خمس صندوق قرض الحسنه خانگی
سوال: آیا به مبلغی که برای شرکت در قرعه کشی های خانگی پرداخت می شود و تا سر سال خمسی دریافت نمی شود، خمس تعلق می گیرد؟
پاسخ:
در صورتی که از درآمد و حقوق باشد، سر سال خمسی باید خمس آن پرداخت شود؛ البته در صورتی که مبلغ را به دیگری وام داده باشید و سر سال خمسی قابل دریافت نباشد، می توانید خمس آن را پس از دریافت مبلغ، پرداخت کنید.
Safirehedayat
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
🌷 آیه 194 سوره بقره
🌸 الشَّهْرُ الْحَرَامُ بِالْشَّهْرِ الْحَرَامِ وَالْحُرُمَاتُ قِصَاصٌ فَمَنِ اعْتَدَى عَلَيْكُمْ فَاعْتَدُواْ عَلَيْهِ بِمِثْلِ مَا اعْتَدَى عَلَيْكُمْ وَاتَّقُواْ اللَّهَ وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُتَّقِينَ
🍀 ترجمه:ماه حرام در برابر ماه حرام و حرمتها را قصاص است وهركسی به شما تعدی كرد، به مانند آن تعدی، بر او تعدى كنید و از خدا بپرهیزید (كه زیاده روى نكنید) و بدانید كه خداوند با پرهیزگاران است.
قبل از #اسلام در میان عرب، هر سال چهار ماه احترام خاصّى داشت كه در آن ماه ها جنگ، ممنوع بود، سه ماه آنها پى درپى كه عبارتند از ذى القعده، ذى الحجّه و محرم، و یكى هم ماه رجب كه جداست. اسلام این سنّت را پذیرفت و در هر سال چهار ماه را آتش بس اعلام نمود، ولى #دشمن همیشه در كمین است تا از فرصت ها سوء استفاده كند و چه بسا با خود فكر كند كه چون مسلمانان در این ماه ها موظف به رعایت آتش بس هستند، پس به آنها حمله كنیم.
این آیه مى فرماید: اگر مخالفان شما در این چهار ماه به شما هجوم آوردند، شما نیز در برابرشان بایستید و در همان ماه ها با آنان بجنگید و ماه حرام را در برابر ماه #حرام قرار دهید. زیرا حرمت خون مسلمانان و حفظ نظام اسلامى از حرمت این ماه ها بیشتر است، و هركسی حرمت ها را شكست باید مورد قصاص قرار گیرد. سپس به عنوان یك قانون كلّى مىفرماید: هركسی به شما تجاوز كرد، به همان مقدار به او تعدّى كنید. و تقوا داشته باشید و بیش از مقدار لازم #قصاص نكنید و بدانید كه خداوند با متّقین است. صاحب مجمع البیان در ذیل آیه مى گوید: در مورد غصب نیز مىتوان با استدلال به این آیه تقاص كرد، یعنى از مال غاصب تقاص نمود.
🔹 پيام های آیه 194 سوره بقره🔹
✅ همه ى زمانها یكسان نیستند، حرمت بعضى ماه ها باید حفظ شود. «الشهر الحرام»
✅ در #اسلام بن بست وجود ندارد. حفظ اسلام و جان مسلمان ها بر حفظ احترام مكانها و زمانها مقدّم است. «فمن اعتدى علیكم فاعتدوا علیه»
✅ #اسلام، دین تجاوز و تعدّى نیست، ولى تعدّى و تجاوز دیگران را نیز نمى پذیرد. «فمن اعتدى علیكم فاعتدوا علیه»
✅ حتّى در برخورد با #دشمنان، عادل باشیم. «فاعتدوا علیه بمثل ما اعتدى علیكم»
✅ سیستم قانون گذارى باید به نحوى باشد كه موجب یأس مسلمین وجرأت #كفّار نگردد واصل مقابله به مثل به همین خاطر است. «فاعتدوا... بمثل ما اعتدى»
✅ رعایت #تقوا حتّى به هنگام جنگ، از اصول تربیتى اسلام است. «اتّقوا اللّه»
✅ اگر در #جنگ از مرز عدالت خارج نشوید، از امدادهاى الهى نیز برخوردار خواهید بود. و گمان نكنید عدالت و تقوا پیروزى شما را به تأخیر مىاندازد. «بمثل ما اعتدى... واتقوا... و اعلموا ان اللَّه مع المتّقین»
Safirehedayat
🔴 همه رحمت است❗️
همه نعمت های الهی از باب رحمت است، هر آنچه در عالم وجود دارد از نعمت های الهی است، حتی علف های هرز بیابان هم نعمت است که حیوانات از آن می خورند و شیر و گوشت آنها مورد استفاده انسان قرار می گیرد. در آخر بعضی از دعاها، می گوییم: برحمتک یا ارحم الراحمین، یعنی همه نعمت ها به رحمت الهی برمی گردد. علم و قدرتی که خداوند به بشر داده است، از رحمت اوست.
