.
📝
گزارشی از یک اتاق در کلاب
2⃣
بخش دوم
⟨4⟩ نقدهای ما به سخنان ظریف
نقد شکلی به این گفتوگو:
هیچ مخالفی را به استیج راه ندادند و آنجا کاملا تحت صیانت موافقین ظریف بود و سؤالاتی که مطرح میشد، نوعاً در راستای نقد جدّی ایشان نبود.
اما
نقد محتوایی:
۱) چرا دقیقاً روز رونمایی و قدرتنمایی موشک فتّاح، این جلسه برگزار میشود و رسانهها بهجای پرداختن به این دستاورد، به سخنان ظریف میپردازند؟! نمیخواهم بگویم تعمدی از سوی برگزارکنندکان بوده؛ اما اگر دقت رسانهای داشتند، چنین روزی را برای این گفتوگوی چالشی انتخاب نمیکردند!
۲) ظریف، هیچ اشتباهی را گردن نگرفت؛ چه اشتباهات خودش و چه اشتباهات دولت را. جالب آنکه تمام دستاوردها را محصول خودشان میداند و بهنفع خودشان مصادره میکند و همچنین در مقابل، تمامی ضعفها و کاستیها را هم به دیگران نسبت میدهد! لاأقل انصاف حکم میکرد که سهمی هم برای کوتاهیهای خودشان قائل باشد و اندکی هم از مردم عذرخواهی کند. آقای ظریف و دولت روحانی (که هم نسبت به نظام حکمرانی ایران، آشنایی و اطلاعات کافی داشتند و هم نسبت به اروپا و آمریکا) و میبایست نسبت به تحقق وعدهها در عین وجود موانع داخلی و خارجی آمادگی میداشتند، اما متأسفانه با سوءاستفاده از ضعف حافظه تاریخی مردم، مثل همیشه، دست پیش را گرفتند و تمام آنچه که در دو دولت گذشته مرتکب شدند را بهعنوان هنرهای خود، فاکتور کردند!
۳) آقای ظریف! شما طوری وانمود کردید که انگار رهبری، نهتنها موافق کلّیّت برجام بودند، بلکه با جزئیات آن هم همراه و موافق بودند؛ چون امکان مخالفت داشتند و همینکه مخالفت نکردند، بنابراین همراه و موافق برجام و جزئیات آن بودند! درحالیکه ایشان در
دیدار دانشجویان فرمودند:
"شما که چشم دارید، ماشاءالله هوش دارید، همه چیز را میفهمید! آن نامهای را که من نوشتم نگاه کنید، ببینید تصویب چه جوری است؛ شرایطی ذکر شده که در این صورت این [توافق] تصویب میشود. البتّه اگر چنانچه این شرایط و این خصوصیّات اجرا نشد، اِعمال نشد، وظیفهی رهبری این نیست که بیاید وسط و بگوید برجام نباید اجرا بشود."
رهبری همیشه به رأی مردم احترام گذاشتند. رهبری نظر خودشان را مشورت دادند، ولی استبداد در رأی نداشتند؛ چون اینجا مردمسالاری دینی است، نه دیکتاتوری که فقط نظر یکنفر حاکم و مؤثر باشد.
۴) شما فرمودید در روابط بینالملل تضمین وجود ندارد؛ ولی در زمان مسئولیتتان، عباس عراقچی که آن زمان رئیس ستاد پیگیری برجام بود نامه کری را «دارای تعهد حقوقی و سیاسی» دانست و گفت: "این یک نامه معمولی نیست. در روابط بینالملل، نامه دو نفر، تعهدآور است که یکی نامه رئیس دولت است و دیگری نامه وزیر امور خارجه. این نامه، امضای وزیر خارجه آمریکا را دارد و اجرای موفق برجام را تضمین کرده است" و یادمان نمیرود که از دل صحبتهای معاون شما، تیتر «امضای کری تضمین است» بیرون آمد و شما تا یکسال هیچ واکنشی نسبت به آن نشان ندادید و گویا مسرور از اینهمه بَزَک بودید!
۵) فرمودید حکومت ما همیشه درحال مذاکره بود؛ بله، اما مسألهای که تلاش دارید آنرا به حاشیه برانید «ادعای رفع تحریمها» از سوی شما و دولت روحانی بود. در مذاکرات سابق، هیچ سادهلوحی مثل روحانی نبود که اعلام کند: "امروز اعلام میکنم که طبق برجام، همه تحریمها در دی ۹۴ روز اجرای
#برجام، بالمره لغو میشود و نه تعلیق"؛ ولی شما و دولتتان گفتید و پساز نتیجهای که به اذعان خودتان «تقریباً هیچ» بود، با کمال تأسف، بهجای عذرخواهی، مثل همیشه، دست پیش را گرفتید!
۶) فرمودید ترامپ میخواست با شما دیدار کند، ولی اجازه ندادند. کاش بفرمایید چه کسی اجازه نداد؟ چگونه میشود شما برای احوالپرسی و دستدادن با اوباما که در آنروز کارنامه بدتری از ترامپ داشت، اجازه نمیگیرید، اما برای دیدار با ترامپ، اجازه میگیرید؟!
۷) شما مکرراً از آقای روحانی دفاع کردهاید و میکنید؛ شاید با این امید که وعدههای ۸سالهٔ دروغین او به مردم و همه مشکلات ناشی از فضاحت مدیریتی کابینه یازدهم و دوازدهم از خاطر ما مردم برود و گویا آنقدر این تعریفها به جان جناب حسن روحانی مینشیند که وسط گفتوگوی کلابهاوسی شما، پیام صادر میکند و میگوید "شهادت میدهم که ظریف، رسول امین نظام بوده و هست"؛ ولی شما نمیدانید که تأیید شمااز سوی مسبب مشکلات کشور، بدتراز صد فحش است.
✍ در آخر به آقای ظریف میگویم: بهمدت ۸سال، اداره این کشور در اختیار شما بود، اما کشور را با
بالاترین تورم پساز جنگ جهانی دوم، و
بدهیهای نجومی، تحویل دادید. هرچند تعدادی از حامیانتان برایتان تیتر میزنند و خوششان خواهد آمد و خوشتان خواهد آمد؛ اما بسیار بعید است که این مردم رنجدیده، از این سوراخ، مجدداً گزیده شوند و آن ۸سال دوران سیاه دولت روحانی و مشکلات آن دوره، از یادشان برود. یاعلی...
شیخ فرهادفتحی