🔴 نگاه ایران به تحولات افغانستان و پیشرویهای طالبان
🔻در طول روزهای گذشته خبرهای بسیاری در مورد پیشرویهای طالبان در مناطق مختلف افغانستان منتشر شده و تقریبا روزی نیست که شبهنظامیان طالب در میان رفتار قابل پیشبینی مقامات کابل، در استانها و شهرستانهای مختلف پیشروی میکنند. در مورد این سیاست که هدف طالبان از این حملات و همچنین هدف نیروهای وابسته به دولت کابل در عقبنشینی در برابر این حملات چیست، پیش از این در مطالب مختلف نوشتیم که هدف، یکدست کردن افغانستان با راندن اقوام غیرپشتون است، موضوعی که شاید در وهله اول چندان مرتبط و صحیح به نظر نرسد اما آمارها به ما میگوید که این مساله حقیقت دارد.
🔻روند آواره شدن دوباره مردم افغانستان در هفتههای گذشته تشدید شده است. همین امروز بود که کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در خبری گفت: «با شروع خروج نیروهای خارجی و کند شدن تلاشها برای ایجاد صلح بین دولت افغانستان و نیروهای طالبان، خشونت در حال افزایش است. ما در حال برنامهریزی اقتضایی در داخل کشور برای آوارگی بیشتر و در کشورهای همسایه در صورت عبور مردم از مرزها هستیم.» فیلیپو گراندی به صورت دقیق تعداد افرادی که آواره شده و میشوند را مورد اشاره قرار نداد اما این کمیساریا گفته که نیمی از جمعیت افغانستان نیاز به کمک دارند!!
🔻با این حال، پس از انتشار توئیت چند روز پیش در مورد افغانستان یک منبع مطلع که نگرانی ما و دوستانمان را دیده بود به صورت سربسته دیتاهای جدیدی را ارائه کرد که بخشی از آن را میتوانم منتشر کنم. این فرد مطلع تاکید کرد که ایران به صورت کامل حواسش به افغانستان بوده، هست و خواهد بود و میزان ارتباط ما با همه گروههای قومی، زبانی و مذهبی این کشور بیش از همه طرفهای دیگر است و هیچ کشوری به اندازه ایران در این حوزه ارتباط ندارد. وی با درست خواندن نگرانی ما در مورد پیشروی طالبان در استانها و شهرستانهای مختلف گفت:
🔻طالبان در طول هفتههای آینده پیشرویهای بیشتری هم خواهد داشت. این پیشرویها در سایه ناتوانی دولت مرکزی افغانستان برای دفاع از مناطق در کنترلش صورت میگیرد، چرا که در طول دو دهه گذشته که دولت کابل با حمایت امریکا قدرت را در این کشور در دست داشته، دامنه فساد به گونهای گسترده و شدید بوده که هیچ تحول جدی در زندگی مردم مناطق دور و نزدیک این کشور صورت نگرفته و به همین دلیل مردم افغانستان هیچ انگیزهای برای کمک به نیروهای دولتی ندارند و اگر هم جایی داشته باشند، این نیروهای دولتی هستند که حاضر به کمک و همکاری نیستند.
🔻وی در ادامه در مورد اهداف طالبان از گرفتن استانهای جدید و به کنترل درآوردن مناطق تازه گفت: این اهداف کاملا مشخص است، در وهله اول طالبان میخواهد در آینده ابزارهای قدرتمندی برای میز مذاکره در اختیار داشته باشد، رهبران این گروه سهم قابل توجهی از قدرت را میخواهند (خودشان هم میدانند که اگر در فکر قبضه کردن قدرت باشند، از همین الان باید در بسیاری از مناطق شاهد درگیری با ساکنان محلی باشند) و به همین دلیل اصرار دارند که مناطق وسیعتری را در کنترل داشته باشند که البته این کنترل کردن مسائل و مشکلاتی را هم برای آنها در پی داشته است؛
🔻اما مساله دوم به موضوع اقتصادی باز میگردد. طالبان درست است که از کمکهای خارجی برخوردار است و نقش مهمی در تجارت مواد مخدر دارد و بخش بزرگی از موارد مخدر در مناطق تحت کنترل این گروه به ویژه در استان هلمند تولید میشود که از آنها «عُشر» گرفته میشود، اما با گسترش سازمان رزم و تعداد نیروها و تجهیزات، نیاز مالی این گروه به شکل قابل توجهی بالا رفته و به همین دلیل سیاست فعلی تسلط بر گذرگاهها و راههای مواصلاتی است که بتواند با گرفتن مالیات از کالاها و خودروها، بخشی از این نیاز مالی را رفع کند.
🔻با این حال، طالبان تلاش میکنند تا وارد شهرها نشوند چرا که اداره کردن شهرها برای آنها مسوولیت داشته و دارد و تا جایی که امکان دارد نمیخواهند بار مسوولیت اداره شهرها و رفع نیازهای مردم ساکن شهرها را بر دوش بگیرند. این همه آن چیزی است که این روزها طالبان به آن میاندیشد. اما در مقابل همزمان با تصرف مناطق جدید، دایره اختلافات میان رهبران این گروه در حال افزایش است که جای پرداختن به آن نیست. با این حال، ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران، کاملا به این تحولات حواسمان هست و هوای دوستانمان را هم به صورت کامل داریم، کما اینکه همه آنچه طالبان در حال انجام آن است را هم به صورت کامل در جریانش قرار داریم...
✔️ ادامه در پست بعد...
@syriankhabar