#شرح مختصر
#دعا_چهل_هفت_69
وَ هَا أَنَا ذَا بَيْنَ يَدَيْكَ صَاغِراً ذَلِيلًا خَاضِعاً خَاشِعاً خَائِفاً ، مُعْتَرِفاً بِعَظِيمٍ مِنَ الذُّنُوبِ تَحَمَّلْتُهُ ، وَ جَلِيلٍ مِنَ الْخَطَايَا اجْتَرَمْتُهُ ، مُسْتَجِيراً بِصَفْحِكَ ، لَائِذاً بِرَحْمَتِكَ ، مُوقِناً أَنَّهُ لَا يُجِيرُنِي مِنْكَ مُجِيرٌ ، وَ لَا يَمْنَعُنِي مِنْكَ مَانِعٌ .
#اقرار به گناه
وَ هَا أَنَا ذَا بَيْنَ يَدَيْكَ صَاغِرًا ذَلِيلًا خَاضِعًا خَاشِعًا خَائِفًا، مُعْتَرِفًا بِعَظِيمٍ مِنَ الذُّنُوبِ تَحَمَّلْتُهُ، وَ جَلِيلٍ مِنَ الْخَطَايَا اجْتَرَمْتُهُ، مُسْتَجِيرًا بِصَفْحِكَ، لَائِذًا بِرَحْمَتِكَ، مُوقِنًا أَنَّهُ لَا يُجِيرُنِي مِنْكَ مُجِيرٌ، وَ لَا يَمْنَعُنِي مِنْكَ مَانِعٌ.
و اينك منم در پيشگاه تو، پست، ذليل، فروتن، متواضع، ترسان، اعترافكننده به بزرگى گناهانى كه زير بار آن رفتهام و به سترگىِ خطاهايى كه مرتكب آن شدهام، پناهنده به بخشايشت، پناهخواه به رحمتت و باوردارنده به اينكه هيچ اماندهندهاى مرا از تو امان نمىدهد و هيچ بازدارندهاى مرا از (بلاى) تو بازنمىدارد.
«هَا»: حرف تنبيه و آگاهى دادن است و منظور آن است كه من در مقابل تو ايستادهام.
«ذَا»: عبارت است حضور ذليلانه به درگاه الهى.
«لَائِذًا»: يعنى هيچ كس مرا از عذاب تو ايمن نمىسازد.
اقرار و اعتراف به گناه، در نزد ديگران بسيار نكوهش شده و از گناهان كبيره است. چرا كه اقرار به گناهانِ گذشته، علاوه بر آن كه آبروى اقراركننده را مىبرد از او سلب اعتماد مىكند، باعثِ ترويج فحشا و عمل زشت نيز مىگردد. چون اين اقرار، اعلام رسمى و آشكار انجام گناه است.
ولى در درگاه خداوند بنده بايد خود را كوچك شمرده و خداوند را بزرگ داند و به اعتراف و اقرار به درگاهش بپردازد.
دعاى كميل حضرت اميرالمؤمنين على عليه السلام، سرشار از اقرار بر كوچك بودن خود و بازگو نمودن گناهان است و دعاى ابوحمزه ثمالى كه از حضرت زين العابدين امام سجّاد عليه السلام در سحرگاهان ماه مبارك رمضان است، به لغزشهاى انسان اقرار داشته و چنين دعاهايى براى تعليم انسان و چگونگى اقرار و اعتراف به گناهان خويش در نزد خداوندِ قادر، بسيار مفيد و مؤثّر است.
از امام باقر عليه السلام منقول است كه مىفرمايد: «وَاللَّه ما يَنْجُو مِنَ الذَّنْبِ اِلّا مَنْ أقَرَّ بِهِ»: «به خدا كسى از گناه نمىرهد، جز آن كه بدان اقرار كند». (الكافى 426 /2، وسائل الشيعه 58 /16.).
