا و دعای علقمه و زیارت امیر المومنین که حضرت صادق (ع) خواندند و امثالهم برای این سفرهاست که صفوان جمّال نقل کرده است. جمّال یعنی من یکری جمالاً، کسی که جمل کرایه می دهد. در برخی روایات صفوان است که در خدمت امام بوده است و خودش هم ثقه است.
کشف رسمی قبر امام علی (ع) در زمان امام صادق (ع) است و از آن زمان علنی شده است.
💠 چهارم: از ۱۳۶ تا ۱۴۸ که دوران منصور است که تصفیه داخلی کرد. او امام صادق (ع) و ابوحنیفه و ابومسلم و... را کشت. منصور به دنبال عبدالله محض بود و محمد و ابراهیم و... را نیز کشت.
🔺 اینکه ایشان رئیس مذهب شده به خاطر حفظ مذهب در این دورانهای مختلف است.
📚 برگرفته از
جزوه تاریخ سیاسی ائمه علیهم السلام
@seyyed_hossein_kashfi