@soltannasir
{ درد و دل سلطان نصیری16}
ادامه در بارهٔ سوال پرسیدن...
سخن دکتر دینانی دربارهٔ نسل فست فود کاملاً درست و به جا است.
ما با نسلی مواجه هستیم که حاضر نیست برای یافتن پاسخ پرسش های خویش زحمت بکشد. و انتظار دارد که تنها سوال بپرسد و پاسخ را دریافت نماید. آنهم پاسخی خلاصه ولی جامع و کامل !!!
در مدت یکسال اخیر از فقیر سوالات مختلفی در باب مسائل مختلف پرسیده شده است. بخش زیادی از سوالات غیر مرتبط با دروس کانال بوده است. که ارتباطی به مباحث کانال نداشته است. اما تا آنجا که فقیر توانسته ام و وقت نموده ام جواب داده ام.
اما بعضاً سوالاتی نیز پرسیده شده که پاسخ دادن به بعضی از آنان نه تنها ارتباطی به کانال ندارد. بلکه پاسخ به آن شاید نیاز به چند سال زمان داشته باشد.
من باب مثال پاسخ به این سوال : 👇
«در بارهٔ مسئله جبر و اختیار توضیح دهید ?»
شاید تعجب نمایید پاسخ به همین سوال کوتاه، به سالها زمان نیاز دارد. زیرا مسئله ای است به بلندای تاریخ فلسفه و کلام اسلامی که هر کدام از متکلمین و فلاسفه با توجه به مشرب خویش پاسخی بدان داده است. و هر کدام نیز برای نظرات خویش دلایلی ارائه داده اند و آیاتی از کتاب خدا و احادیثی را مستمسک عقاید خویش قرار داده اند.
و اینکه در حدیث معصومین «امر بین الامرین» آمده است. همین مطلب نیز توسط هر کدام از آقایان علما و حکما تفسیری متفاوت شده است.
اگر شما خوانندهٔ گرامی اینگونه فکر می نمایید که با خواندن یک مقاله یا پاسخ از فقیر می توانید حقیقت را دریابید. خیالی خام را در سر می پرورانید.
شما در مقاله ای می خوانید ابن عربی درباره جبر و اختیار اینگونه گفته و یا ملاصدرا فلان گفته است. اگر شما پنداشت فهم مطلب را دارید باید بگویم نفهمیده اید و اینگونه هرگز نخواهید فهمید.
برای اینکه بفهمید ابن عربی در باره جبر و اختیار چه گفته است. باید تمام آثار وی را بخوانید. یک مقاله انعکاس نظر نگارنده مقاله است نه لزوما نظر واقعی ابن عربی یا ملاصدرا .
و برای خواندن آثار ابن عربی، ابتدا باید دروس حوزوی را بگذرانید. و فلسفه را خوب خوانده باشید و خوب هم درک نموده باشید. آنگاه وارد عرفان شوید. و از کتب مقدماتی نظیر اشعة اللمعات شروع نمایید و سپس تمهید القواعد و پس از آن شرح قیصری بخوانید. ضمن اینکه در این بین باید خود زحمت بکشید و بسیاری از کتب عرفانی دیگر نظیر تذکره الاولیای عطار و نفحات الانس جامی و شرح شطحیات و مشرب الارواح و عبهر العاشقین روزبهان و شرح منازل السائرین عبدالرزاق کاشانی و مشارق الدراری سعدالدین فرغانی و انسان کامل جیلی و... را بخوانید.
پس از شرح فصوص قیصری مصباح الانس ابن حمزه بخوانید که سالهاست مدرس واقعی و خبره این کتاب در حوزه ها وجود ندارد.
پس از آن وارد دریای فتوحات مکیه ابن عربی شوید و خود در آن شنا نمایید تا اشارات وی را دریابید. اینگونه متوجه خواهید شد که نظر ابن عربی دربارهٔ جبر و اختیار بر اساس نظریه وحدت وجود وی چیست.
در باره ملاصدرا نیز اینگونه است. باید سالها فلسفه و حکمت بخوانید تا نظر ملاصدرا را درباره جبر و اختیار درست درک نمایید.
بنابراین شما برای یافتن پاسخ همین یک سوال خویش باید تمام عمر خویش را صرف نمایید.
و تاریخ اندیشه اسلامی را مطالعه نمایید. حتی می توانید آثار اندیشمندان غیر مسلمان را نیز مطالعه نمایید.
چه اشکالی دارد? اگر این مسئله دغدغه ذهنی شما است. پس عمرتان را صرف آن نمایید.
اما مشکل آنجاست که نسل فست فودی دنبال پاسخ سریع است. یا دنبال این است که خود را دلخوش به اسامی نماید. یعنی چه ?
یعنی اینکه چون نام فلان اندیشمند بسیار بزرگ است و بسیار هم با تقوی بوده و صاحب کرامت بوده پس نظر وی درست است !
این روش درست نیست. راه اندیشه و اندیشیدن اینگونه نیست. کسی که عمر خویش را صرف اندیشه و اندیشیدن و علم نموده است. هرگز مقهور بزرگی نام ها نمی شود.
و با اندیشه اندیشمندان کار دارد. راه اندیشه و اندیشیدن و علم آموزی راهی است که هیچ گاه به پایان نمی رسد.
یک مدرس اسفار در حوزه پس از سی سال تدریس این کتاب می گوید. تازه فهمیده ام که ملاصدرا در فلان مورد چه گفته است ! یعنی پس از هر دوره تدریس اسفار مطالب جدیدی بر وی کشف می شود.
مشکل اینجاست که اگر به این پرسندگان بگوییم بروید جستجو نمایید و زحمت تعلیم و تعلم فلسفه اسلامی را به خود بدهید. پاسخ بنده را حمل بر عدم توجه و بی ادبی می نمایند. اگر برویم و زحمت بکشیم و از بین مقالات گوناگون در نت مقاله ای را که از نظر فقیر مناسب تر است را برایشان ارسال نماییم. می گویند این را که بنده خودم هم می توانستم پیدا نمایم. اگر حدیث معصوم بفرستیم : امر بین الامرین می گویند خود می دانیم. اگر بگوییم فلان کتاب یا کتاب ها را تهیه نمایید می گویند شما برایمان بگو چه نوشته است . 😳
ادامه دارد ..
@soltannasir
📙📔📖