و نيز فرمودهاند: «لا وَاللَّه ما أرادَ اللَّهُ تَعالى مِنْ النَّاسِ الّا خِصْلَتَيْنِ: أَنْ يَقْرَّوا لَهُ بِالنِّعَمِ فَيَزِيدَهُمْ وَ بِالْذُنُوبِ فَيَغْفِرَها لَهُمْ»: «به خدا قسم كه خداوند از مردم جز دو خصلت را نخواسته. يكى اينكه به نعمتهايى كه خدايشان ارزانى داشته، اقرار كنند تا ثمرهاش ازدياد نعمتها گردد و ديگر اينكه به گناهانى كه از ايشان سر زده اعتراف نمايند، تا خدايشان بيامرزد». (الكافى 426 /2، وسائل الشيعه 59 /16.).
#چهل_هفت
◀️ کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
🔹و هَا أَنَا ذَا بَيْنَ يَدَيْكَ ...
خدایا
اينك منم در جلو تو
پست،
خوار،
فروتن،
زارى كنان
و ترسان
كه به گناهان بزرگ كه زير بار آن رفته ام
و به خطاها و نادرست كاري هاى سترگ كه آن را بجا آورده ام
#اقرار كننده ام،
به عفو و گذشتت زنهار جو
و به رحمتت پناهنده ام،
باور دارم كه امان دهنده اى مرا از تو امان نمى دهد،
و بازدارنده اى مرا از تو بازنمى دارد
#دعا_چهل_هفت_69
#چهل_هفت
◀️ کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
برنامه ی #نهج_البلاغه_خوانی
#نهج_البلاغه_حكمت_214
◀️ خوش اخلاقی عامل زیادی دوستان
وَ قَالَ (علیه السلام): مَنْ لَانَ عُودُهُ، كَثُفَتْ أَغْصَانُهُ.
علی علیه السلام که درود خدا بر او فرمودند : كسى كه درخت شخصيّت او نرم و بى عيب باشد، شاخ و برگش فراوان است.
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
◀️ درخت پرشاخه!
قسمت اول
📜 مام(علیه السلام) در این کلام حکیمانه به نکته مهمى درباره جلب و جذب دوستان و یاران اشاره کرده، مى فرماید: «کسى که ساقه درخت وجودش نرم است، شاخه هایش فراوان است»; مَنْ لاَنَ عُودُهُ کَثُفَتْ( أَغْصَانُهُ
«عود» به معناى چوب است; خواه از درخت جدا شده یا جزء درخت باشد و در اینجا به معناى ساقه درخت است.
این سخن تعبیرى کنایى و لطیفى است و اشاره به این است که افراد متواضع و با محبت دوستان فراوانى را گرد خود جمع مى کنند و به عکسْ افراد خشن و غیر قابل انعطاف دوستان را از گرد خود پراکنده مى سازند.
مى دانیم شاخه ها از کنار ساقه ها جوانه مى زند; ساقه اى که خشک و کم آب باشد شاخه هاى کمترى از آن مى روید و ساقه اى که نرم است، از گوشه و کنارش شاخه هاى فراوانى مى روید. نیز قسمت مهمى از درخت را آب تشکیل مى دهد و رطوبت از عوامل اصلى رویش گیاه است، در حالى که کمبود آب هم درخت را پژمرده مى کند و هم سبب مى شود شاخه هاى کمترى از آن بروید. انسان نیز به منزله درختى است که اگر نرمش از خود نشان بدهد و خشونت را کنار بگذارد و محبت را به جاى آن بنشاند افراد زیادى به سوى او جذب مى شوند در حالى که اگر خشن و انعطاف ناپذیر باشد، نزدیک ترین بستگان و خویشاوندان و دوستان نیز از او فاصله مى گیرند. این معنا در قرآن مجید ـ همان گونه که قبلاً نیز اشاره شده ـ درباره پیغمبر اسلام(صلى الله علیه وآله) به صورت الگو بیان شده است. در آیه 159 سوره «آل عمران» مى خوانیم: «(فَبِمَا رَحْمَة مِنَ اللهِ لِنْتَ لَهُمْ وَلَوْ کُنْتَ فَظّاً غَلِیظَ الْقَلْبِ لاَنْفَضُّوا مِنْ حَوْلِکَ); به سبب رحمت الهى در برابر مؤمنان، نرم و مهربان شدى! و اگر خشن و سنگدل بودى، از اطراف تو پراکنده مى شدند».
