امنیت غذایی بدون گارد حفاظتی
📝زهرا طوسی؛ روزنامه نگار
✅دخالت دولتها برای تامین امنیت غذایی از طریق تولید داخل ضروری است و نوع سیاستهای حمایتی و چگونگی اعمال آنها در هر کشوری متفاوت است. با این حال یکی از کشورهایی که کمترین حمایت را از بخش کشاورزیش میکند ایران است.
✅شاخصی با عنوان گرایش به کشاورزی وجود دارد که بر اساس فرمول هایی، سهم بخش کشاورزی را در بودجه دولتی مشخص میکند. متوسط جهانی این شاخص ۵۱ صدم است، اما برای ایران دو دهم است. یعنی این که در ایران در حد کشورهای کمتر توسعه یافته از کشاورزی حمایت میشود. در امریکای شمالی این شاخصه ۷۷ صدم است و در جنوب شرق آسیا که اصلا مبانی اقتصادی شان اقتصاد آزاد است، این شاخص ۱ و ۲۵ است. این یعنی کشاورزی در ایران بدون گارد امنیتی و سیاست های حفاظتی است.
✅یکی از ابزارهای حمایتی بودجه است و سازمان برنامه و بودجه نباید با دستاویز نبود منابع و نداشتن برنامه این ردیف را از بودجه حذف و همه چیز را با پاک کردن صورت مسئله حل کند. از چاله به چاه افتادن شاید همین باشد. آن هم در کشوری که ضریب وابستگی اش به واردات در برخی از اساسیترین کالاهای کشاورزی بالای ۷۰ درصد است!
🔻مشروح این یادداشت را در قدس آنلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbKGc
@sahmmardom
در صورت اجرا شدن ماده ۱۶ قانون جهش تولید محقق می شد؛
رشد تولید برق بدون نیاز به گاز یا مازوت
📝زهرا طوسی؛ روزنامه نگار
✅یکی از مشکلات اصلی وقوع ناترازی برق و گاز در فصول سرد سال وابستگی بیش از حد به تولید برق از سوخت گاز است در حالی که طبق قانون جهش تولید باید فناوری تولید برق تجدیدپذیر را توسعه دهیم.
✅برای تنوع بخشیدن به سبد تولید برق کشور باید بر روی تجدیدپذیرها سرمایهگذاری کنیم و از همین رو حکم مهمی به تصویب مجلس رسید که متاسفانه نه صنایع به این سمت حرکت کردند و نه وزارت نیرو جریمه مدنظر برای عدم تمکین به اجرای قانون را برای صنایع به اجرا درآورده است و در نهایت نیز منابع آن توسط وزارت نیرو به بخش اکوسیستم اقتصاد دانشبنیان پرداخت نشده است.
✅در ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانشبنیان آمده است، «صنایع با قدرت مصرف بیشتر از یک مگاوات موظفند معادل یک درصد (۱%) از برق مورد نیاز سالانه خود را از طریق احداث نیروگاههای تجدیدپذیر تأمین نمایند و این میزان در پایان سال پنجم حداقل به پنج درصد (۵%) برسد. در غیر این صورت وزارت نیرو موظف است درصد ذکر شده از برق مصرفی این صنایع را با تعرفه برق تجدیدپذیر محاسبه نموده و از صنایع أخذ نماید.»
✅اگر این حکم اجرایی میشد و منابع آن تخصیص مییافت طی دو سال اخیر شاهد رشد تولید برق از محل تولید برق تجدیدپذیر بدون نیاز به گاز یا مازوت بودیم که در ناترازی کمک جدیای به ما میکرد.
🔻مشروح این یادداشت را در قدس آنلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbKGt
@sahmmardom
تخته گاز نیروی کار در اتوبان خدمات
📝زهرا طوسی، روزنامه نگار
✅این روزها شاهد ناترازیِ میان شاخههای مختلف کار و افزایش شاغلین برخی از بخشها مانند بخش خدمات شهری و کاهش قابل ملاحظه نیروی کار در بخش صنعت و به ویژه کشاورزی هستیم.
