🔺وداع با جهانی شدن
2⃣ بخش دوم - بخش پایانی
▫️ادامه سرمقاله نشریه اکونومیست:
⭕️ با کنار گذاشتن این ایده توسط دولتها که شرکتها و کالاها جدا از ملیت آنها باید با رفتار عادلانه روبهرو شوند، تجارت نیز با زیانهای بزرگی مواجه میشود. بانکهای مرکزی و دولتها در زمان اعطای بستههای تشویقی به شهروندان از آنها میخواهند که از شرکتهای ملی حمایت کنند و اینگونه برای آنها یک مشوق بزرگ خواهند بود. از سوی دیگر تلاشها برای ایجاد زنجیره کامل تامین کالا به داخل کشورها و به بهانه افزایش انعطاف آنها، شدت بیشتری به خود میگیرد. نارندرا مودی، نخستوزیر هند در ۱۲ مه در سخنانی خطاب به مردم هند اعلام کرد که دورهای جدید از خودکفایی اقتصادی در این کشور آغاز شده است. بستههای تشویقی کووید-۱۹ در ژاپن شامل یارانههایی برای شرکتهای ملی میشوند. مقامات اتحادیه اروپا نیز سخن از «استقلال استراتژیک» به میان میآورند و درحال تشکیل صندوقی برای خریداری سهام شرکتها هستند.
⭕️جریان ورود سرمایه نیز با چالش مواجه شده است و سرمایهگذاریهای بلندمدت به شدت کاهش یافتهاند. سرمایهگذاری چینیها در آمریکا طی سهماهه نخست سالجاری به ۴۰۰ میلیون دلار رسید که نسبت به مدت مشابه دو سال قبل، افت ۶۰ درصدی را نشان میدهد. شرکتهای چندملیتی نیز ممکن است سرمایهگذاریهای بینالمللی خود را در سالجاری به یکسوم کاهش دهند. تنها در سالجاری، کشورهایی که ۵۹ درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را به خود اختصاص دادهاند، مقررات سرسختانهتری را برای تجارت خارجی وضع کردهاند. در حالی که دولتها تلاش دارند تا از طریق شرکتهای مالیاتی و سرمایهگذاری، بدهیهای خود را پرداخت کنند، برخی از کشورها ممکن است وسوسه شوند که بیش از پیش جریان تبادل سرمایه بین مرزها را محدود کنند.
♨️با این حال نباید تصور کرد که یک سیستم تجاری جهانی تحت نظارتهای شدید و بیثبات ملی بشردوستانهتر یا ایمنتر خواهد بود. کشورهای فقیر به سختی میتوانند خود را با این روند هماهنگ کنند و زندگی در کشورهای متمول نیز گرانتر و با آزادی محدودتری همراه خواهد شد. منعطف ساختن زنجیره تامین کالا در برابر تندبادها، نه از طریق بومیسازی آنها که ریسکها را متمرکز میکند و مقیاس زیان اقتصادی را افزایش میدهد، بلکه باید به شیوه تنوعسازی آنها انجام شود. بهعلاوه، یک جهان از هم گسیخته موجب میشود تا حل مشکلات جهانی نظیر ساخت یک واکسن یا بهبود اقتصادی در دوره پساکرونا دشوارتر از قبل شود. با این حال گویی این منطق دیگر جذابیت خود را از دست داده است. سه ضربه مهلکی که در طول ۱۲ سال گذشته به تجارت آزاد جهانی وارد شدند، جهانیشدن را به شدت تضعیف کردهاند. بهتر است با دوره طلایی جهانی شدن در دهه ۹۰ میلادی خداحافظی کرد و نگران مدلی بود که قرار است جایگزین آن شود.
▫️
donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-3654521
اندیشهجویان استاد حسن عباسی
📡
@Hasanabbasi_students