🔴 و ما ادراک ... ؟!
✅ در قرآن ۱۳ بار ترکیب سؤالی «و ما ادراک؟» تکرار شده است و میتوان آن را یکی از شیوههای بیانی قرآن برشمرد. هدف از این نوع مخاطبه، توجه دادن ما به مسئلهای مهم است که تاکنون به ماهیت و عمق آن توجه نداشتیم. هدف، ایجاد تأمل و تفکر بیشتر یا حداقل جدیتر گرفتن آن پدیده است. عبارت «و ما ادراک» را بیشتر «و تو چه میدانی؟» و یا «و چه چیز تو را آگاه کرد؟»، ترجمه کردهاند. چون انسان بر اساس علم و عقل خود نمیتواند به این حقایق پی ببرد و لازم است خداوند از طریق «وحی»، ما را نسبت به آن آگاه سازد.
🔸موضوع بیشتر سؤال «و ما ادراک؟» در قرآن کریم، مسایل ماورایی و غیبی و دور از فهم و درک انسان است، یعنی عقل آدمی به آن راه ندارد، مانند «کیفیت» دوزخ و روز قیامت: وَ مَا أَدْرَاكَ مَا سَقَرُ (مدثر/۲۷) وَ مَا أَدْرَاكَ مَا الْحَاقَّة ُ(حاقة/۳) وَ مَا أَدْرَاكَ مَا يَوْمُ الْفَصْلِ (مرسلات/۱۴) مَا أَدْرَاكَ مَا يَوْمُ الدِّينِ (انفطار/۱۷,۱۸) وَ مَا أَدْرَاكَ مَا سِجِّينٌ (مطففين/۸) وَ مَا أَدْرَاكَ مَا الْقَارِعَةُ (قارعة/۳) وَ مَا أَدْرَاكَ مَا هِيَهْ (قارعة/۱۰) وَ مَا أَدْرَاكَ مَا الْحُطَمَةُ (همزة/۵). شاید میخواهد بگوید قیامت و دوزخ و آتش جهنم، آن نیست که شما تصور میکنید. البته آنچه هم گفته شده در قالب تمثیل و تقریب به ذهن است نه حقیقت و ماهیت آن!
🔹از دیگر مواردی که عبارت «و ما ادراک؟» در قرآن آمده است: وَ مَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ (قدر/۲) وَ مَا أَدْرَاكَ مَا عِلِّيُّونَ (مطففين/۱۹) وَ مَا أَدْرَاكَ مَا الطَّارِقُ (طارق/۲) منظور از «و ما ادراک» در سورهی بلد این است که مردم، معنای واقعی دین را نمیفهمند، میفرماید: «... مگر راه خوب و بد را جلوی پایش نگذاشتیم؟! چرا برای عبور از گردنهی سخت، تلاش نمیکند؟! «و ما ادراک ما العقبه» و چه چیز تو را آگاه کرد که گردنه چیست؟!» سپس دینداری واقعی را تبیین میکند: « آزاد کردنِ بردهای یا غذا دادن در دوران سختی به یتیمی خویشاوند یا فقیری زمینگیر. مهمتر از همه، جزو کسانی باشد که ایمان آوردهاند و یکدیگر را به صبر سفارش کردهاند و همدیگر را به مهرورزی توصیه نمودهاند. آری؛ چنین افرادی اهل سعادت و خوشبختیاند. »(بلد/۱۰ تا ۱۸)
🌷رسولُ اللّه ِ صلى الله عليه و آله ـ حين خَطَبَ الناسَ آخِرَ يَومٍ مِن شَعبانَ ـ
أيُّها الناسُ ، قد أظَلَّكُم شَهرٌ عَظيمٌ ، شَهرٌ مُبارَكٌ ، شَهرٌ فيهِ ليلةٌ العَمَلُ فيها خَيرٌ مِن العَمَلِ في ألفِ شَهرٍ ··· هُو شَهرٌ أوَّلُهُ رَحمَةٌ و أوسَطُهُ مَغفِرَةٌ ، و آخِرُهُ عِتقٌ مِنَ النارِ .
❤️پيامبر خدا صلى الله عليه و آله ـ هنگامى كه در آخرين روز ماه شعبان ، براى مردم خطبه اى ايراد كرد ـ فرمود
اى مردم! ماه بزرگى بر شما سايه افكنده است ، ماهى مبارك ؛ در اين ماه شبى هست كه عمل (عبادت) در آن از هزار ماه عمل(عبادت) بهتر است . . . اين ماهى است كه آغازش ، رحمت است و ميانش ، آمرزش و پايانش ، رهايى از آتش.
🇮🇷@sabzpoushan
#حدیث_روز
💠امام على (عليه السلام) :
🔸️إذا أبصَرَتِ العَينُ الشَّهوَةَ عَمِيَ القَلبُ عنِ العاقِبَةِ.
🔹️اگر چشم، شهوت بين شود، ديدهی دل از عاقبت بينى كور گردد.
📖 غرر الحكم، ح ۴۰۶۳
🇮🇷@sabzpoushan
نکاتی پیرامون روزه و ماه مبارک رمضان.mp3
13.19M
🔸 توصیههای طبی در ماه مبارک رمضان
طبع روزه چیست؟
چرا بهترین سحری، سویق و خرماست؟
اهمیت خواب قیلوله برای روزه دار
خواص بی نظیر افطار با آب جوش
افطار و شام نباید جدا باشد
روزه برای بیماران قندی و قلبی و کلیوی بسیار مفید است.
🇮🇷@sabzpoushan
🥀تکامل برزخی مؤمنان
حفص گوید: از امام کاظم علیه السّلام شنیدم به مردى مى فرمودند: تو دوست دارى در دنیا بمانى؟ در پاسخ گفت: آرى، فرمود: براى چه؟ جواب گفت: براى خواندن «قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ»
امام علیه السّلام چیزى نگفتند و پس از لحظاتی فرمودند:
اى حفص! هر که از دوستان و شیعیان ما بمیرد و #قرآن را خوب نداند، در قبرش به او یاد دهند تا خدا به وسیله آن درجه اش را بالا برد، زیرا درجات بهشت به اندازه آیات قرآن است، به او گفته شود: بخوان و بالا رو و مى خواند و بالا مى رود،
حفص گوید: من احدى را ندیدم که بر خود بترسد، چون موسى بن جعفر، و احدى را ندیدم از آن حضرت امیدوارتر باشد.
#قرآن خواندنش با ناله بود و چون قرآن مى خواند گویا با کسى سخن مى گفت.
📗 کافی چاپ إسلامیه، ج۲، ص۶۰۶ باب فضل حامل القرآن.
🇮🇷@sabzpoushan