✅علم اقتصاد برای کمبود نیروی کار و عدم تطابق جمعیت شاغل (در سه بخش خدمات و صنعت و کشاورزی) با نیازهای بازار و موضوع شکاف مزد و معیشت، دو راهحل اساسی اساسی دارد: «اخراج کارگران اتباع» و «رقابتی کردن قیمت دستمزد با حمله به قانون کار و ماده 41 آن پیرامون حداقل دستمزد».
✅ولی بهتر است به جای آدرس غلط دادن به بازار کار ، به بررسی دلیل ناترازیهای این حوزه در زمینه توزیع نیروی کار و شاغلان در بخشهای مختلف اقتصاد بپردازیم و اینکه چرا حضور نیروی کار در بخش خدمات گوی سبقت را از رقبا دزدیده است.
🔻مشروح این یادداشت را در قدس آنلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbKQZ
@sahmmardom
افزایش قیمت خودرو با منت
📝زهرا طوسی؛ روزنامه نگار
✅وزارت صمت پس از درخواست انجمن خودروسازان مبنی بر افزایش ۷۰ تا ۸۰درصدی قیمت کارخانهای خودروها، مجوز افزایش ۳۰درصدی را صادر کرد تا با منت بر سر مصرف کننده، خودروسازان را که طبق ادعای خودشان در زیان فرورفتند از مرداب زیان دهی بیرون بکشد.
✅اگر دو خودروساز ماهانه حداقل دو هزار میلیارد تومان ضرر میکنند و بدهی آنها به قطعه سازان از یکصد هزار میلیارد گذشته است آیا مردم باید پاسخگوی این سوءمدیریت باشند؟ آن هم در صورتی که کیفیت و اقتصادی کردن قیمت تولیدات از ذهن تصمیمگیران این حوزه عبور نمیکند و خودروسازان هم خاطر غش در معامله بازخواست نمی شوند؟
✅برخی از خودروسازان اعلام میکنند که ۶ تا ۸ درصد قطعات مورد نیاز خود را از طریق واردات تأمین میکنند و باقی قطعات داخلیسازی شده است، پس آقایان بفرمایند زمانی که هزینههایشان بهصورت عمده ریالی است چه اتفاقی رخ داده که قیمتها را باید دلاری محاسبه کنند؟ آیا هزینه های انرژی را نیز با قیمت جهانی می پردازند؟ چرا باید خودروسازان یارانه مستقیم و غیرمستقیم دریافت کنند آن هم در حالی که بنا دارند قیمت خودرو را بر اساس بازار جهانی تعیین کنند؟
✅مردم میگویند چگونه دولت به حقوقها میگوید ثابت بمانند ولی همان نسخه را برای قیمتها نمی پیچد؟ ظاهرا بهترین پاسخ به این پرسش همین است که در مقابله با این سودجویی هر چقدر خودروسازان داخلی قیمت خودرو را بالا بردند، مجلس تعرفه واردات خودرو را پایین بیاورد، شاید درجه انحصارگری آنها کمی کاهش یابد!
🔻مشروح این یادداشت را در قدس آنلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbLvF
@sahmmardom
دارا و ندار
📝زهرا طوسی، روزنامهنگار
✅تضعیف توان اقتصادی مردم به نحیف شدن طبقه متوسط که رکن مهم رشد و توسعه کشور محسوب می شود دامن زده است، به طوری که چشمانداز زیستی آنها، خطر بازگشت به دوران ارباب و رعیتی را هشدار می دهد، حال این پرسش مطرح است که پیامد افول این طبقه برای جامعه چیست؟
✅تا پیش از شکلگیری جریانهای توسعهمحور شاهد جوامع ارباب رعیتی بودیم؛ جامعهای که یک گروه را اربابانش تشکیل میدادند که فرزندان آنها هم اربابند و از بدو تولد امتیازاتی دریافت میکنند. جامعه رعیتی هم زیر سلطه اربابها در طبقه پایین قرار میگیرند و به ندرت این امکان وجود دارد که رعیتها بتوانند جهش کرده و سطح خود را ارتقا دهند. وقتی جریان توسعه آغاز میشود، یک طبقه متوسط به تدریج شکل میگیرد. در نتیجه نخبگانی از طبقههای متوسط و ضعیف درس میخوانند و رشد میکنند. به همین دلیل هم طبقه متوسط شهری رشد کرده و روزبهروز پیشرفت بیشتری میکند.
