🔰🔰خواص
#زالو_درمانی خاصه👇👇
🔴 خواص هيرودين :👇👇
هيرودين مهمترين ماده ضد انعقاد بزاق زالو است. پروتئيني متشكل از 65 اسيد آمينه است و رديف اسيدهاي آمينه آن با تكنيك PCR مشخص شده است. خاصيت ضد انعقادي هيرودين قوي تر از هپارين است. عمل هيرودين به وسيله عوامل ديگر موجود در زالو مانند همنتين و آنتي استاتين تقويت ميشود. فعاليت هيرودين را از روي خاصيت ترومبين آن بيان ميكنند. امروزه فرم نوتركيب هيرودين به نام ليپرودين سنتز شده است. هيرودين توانايي زيادي در ممانعت از انعقاد خون دارد به طوري كه چند قطره بزاق دهان زالو قادر است مقدار زيادي خون را به صورت مايع نگهدارد و مانع انعقاد آن شود ( با آزمايشي كه به صورت تجربي بر روي خون مكيده شده توسط زالو انجام شد زمان لخته شدن خون به بيش از 6 ساعت افزايش يافته بود ).
وقتي كه خون با لبه بريده بافت تماس حاصل مي كند فاكتور 12 يا هاگمن فاكتور فعال ميشود. متعاقب فعال شدن اين فاكتور انعقادي يك سري آنزيمها از جمله آنزيم پروتئاز ترومبين فعال ميشود اين آنزيم سبب تبديل فيبرينوژن به فيبرين ميشود و فيبرين به صورت رشتههاي كلاف مانند ، محل بريدگي را ميبندد و مانع خونريزي ميشود و خون را منعقد ميكند. هيرودين به صورت خيلي اختصاصي و قوي از فعاليت آنزيم پيروتئاز ترومبين جلوگيري ميكند و مانع انعقاد خون ميشود. فيبرينوژن يك مولكول دايمر است و دو محل اتصال ( FG ) يا ( Binding sites ) براي رسپتور پلاكتهاي فعال شده دارد. ( Gp116-111a ) اين محل اتصال ميتواند سبب اتصال پلاكتها و ايجاد تجمع پلاكتي كند. احتمالاً هيرودين مانع اتصال دور رسپتور ( Fg/Gp ) مي شود و از اين طريق مانع انعقاد خون مي شود از تجمع پلاكتها جلوگيري مي كند. اتصال پلاكتها در داخل عروق ميتواند مرجع به تشكيل پلاكتهاي عروقي و انسداد عروق شود.
🔶 خواص ديگر هيرودين :
هيرودين با انبساط ماهيچههاي صاف جدار عروق سبب گشادي عروق و افزايش جريان خون ميشود. هيرودين خاصيت بيحس كنندگي دارد ؛ لذا دقايقي بعد از چسبيدن زالو به محل و ترشح بزاق منطقه بيحس مي شود و احساس سوزش ناشي از نيش زالو از بين ميرود و بيمار به راحتي وجود زالو و خونخواري آن را تحمل ميكند. بطور كلي براي هيرودين اثرات آنتي كواگولانت ، آنتي ترمبوتيك ، ترمبوليتيك ، آنتي ايسكميك ، هيپوتنسيو ، تحريك كننده سيستم ايمني ، ممانعت از تصلب شرائين ، بي حسكنندگي ، آنتي باكتريال و خاصيت ضد التهابي شناخته شده است. پژوهشگران دپارتمان فارماكولوژي دانشگاه كنتاكي طي تحقيقاتي ، اثرات ضد انعقادي هيرودين را با هپارين مقايسه كردهاند :
هيرودين براي فعال شدن نياز به كوفاكتور ندارد.Leech
هيرودين اثرات پايدار و يكنواخت وابسته به دوز دارد.
هيرودين اثر مستقيم روي مهار ترومبين دارد.
هيرودين مسموميت ندارد.
هيرودين بي حسي موضعي مي دهد.