♦️ نظم جدید بینالمللی؛ نشانهها و ویژگیها
#تحلیل_کوتاه
🔹 رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر دیروز در دیدار با جمعی از دانشجویان پیرامون تحولات جاری بینالمللی از جمله جنگ اوکراین فرمودند: «امروز جهان در آستانه یک نظم جدید بینالمللی است که این نظم، بعد از دوران نظم دو قطبی جهان، و نظریه نظم جهانِ تک قطبی در حال شکل گیری است که البته در این دوره آمریکا روز به روز ضعیفتر شده است.»
🔸 مهمترین نشانه نظم جدید بینالمللی که در بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی مورد اشاره قرار گرفته، «تزلزل در اردوگاه فاتحین جنگ جهانی دوم» است. برای دهههای متمادی، فاتحین جنگ جهانی دوم، علیرغم وجود اختلاف نظر در برخی از مسائل، در رابطه با صورتبندی کلان نظم جهانی اتفاق نظر داشته و به صورت هماهنگ عمل میکردند.
🔸 جنگ روسیه علیه اوکراین و گسیلشدن سیل انبوده تسلیحات کشورهای غربی در کنار جانبداری سیاسی از اوکراین، موجب تزلزل بیش از پیش اردوگاه فاتحین جنگ جهانی دوم شده است. در این شرایط، تغییر و تحول در صورتبندی نظم بینالمللی مبتنی بر همکاری و هماهنگی پنج کشور ایالات متحده آمریکا، انگلستان، فرانسه، روسیه و چین اجتنابناپذیر است.
🔸 نظم جدید بینالمللی از چه ویژگیهایی برخوردار خواهد بود؟ آنچه مسلم است، نظام جهانی همچنان «دولت محور» و «آنارشیک» باقی خواهد ماند. لذا تأمین امنیت همانگونه که در بیانات دیروز رهبر معظم انقلاب مورد اشاره قرار گرفت، اصلیترین و مهمترین دغدغه کشورها خواهد بود.
🔸 اتفاق دیگری که از مدتها پیش در حال رخ دادن است و افرادی مانند «جوزف نای» به آن اشاره داشتهاند، انتقال مرکز ثقل قدرت به ویژه در بعد اقتصادی از غرب به شرق است که موجب تغییر در «توزیع توانمندی» میان کشورها خواهد شد. در حقیقت این نقطه پایانی بر ایده جهان تکقطبی بر مبنای قدرت بلامنازع ایالات متحده آمریکا محسوب میشود.
🔸 نتیجه اینکه «جنگ اوکراین» و صفآرایی فاتحین جنگ جهانی دوم مهمترین نشانه و پایان عصر آمریکامحوری، مهمترین ویژگی نظم جدید بینالمللی است.
☘️ اندیشکده راهبردی تبیین🌿
🇮🇷 کانال اساتید انقلابی و نخبگان علمی