✅متاسفانه نگاهی به آمار و ارقام جامعه ما نشان میدهد که سیاستهای کلی دولتها از این منظر توسعهای نیست و طبقه متوسط به تدریج در حال محو شدن است. این در حالی است که اگر کشوری در فرآیند توسعه موفق باشد، جمعیت فقیر و کم درآمد آن به سرعت به طبقه متوسط منتقل میشوند.
✅اگر اذعان کنیم که طبقه متوسط در واقع توازن قدرت اقتصادی و اجتماعی در جامعه را رقم میزند باید زنگ خطر، پیدایش مشاغل کاذب، کاهش سطح عمومی سلامت، کاهش انگیزه برای تحصیل، افزایش جرم و بزهکاری، کاهش اعتماد به حکومت و از دست رفتن حمایت مردم از حکومت که به عنوان بزرگترین سرمایه داخلی کشور محسوب میشود را بشنویم که همگی از سقوط طبقه متوسط خبر می دهند!
✅این طبقه، سپر مقاومتی طبقات پایین در مقابل طبقات بالاست و ضعیفشدن آن به ضرر جامعه است. با این حال هیچوقت شاهد سیاستگذاری مناسب برای رشد و گسترش طبقه متوسط نبودهایم یا حتی ذوب شدن و از بین رفتن این طبقه را که بنا بود موتور توسعه کشور باشند حس نکردهایم تا به زودی شاهد این باشیم که مردم یا دارا هستند یا ندار و دیگر هیچ!
🔻مشروح این یادداشت را در قدس آنلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbLLr
@sahmmardom
ردپای پول
📝زهرا طوسی؛ روزنامه نگار
✅رد پای تسهیلات محبوس بانکی را می توان در وامهایی با بازپرداختهای سنگین و فعالیتهای انتفاعی بانکها از قبیل ملکبازی گرفت، گویا بانک ها از بانک بودن توبه کردهاند و تبدیل به یک فعال بخش خصوصی شده اند.
✅نگاهی به صورتهای مالی بانکها تصویرهای متفاوتی از حرکت و رد پای «پول»ها به ما نشان میدهد. با وجود اینکه انتظار میرود بانکها با طراحی یک الگوی کسب و کار سالم و در عرف بانکداری داشته باشند ولی بررسیها نشان میدهد برخی بانکها از چارچوب فاصله گرفته و برای کسب سود پا در مسیر دیگری گذاشته اند.
✅در گروهی از بانکها که انحراف زیادی از مسیر بانکداری دارند، نه نحوه تامین مالی منابع و نه نحوه مصرف منابع مذکور، به چارچوبهای فعالیت سالم بانکی شباهتی ندارد و رد پای پولها در آنها از درگاههای ورودی ممنوعه تا سراهای خروجی مذموم، امتداد یافته است.
✅به صورت مصداقی می توان به ملکبازی اشاره کرد که به طور رسمی تبدیل به کسبوکار بانکها شده است. بهدلیل استمرار و حرکت مداوم پولها از مسیر مذکور در سالهای متوالی، امروز بخش عظیمی از سپردههای مردمی، تبدیل به اسناد ملکی محبوس در گاو صندوق بانک ها شده است.
✅آمار رسمی سایت کدال نیز موید این است که بانک ها در داخل ایران حدود ۳۷ میلیون متر مربع دارایی زمین، ملک و آپارتمان دارند. تغییر این وضعیت در بانکها و موسسات اعتباری در انتظار سوت توقف یا پایان بازی توسط مرجع نظارت بانکی است که با «اقدامات اکتشافی»، «اقدامات پیشگیرانه»، «اقدامات اصلاحی» قابل انجام است.
