🔻فرمانده جاسوس
🔹اردیبهشت ١٣۶٢ در جریان دستگیری اعضای شبکه مخفی و نظامی حزب توده، شاید عجیبترین خبری که منتشر شد، دستگیری فرمانده نیروی دریایی ارتش، ناخدا بهرام افضلی، به خاطر عضویت در این تشکیلات بود. او از چند ماه قبل از جنگ که فرمانده شده بود تا حالا عملکرد خوبی داشت. عملیات مروارید که ٧ آذر ١٣۵٩ توسط نیروی دریایی ارتش علیه عراق انجام شد، ضربه مهم و موثری به نیروی دریایی عراق زد و یکی از مهمترین برگهای درخشان کارنامه افضلی بود.
🔹ماجرا چه بود؟ ضربه اردیبهشت ۶٢، در واقع گام دوم ضربه بهمن ۶١ بود که در جریان آن، سران حزب توده و تعدادی از اعضای آن توسط سپاه دستگیر شده بودند. در جریان بازجوییها، سرنخ وجود "تشکیلات مخفی و شبکه نظامی" حزب بدست آمده و با تداوم بازجوییها و پیگیریها، اطلاعات و جزئیات بیشتری از این تشکیلات و اعضایش کشف شده بود. وقتی اطلاعات تکمیل شد، ضربه دوم در اردیبهشت ۶٢ بر بقایای حزب زده شد که اغلب شامل دستگیری اعضای شبکه مخفی و نظامی حزب بود. حالا صد نظامی دستگیر شده بودند و مهمترینشان فرمانده چهلوچندساله نیروی دریایی ارتش بود.
🔹بهرام افضلی در سال ١٣٣۶ وارد دانشکده افسری ارتش شده بود، اما علاقه و آشناییاش با سازمان جوانان حزب توده به سالهای ابتدایی آن دهه بازمیگشت. زمانی که با یکی از دوستان همشهریاش روی دیوارها، به نفع حزب شعار مینوشتند. افضلی پس از ورود به نیروی دریایی، گرایشهای سیاسیاش را ظاهرا کنار گذاشته و یک ارتشی منظم ِبود. انقلاب که پیروز شد، همان دوست قدیمیِ که حالا از فعالین حزب توده بود، به کیانوری گفت دوستی ارتشی دارد که اکنون از معاونین نیروی دریایی است و احتمالا گرایشات تودهای دارد.
🔹آن دوست، درست گفته بود. تشکیلات مخفی حزب که مسئولیتش با مهدی پرتوی بود سراغ افضلی رفت و او از ارتباط پنهان با حزب استقبال کرد. نام مستعارش شد «آرش» و در ارتباط دائمی با رابطین تشکیلات مخفی قرار گرفت. خرداد ۵٩، افضلی فرمانده نیروی دریایی ارتش شد. فرماندهی او، دسترسی حزب توده و به تبع آن نهادهای اطلاعاتی شوروی به خصوص جی.آر.یو (سازمان اطلاعات نظامی شوروی) به اطلاعات نظامی تا رده بکلی سرّی و برخی اطلاعات حساس دیگر کشور ممکن میکند. از اطلاعات جبهه و موشک هارپونِ آمریکایی مورد علاقه شوروی تا شنود بیسیم افغانهای همسو با شوروی در مرزهای شرقی ایران.
🔹هم مهدی پرتوی، مسئول تشکیلات مخفی، و هم افضلی در جریان بازجویی همکاری کاملی میکنند. دادگاه آنها نیمه آذر برگزار و روزهای ابتدایی اسفندماه، افضلی و نه نفر دیگر از اعضای شبکه نظامی اعدام میشوند.