در قرآن شريف و روايات اولياء گرامى اسلام، كلمهى #فقر مكرر آمده و به مناسبت هر مقامى معناى مخصوصى از آن اراده شده است.
يا ايها الناس! انتم الفقراء الى الله و الله هو الغنى الحميد.
خداوند در اين آيه ى شريفه تمام انسانها را در همهى قرون و اعصار مخاطب ساخته و فرموده است:
اى انسانها! همهى شماها فقرا و نيازمندان درگاه مقدس بارىتعالى هستيد و خداوند است كه غنى بالذات و بىنياز از همهى موجودات است.
مقصود از فقر در اين آيه، تهيدستى و بىچيزى نيست و از غنى در اين آيه، ثروتمندى و تمكن مالى اراده نشده است،
بلكه مقصود از فقر، احتياج ذاتى ممكنالوجود است به غنى بالذات يعنى حضرت واجبالوجود،
و مراد از «#غنى» بىنيازى من جميعالجهات خداوند است از همهى موجودات. اين فقر براى ممكنالوجود نه تنها مايهى نقص نيست بلكه هر قدر انسانى به نيازمندى خود بهتر توجه كند و فقر خود را در پيشگاه الهى فزونتر بداند قدر و منزلت او بيشتر و بالاتر است،
رسول اكرم (ص) فرموده است:
فقر و نيازمندى مايهى افتخار من است و من به اتكاى اين فقر براى احساس نيازمندى خود به ذات اقدس الهى بر ساير پيمبران افتخار مىنمايم.
تمام انبيا و مربيان الهى خود را فقير و نيازمند به ذات اقدس الهى مىدانستند، اما اينكه رسول اكرم (ص) مىگويد: من فقر خود را مايه ى مباهات و افتخار خود نسبت به ساير پيمبران مىدانم از اين نظر است كه مراتب ايمان رسول اسلام و اتصال او از نظر معنوى به ذات اقدس الهى به قدرى رفيع و بلند است كه از اتصال ديگر پيمبران بالاتر است. او فقر خود را به خداوند بيش از ساير پيمبران و انقطاع خويشتن را از جميع ماسوى الله بيش از ساير فرستادگان خدا درك مىكند از اين رو به خود اجازه مىدهد كه بگويد: من به اين فقر بر ديگر پيمبران مفتخرم.
اين فقر بزرگ و افتخارآميز همان است كه در دعا آمده است:
اللهم اغننى بالافتقار اليك و لا تفقرنى بالاستغناء عنك.
بار الها! با فقر و نيازمندى به خودت مرا غنى كن و با بىنيازى از ذات اقدس خودت دچار فقرم منما.
دربارهى فقر و غناى مالى روايات بسيارى رسيده كه
در بعضى از آن روايات، فقر و غنى را ممدوح خواندهاند
و در بعضى از آن روايات مذموم،
در اينجا فقط به يك فقر اشاره مىشود: فقرى كه مسلما مذموم است و مىتواند آدمى را دچار انحرافهاى معنوى و اخلاقى بنمايد و مفاسدى به بار آورد آن فقرى است كه آدمى فاقد حداقل مايحتاج زندگى باشد و نتواند به قدر ضرورت، خود و عائلهى خود را اداره نمايد.
على عليهالسلام:
مضيقه ى زندگى و فقد مالى، اخلاق آدمى را فاسد مىكند و انسان را از مسير صحيح منحرف مىنمايد.
درخواست ائمهى معصومين عليهمالسلام از پيشگاه الهى در گذران زندگى، تامين معاش به قدر كفاف و عفاف بود و در مقام دعا از خداوند مىخواستند كه فاقد آن نباشند.
امام سجاد (ع) در اینجا عرض مىكند:
و لا افتقرن و من عندك وسعى،
بار الها! عنایتی فرما در دوران زندگی ام هیج وقت دچار #فقر و تنگدستى نشوم.....