جاذبه اخلاقى پیغمبر اکرم و ائمه هدى(علیهم السلام) مصداق روشنى از این گفتار حکیمانه است. در حدیثى درباره پیغمبر اکرم(صلى الله علیه وآله) مى خوانیم: «کانَ أکْرَمُ النّاسِ وَألْیَنُ النّاسِ ضَحّاکاً بَسّاماً; پیامبر(صلى الله علیه وآله) کریم ترین و نرمخوترین مردم، بسیار خنده رو و متبسم بود».
ادامه دارد ...
#نهج_البلاغه_حكمت_214
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
◀️ درخت پرشاخه!
قسمت اول
📜 در نامه امام(علیه السلام) به محمد بن ابى بکر آمده است: «وَأَلِنْ لَهُمْ جَانِبَکَ وَابْسُطْ لَهُمْ وَجْهَکَ; در برابر آنها متواضع باش و با چهره گشاده مردم را ملاقات کن».
در حدیث دیگرى از رسول اکرم(صلى الله علیه وآله) مى خوانیم: «ألا أُخْبِرُکُمْ بِمَنْ تَحْرِمُ عَلَیْهِ النّارُ غَداً; آیا به شما خبر دهم چه کسى آتش دوزخ در فرداى قیامت بر او حرام است؟».
عرض کردند: آرى یا رسول الله.
فرمود: «الْهَیِّنُ الْقَریبُ اللَّیِّنُ السَّهْلُ; کسى که آسان مى گیرد و به مردم نزدیک و نرمخوست و سختگیرى نمى کند»
اگر حُسن خلق در احادیث سرچشمه فراوانى روزى معرفى شده، یا سبب عمران و آبادى شهرها و فزونى عمرها دانسته شده به همین دلیل است که انسان در سایه آن اعوان و انصار فراوانى پیدا مى کند و به کمک آنها مى تواند مشکلات مهم زندگى را حل کند.
بر عکس در روایتى از امیرمؤمنان على(علیه السلام) آمده است: «سُوءُ الْخُلْقِ نَکَدُ الْعیشِ وَعَذابُ النَّفْسِ; بدخلقى سبب تنگى معیشت و رنج روح و روان مى شود».
محمّد عبده در شرح نهج البلاغه خود تفسیر دیگرى براى این عبارت دارد وى مى گوید: منظور از «لیّنُ الْعُود» طراوت جسمانى انسان و نشاط او و داشتن فضل و همت است و منظور از «کثْرت أغصان» کثرت آثارى است که از او آشکار مى شود; گویى هر اثرى شاخه اى از وجود اوست; ولى در پایان فزونى اعوان و انصار را به عنوان تفسیر دیگرى ذکر کرده است. به نظر مى رسد آنچه در بالا گفته شد مناسب تر و با آیات و روایات همسوتر باشد
#نهج_البلاغه_حكمت_214
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
❇️ #تفسیر_خوانی قرآن کریم
هر روز یک آیه
تفسیر نور – استاد محسن قرائتی
سوره #بقره
#بقره_88
وَ قَالُواْ قُلُوبُنَا غُلْفٌ بَلْ لَّعَنَهُمُ اللَّه بِكُفْرِهِمْ فَقَلِيلاً مَّا يُؤْمِنُونَ
وآنها (به پیامبران) گفتند: دلهاى ما در غلاف است (و ما از گفتههاى شما چیزى نمىفهمیم.) چنین نیست، بلكه خداوند به سبب كفرشان از رحمت خود دور ساخته (و به همین دلیل چیزى درك نمىكنند)، پس اندكى ایمان مىآورند.