مشروح این یادداشت را در قدس آنلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbLS6
@sahmmardom
«کارمندان گیگ» ارتش ذخیره کارفرمایان!
📝زهرا طوسی، روزنامه نگار
✅فعالان اقتصاد گیگ یک ارتش ذخیره نیروی کار هستند که به صورت پاره وقت امرار معاش می کنند، کارگران ساختمانی، تولید کنندگان محتوا و حتی خبرنگاران حق التالیف از جمله کارمندان گیگ هستند که در یک بازار رقابتی بیگاری می کنند بدون اینکه مزایایی داشته باشند.
✅کمبود مشاغل دائمی افراد جویای کار را ترغیب میکند که بهعنوان یک کارگر مستقل، که بهعنوان “کارگران مستقل” یا “کارگران گیگ” یا “فریلنسرها” شناخته میشوند، به مشاغل قراردادی از این مدل بپیوندند. بسیاری از افراد جویای کار نیز از این مدل کار پاره وقت بهعنوان پلی برای اشتغال دائمی بهره می برند.
✅کارگران فصلی که هر روز صبح در یک محل خاص حاضر شده و منتظر کسی هستند که آنها را برای یک روز به سرکار ببرد هم جزو بازار گیگ محسوب می شوند. بعضی مشاغل کارمندی هم حتی به شکل موقت هستند. مثلا بسیاری از حسابداران برای یک مدت کوتاه، به یک کارفرما خدمات حسابداری ارائه می کنند. خبرنگاران حق التالیف و ساعتی را نیز می توان در زمره این افراد قرار داد.
✅اقتصاد گیگ را شاید بتوان ضد کارگریترین مدل اشتغال دانست. باوجود حضور حجم بالای نیروی کار در این مشاغل، قوانین حوزه کسبوکار با این مدلها سازگار نشده است. بهگونهای که این کارگران از کمترین مزایا مانند بیمه و تضمین حداقل حقوق نیز محروم هستند. کارفرما هر زمان که اراده کند، بدون هیچ دلیل و توجیهی میتواند با نیروهای خود قطع ارتباط و آنها را اخراج کند.
✅اغلب افرادی که در حوزه گیگ مشغول هستند، در ابتدا درآمد کمی دارند. چرا که نه افراد زیادی آنها را می شناسند که پروژهشان را در اختیارشان بگذارند، نه تخصص بالایی دارند که بتوانند دستمزد زیادی طلب کنند. از سوی دیگر امنیت شغلی برای این افراد وجود ندارد و اکثر کارمندان این حوزه مزایای سالانه یک کارمند عادی را ندارند و با مسائلی مثل نبود بیمه بیکاری و بیمه سلامت و بازنشستگی مواجه هستند.
🔻مشروح این یادداشت را در قدس آنلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbM67
@sahmmardom
🔻هوش مصنوعی شغل ما را میدزدد؟*
خانی، کارشناس حوزه کارآفرینی در گفتوگو با «قدس»:
🔹انقلابهای فناوری در عین حالی که به کاهش برخی شغلها منجر میشوند، به رشد و ایجاد مشاغل جدید نیز کمک میکنند.
🔹بهزودی عوامل چهارگانه شامل هوش مصنوعی و رباتیک شدن فرایندها، اینترنت اشیا و چاپ سهبعدی موجب ارتقای نقش عامل انسانی در بازار کار خواهند شد.
🔹بخش بزرگی از عدم بهرهوری ما در امور مختلف به عدم مستندسازی و نبود بانکهای اطلاعاتی قابل اعتماد و نبود دادههای صحیح برمیگردد.
🔸مشروح این گفتوگو را در «قدسآنلاین» بخوانید:
qudsonline.ir/news/1030340/
@QudsOnline
وقتی طلافروشان در برابر قانون برابرترند!
📝زهرا طوسی، روزنامه نگار
✅آنطور که مشخص است زر و زور یک بار دیگر توانستند اجرای قانون را برای صاحبان سرمایه در حوزهای مثل طلا و جواهر به تعویق بیندازند و با استفاده ابزاری از مجلس، دولت را به توپ ببندند.
