📝 *یادداشت جواد لاریجانی در مورد ظریف*
آقای محمدجواد لاریجانی معاون اسبق وزارت امور خارجه کشورمان و از دیپلماتهایی که در مذاکرات قطعنامه 598 نیز حضور داشت در ارتباط با اظهارات آقای محمدجواد ظریف در فایل صوتی حاشیهساز، یادداشتی را بهصورت اختصاصی در اختیار خبرگزاری تسنیم قرار داده است که در ادامه متن کامل آن را میخوانید:
1 ـ بیانات اخیر وزیر محترم امور خارجه آسیبهای متعددی را برای کشور در پی داشته است:
اولاً: جایگاه وزیر محترم را در داخل وزارتخانه متزلزل نموده است، زیرا این وزارتخانه دارای دیپلماتهای باتجربه، متدین، انقلابی و متعهد به کشور و نظام اسلامی و ولایت فقیه هستند و هرگز با مطالب ارائهشده همراهی ندارند.
ثانیاً: جایگاه وزارت خارجه در داخل نظام سیاسی کشور آسیب جدی دیده است، زیرا وزارت خارجه همواره از ورود به رقابتهای سیاسی و بهخصوص در آستانه انتخابات احتراز داشته و باید داشته باشد، زیرا مسئولیت این وزارتخانه مربوط به پیگیری مقاصد حکومت با سایر دولتها است. وزیر محترم امور خارجه به این سیره متداول جهانی بهخوبی آشنایی دارند، حتی در قبال انتقادات حزبی به وزارت خارجه مسئولان آن باید پاسخ حرفهای بدهند نه جناحی! لیکن وزیر محترم یکباره این وزارتخانه حساس را به وسط میدان رقابتهای سیاسی کشانده است و این یک آسیب بزرگ است. استفاده از عناوینی مانند "بحث نظری"، "کارشناسی"، "آسیبشناسی" و امثال اینها مانع این آسیب نمیشوند خصوصاً اگر مباحث عمدتاً "رقیق" و "محفلی" باشند و ربطی به مباحث "نظری" و "کارشناسی" و غیره نداشته باشند!
ثالثاً: جایگاه وزارت خارجه در تعامل با کشورها بهشدت آسیب دیده است، زیرا دولتها دنبال نظر دولت طرف هستند نه نظر وزیر خارجه، حتی اگر از نوابغ روزگار باشد! لذا وقتی در اصالت حکومتی نظر دیپلمات شک کنند همواره باید راستیآزمایی نمایند و این دقیقاً معنای تزلزل و آسیب وارده است.
رابعاً: مباحث وزیر محترم امور خارجه جمهوری اسلامی، رقبای کشور و دشمنان را در دشمنی خود استوارتر و امیدوارتر کرده است، مثلاً در سوریه، آمریکا و متحدان اروپایی و عربی ـ عبری وی شاهد یکی از بزرگترین شکستهای سیاسی ـ نظامی بودهاند و ایران را بهعنوان پیروز عمده میبینند، اما بیانات وزیر محترم دقیقاً این دستاورد مهم و تأثیرگذار را مورد تردید قرار داده و لذا اگر شاهد تهاجمات وسیعتر نظامی ـ سیاسی ـ امنیتی دشمن باشیم جای تعجب ندارد.
البته دشمن (خارجی و داخلی) بهلطف الهی ناکام خواهد شد ولی مسئولیت این "جاده صافکردن" را نمیتوان فراموش کرد.
2 ـ وزیر محترم امور خارجه مدعی شدهاند و اصرار دارند که مباحث ایشان صرفاً مباحثهای "نظری"، "اجتهادی"، "آسیبشناسانه"، "کارشناسی" و "مشفقانه" بوده است، البته من در نیت ایشان مناقشهای ندارم، لیکن مطالب ارائهشده با هیچیک از این عناوین تناسبی ندارد! و البته آشفتگی وسیع بیانات و بههمریختگی فکری پشت آن جایی برای این ادعاها باقی نمیگذارد!
مثلاً بحث نظری در سیاست خارجی از ماهیت نظام حکومتی آغاز میشود و به تعریف منافع ملی در بیرون مرزها منجر میگردد و سپس طرحهای اقدامی (که شامل فعالیت دیپلماتیک هم میباشد) به جریان میافتد، لذا اگر میبینیم آمریکا و متحدان اروپایی صهیونی وی در منطقه ما منافع ملی خود را با کودتا، تجاوز، جنایت، تروریسم، تحریم و فشار سیاسی ـ امنیتی تعریف میکنند، بحث نظری این رفتارها را به ریشه ماهوی حکومت سکولار ـ لیبرال وصل میکنند. دنیای "هابزی" فقط یک پله از "وضع طبیعی" ـ که همان قانون جنگل است ـ پیچیدهتر شده است.
حال جمهوری اسلامی ایران، منافع ملی خود را منبعث از ماهیت اسلامی در پاسداری از هویت، استقلال، آزادی و دموکراسی قانونی و بهدور از ظلمپذیری و ظلمکردن تعریف میکند؛ محصول آن دکترین "مقاومت" است که پدیده شگرف معاصر در صحنه بینالمللی است؛ و دستاوردهای بهدور از انتظار و محاسبات سیاسی غرب صهیونی میباشد. مجموعه بههمریخته و بینظم و بسیار سطحی مطالب ارائهشده هیچ تناسبی با یک بحث نظری ندارد و البته از ایشان هم انتظار چنین کاری نداشتیم.
در جای دیگر مدعی "موضع اجتهادی" برای خود شدهاند! در ادبیات فقهی ـ اصولی حداقل "استفراغ وسع" در استنباط از مبانی شرط است! لیکن مباحث برادر ما بسیار شبیه ادبیات فرقه کیوـایـنان (QAnon) در آمریکا است که عمدتاً خیالبافیهای توهم توطئه است! یا "ادعای آسیبشناسی" هم شیرین است: همانطور که قبلاً اشاره کردم مطالب ایشان آسیبهای جدی به دستگاه دیپلماسی و منافع ملی وارد کرده است، اما اعتراف میکنم که مطالب وزیر محترم کمک جدی به یک آسیبشناسی مهم در مهمترین فعالیت دیپلماتیک دولت محترم کردهاند و آن چرایی تصویب متنی مانند برجام توسط ایران و نحوه اجرای خسارتبار آن تا امروز!
و البته تأسفبارتر از همه ادعاها، مسئله مشفقانه بودن مطالب است، چگونه