eitaa logo
انس با صحیفه سجادیه
5هزار دنبال‌کننده
16.7هزار عکس
2.5هزار ویدیو
1.7هزار فایل
من به شما عزیزان توصیه میکنم با صحیفه سجادیه انس بگیرید! کتاب بسیار عظیمی است! پراز نغمه های معنوی است! مقام معظم رهبری Sahifeh Sajjadieh در اینستاگرام https://www.instagram.com/sahife2/ ادمین کانال @yas2463
مشاهده در ایتا
دانلود
بسم الله الرحمن الرحيم 🔹 قسمت سوم از چهار فقره ی زیر: اللَّهُمَّ 1️⃣ و أَنْطِقْنِي بِالْهُدَى ، 2️⃣ و أَلْهِمْنِي التَّقْوَى ، 3️⃣ و وَفِّقْنِي لِلَّتِي هِيَ أَزْكَى ، 4️⃣ و اسْتَعْمِلْنِي بِمَا هُوَ أَرْضَى . 🔹 امام سجاد عليه ‏السلام در اين چهار جمله از دعاى شريف « مكارم‏الاخلاق » ، چهار درخواست از پيشگاه بارى‏تعالى مى‏نمايد: اول، بار الها مرا به نطقى گويا فرما كه هدايت‏بخش و مايه‏ى ايصال به حق باشد، دوم، بار الها! تقوى و تنزه را با افاضه‏ ى معنوى و اشراق روحانى خود به دلم الهام فرما، سوم، بار الها! مرا موفق نما به چيزى كه هر چه بيشتر موجب تطهير معنوى و نمو روحانيم باشد، چهارم، بار الها! نيروى مرا در راهى به كار گير كه مايه‏ى خشنودى و رضاى بيشتر ذات اقدست گردد.
«ازکی»صفت برتر است،به معنای پاکیزه تر. موصوف آن حذف شده و ضمیر «التی»نمایانگر موصوف حذف شده است. در لغت به معنای طهارت و رشد آمده است،دراینجا،منظور طهارت باطنی است مثل سیرت پاکیزه،خصلت های پاک و..... موفقیت در آنچه پاکیزه ترین است،نتیجه هدایت و تقوی الهی است. هنگامی که آدمی(بافضل خداوند)راه هدایت را می پیماید باید حرمت خداوند را نگه دارد(تقوی). با مراقبت مداوم،زمینه برای پاکیزگی مهیا می شود. پاکیزگی قلب ودرون به چه درد می خورد؟ایمان.ایمان به خداوند بزرگ،درون قلب های پاکیزه جای می گیرد. انسان خواهان امنیت است.ایمان به قلب،امنیت می دهد.آرامش،سهم قلب های است که ایمان به خداوند دارند.هرچه ایمان خالص تر،امنیت بیشتر. گمشده بشر امروز،امنیت است اما راه رسیدن به آن را نمی‌داند همه راه ها می رودغیر از راه اصلی.«گاهی چه زود دیر می شود» امنیت قلب با«خودسازی»به دست می آید.
خدایا توفیق ام ده... به عمل نه فقط حرف ادعا ظاهر سازی بدون رسوخ قلبی عملی ازکی پاکیزه طیب طاهر بی هیچ غرض و مرضی خالصانه لله تقربا الی الله قربه الی الله همچون مولایمان علی علیه السلام ضربه علی یوم الخندق افضل من عباده الثقلین آمین
امام سجاد (ع) در جمله‏ى سوم دعا به پيشگاه خداوند عرض مى‏كند: و وفقنى للتى هى ازكى، بار الها! مرا موفق بدار به چيزى كه هر چه بيشتر موجب طهارت و پاكى و مايه‏ ى نمو و رشد روحانيم گردد.
«زكوه» و «تزكيه» در احاديث، مكرر ذكر شده است، و اصل «زكوه» در لغت به معناى طهارت، نمو، بركت، و مدح است، و همه‏ى اين معانى در قرآن شريف و روايات آمده است.
