بسم الله الرحمن الرحیم
لَتُبْلَوُنَّ فِي أَمْوَالِكُمْ وَأَنفُسِكُمْ وَلَتَسْمَعُنَّ مِنَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ مِن قَبْلِكُمْ وَمِنَ الَّذِينَ أَشْرَكُوا أَذًى كَثِيرًا ۚ وَإِن تَصْبِرُوا وَتَتَّقُوا فَإِنَّ ذَٰلِكَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ
به یقین (همه شما) در اموال و جانهاى خود، آزمایش مى شوید! و از کسانى که پیش از شما به آنها کتاب آسمانى داده
شده و از مشرکان، سخنان آزاردهنده فراوان خواهید شنید. و اگر استقامت کنید و تقوا پیشه سازید، (شایسته تر است. زیرا) این (استقامت و تقوا) از کارهاى مهمّ
است
(آل عمران/186)
🟡شأن نزول:
هنگامى که مسلمانان، از مکّه به مدینه 👈مهاجرت نمودند و از خانه و زندگى خود دور شدند، 👈مشرکان دست تجاوز😟 به اموال آنها دراز کرده، آنها را به تصرف خود در آوردند و به هر کس دست مى یافتند، از اذیت و آزار زبانى و بدنى فروگذار نمى کردند.
و به هنگامى که به مدینه آمدند، در آنجا گرفتار بدگوئى و آزار یهودیان مدینه شدند، مخصوصاً یکى از آنان به نام کعب بن اشرف شاعرى بد زبان و کینه توز بود، که پیوسته پیامبر و مسلمانان را به وسیله اشعار خود، هجو مى کرد و مشرکان را بر ضد آنها تشویق مى نمود، حتى زنان و دختران مسلمان را موضوع غزلسرائى و عشقبازى خود قرار مى داد.
خلاصه کار وقاحت را به جائى رسانید که پیامبر(صلى الله علیه وآله) ناچار دستور قتل او را صادر کرد و به دست مسلمانان کشته شد.
آیه فوق طبق روایاتى که از مفسران نقل شده، اشاره به این موضوعات مى کند و مسلمانان را به ادامه مقاومت💪 تشویق 👏مى نماید.
تفسیر:
از مقاومت خسته نشوید
با توجه به آنچه در شأن نزول آمد، مسلمانان به هنگام مهاجرت به مدینه سخت از سوى دشمنان تحت فشار، و مورد انواع آزارها قرار مى گرفتند،😞 آیه فوق آنها را دعوت به استقامت👌 مى کند و از آینده درخشانى😌 که در انتظار آنها است، اجمالاً خبر مى دهد.
1️⃣نخست مى فرماید: شما در جان و مالتان، مورد آزمایش قرار خواهید گرفت (لَتُبْلَوُنَّ فی أَمْوالِکُمْ وَ أَنْفُسِکُمْ).
اصولاً این جهان 👈صحنه آزمایش است، که به ناگزیر🤔 باید خود را آماده مقابله با حوادث و رویدادهاى سخت و ناگوار کنید، و این در حقیقت هشدار و آماده باشى است به همه مسلمانان که گمان🤔 نکنند، حوادث سخت زندگى آنها، پایان یافته و یا مثلاً با کشته شدن کعب بن اشرف ، شاعر بد زبان پرخاشگر و آشوب طلب، دیگر ناراحتى و زخم زبان از دشمن نخواهند دید.
ادامه دارد...
تفسیر نمونه جلد سوم صفحه ۲۶۳
#نشردهنده_معارف_قرآنی_باشیم