تحلیلی بر موضع بی سابقه وزیر دفاع ایران درباره دریای سُرخ
#علیرضا_تقوی_نیا
🔸️وزیر دفاع جمهوری اسلامی در واکنش به تشکیل ائتلاف دریایی برای مقابله با محاصره دریایی اسرائیل در دریای سُرخ علیه ارتش یمن اعلام کرد :
"دریای سُرخ منطقه ماست و روی آن تسلط داریم و در این منطقه کسی نمی تواند مانور بدهد".
🔸️در خصوص اظهارات صریح وزیر دفاع ایران چند نکته باید ذکر شود.
1️⃣ منظور امیر آشتیانی از جمله "دریای سُرخ منطقه تحت تسلط ماست"، احتمالا اینست که جمهوری اسلامی و متحدانش بر این دریای سیطره نسبی دارند و می توانند با ائتلاف بین المللی دریایی جهت حمایت از اسرائیل مقابله نمایند.
🔸️نکته دیگر اینست که این اولین بار است که مقامات رسمی ایرانی اینگونه درباره تسلط خود بر دریای سُرخ سخن می گویند؛ دریایی که حدود ۲۰۰۰ کیلومتر با سواحل ایران فاصله دارد.
2️⃣ دکترین دفاعی جمهوری اسلامی از دهه ۹۰ شمسی به بعد ، بر حضور و تاثیرگذاری در آبهای بالای مدار ۷ درجه شمالی در محدوده اقیانوس هند و دریای سُرخ تاکید دارد و به نظر می رسد با توجه به اتحاد راهبردی ایران و دولت نجات ملی یمن، این تاثیرگذاری چشمگیر و قابل توجه گشته است تا جایی که ارتش یمن توانسته تا حد زیادی مانع از تجارت اسرائیل در دریای سُرخ شود.
3️⃣ در سالهای اخیر شناورهای جنگی ایرانی حضور پرشماری را در آبهای دریای سُرخ و خلیج عدن داشته اند و ترکیب دریانوردی آنان در این نقطه و همکاری با نیروی دریایی یمن می تواند اثر قابل توجهی درپی داشته باشد.
4️⃣ ایران از طریق متحدانش ظرفیت بالایی برای تاثیرگذاری در دریای سُرخ پیدا کرده است و با تقویت آنها اجازه نمی دهد کنترل تنگه باب المندب از دست دولت نجات ملی یمن خارج شود.
5️⃣ روزانه حدود ۶۰ کشتی غول پیکر از تنگه باب المندب و دریای سُرخ عبور می کنند و با توجه به قابلیت های نیروی دریایی یمن شامل موشک های کروز و قایق های تندرو و مین ریز (که احتمالا از همکاری و کمک اطلاعاتی ناوگان دریایی ایران در دریای سُرخ نیز برخوردارند)، بعید است ائتلاف مدنظر آمریکا به اهداف خود دست یابد و اطمینان امیر آشتیانی نیز با اطلاع از این توانایی ها ناشی می شود.
6️⃣ آمریکا و متحدانش هیچ راهی برای توقف ارتش یمن در دریای سُرخ ندارند جز این که از طریق عملیات های آبی-خاکی سواحل یمن را تصرف کنند که آنهم در شرایط کنونی برای واشنگتن امکان پذیر نیست.
🔸️نکته مهم اینجاست که سواحل تحت کنترل ارتش دولت نجات ملی یمن هم طولانی بوده و نیز عوارض طبیعی زیادی دارد که بعید می نماید ایالات متحده از طریق بمباران هوایی بتواند سکوهای موشکی و شناورهای تندروی نظامی آن را نابود کند.
7️⃣ یکی از مولفه های قدرت هر کشور ، تسلط با واسطه یا بی واسطه بر نقاط مهم راهبردی و تنگه های آبی است که می تواند هم پرستیژ بین المللی یک کشور را بالا ببرد و قدرت چانه زنی آن را در معادلات بین المللی افزایش دهد؛ و نیز از جنبه گسترش حوزه نفوذ امنیتی ، می تواند سهم یک دولت را در برقراری امنیت تجارت بین الملل فزونی داده و به تبع آن منافع سیاسی و اقتصادی بیشتری را نصیب آن کند.
📌 در نهایت باید گفت استراتژی جمهوری اسلامی در حمایت از متحدانش در نقاط مهم ژئوپلیتیکی منطقه غرب آسیا، موفقیت های بسیاری در پی داشته و ایران سعی دارد این دستاوردها را حفظ و گسترش دهد.
🔸️هیچ بعید نیست گام بعدی ایران حضوری جدی تر در دریای مدیترانه و تاثیرگذاری در این دریای مهم (که نقطه اتصال آسیا و اروپاست) باشد؛ خصوصا که متحد راهبردی جمهوری اسلامی مانند سوریه در شرق این دریا سواحل طولانی و ارزشمندی دارد.
✍ علیرضا تقوینیا
#تحلیل_سیاسی_فرهنگی_اجتماعی
✅
https://eitaa.com/tahlilesiasy