💠عذرش را بپذیر
🖌
#علی_مقدم
چقدر عذر دیگران را می پذیریم؟!
یکی از نکاتی که کم تر به آن توجه می کنیم، روحیه عذر پذیری است
این روحیه خیلی کمکمی کند به اصلاح رفتارها
چون وقتی طرف در مقابل اشتباهش عذری می آورد دو حالت دارد یا واقعا عذرش درست است که خب باید عذرش را بپذیریم و مقصر نبوده و یا اینکه عذرش یک نوع اعتذار و توجیه اشتباهی است که انجام داده که در این موارد هم باید عذر فرد را بپذیریم چون همین که عذر می آورد و صراحتا نمیگوید این اشتباه را انجام دادم یعنی در فرد حیا وجود دارد و ما با عذرپذیری آن حیا طرف را حفظش می کنیم . این برای تربیت و جامعه خیلی مهم است.
مثلا متوجه می شویم یک روز فرزندمان نماز نخوانده، اگر در مقام عذر گفت فراموش کردم، از او بپذیرم و در صدد این بر نیاییم که به او اثبات کنیم که عمدا نخوانده. این اصرار بر نپذیرفتن عذر، طرف را دچار گستاخی و بی باکی میکند.
مثلا به کسی سلامکردیم اما طرف جواب سلام نداده، بعدا میگوید ببخشید نشنیدم برای همین جواب سلام ندادم. آیا عذرش را می پذیریم یا می گوییم الکی توجیه نکن.
مثلا کسی ما را به مراسمی دعوت نمی کند بعد می گوید ببخشید سرم شلوغ بود یادم رفته بود شما را دعوت کنم. آیا عذرش را میپذیریم یا می گوییم تو عمدا نمی خواستی مرا دعوت کنی.
مثلا اگر فرزندمان حرف زشتی زد و بعدش گفت ببخشید حواسم نبود از دهانم پرید حرف زشت، از او بپذیریم نه اینکه اصرار کنیم تا اثبات کنیم که عمدا حرف زشت را زده است.
و هزاران مورد دیگر که در زندگی روزمره برایمان اتفاق می افتد.
نه تنها باید عذرش را بپذیریم بلکه خودمان هم باید برایش عذرتراشی کنیم یعنیقبل از اینکه او عذر بیاورد خودمان بگوییم احتمالا عذری داشته و عمدی در کار نبوده.
حالا این وصیّت امام کاظم علیه السلام را بخوانیم و ببینم تفاوت ره از کجاست تا به کجا؟!
حضرت موسی بن جعفر علیه السلام روزی فرزندانشان را حاضر کردند به آنها توصیه فرمودند:
اگر كسى نزد شما آمد و در گوش راست شما سخن ناخوشايندى به شما گفت؛ سپس به طرف گوش چپ شما رفت، و (در گوش چپ) از شما عذرخواهى كرده گفت: چيزى نگفتم: عذرش را بپذيريد.
" أنّ موسى بن جعفر عليهما السّلام أحضر ولده يوما فقال لهم: يا بنىّ، انّى موصيكم بوصيّة، فمن حفظها لم يضع معها: ان اتاكم آت فاسمعكم فى الاذن اليمنى مكروها ثمّ تحوّل الى الاذن اليسرى فاعتذر و قال: لم أقل شيئا، فاقبلوا عذره"
#شیخ_علی_مقدم
#عذر_پذیری #اخلاق #حدیث
@sheikh_ali_moghaddam