🔳 نقش جدید انگلیس در جنگ اوکراین
▪️نگاهی به اظهارات نخستوزیر انگلیس در دیدار با رئیس جمهور اوکراین نشان میدهد که انگلیسیها هم از آتشبس ناامید شده و به فضای جنگی بازگشتهاند. ریشی سوناک در افکار تهاجمی خود به مراتب از بوریس جانسون بدتر و سختتر است اما به صورت مشخص او در این زمینه ایدهای مناسب جز تکرار طوطیوار مسائل مطرح شده توسط افسران دستگاه جاسوسی و امنیتی این کشور ندارد. نگاهی به ادبیات سوناک نشان میدهد کلمات، جملات، نوع بیان و تکیه بر واژهها در زمانهای مختلف درست مانند دوره جانسون است هر چند که جانسون به عنوان یک یهودی زاده انگیزه بالاتری داشت.
▪️سوناک در کنفرانس مطبوعاتی با ولودیمیر زلنسکی در کییف گفت: «امروز اینجا هستم تا بگویم که بریتانیا در کنار شما خواهد ماند... تا زمانی که اوکراین به صلح و امنیت مورد نیاز و شایسته دست یابد.» با این حال، کمکی که سوناک به زلنسکی وعده داد چیزی در حد و حدود یک اسباب بازی و قول گولزنک نبود چرا که 60 میلیون دلار چیزی در مایههای شوخیهای بچهگانهای است که قرار است در پیکنیک از آن استفاده شود و نه در جنگی به گستره اوکراین که تقریبا 80 زیرساختهایش ویران شده است.
▪️در حقیقت، همانگونه که زلنسکی هم در این نشست خبری گفت این «سفر معنادار و مفید (سوناک) برای هر دو کشور» بوده است. اما اینکه در نشست میان دو طرف چه گذشته، میتوان به گفته زلنسکی اعتماد! کرد که گفته است: آنها «امکان حفاظت از امنیت انرژی اروپا و اوکراین» و «توانمندیهای ما در حفاظت از آسمان اوکراین و همچنین به طور کلی همکاری دفاعی» را مورد بحث قرار دادند.
▪️اما اینها چه معنایی دارد؟ به نظر میرسد که انگلیسیها قرار نیست بیشتر در حوزه کمکهای تسلیحاتی وارد گود شوند، چرا که رسما چیزی بیشتر ندارند و آنچه که بوده در دوره جانسون تقدیم شده و امروز آنها در نبرد اوکراین ماموریت دیگری دارند. این ماموریت چیزی جز فرماندهی میدان و طراحی عملیاتها نیست. چیزی که به نظر سوناک هم به دلیل آنکه هزینه مالی چندانی بر خزانه خالی این کشور تحمیل نمیکند با رغبت پذیرفته باشد. اما اینکه منظور زلنسکی از سفر «معنادار و مفید» چه بوده را هم باید تفسیر کرد!
▪️اگر در خاطرتان باشد، چند روز پیش در ضمن گزارش کوتاهی نوشتم که در طول هفتههای گذشته مقامات رسمی غربی چندانی از کییف دیدار نکردهاند. به جز رئیس جمهور آلمان که سر از پناهگاه درآورد، بقیه کسانی که به کییف رفتند مشتی هنرمند و عناصر در دسترس سازمانهای امنیتی غربی بودند که قرار بود هیچوقت پایتخت کییف را خالی نکنند. در آن روزها تنها کسی که در اوکراین دیده شد، مشاور امنیت ملی امریکا بود که با یک طرح آتشبس به کییف رفته بود. سفری که به نظر میرسد به دلیل نوع رفتارهای مقامات اوکراینی و خلف وعده کاخ سفید بدون نتیجه بوده است.
▪️به همین دلیل باید سفر سوناک به کییف برای زلنسکی که جز حرف و حرف و حرف از کشورهای غربی نمیبیند مفید و معنادار بوده باشد. حالا اگر به موضع وزیر امور خارجه انگلیس هم در مورد اوکراین دقت کنید، متوجه خواهید شد که با چه رفتاری روبهرو هستیم. جیمز کلورلی، وزیر امور خارجه انگلیس در مصاحبهای گفت: همیشه مشخص بوده که روسیه تنها زمانی وارد مذاکره میشود که تحت فشار باشد. روسیه در حال حاضر در لاک دفاعی فرو رفته است اما بسیار مهم است که به حمایت از اوکراینیها همزمان با اینکه آنها به دفاع از خودشان ادامه میدهند، ادامه دهیم.
▪️کلورلی در حاشیه کنفرانس امنیتی منامه در بحرین گفت: «همه جنگها در نهایت به «مذاکره» ختم میشوند اما این بستگی به اوکراین دارد که تصمیم بگیرد تحت چه شرایطی تمایل دارد برای مذاکره حاضر شود و سازش باید به چه شکلی باشد. اگر روسیه تصمیم بگیرد که وارد مذاکرات شود، نمیتواند از این مذاکرات تنها به عنوان دکمه توقف استفاده کند چرا که آنها اکنون شاهد تغییرات معکوس در میدان جنگ هستند.» بله، همانگونه که مشاهده میکنید، سوناک هم به نظر در دیدار با زلنسکی در مورد آتشبس صحبت کرده است، اما آیا حاضر به کوتاه آمدن شده است؟ بدون شک پاسخ «نه» است چرا که هر آتشبس و مذاکرهای در این شرایط مرگ زلنسکی را در پی خواهد داشت.
☑️به هر حال، ما در حال عبور از یک فضای پر از توهم پیروزی در غرب به سمت فضای «شکستنخوردن» هستیم. اینکه غربیها به این محیط رسیدهاند را باید ناشی از تحولات ماههای اخیر در جهان دانست که خروجی آن را میتوان در سخنان وزیر جنگ امریکا دید، جایی که آستین گفته است: «حمله روسیه به اوکراین پیش نمایشی از دنیای احتمالی پر از استبداد و آشوب است.»
@syriankhabar