🔮🎷افت و خیز کوانتومی ، دنیایی از هیچ؟!
✍توسط ناهید سادات ریاحی در۱ آذر ۱۳۹۶فیزیک کوانتومی
افت و خیز کوانتومی یکی از مفاهیم عجیبی که البته لایههای پنهان فلسفی عمیقی در خود جای داده، چرا که بر اساس این مفهوم، دیدگاههای تازهای در مورد خلق جهان به وجود میآید که میگوید جهان میتواند بدون نیاز به خالق و از هیچ به وجود آید. در این مقاله، جزییات و ریزهکاریهای علمی افت و خیز کوانتومی را خواهیم شکافت و نتیجهگیری فلسفی را به شما واگذار میکنیم.
افت و خیز کوانتومی را در پنج پرده، بررسی خواهیم کرد. در سه پرده اول، دربارهی مفاهیم بنیادی و در دو بخش بعدی در مورد کاربردهای افت و خیز کوانتومی صحبت خواهیم کرد.
⭐️پرده اول: افت و خیز کوانتومی ، خلا کوانتومی ، هیچ یا عدم؟!
برای شناخت بهتر افت وخیز کوانتومی یا نوسان کوانتومی، قبل از هر چیز بهتر است ابتدا تکلیف خودمان را با فضا مشخص کنیم. در نوشتار سه قسمتی «فضا چیست» به تفصیل در این باره صحبت کردیم و امکانهای مختلف برای ماهیت فضا را برشمردیم. با فرض درنظر گرفتن فضا به صورت کلاسیکی آن، شهودتان در مورد خلا چه میگوید؟ لطفا همین حالا، خلا را برای خودتان تعریف کنید. قاعدتا تمام ما، خلا را به عنوان فضایی خالی از ماده تعریف میکنیم.
در فیزیک کلاسیکی (قابل کاربرد در پدیدههای ماکروسکوپی)، فضا-زمان خالی، خلا نامیده میشود. خلا کلاسیکی همان چیزی است که با شهودمان میشناسیم، یعنی فضای کاملا خالی از ماده (که گاهی آن را با واژه «عدم» توصیف میکنیم)، اما در مکانیک کوانتومی (قابل کاربرد در پدیدههای میکروسکوپی)، خلا یک موجود بسیار پیچیدهتر است. خلا کوانتومی، کاملا بدون خصوصیت نبوده و در واقع عدم نیست، بلکه فقط یک حالت کوانتومی خاص از میدان کوانتومی است. اجازه دهید کمی واضحتر صحبت کنیم: در نظریه میدان کوانتومی، یک حالت میدان پایهی کوانتومی وجود دارد که دارای کمترین انرژی است و به آن خلا میگویند. حالتهای برانگیختهی این میدان، ذرات را میسازند. پس خلا کوانتومی جایی است که هیچ میدان کوانتومی، برانگیخته نیست، یعنی هیچ ذرهای وجود ندارد.
@wittj2