🔴 ظاهراً این جواب استهزاآمیز، شعار همهى مشركان و سركشان، در برابر پیامبران بوده است.
🔴 مقدّمات بدبختى، بدست خود انسان است. اگر گروهى مورد لعنت وقهر الهى قرار مىگیرند، به خاطر كفر ولجاجت خودشان است. «لعنهم اللّه بكفرهم»
👤استاد #قرائتی
⏺کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
❇️ اعمال روزها و شب های #هفته
🙏 آداب ، اعمال ، ادعیه ، استعاذه ، تسبیح و نماز روز #دوشنبه
👉🏻 1da.ir/pxKPaI
🙏کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
السلام علیک یا امام هادی علیه السلام .....
✳️ عیشم مدام است از لعل دلخواه
کارم به کام است الحمدلله
ای بخت سرکش تنگش به بر کش
گه جام زر کش گه لعل دلخواه
ما را به رندی افسانه کردند
پیران جاهل شیخان گمراه
از دست زاهد کردیم توبه
و از فعل عابد استغفرالله
جانا چه گویم شرح فراقت
چشمی و صد نم جانی و صد آه
کافر مبیناد این غم که دیده ست
از قامتت سرو از عارضت ماه
شوق لبت برد از یاد #حافظ
درس شبانه ورد سحرگاه
🔅 برنامه ی روزانه #حافظ_خوانی
#حافظ_غزل_417
◀️ کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#صلوات_خاصه #امام_هادی علیه السلام
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى عَلِيِّ بْنِ مُحَمَّدٍ وَصِيِّ الْأَوْصِيَاءِ وَ إِمَامِ الْأَتْقِيَاءِ وَ خَلَفِ أَئِمَّةِ الدِّينِ وَ الْحُجَّةِ عَلَى الْخَلاَئِقِ أَجْمَعِينَ
پروردگارا درود فرست بر على بن محمد (حضرت امام على النقى) جانشين اوصياى پيغمبر و پيشواى اهل تقوى و خلف صالح امامان دين و حجت تمام خلق
اللَّهُمَّ كَمَا جَعَلْتَهُ نُوراً يَسْتَضِيءُ بِهِ الْمُؤْمِنُونَ فَبَشَّرَ بِالْجَزِيلِ مِنْ ثَوَابِكَ
پروردگارا چنانكه تو او را چراغ روشن براى اهل ايمان قرار دادى پس او خلق را به ثواب و پاداش بزرگ تو بشارت داد
وَ أَنْذَرَ بِالْأَلِيمِ مِنْ عِقَابِكَ وَ حَذَّرَ بَأْسَكَ وَ ذَكَّرَ بِآيَاتِكَ وَ أَحَلَّ حَلاَلَكَ وَ حَرَّمَ حَرَامَكَ
و از عقاب و كيفر سخت تو ترسانيد و تحذير كرد و بندگان را به آياتت يادآور گرديد و احكام حلال و حرام
وَ بَيَّنَ شَرَائِعَكَ وَ فَرَائِضَكَ وَ حَضَّ عَلَى عِبَادَتِكَ وَ أَمَرَ بِطَاعَتِكَ وَ نَهَى عَنْ مَعْصِيَتِكَ
و راه شرايع و فرايض دينت را بر مردم روشن ساخت و خلق را ترغيب و تحريص بر عبادتت كرد و امر به طاعت و بندگيت و نهى از معصيت و نافرمانيت فرمود
فَصَلِّ عَلَيْهِ أَفْضَلَ مَا صَلَّيْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَوْلِيَائِكَ وَ ذُرِّيَّةِ أَنْبِيَائِكَ يَا إِلَهَ الْعَالَمِينَ
پس اى خدا تو بر او بهترين درودى كه بر احدى از اولياء و دوستان خاص خود و ذريه پيغمبران خويش فرستادى بر آن بزرگوار بفرست اى خداى تمام عوالم وجود.
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2