⭕️ بعضی از نعمت های الهی جنبه اعجازی هم دارد، به این معنا که بشر نمی تواند یک زردآلو بسازد. آن، مصنوع خدا و قدرت الهی است. توحید یکی از نعمت های الهی است. گمان نکنید توحید و نماز و روزه مشقت دارد، بلکه همه رحمت است.
⭕️ اگر انسان نماز الهی را بخواند. منکرات بر او مسدود می شود، معراج تکاملی پیدا می کند و نفس، مملوک عقل می شود و نفس، مالک انسان نیست که او را به هر سو حرکت دهد. اگر نفس مملوک عاقله باشد، انسان دنبال حرام نمی رود و کار او اصلاح خواهد شد.
⭕️ گمان نکنید که اگر دنبال حرام نروید، رزق ندارید، این طور نیست. انسان با بصیرت عقلی تا بدان جا پیـش می رود کـه اکـمل و اشـرف مـوجـودات می شـود. انسـان با همـت، انسـانی اسـت کـه همان استفاده های مادی و معنوی که انبیا و اولیا و اتقیا از این جهان کردند، بکند.
[ اکبر اسدی ، نردبان آسمان ، «مجموعه ای از درسهای اخلاق حضرت آیة الله بهاءالدینی» قم ،پارسیان ، چاپ یازدهم ، 1389 ، ص224 ]
Safirehedayat
شرایط قرار گرفتن در زمره اهل معرفت
مرحوم علامه طباطبائی (ره) می فرمایند: گوشهنشینی، ملازم با معرفت و یا موجب آن نیست ولی کسی که میخواهد اهل معرفت شود باید معاشرتش را مخصوصا با اهل غفلت و اهل دنیا کم کند و فرش هر مجلسی نباشد و کار شبانه روزی او در مجالس بیهوده صرف نشود و از معاشرتهای بیفایده و بی مغز تا میتواند اجتناب نماید و طوری نشود که با همه و در هر مجلسی حاضر شود. هم چنین برای کسی که می خواهد اهل معرفت شود لازم است در خوردن حتی حلال میانهرو باشد و افراط نکند و شِکمو و پرخور نباشد بلکه تا گرسنه نشده سر سفره حاضر نشود و تا اشتها دارد دست از غذا خوردن بردارد و از لحاظ خواب و سخن گفتن نیز باید حد اعتدال را مراعات نماید.
📚در محضر علامه طباطبایی ص365
Safirehedayat
🔴 دنیا گلستان می شود ❗️
قال رسول الله صلی الله عليه و آله : لا تُظْهِرِ الشَّمَاتَةَ لأَخِيكَ فَيَرْحَمَهُ اللَّهُ وَيَبْتَلِيكَ ( امالی ، صفحه 297 )
شماته یعنی خوشحالی کردن . یعنی از مشکلی که برای برادرت پیش می آید ، اظهار خرسندی مکن! گاهی ممکن است در دلت خوشحال بشوی که یک رقیبی یا یک مخالفی دچار مشکلی شد ، این دست خود انسان نیست ، در دلِ انسان یک حالتی بوجود بیاید ، اختیاری نیست ، اما اظهار کردنِ آن اختیاری است. ... برادر مومنت یک گرفتاری پیدا کرده ، یا مشکل مالی یا مشکل آبروئی ، یا تنزل مقام یا ... خوشحالی نکن ! چرا ؟
🍂فَيَرْحَمَهُ اللَّهُ وَيَبْتَلِيكَ ، شما که اظهار خوشحالی کردی ، خدا به او ترحم می کند و تورا مبتلا می سازد. ... اظهار خوشحالی شما جفا در حق اوست . هرکسی که مورد جفای مردم قرار بگیرد، خدا به او رحم می کند. این یک قاعده کلی است. اما چرا تورا مبتلا می سازد؟
🍂چون به او ظلم کردی و ظلم یک عاقبتی دارد که خدا بخاطر آن تورا مبتلا کرده است. اینها موجب استحکام پیوند های #اخلاقیِ افراد در جامعه است.