**زكوه به معناى طهارت: قد افلح من زكيها، و قد خاب من دسيها. بى‏گمان رستگارى براى كسانى است كه نفس خود را از اخلاق ذميمه و اوصاف پليد تطهير مى‏نمايند.
**زكوه به معناى نمو و بركت: ذلكم ازكى لكم و اطهر. *مجمع‏البحرين در ماده‏ى (ز ك و) آيه " ذلكم ازكى لكم و اطهر " را چنين معنى مى‏كند: اى انمى لكم و اعظم بركه، يعنى: اين عمل كه در آيه ذكر شده براى شما نمو بيشتر و بركت عظيمتر در بر دارد.
**زكوه به معناى «مدح»: فلا تزكوا انفسكم هو اعلم بمن اتقى، خويشتن را مدح و تمجيد ننماييد چه آنكه خداوند به ضميرتان آگاه است و مى‏داند كدام يك از شما واجد نعمت تقوى است.
مهمترين ماموريت فرستادگان الهى آن بود كه نفوس مردم را از پليدى شرك تزكيه و تطهير نمايند و انديشه‏هاى باطلى را كه درباره‏ى بت و بت‏پرستى داشتند از صفحات خاطرشان بزدايند و آنان را به راه يكتاپرستى سوق دهند. قرآن شريف درباره‏ى ماموريت آسمانى حضرت محمد بن عبدالله صلى الله عليه و آله مى‏فرمايد : يتلوا عليهم آياته و يزكيهم و يعلمهم الكتاب و الحكمه. آيات الهى را بر آنان تلاوت نمايد، ارواحشان را از شرك تطهير كند، و پس از آنكه يكتاپرستى را قبول نمودند كتاب و حكمت بارى‏تعالى را به آنان بياموزد و از تعاليم سعادت‏بخش اسلام آگاهشان نمايد.
دعوت به توحيد و تطهير دلهاى آلوده‏ى بشر در سرلوحه‏ى دعوت پيمبران الهى قرار داشت و اين مهم كه زيربناى مكتب انسان‏ساز انبياست آنقدر مورد توجه بود كه اولين ماموريتى را كه خداوند به حضرت موسى بن عمران محول فرمود اين بود كه نزد فرعون برود و تطهير دل او را با وى در ميان بگذارد و اگر مايل باشد از خودپرستيش برهاند و به صراط سعادت هدايتش نمايد. اذهب الى فرعون انه طغى. فقل هل لك الى ان تزكى؟ و اهديك الى ربك فتخشى. نزد فرعون برو كه به سركشى و طغيان گراييده است. به او بگو آيا براى تطهير و تزكيه‏ى نفس خود آمادگى دارى كه تو را به پروردگارت هدايت نمايم تا از عظمت او بترسى و از ادعاى ربوبيت دست بردارى؟
اولياى بزرگ اسلام براى تزكيه‏ ى نفس و نيل به كمال معنوى همواره، متوجه به خداوند بودند و در اين باره از ذات اقدس الهى استمداد مى‏نمودند. سعيد ابن ابى‏هلال مى‏گويد: روش پيمبر گرامى اسلام (ص) اين بود كه وقتى آيه‏ى «قد افلح من زكاها» را مى‏خواند، قدرى توقف مى‏نمود، سپس به پيشگاه خداوند عرض مى‏كرد: اللهم آت نفسى تقواها، انت وليها و موليها و زكها و انت خير من زكاها. بار الها! تقواى نفسم را به من بده كه تو ولى و مولاى نفس من هستى، آن را تزكيه و تطهير كن كه تو بهترين تزكيه‏كننده‏اى.
امام سجاد (ع) همانند جد بزرگوارش رسول اكرم (ص) براى بهره‏ مندى بيشتر از تزكيه ‏ى نفس به پيشگاه خداوند عرض مى‏كند: و وفقنى للتى هى ازكى، بار الها! مرا موفق بدار به صفات و خصالى كه پاكيزه‏ترين وسيله براى تزكيه‏ى نفس انسان باشد تا بر اثر آن به رشد و نمو بيشتر و اجر فزونتر دست يابم.