درباره ى صلوات بر مومنين خداوند فرموده:
هو الذ ى يصلى عليكم و ملائكته.
خداوند است كه بر شما رحمت میفرستد و همچنين فرشتگانش.
اين عبارت امام سجاد علیه السلام حاو ى سه مطلب است:
اول آنكه حضرت زينالعابدين (علیه السلام) صلوات افضل و برتر را برا ى محمد و آلش از خداوند درخواست مینمايد
دوم عرض میكند: بار الها! صلواتت بر رسول اكرم (ص) و آل طاهرينش همانند برترين صلواتى باشد كه پيش از پيمبر اسلام (ص) بر يكى از بندگانت فرستادها ى.
ما نمیدانيم كه بار ى تعالى قبل از پيشوا ى اسلام (ص) بر كدامين بنده ى صالحش افضل صلوات را فرستاده است، ولى از رواياتى كه ذيل آيه ى ان الله و ملائكته يصلون عل ى النبى
در كتب تفاسير و همچنين ديگر كتب حديث آمده، میتوان گفت:
بنده ى مشمول صلوات افضل و برتر، حضرت ابراهيم خليل الرحمن (علیه السلام) است.
كعب بن عجره میگويد: وقى آيه ى ) ان الله و ملائكته يصلون ( بر رسول اكرم (ص) نازل شد، به حضرت عرض كرديم: ما سلام گفتن بر شما را دانستيم، چگونه بر شما صلوات بفرستيم؟ فرمود: بگوييد: .
اللهم صل على محمد و آل محمد كما صليت على ابراهيم و آل ابراهيم انك حميد مجيد و بارك على محمد و آل محمد كما باركت على ابراهيم و آل ابراهيم انك حميد مجيد.
بار الها! درود فرست بر محمد و آلش، همچنان كه درود فرستادى بر ابراهيم و آل ابراهيم كه تو ستايش شده ى با مجد و عظمتى، بار الها! كرامت خود را ادامه بده بر محمد و آلش، همانطور كه ادامه دادى بر ابراهيم خليل و آلش كه تو حميد و مجيد ى.
رسول اكرم (ص) به درخواستكنندگان تعليم صلوات فرمود: بگوييد:
صل على محمد و على آل محمد كما صليت على ابراهيم و على آل ابراهيم فى العالمين انك حميد مجيد.
بار الها! درود فرست بر محمد و بر آلش همانطور كه درود فرستاد ى بر ابراهيم و بر آل ابراهيم در عالم كه تو حميد و مجيد ى.
ابراهيم خليل عليهالسلام، آن موحد عالى قدر و ثابت قدم بود كه در راه اطاعت اوامر الهى به تمام مصائب و مشكلات تن داد، آماده شد فرزند خود اسمعيل را به امر او قربان ى كند، برا ى مبارزه با بتپرستى و بتپرستان در فرصت مناسب به بتخانه رفت و بتها را در هم شكست و بر اثر اين كار، مشركين آنچنان خشمگين شدند كه تصميم گرفتند ابراهيم را در آتش بسوزانند و آن حضرت برا ى خدا آماده ى آن خطر عظيم گرديد، حتى برا ى نجات خويش از يار ى جبرئيل امين چشم پوشيد، فقط به فيض بارى تعالى متوجه بود و سرانجام، قادر متعال نجاتش داد. اين انسان الهى و عالى قدر با خدمات بزرگ و پرارزشى كه در راه اعلاى حق انجام داده بود، شايسته ى آن شد كه مشمول افضل صلوات الهى گردد.
حضرت زينالعابدين (علیه السلام) از خداوند صلواتى را كه پيش از نبى اكرم اسلام (ص) نصيب ابراهيم خليل (علیه السلام) گرديده، برا ى حضرت محمد و آلش درخواست نمود، صلواتى اينچنين بعد از نبى اكرم (ص) شايسته ى اميرالمومنين (علیه السلام) و صديقه ى اطهر (س) و ساير ائمه ى معصومين عليهمالسلام است. نمیدانيم در طول قرون و اعصار آيا كسى بعد از پيمبر اسلام (ص) و معصومين عليهمالسلام آمده يا خواهد آمد كه شايسته ى افضل صلوات الهى باشد يا نه؟
ابناثير در نهايه :
فاما قولنا فمعناه: عظمه فى الدنيا باعلاء ذكره و اظهار دعوته و ابقاء شريعته، و فى الاخره بتشفيعه فى امته و تضعيف اجره و مثوبته.
معناى صلوات «اللهم صل عل ى محمد» درباره ى حضرت محمد (ص) اين است كه دعا میكنيم:
پروردگارا!
با رفعت نام و نشر دعوت و پايدارى شريعت پيمبر اسلام در دنيا
و با قبول شفاعت او در امت و مضاعف ساختن اجر و ثوابش در آخرت، او را بزرگ و باعظمت فرما.
در جمله ى آخر آيه ى صلوه بر نبى اكرم (ص) امر به تسليم شده است.
امام صادق (علیه السلام) فرموده: اما قول حضرت بار ى تعالى كه فرموده است: «و سلموا تسليما»، در اين جمله خداوند اراده فرموده تسليم نبى معظم باشيد در تمام آنچه از حضرتش به شما رسيده است.
تسليم شدن و سر طاعت فرود آوردن به صور مختلف قابل تصور است، از آنجمله گاهى لشكر شكست خورده و مغلوبى در مقابل لشكر نيرومند كه ظالم و متجاوز است سر تسليم فرود میآورد و ناچار زورگوييها ى لشكر غالب را تحمل مینمايد. اين تسليم مصداق شعر شاعر است:
در كف شير نر خونخوارها ى
غير تسليم و رضا كو چارها ى
گاه ى تسليم بر اساس عقل و علم و بر وفق حق و مصلحت است، مانند تسليم شدن مريض در مقابل طبيب عالم و مورد اعتماد كه رشته ى تخصصش بيمار ى همان مريض است و از نظر علمی و تجربى به تمام نكات و دقايق بيمار ى وى وقوف و آگاهى دارد. آن مريض بى قيد و شرط و با اراده و اختيار خود، تسليم طبيب عالم میشود تا در پرتو دستورها ى صحيح و بموقع او، صحت و سلامت خود را اعاده دهد.
بعضى روايات تسليم مردم را در مقابل تعاليم دين ى و سعادتآفرين حضرت بار ى تعالى، همانند تسليم مريض در مقابل طبيب خواندهاند: رسول اكرم (ص) فرمود: ا ى بندگان خدا! شما همانند مرضى هستيد و پروردگار عالميان مانند طبيب، خير و صلاح مرضى در آن چيز ى است كه طبيب میداند و تدبير خود را برا ى درمان بيمار بر آن استوار میسازد نه آن چيز ى كه مريض ميل دارد و آن را برا ى خود انتخاب میكند، پس آگاهانه تسليم امر الهى شويد تا به پيروز ى نايل گرديد.
مسلمان واقع ى نيز در مقابل اوامر بار ى تعالى تسليم بىقيد و شرط است و دستورها ى خداوند عالم و عادل و حكيم را بىچون و چرا اجرا مینمايد و بر اثر آن به سعادت واقع ى نايل میگردد.