حضرت رضا (علیه السلام) فرمود:
و اجتهدوا ان يكون زمانكم اربعه ساعات:
ساعه لله لمناجاته
و ساعه لامر المعاش
و ساعه لمعاشره الاخوان الثقات و الذين يعرفونكم عيوبكم و يخلصون لكم فى الباطن
و ساعه تخلون فيها للذاتكم و بهذه الساعه تقدرون على الثلاث الساعات.
كوشش كنيد كه زمانتان چهار ساعت باشد:
ساعتى برا ى عبادت و خلوت با حضرت بار ى تعالى
و ساعتى برا ى كار و كوشش و تامين معاش
و ساعتى برا ى مصاحبت و مجالست برادران دينى مورد اعتماد و كسانى كه شما را به عيوبتان متوجه میكنند و با خلوص به شما تذكر میدهند
و ساعتى را به تفريحات و لذايذ خود اختصاص دهيد، چه اين ساعت تفريح و نشاط به شما نيرو میبخشد و به قدرتى مجهزتان مینمايد كه بتوانيد اعمال سه ساعت ديگر ى را كه مذكور افتاد، هر چه بهتر و نيكوتر انجام دهيد.
#اوقات_فراغت :
اگر در مجار ى صحيح به كار گرفته شود، موجب نشاط و مايه ى نيرومند ى در ساير فعاليتهاست
و اگر در كارها ى نادرست و گناهان صرف شود، میتواند خطرات بزرگ و مفاسد غيرقابل جبران به بار آورد.
بيشتر جرايم و جناياتى كه در دنيا به وقوع پيوسته، با دست افراد سالم و در اوقات فراغتشان واقع شده است.
از اين رو، پیامبر گرامی اسلام برا ى آگاه ساز ى پيروان خود، اين مهم را تذكر داده تا در ساعات فراغت راه انحرافى در پيش نگيرند و خويشتن را گرفتار فتنه و بلا ننمايند:
نعمتان مفتون فيهما كثير من الناس: الفراغ و الصحه.
دو نعمت است كه بسيار ى از مردم در آن دو به گمراهى و فساد گرايش يافته اند: يكى فراغت است و آن ديگر سلامت.
حضرت زين العابدين (علیه السلام) خطر ساعات فراغت را از زبان عموم، با عبارت دعا به پيشگاه الهى چنين عرض میكند:
بار الها! اگر برا ى ما ساعت فراغتى از شغل را مقدر فرموده ا ى، آن را فراغتى سالم قرار ده كه نه گرفتار پى آمدها و تبعات رنجآور آن باشيم و نه به خستگى و كوفتگى آن مبتلا شويم.
🔹فإِنْ قَدَّرْتَ لَنَا فَرَاغا مِنْ شُغْلٍ فَاجْعَلْهُ فَرَاغَ سَلامَةٍ لا تُدْرِكُنَا فِيهِ تَبِعَةٌ، وَ لا تَلْحَقُنَا فِيهِ سَأْمَةٌ، حَتَّى يَنْصَرِفَ عَنَّا كُتَّابُ السَّيِّئَاتِ بِصَحِيفَةٍ خَالِيَةٍ مِنْ ذِكْرِ سَيِّئَاتِنَا، وَ يَتَوَلَّى كُتَّابُ الْحَسَنَاتِ عَنَّا مَسْرُورِينَ بِمَا كَتَبُوا مِنْ حَسَنَاتِنَا🔹
🔸 خداوندا اگر در جنب كار و كوشش، فراغت و آسايشى براى ما مقدّر فرمودهاى، آن فراغت و آسايش را قرين سلامت قرار ده كه در عرصهگاه آن، پىآمد بدى به ما نرسد، و ملالت و دلتنگى به ما نپيوندد، تا فرشتگان نويسنده بدىها، با پروندهاى پاك و خالى از ثبت بدىهاى ما برگردند، و فرشتگان نويسنده خوبىها، به سبب خوبىهايى كه از ما نوشتهاند، خوشحال و شادان باز آيند. 🔸
دعای #یازدهم
#دعا_یازدهم_2
#فراغت_بدون_گناه