برنامه ی #نهج_البلاغه_خوانی
#نهج_البلاغه_خطبه_83
معروف به خطبه ی «#غراء» (درخشان) – خطبه ای بسیار شگفت انگيز
«آن حضرت جنازه مسلمانى را #تشييع كردند، هنگامى كه او را در قبر گذاشتند، بازماندگانش صدا به ناله و شيون بلند كرده و گريستند، امام فرمود: «به خدا سوگند! اگر اينها آنچه را ميّتشان مشاهده مى كند ببينند، #گريه بر او را فراموش خواهند كرد (و بر خود خواهند گريست!) به خدا سوگند! #مرگ به سراغ يك يك از آنها مى آيد و كسى را باقى نمى گذارد» سپس حضرت (با توجّه به آمادگى گروه تشييع كننده در آن شرايط براى پذيرش اندرزهاى الهى) برخاست و اين خطبه را ايراد فرمود:
❇️ بخش سوم: مذمت #دنیا ( از 12 بخش )
👈 فإِنَّ الدُّنْيَا رَنِقٌ مَشْرَبُهَا رَدِغٌ مَشْرَعُهَا يُونِقُ مَنْظَرُهَا وَ يُوبِقُ مَخْبَرُهَا، غُرُورٌ حَائِلٌ وَ ضَوْءٌ آفِلٌ وَ ظِلٌّ زَائِلٌ وَ سِنَادٌ مَائِلٌ، حَتَّى إِذَا أَنِسَ نَافِرُهَا وَ اطْمَأَنَّ نَاكِرُهَا قَمَصَتْ بِأَرْجُلِهَا وَ قَنَصَتْ بِأَحْبُلِهَا وَ أَقْصَدَتْ بِأَسْهُمِهَا وَ أَعْلَقَتِ الْمَرْءَ أَوْهَاقَ الْمَنِيَّةِ قَائِدَةً لَهُ إِلَى ضَنْكِ الْمَضْجَعِ وَ وَحْشَةِ الْمَرْجِعِ وَ مُعَايَنَةِ الْمَحَلِّ وَ ثَوَابِ الْعَمَلِ. وَ كَذَلِكَ الْخَلَفُ بِعَقْبِ السَّلَفِ، لَا تُقْلِعُ الْمَنِيَّةُ اخْتِرَاماً وَ لَا يَرْعَوِي الْبَاقُونَ اجْتِرَاماً، يَحْتَذُونَ مِثَالًا وَ يَمْضُونَ أَرْسَالًا إِلَى غَايَةِ الِانْتِهَاءِ وَ صَيُّورِ الْفَنَاءِ.
👈 3. دنيا شناسى
آب دنياى حرام همواره تيره، و گل آلود است. منظره اى دل فريب و سر انجامى خطرناك دارد. فريبنده و زيباست اما دوامى ندارد. نورى است در حال غروب كردن، سايه اى است نابود شدنى، ستونى است در حال خراب شدن، آن هنگام كه نفرت دارندگان به آن دل بستند و بيگانگان به آن اطمينان كردند، چونان اسب چموش پاها را بلند كرده، سوار را بر زمين مى كوبد، و با دام هاى خود آنها را گرفتار مى كند، و تيرهاى خود را به سوى آنان، پرتاب مى نمايد، طناب مرگ به گردن انسان مى افكند، به سوى گور تنگ و جايگاه وحشتناك مى كشاند تا در قبر، محل زندگى خويش، بهشت يا دوزخ را بنگرد، و پاداش اعمال خود را مشاهده كند.
و همچنان آيندگان به دنبال رفتگان خود گام مى نهند، نه مرگ از نابودى انسان دست مى كشد و نه مردم از گناه فاصله مى گيرند كه تا پايان زندگى و سر منزل فنا و نيستى آزادانه به پيش مى تازند.
http://farsi.balaghah.net/محمد-دشتی/ترجمه
👌 شرح این خطبه ی نورانی را (با عناوین زیر) " اینجا " بخوانید: 👇
👈 چهره واقعى دنيا!
* ناپايدارى اين جهان
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
❇️ #تفسیر_خوانی قرآن کریم
هر روز یک آیه
تفسیر نور – استاد محسن قرائتی
سوره #نساء
#نساء_67
#نساء_68
وَإِذاً لَّأَتَيْنَهُم مِّن لَّدُنَّآ أَجْراً عَظِيماًوَلَهَدَيْنَهُمْ صِرَ طَاً مُّسْتَقِيماً
و در این صورت یقیناً ما از جانب خود #پاداش بزرگ به آنان مى دادیم.
و قطعاً آنان را به راهى راست هدایت مى كردیم.
👈 با نصب نرم افزار زیر با ما در این دوره ی تفسیر خوانی همراه شوید 👇
https://cafebazaar.ir/app/com.ghadeer.tafsirnour
⏺کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_12
#دعای_دوازدهم_صحیفه_سجادیه
«10» وَ يَا مَنْ تَحَمَّدَ إِلَى خَلْقِهِ بِحُسْنِ التَّجَاوُزِ وَ يَا مَنْ عَوَّدَ عِبَادَهُ قَبُولَ الْإِنَابَةِ وَ يَا مَنِ اسْتَصْلَحَ فَاسِدَهُمْ بِالتَّوْبَةِ وَ يَا مَنْ رَضِيَ مِنْ فِعْلِهِمْ بِالْيَسِيرِ وَ يا مَنْ كَافَى قَلِيلَهُمْ بِالْكَثِيرِ
خدایا اى آن كه باگذشت نيكويش ستوده بودنش را به مخلوقش مىنماياند، و بندگان را به پذيرفتن توبه عادت مىدهد، و اصلاح شدن تباه كارشان را به توبه مىخواهد، و اى آن كه از عمل بندگان، به اندكش خشنود است، و عمل اندك آنان را #پاداش فراوان مىدهد.
#دوازدهم #دعا_دوازدهم_10
#پاداش_عمل
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2