#حقوق_زن_در_اسلام
#قوامیت
🌺 مفهوم شناسی
واژه قواميت به چه معناست؟
واژه «قوّام» صيغه مبالغه از فعل «قام» و به معناى بسيار قيام كننده است كه در چند آيه از قرآن كريم به كار رفته، اما ويژگى آيه مورد بحث اين است كه كلمه قوّام در آن با حرف «على» متعدّى شده است.
🌿 لغت شناسان، مفسران و فقيهان در تفسير قواميت در اين آيه، معانى فراوانى برشمرده اند كه مى توان آنها را در دو دسته جاى داد:
🔰 يك دسته شامل مفاهيمى مانند سلطه، حكومت، ولايت، رياست و استحقاق طاعت است.
🔰 و دسته ديگر، مفاهيمى همچون كفالت، حمايت، كارگزارى، رسيدگى و نگهبانى را در بر مى گيرد.
البته اين دو دسته از معانى با يكديگر تنافى ندارند و از نظر ثبوتى مى توان هر دو را مفاد كلمه قوّام دانست و به همين دليل، گاه نويسنده اى در دو جاى كتاب خود هر دو معنا را پذيرفته است.
🌿 ولى بحث در اين است كه از نظر اثباتى كدام معنا را مى توان مدلول اين كلمه دانست⁉️
به نظر مى رسد واژه قواميت به خودى خود، يعنى با قطع نظر از قرائنى كه ممكن است از خود آيه يا روايات استفاده شود، بر مفاهيم دسته اول دلالتى ندارد و با مفاهيم دسته دوم سازگارتر است. 👌
اين مدّعا با بررسى
#كاربردهاى اين واژه در متون حديثى نيز تأييد مى شود؛ از جمله در برخى روايات، تعبير قواميت يا قيام انسان ها بر حيوانات و اماكن به كار رفته و روشن است كه در چنين مواردى رياست، حكومت و استحقاق طاعت، بى معناست؛ پس نمى توان اين مفاهيم را جزء انفكاك ناپذير مدلول كلمه قواميت دانست.
اما با در نظر گرفتن سياق آيه نمى توان انكار كرد كه قواميت مردان بر نوعى اختياردارى و سرپرستى آنان نسبت به زنان نيز دلالت دارد؛
🔰 زيرا اگر قواميت به معناى حمايت و رسيدگى صرف باشد، با علت دومى كه در آيه ذكر شده، يعنى انفاق مردان بر زنان، سازگارى نخواهد داشت (اين جمله بى معناست كه چون مردان بر زنان انفاق مى كنند، پس بايد به زنان رسيدگى و از آنها حمايت كنند.)
با اين همه، اين آيه درباره محدوده سرپرستى و اختيارات مردان، دلالت روشنى ندارد و بدون رجوع به ادله ديگر نمى توان حد و مرز
#قواميت را دريافت.
📚 بستان، حسین، اسلام و تفاوت های جنسیتی.
#الگوی_سوم_زن
#زن_مسلمان
🎋
#موقوفه_مجازی_زن_خانواده_و_سبک_زندگی
🎋
Mohsenzade.com/zm
🎋
Womanfamily.ir
🎋
https://www.aparat.com/woman_family
🎋
@woman_family