✅قطب نمایی به نام
#بصیرت!
🔶در فراز و نشیب این دنیا گاهی اوقات خوب و بد با هم آمیخته میشوند و ما توانائی تمیز این دو را از هم نداریم. غبار آلودگی گمراهمان میکند و ما را در ورطه هلاکت میاندازد باید آگاهانه حرکت کنیم و قدم برداریم، فکر کنیم و بیندیشیم و به معنای زیباتر بصیرتمان را افزایش دهیم چرا که در زندگی پیچیده اجتماعی امروز بدون بصیرت نمیشود حرکت کرد.
🔶در جبهه جنگ، اگر راه را بلد نباشیم، اگر نقشه خوانی بلد نباشیم و قطب نما در اختیار نداشته باشیم، ناگهان میبینیم که در محاصره دشمن قرار گرفتهایم و راه را عوضی آمدهایم؛ این قطب نما همان
#بصیرت است.
⭕️واژه شناسی بصیرت
🔷واژه
#بصیرت از ماده بصر است که به معنای علم است و به نیروی ادراک کننده قلب میگویند. هر چند که بصیرت در اصل به معنای علم است، لیکن باید توجه داشت که هر علمی بصیرت نیست و هر عالمی، بصیر نامیده نمیشود؛ بلکه این واژه حاکی از نوعی احاطه علمی و آینده نگری است.
⭕️بصیرت در قرآن و حدیث
🔷واژه
#بصیرت دو بار در
#قرآن تکرار شده است. به طور کلی در متون اسلامی، بصر هم در بینایی ظاهری و حسی و هم درباره بینایی باطنی و عقلی به کار میرود. به تعبیر دیگر مردم از نظر بینش به دو دسته تقسیم میشوند:
👈دسته اول، دیده عقل آنها نزدیک بین است، آینده خود و جهان را نمیبینند و ادراکات آنها در محسوسات خلاصه میشود و به تعبیر زیبای قرآن: یَعْلَمُونَ ظَاهِرًا مِّنَ الْحَیَاةِ الدُّنْیَا وَهُمْ عَنِ الْآخِرَةِ هُمْ غَافِلُونَ[روم/۷] از زندگی دنیا ظاهری را میشناسند و حال آنکه از آخرت غافلند.
این دسته هر چند به ظاهر بینا هستند ولی در فرهنگ قرآنی کور محسوب میشوند.
🔺امام علی علیهالسلام میفرمایند: نه هر که دلی دارد خردمند است و نه هر که گوشی دارد نیک شنونده است و نه هر که دیدهای دارد بیننده است.
👈دسته دوم، جامع نگر و واقع نگرند؛ هم نزدیک را خوب میبینند و هم دور را، ادراک آنها در محسوسات خلاصه نمیشود؛ هم خانه دنیا را میبینند و هم خانه آخرت را، در فرهنگ قرآن و حدیث، این دسته از مردم بصیر نامیده میشوند.
🔺امام علی علیهالسلام میفرمایند:
همانا دنیا واپسین دیدرس انسان کور دل است و در فراسوی آن چیزی نمیبیند؛ اما انسان آگاه و بصیر نگاهش از دنیا فراتر میرود و میداند که سرای حقیقی در ورای این دنیاست. پس از دنیا دل و دیده بر میگیرد و کور دل به آن مینگرد. بصیر از آن توشه بر میگیرد و کور دل برای آن توشه فراهم میآورد.
🔴بنا بر این
#بصیرت و هشیاری در فرهنگ قرآنی به معنای
#جامع_نگری و
#آینده_نگری علمی و عملی است و کسانی بصیر نامیده میشوند که در پرتو بینش صحیح، در جهت تأمین منافع مادی و معنوی و دنیا و آخرت خود حرکت کنند.
◀️ ادامهی مطلب در لینک زیر👇
https://article.tebyan.net/182336
#بصیرت
@tabyinchannel
#انتشار_بدون_لینک_جایز_نمیباشد