با توجّه به این اختلافنظر علمی بین منجّمین، پیشنهاد میشود اگر مؤمنین تصمیم به انجام حجامت حزیران دارند، رجائاً یکی از این روزها را برای انجام حجامت درنظر بگیرند.
11. تمام قواعد علمی و عملی مربوط به انجام حجامت، در این دو روز هم صادق است و مثلاً کسی که چند روز قبل از آن حجامت کرده یا دچار ضعف و کمخونی است، نمیتواند در این دو روز حجامت کند؛ تشخیص این موارد بهعهده عالمان و مجرّبین طبّ سنّتی است و بهاستناد احادیث مزبور نمیتوان توصیه عمومی به انجام حجامت کرد.
12. اقبال مردم به طبّ سنّتی و بهویژه حجامت بههمراه برخی کجرویهای همکاران این حوزه، راه را برای انتقادات دوستان و تعریضهای مخالفان فراهم کرده است لذا توصیه میکنیم:
الف ــ بهجای تبلیغ گسترده حجامت در ایّام حزیران، ایّام دیگری را که در احادیث شریف ذکر شده و دارای سندیت قویتر و توجیه علمی مناسبتری هستند ملاک قرار دهند.
ب ــ به عزیزانی که قصد انجام حجامت در این روزها را دارند باید یادآوری شود که هم استناد این احادیث به حضرات معصومین علیهم السلام قطعی نیست و هم تعیین دقیق روزهای مذکور در روایت ممکن نیست لذا بهتر است هم حجامتکننده و هم حجامتشونده بهنیت تقرّب و رجاءً اقدام به حجامت کنند.
ج ــ مراکز انجام حجامت با برنامهریزی و زمانبندی مناسب طوری عمل کنند که قواعد صحیح اجرای حجامت در این دو روز بهخوبی رعایت شود و ازدحام مراجعان باعث نقض ملزومات علمی انجام حجامت و واجبات تکریم مراجعان نشود.
د ــ همچنین پیشنهاد میکنیم پویشی فراگیر برای اختصاص قسمتی از درآمد حجامت در این دو روز برای امور خیر تشکیل شود؛ باشد که مایه برکت این مسیر در آینده شود.
نویسندگان:
دکتررضامنتظر؛ پزشک محقق و مدرس در طبّ اسلامی و طبّ ایرانی
دکتر وحید علیاننژادی؛ دستیار تخصّصی طبسنتی دانشگاه علومپزشکی شهیدبهشتی
استاد محمدحسین ساعیفرد، پژوهشگر علوماسلامی
🌺🌸🌼🌺🙏