🇮🇷
♦️ دیپلماسی در سرزمین حجاز
🍃🌹🍃
«حسین امیرعبداللهیان» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران 26 مرداد سال جاری در رأس هیئتی به دعوت «فیصلبنفرحان» وزیر خارجه عربستان به این کشور سفر کرد. این سفر با هدف تسهیل و تسریع در روند اجرایی توافق میان دو کشور در اسفندماه سال گذشته در پکن و توسعه روابط در حوزههای گوناگون، به ویژه همکاریهای اقتصادی صورت گرفته است. سفری که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و چهرههای گوناگون حزبی و سیاسی اهمیت بسیاری است. البته این سفر به مذاکره با همتای سعودی محدود نشد و به دیدار با بنسلمان هم انجامید و ولیعهد سعودی از حجتالاسلام رئیسی برای سفر به ریاض دعوت کرد.
سفر وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به عربستان را باید ناظر به نکات تحلیلی زیر دانست:
🔹️نکته اول: این سفر در راستای همکاریهای مهم منطقهای و هماهنگیهای بیشتر در زمینه روابط دو کشور صورت گرفت و همراهی هیئت اقتصادی با وزیر خارجه نشاندهنده عزم دو کشور برای توسعه روابط تجاری بود. ارتباط با عربستان قطعاً در بهبود روابط جمهوری اسلامی ایران با بسیاری از کشورهای عربی هم مؤثر است. به محض از سرگیری روابط ایران و عربستان استقبال سریع مصر و امارات برای برقراری ارتباط با جمهوری اسلامی ایران رقم خورد.
🔹️نکته دوم: تقویت روابط ایران و عربستان تأثیر بسیاری در تقویت امنیت منطقه خواهد داشت. البته کسانی در خارج از ایران به دنبال آن هستند که این موفقیتها، کمرنگ جلوه داده شود و برخی در داخل نیز از سر آگاهی یا ناآگاهی، چنین روندی را دنبال میکنند. همین جریان است که وقتی یک سفر دیپلماتیک بین دو قدرت منطقهای شکل گرفته است، به جای آنکه به اصل موضوع و تأثیرات منطقهای و بینالمللی آن توجه داشته باشد، بر روی صندل ولیعهد سعودی خیره شده و حاشیههای زرد میبافد.
🔹️نکته سوم: احیای روابط دو کشور مهم همسایه، این امید جدی را ایجاد کرده که این اتفاق آغازی برای توسعه همکاریهای سیاسی و اقتصادی دو کشور باشد که همه کشورهای منطقه از آن منفعت میبرند. پیششرط تحقق این توسعه همکاریها، رعایت حسن همجواری و ایجاد اعتماد متقابل است. از دوره پهلوی و گردن زدن ابوطالب یزدی تا به امروز این سومین باری است که پس از قطع روابط دو کشور، دو طرف پشت میز تفاهم مینشینند تا مشکلات خود را رفع کنند. این فراز و فرودها و تجارب حاصل از آن میتواند بستری برای سیاستپیشگی معقول و مدبرانه و به دور از حواشی باشد. آنچه امروز منطقه به آن نیاز دارد، کاهش تنش بین قدرتهای منطقهای است. البته رژیم صهیونیستی و آمریکاییها که منطقه را با بحران و تنش میپسندند، این سفر را برنخواهند تابید.
◀️ نکته پایانی: وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در حالی به عربستان سفر کرد که ایالات متحده آمریکا در اقدامی سؤالبرانگیز با تقویت حضور نظامی در منطقه خلیجفارس بار دیگر تحرکات ناامنساز خود در منطقه را به بهانه ایجاد امنیت در خطوط کشتیرانی تجاری آغاز کرده است. تحولات سالهای اخیر در سطح منطقه و عرصه بینالمللی، شرکای سنتی آمریکا در حوزه خلیجفارس را با این واقعیت انکارناپذیر روبهرو کرده که ایالاتمتحده از نفوذ و توانایی گذشته خود به صورت قابل ملاحظهای فاصله گرفته و نظم و نظام گذشته در نظام بینالمللیـ که ویژگی اصلی آن محوریت واشنگتن در تحولات جهانی بودـ در حال فروپاشی سریع است. بدیهی است که کاهش وابستگی امنیتی کشورهای عربی حوزه خلیجفارس به آمریکا طی سالهای اخیر در افول هژمونی واشنگتن در منطقه ریشه دارد که مصادیق بارز آن را میتوان در ناکامیهای جدی آمریکا در جنگ عراق، افغانستان و سوریه مشاهده کرد.
✍️ حسين_عباسيان
#یادداشت_تحلیلی
#جهاد_تبیین
#ثامن_آذربایجان_غربی
🆔
http://eitaa.com/samenbr
🆔
http://rubika.ir/samenbr