در قرون پيشين، يعنى روزگار قبل از انقلاب صنعتى، اوقات فراغت مردم كم بود، زيرا كارها ى مورد نياز جامعه با دست انجام میشد و تمام وقت افراد ى را كه عهدهدار كار ى بودند میگرفت، كسى كه شغلش بافندگى بود و با دستگاه ى ساده پارچه میبافت، وقتى مشغول كار میشد، دست و پا و چشم و تمام بدنش با هم فعاليت میكردند، جالب آنكه او از اول صبح تا مقارن شب با اين وضع دشوار كار میكرد و محصول كارش بسيار ناچيز بود. موقعى كه از كار دست میكشيد، با خستگى و فرسودگى بسيار به منزل میرفت، لقمه ى غذايى میخورد و براى رفع خستگى در بستر میخوابيد، او نه ساعات فراغت داشت و نه نيرو ى ذخيرها ى كه در آن ساعات با كارها ى تفريح ى آزاد نمايد،
اما در دنياى امروز با وجود ماشينهاى خودكار، وضع كار و كارگر ى بكلى دگرگون شده است، كارگر بافندگى امروز در كنار ماشين خودكار ايستاده و دستگاه بافندگى با نيرو ى برق و سرعتى عجيب حركت میكند و پارچه میبافد. كارگر امروز فعاليت بدنى ندارد، فقط در كنار ماشين نظارت میكند و گاهى كه نقصى در عمل ماشين مشاهده مینمايد برطرف میسازد، و بر اثر سرعت عمل ماشين و ازدياد محصول، ساعات كار تقليل يافته و اوقات فراغت فزون شده است.
موقعى كه كارگر از كار دست میكشد،
اولا وقت فراغتش زياد است
و ثانيا نيروها در وجودش باقى مانده و آنها را با اعمالى كه در اوقات بيكارى انجام میدهد آزاد میسازد.
ازدياد ساعات فراغت، مواد مخدر، نوشابههاى الكلى، مناظر مهيج و خلاف عفت فيلمهاى سينمايى، و آزادى بيش از حد مصلحت، دنياى غرب امروز را به راه فساد و تباه ى كشانده و انسانيت و سجايا ى انسانى را پايمال نموده است.
به موجب نشريههاى آمار ى، جرايم و جنايات هر سال نسبت به سال قبل فزونى دارد.
فراغت زياد و لذتگرايى از يك طرف و بى اعتنايى به مسئوليت در پيشگاه الهى از طرف ديگر، جهان را به انحطاط سوق میدهد.
در حديث آمده است كه :
ان الله تعالى يبغض كثره الفراغ.
خداوند زياد ى فراغت را دشمن دارد.
شايد سوء نظر خداوند به كثرت ساعات فراغت از جهت توسعه و ازدياد جرايم و جنايات باشد.
در حديث آمده، از #زهد سئوال شد كه چيست؟ فرمود:
هو ان لا يغلب الحلال شكره و لا الحرام صبره.
زهد آن است كه حلال بر شكر زاهد غلبه نكند و محرمات بر صبرش پيروز نگردد.
يعنى زاهد كسى است كه شكرش در حلالهاى الهى كه به وى عطا نمود دچار عجز نشود و صبرش در ترك محرمات الهى ناتوان نگردد.
فراغت زياد، دنيا ى صنعتى امروز را با مشكلى بزرگ مواجه ساخته، نسل جوان را به سيه روز ى و بدبختى سوق داده و زمينه ى سقوط و انحطاط بشر را فراهم آورده است.
فراغت زياد، دنيا ى صنعتى امروز را با مشكلى بزرگ مواجه ساخته، نسل جوان را به سيه روز ى و بدبختى سوق داده و زمينه ى سقوط و انحطاط بشر را فراهم آورده است.
امام سجاد (علیه السلام) به پيشگاه الهى عرض میكند:
و فراغا فى زهاده.
بار الها! فراغتى را عطا فرما كه در زهد و بى اعتنايى به ماديات طى شود.
چه بسيار از امور ماد ى و دنيو ى است كه از پى آنها رفتن مباح است، ولى انسان زاهد نمیخواهد وقت گرانقدرش در ساعات فراغت حتى برا ى نيل به آن مباحات صرف گردد.
در #اوقات_فراغت، اسب سوارى، تيراندازى، شنا، پياده رو ى، كوهنورد ى، تماشا ى گلها و زيباييهاى طبيعت، مجالست با افراد پاك و باارزش، مطالعه ى كتب مفيد، و ديگر كارهايى از اين قبيل ممد سلامت تن و كمال روح است و با #زهد منافات ندارد.
🆔 @sahife2