🔳خطوط قرمز جدید امریکا در سوریه
▪️25 ماه میلادی گذشته، جلسه جدید شورای امنیت درباره سوریه برگزار شد که طی آن مشخص شد آمریکا مایل است خطوط قرمزی را برای کشورهایی ترسیم کند که میخواهند روابط خود را با سوریه عادی کنند یا تمایل به مشارکت در تلاشهایی دارند که درصدد یافتن راه حلی دائمی برای بحران این کشور هستند. طبق اتفاقات رقم خورده در این جلسه، خطوط قرمز مد نظر آمریکا در سوریه را میتوان در سه «نه»؛ یعنی «نه» به برقراری روابط با دمشق، نه به بازگشت آوارگان سوری و نه به حل و فصل نهایی و همهجانبه بحران این کشور خلاصه کرد.
▪️اظهارات مطرح شده نمایندگان کشورهای مختلف در جلسه به صورت کامل از هماهنگی سازمان ملل و اروپا با سه نه واشنگتن پرده برداشت و در مقابل روسیه تلاش کرد تا بر دیدگاه خود درباره لزوم پایان دادن به تحریمهای اعمال شده علیه سوریه و اجازه دادن به بازگشت آوارگان سوری تاکید کند، آوارگانی که به گفته نماینده مسکو به یک «تهدید وجودی» برای کشورهای میزبان آنها به خصوص لبنان تبدیل شدهاند. به موازات تحرکات سیاسی مستمر تحت رهبری آمریکا در مناطق تحت اشغالش در شرق و شمال شرق سوریه و همزمان با تلاشهای در حال تشدید واشنگتن برای تبدیل شدن به سدی در مسیر عادی سازی روابط میان دمشق و آنکارا، مواضعی با سرعت قابل توجهی در حال توسعه هستند که "متمایل" به گذار در بحران سوریه از مرحله مدیریت به مرحله راه حل هستند.
▪️علاوه بر اینکه مسکو و تهران به پیشبرد مسیر نزدیکی روابط سوریه و ترکیه به سمت برگزاری نشست سران در سطح روسای جمهور دو کشور ادامه می دهند، کسانی که روی این پرونده کار میکنند، برای ایجاد شرایط و فضای مناسب در راستای موفقیت این تلاشها، اقدام میکنند. با وجود این تلاشها آمریکا فرصتی برای هدف قرار دادن مسیر مذکور به عنوان دروازهای در راستای اشتیاق خود به تبدیل سوریه به «باتلاقی برای روسیه» فراهم نمیکند.
▪️از نظر میدانی آمریکا با کارت کردها و حضور آنها در منطقه شرق فرات و ارتباط آن با نقش آنکارا در شمال سوریه و به ویژه منطقه ادلب و همچنین روابط با اسرائیل و تأثیر آن بر صحنه عمومی سوریه بازی میکند؛ اما از نظر سیاسی جریانهای پس پرده نشست اخیر شورای امنیت درباره پرونده سیاسی و انسانی سوریه به نوعی گوشهای از کَلکل موجود میان واشنگتن و همپیمانانش از یک سو و از سوی دیگر روسیه و همپیمانانش درباره تحولات سوریه را نشان داد.
▪️طبق اطلاعات رسمی الاخبار از جزئیات این جلسه، به نظر میرسد که ایالات متحده تلاش زیادی برای ایجاد «خطوط قرمز» در مقابل کشورهای فعال در پرونده سوریه دارد و این خطوط قرمز از عادیسازی روابط با دمشق آغاز شده و به بازی با کارت آوارگان سوری از طریق تشویق کشورهای میزبان آوارگان به افزایش حمایتهایشان از آنها به جای صحبت درباره بازگرداندن آوارگان ختم میشود. در همین راستا، اطلاعات موجود حاکی از آن است که واشنگتن پرونده اردوگاه «الرکبان» را بار دیگر به فهرست به اصطلاح «اقدامات انسانی» خود بازگردانده است و به همین منظور خواستار ارائه کمکهای فوری به ساکنان آن شده است.
▪️بر این اساس، آمریکاییها در چارچوب تلاشهای واشنگتن برای قطع ارتباط زمینی میان سوریه و عراق، با شخصیتها و بازیگرانی در اردوگاه مذکور واقع در منطقه کاهش تنش در جنوب شرق سوریه جلساتی را برگزار کردهاند تا امکان ایجاد یک «خودمختاری» مشابه در شمال سوریه به رهبری نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) را مورد بررسی قرار دهند. کشورهای اروپایی نیز در جریان جلسه شورای امنیت از خط ترسیم شده آمریکا درباره سوریه خارج نشدند و این کشورها نیز حمایت خود از بازسازی سوریه، بازگشت آوارگان و لغو تحریمها را به شروط مشخصشان ازجمله ضرورت تامین امنیت و حقوق آوارگان توسط دمشق و پایبندی آن به یک «روند سیاسی معتبر و فراگیر» مشروط کردند.
▪️در این نشست لندن بیشترین خصومت را نسبت به دمشق نشان داد و بار دیگر ادعای خود مبنی بر همدستی دمشق در زمینه «تولید و قاچاق مواد مخدر» را تکرار کرد و خواستار مجازات دولت سوریه به همین دلیل شد. گییر پدرسن، فرستاده سازمان ملل به سوریه نیز در سخنرانیاش در جلسه مذکور همسو با آمریکا حرکت کرد و بازگشت آوارگان سوری را به پرونده امنیتی سوریه مرتبط کرده و بر ضرورت اتخاذ تصمیماتی در راستای ایجاد یک محیط امن و آرام برای بازگشت آوارگان به کشورشان تاکید کرد. علاوه بر این طبق صورتجلسه شورای امنیت مشخص است که اردوگاه تحت رهبری آمریکا به تلاشهای خود برای ایجاد مانع در مسیر نزدیکی روابط سوریه و ترکیه به رهبری مسکو ادامه میدهد و در همین راستا، واشنگتن درصدد است تا از بسیاری از پروندهها و مسائل بحث برانگیز ایجاد شده در نتیجه سالها بیگانگی و خصومت میان آنکارا و دمشق سوء استفاده کند.
@syriankhabar