🔳آیا جنگندههای لهستانی به اوکراین کمک خواهند کرد؟
▪️همزمان با شروع بحران در شرق اروپا و حمله روسیه به اوکراین تحولات به سمتی رفت که مشخص بود دستکم به لحاظ هوایی ارتش اوکراین حرفی برای گفتن در برابر روسیه ندارد. درحالیکه اوکراین تا پیش از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به دلیل وجود زیرساختهای بسیار بزرگ در قلمرو این جمهوری خودمختار ظرفیت بالایی برای طراحی، توسعه و تولید جنگندههای مورد نیاز خود داشت اما به جز آنچه از روزگار اتحاد با روسها برایش باقی مانده بود عملاً در مدت ۳۲ سال پس از جدایی آنها کاری در حوزه توسعه نیروی هوایی خود انجام ندادند.
▪️در حالی که اوکراین هیچ محدودیتی برای خرید جنگنده از خود روسیه پیش از کودتای ۲۰۱۴ نداشت و در این زمینه حتی کشورهای غربی نیز میتوانستند جنگندههای مدرن مجهز کنند که بتواند دست کم در برابر جنگندههای روسی قابلیت مقابله داشته باشد اما آنها دست به چنین کاری نزدند. اگر در طول هشت سال گذشته سالیانه ۱۰ فروند اف۱۶ یا ۱۵ از آمریکا یا جنگندههایی مثل یوروفایتر یا رافال از کشورهای اروپایی خریداری کرده بود، امروز دست کم چند اسکادران جنگنده نسل ۴++ داشت که میتوانست از آنها در برابر جنگندههای روسی بهره بگیرد.
▪️هنوز هم این سوال و ابهام بزرگ وجود دارد که چرا طرف اوکراینی نخواست جنگندهای را طراحی کرده یا در طول این چند دهه اقدام به خریداری جنگندهای که بتواند از حریم هوایی شهرهای مهم این کشور نگهبانی کند – با توجه به اینکه اوکراین کشور بسیار پهناوری نسبت به موقعیت جغرافیایی خود به عنوان یک کشور اروپایی شمار میرود – اگر یک نیروی هوایی قابل و قدرتمند داشت بدون شک میتوانست از آن به صورت نقطهای و پراکنده بهره بگیرد. جنین توانمندی با توجه به همکاری و هماهنگی اطلاعاتی کشورهای غربی ارتش اوکراین یک مزیت بسیار بزرگ بود که در جنگ های امروزی بسیار تعیین کننده است.
▪️به عنوان مثال در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران موقعیت جنگندهها و و فعالیت خلبانان ایرانی توسط امریکا و همچنین آواکسهای سعودی به صورت مداوم به اطلاع طرف عراقی میرسید و آنها در چند سال آخر جنگ با استفاده از همین اطلاعات موفق شدند ضربات دردناکی به زیرساختهای اقتصادی کشور ما وارد کنند. به صورت مشخص اهمال و سستی سران اوکراین در بیتوجهی به نیروی هواییشان به هیچ عنوان قابل پذیرش نیست. همان گونه که پیش از این هم گفته شد مقامات اوکراینی انتظار داشتند به جای خرید جنگنده، با عضویت در ناتو برای خودشان امنیت هوایی به صورت مجانی خریداری کنند که در اظهارات چندین باره رئیسجمهور غربگرای این کشور در مورد ایجاد منطقه پرواز ممنوع در آسمان این کشور خود را نشان داد.
▪️بدون شک سران سیاسی و نظامی اوکراینی امروز فهمیدهاند که اشتباه دردناکی کردهاند که در طول این سالها به سراغ گسترش نیروی هوایی خود نرفتند. التماسهای چند روز اخیر آنها برای دریافت جنگندههای شرقی یا همان جنگندههایی که میراث شوروی سابق بوده و در برخی از کشورهای اروپای شرقی در حال فعالیت هستند و تاکیدی است بر این حماقت و به احتمال زیاد ندانم کاری بزرگ حالا دارند پی به آن میبرند. در حالیکه جنگندههایی که از شوروی سابق در کشورهایی مانند لهستان، بلغارستان، مجارستان یا رومانی باقی مانده و امروز قابلیت پرواز دارند به صورت عمده میگ ۲۹ ای و سوخو۲۵ است، اما باید دید که این جنگندهها که در مورد میگ ۲۹ توسط لهستان ویرایشهای جدیدی دریافت کردند میتوانند دست طرف اوکراینی را پر کنند یا نه!
▪️اگر تا پیش از نابودی بیشتر پایگاههای هوایی اوکراین نیروی هوایی این کشور تقویت شده و امکاناتی جدید در اختیار گرفته بود بدون شک این مهم شاید قابلیت اجرایی داشت اما این را باید دانست که ورود میگ ۲۹ از لهستان به اوکراین چیزی را تغییر نخواهد داد. در این مورد میتوان چند دلیل برشمرد: یکی اینکه این جنگندهها قدیمی هستند و دوم آن که تعدادشان بسیار اندک است و نیروی هوایی اوکراین خود جنگنده شناسنامهدار و قدرتمندی مانند سوخو ۲۷ در اختیار داشت که در روزهای نخست جنگ توفیق چندانی نداشتند. این مهم را باید یادآور شد که جنگندههای سوخو ۲۷ اوکراینی به شکل قابل توجهی توسعه یافته بودند.
▪️با وجود مقاومتهای ابتدایی از طرف لهستان به نظر میرسد این کشور بالاخره تسلیم فشار آمریکا شده تا جنگندههای میگ ۲۹ خود را به اوکراین تحویل بدهند. البته این اقدام در قبال دریافت جنگندههای مدرن اف ۱۶ بلوک ۷۰ صورت خواهد گرفت. همه شواهد به ما میگوید که این اقدام آمریکا صرفاً برای دلگرمی به طرف اوکراینی است و اینکه میخواهد بگوید ما مردم اکراین و ارتش این کشور را در برابر حمله روسیه تنها نگذاشتیم.
✔️ادامه در پست بعد...
@syriankhabar