🔻برای اولین بار در تاریخ سیاسی پاکستان، نمایندگان مستقل (اکثریت حامی عمران خان) توانستهاند بیشترین آرا را به خود اختصاص دهند، اما تشکیل دولت از سوی آنها بعید به نظر میرسد. طبق قانون انتخابات پاکستان، اگر هیچ حزبی اکثریت (نیم+یک) آرای رأیدهندگان را نتواند از آن خود کند، حزب پیروز (با بیشترین کرسی) باید اقدام به ائتلاف سازی کند اما بسیاری بر این باورند که نواز شریف که برخی میگویند از حمایت ارتش پاکستان برخوردار است تلاش کرده تا ائتلاف شکل دهد و نخستوزیر شود.
🔻انتخابات در دو حوزه انتخابیه به ترتیب به دلیل فوت یک نامزد و ناقص بودن رای گیری دیرتر برگزار میشود. یک حزب برای تشکیل دولت با اکثریت ساده به ۱۶۹ کرسی در مجلس ملی ۳۳۶ عضوی نیاز دارد. با این حال، این نتایج که نامزدهای حزب تحریک انصاف باوجود سرکوب شدید، نداشتن لیست حزبی و مهمتر از همه، ممنوعیت حزب برای شرکت در انتخابات چنین نتایجی را رقم زدهاند، باید آن را دست رد مردم پاکستان بر سینه ارتش نامید.
🔻البته این مساله فقط متوجه ارتش پاکستان و ژنرالهای حاکم بر آن نیست، بلکه مردم این کشور یک «نه» بزرگ به کشورهای مداخلهگر و کودتاچی هم گفتند تا آنها متوجه شوند که بالاخر در این کشور مردم مخالف دولت کودتایی و فرمایشی هستند. دولتی که شهباز شریف، یکی از فاسدترین و وابستهترین سیاستمداران پاکستانی که به همراه برادرش نواز شریف در آن سابقه لفت و لیس بسیاری داشته و دارند، پس از کودتای تابستان سال 1401 به نخستوزیری آن انتخاب شد.
🔻در حقیقت، ارتش پاکستان تمایل بسیاری داشت که نواز شریف یا یکی از اعضای حزب مردم (وابسته به بینظیر بوتو) نخستوزیر شود یا مانند دولتی که پس از کودتای سیاسی زمام امور را به دست گرفت، ترکیبی از هر دو حزب باشد و آنها بتوانند با مداخلهها و کمکهای ارتش دولت آینده را تشکیل دهند. اما حالا هر دو حزب روی هم کمتر از 130 کرسی را به دست آوردهاند و احزاب اسلامگرایی که بقیه کرسیهای پارلمان را در اختیار دارند هم حاضر به ائتلاف با این دو حزب نخواهند بود. در واقع، ائتلاف مدنظر ارتش فعلا شش کرسی برای تشکیل دولت ائتلافی کم دارد.
🔻باید اطلاع داشته باشید که پاکستان یک دموکراسی پارلمانی است و رأیگیری برای کرسیهای مجلس قانونگذاری فدرال به نام «مجلس ملی» و چهار مجلس قانونگذاری استانی یا ایالتی انجام میشود. مجلس ملی پاکستان از ۳۳۶ کرسی تشکیل شده است. ۲۶۶ کرسی از طریق رایگیری مستقیم در روز انتخابات مشخص میشود، در حالی که ۷۰ کرسی اختصاصی - ۶۰ کرسی برای زنان و ۱۰ کرسی برای غیرمسلمانان - بر اساس قدرت هر حزب در مجلس اختصاص داده شده است.
🔻پس از تشکیل مجلس ملی، رایگیری پارلمانی برای انتخاب رهبر مجلس برگزار میشود که نخستوزیر میشود. یک نامزد موفق باید اکثریت ساده را در مجلس به دست آورد، یعنی حمایت حداقل ۱۶۹ عضو. هنگامی که یک نامزد نخستوزیری در مجلس ملی رأی آورد، به عنوان نخستوزیر سوگند یاد میکند. نخستوزیر جدید وزرای کابینه را انتخاب میکند که دولت فدرال را تشکیل میدهند. روند مشابهی در سطح ایالتی برای انتخاب سروزیر و یک دولت محلی دنبال میشود.
🔻در این میان سران حزب تحریک انصاف پاکستان مدعیاند که اگر در انتخابات تقلب نمیشد، میتوانستند اکثریت کرسیها را کسب کنند. اینترنت تلفنهای همراه در روز انتخابات در سراسر کشور قطع بود و شمارش آرام آرا این ظن را به وجود آورده که ارتش در روند تضمین موفقیت حزب مسلم لیگ پاکستان شاخه نواز نفوذ کرده است. «گوهر علی خان»، رهبر حزب تحریک انصاف پاکستان در یک نشست خبری گفت: در سراسر پاکستان انتخابات به شیوهای ظریف دستکاری شده است. از حامیان حزب میخواهیم تا راهپیمایی صلح آمیزی را امروز برگزار کنند.
🔻مقامات هشدار دادند که اقدامات سختگیرانهای انجام خواهند داد و گفتند که دستورات موسوم به بخش ۱۴۴ وجود دارد که طبق قانون دوران استعمار که تجمع دو یا چند نفر را ممنوع میشود، این اقدامات سختگیرانه اجرایی میشود. این نشان میدهد که ارتش پاکستان به شدت در تلاش است تا به هر شکل ممکن حکومت آینده را مصادره کند. پلیس پاکستان در شهرهای مختلف مانند پیشاور، راولپندی و لاهور با هشدار نسبت به برگزاری هر گونه تجمع، وعده مقابله شدید را دادهاند!
🔻ژنرال «سید عاصم منیر» که او را باید بزرگترین بازنده این انتخابات تا این لحظه دانست که تلاشش برای برگزاری یک انتخابات مدیریت شده، با نتایج مشخص به شکست منجر شده هم در بیانیهای اعلام کرد: «ملت برای خروج از سیاست هرج و مرج و قطبی سازی که مناسب یک کشور مترقی ۲۵۰ میلیون نفری نیست، به دستان پایدار و شفابخش نیاز دارد.» اما به نظر میرسد نسخه شفابخش او چندان مورد پسند مردم پاکستان نبوده است.
@Syriankhabar