🔵👈 اگر من و شما که مدعیِ اسلامیت هستیم ، این ارزش های #اخلاقی که در اسلام وارد شده است را رعایت کنیم ، دنیا گلستان می شود.
[ شرح حدیث از امام خامنه ای مدظله العالی در مقدمه درس خارج مورخ 28/11/93 ]
Safirehedayat
عَنْ اَبِی عَبْدِ اللَّهِ(ع) قَالَ مَنْ اَحبّ لِلَّهِ وَ اَبْغَضَ لِلَّهِ وَ اَعْطَی لِلَّهِ فَهُوَ مِمَّنْ کَمَلَ اِیمَانُهُ.
✍️ امام صادق(ع): هرکس برای خدا دوست بدارد و برای خدا دشمن بدارد و برای خدا عطا کند، پس او از کسانی است که ایمانش کامل شده است.
Safirehedayat
خمس بچه
⁉️حسابی که برای فرزند باز میشود و قصد پدر این است که برای ازدواج او خرج شود و به فرزند بدهد برای آینده او:
1️⃣ آیا جزء اموال پدر محسوب شده و مشمول خمس میشود؟
2️⃣ اگر جایزه ای به این حساب تعلق بگیرد مال فرزند محسوب میشود یا پدر؟
3️⃣ خود فرزند باید خمس اموالشو بدهد ؟
پاسخ :
✍آیت الله خامنه ای:
ج1️⃣) اگر تا قبل ازسال خمسى به حساب فرزند واريز شود به نحوى كه اختيار برداشت با او باشد، خمس ندارد.
ج2️⃣) اگر صاحب حساب فرزند باشد، جايزه متعلق به او مىباشد.
ج3️⃣) تا زمانى كه به سن بلوغ نرسيده نسبت به خمس وظيفهاى ندارد، ضمناً پولى كه پدر به او مى دهد و جايزه بانكى مشمول خمس نمى گردد.
✍آیت الله مکارم شیرازی:
1️⃣و3️⃣) چنانچه قبل از سن بلوغ، هديه اي به کودک داده شود و سال بر آن بگذرد، بنابراحتياط واجب، زماني که به سن بلوغ رسيد، بايد خمس آن را بپردازد.
2️⃣) در فرض سوال مال صاحب حساب است
✍آیت الله وحید خراسانی:
اگر از در آمد بین سال به فرزند هدیه کند واز طرف او قبول کند واز طرف اوبگیرد ودر حسابی بگذارد ،برای فرزند است وبر پدر واجب است خمس آن را از مال خود بچه بدهد ودر این صورت جایزه هم مال بچه است واحتیاط واجب آن است که یک پنجم آن را به نیت مافی الذمه به سادات فقیر بدهد ، و بقیه از منافع آن سال می باشد که اگر در مؤونه آن سال بچه صرف نشود باید خمس آن را پدرش بپردازد .
✍آیت الله شبیری زنجانی:
1️⃣) اگر حساب به نام پسر است جزء اموال پسر است و باید تخمیس شود.
2️⃣) جایزه برای صاحب حساب است.
3️⃣) اگر براى بچۀ صغير منافعى به دست آيد، همچون ديگر افراد متعلّق خمس مىباشد و بايد ولىّ وی خمس را بپردازد و اگر ندهد، بعد از آن كه بچه بالغ شد بايد خمس آن را بدهد.
✍آیت الله فاضل لنکرانی:
1️⃣) اگر پدر حسابی را به نام فرزند باز کرده و پولی را به عنوان هدیه به حساب فرزند واریز کند آن پول مال فرزند است. اما اگر قصدش این است که فعلا در ملک خودش باشد و بعد از بالغ شدن فرزند به فرزند هدیه کند در ملک خودش حساب می شود. ولی در هر دو صورت خمس دارد منتها در صورت اول به احتیاط واجب خمس دارد و پدر خمسش را بدهد و در صورت دوم به فتوا خمس دارد.
2️⃣) اگر پول را تملیک به پسر کرده باشد جایزه آن نیز مال فرزند است.
3️⃣) به جایزه نیز به احتیاط واجب اگر در بین سال مصرف نشود و پس انداز بماند خمس تعلق می گیرد.
رساله_تمام_مراجع✍
Safirehedayat