✅ زر و زور یک بار دیگر توانستند اجرای قانون را برای صاحبان سرمایه در حوزهای مثل طلا و جواهر به تعویق بیندازند و با استفاده ابزاری از مجلس، دولت را به توپ ببندند.برخی نمایندگان مجلس در نامهای به مسعود پزشکیان، از رئیسجمهور خواستهاند به دلیل اینکه صنف طلافروشان جزو اصناف اولویتدار قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیستند، اجرای فرایند ثبت اطلاعات آنها در سامانه جامع تجارت متوقف شود.
🔻مشروح این یادداشت را در قدس آنلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbMpz
@sahmmardom
چرا امنیت کریدور اقتصادی سوریه برای ایران مهم است؟
جنگ کریدورها
📝زهرا طوسی، روزنامهنگار
✅تقابل بر سر تسلط بر کریدورهای تجاری و استراتژیک، از مهمترین محورهای رقابت ژئوپلیتیک در قرن حاضر است و نقش کشورهای منطقهای، سازمانهای بینالمللی و همکاریهای چندجانبه در تعیین سرنوشت این رقابت بسیار حائز اهمیت است.
✅ایران، سوریه و عراق یک کریدور مهم شرقی غربی را تشکیل میدهند که دسترسی به اروپا را فراهم میکنند. تلاش های ایران در این مسیر با هدف حفاظت از مسیری است که در آینده ایران را در قلب طرح "کمربند و جاده" چین قرار می دهد. آمریکا در تقابل با آن تلاش دارد تا با نا امنسازی کریدورهای استراتژیک، مانع از تحقق کامل این پروژه شود.
🔻مشروح این یادداشت را در قدس آنلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbMDV
@sahmmardom
بیمه اجتماعی بدون تامین!
📝زهرا طوسی؛ روزنامه نگار
✅در هر کشوری، نقشهراه روشن و معیّن برای رفاه و تأمین اجتماعی مردم وجود دارد. نظام تامین اجتماعی در ایران اما دچار کژ کارکردی هایی است که اثر بخشی این نظام را خنثی کرده است.
✅دامنه شمول و سطح ارائه خدمات تامین اجتماعی به عنوان بزرگترین سازمان بیمهای کشور، با این حجم از جمعیت تحت پوشش و سرمایه به نازلترین سطح خود رسیده است. بیمه شدگان از وضع موجود سازمان ناراضی اند و بازنشستگان این سازمان هم بعد از یه عمر پس انداز در قلک تامین اجتماعی، حالا با درآمد اندکی که به اسم مستمری به حسابشان واریز می شود قادر نیستند روزگار خود را با عزت سپری کنند!
✅در کنار همه اینها، حذف دفترچه بیمه و الکترونیکی شدنِ خدمات هم قوز بالای قوز شد. الکترونیکی شدن فرآیندها نه تنها کار را ساده نکرده که مشکلات سیستمی و قطعی اینترنت گاهی سبب میشود، بیمه شده هزینههای داروها و آزمایشات خود را آزاد حساب کند و نفع حداقلی بیمه هم از آنها دریغ شود. البته در این مسیر باید از تلاش پزشکان که در پروسه درمان، مدام بیمار را به انجام آزمایش و عکسبرداری در بخش خصوصی تشویق و بیماران را به یکدیگر پاس می دهند نیز نباید غافل شد. از فرآیند نوبت گرفتن در بیمارستان های دولتی برای عمل های جراحی هم نگویم که این زخم سرباز نکند بهتر است.
✅حرفی نیست جز حسرت اینکه منت خدمات رایگان بر سر بیمه شدگان نگذارند، که خودشان خوب می دانند هیچ خدمت رایگانی در کار نیست و مردم پیشاپیش هزینههای درمان خود را به جیب سوراخ این سازمان بیمه گر اجتماعی واریز کرده اند.
🔻مشروح این یادداشت را در قدس آنلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbMQZ
@sahmmardom
بیت کوئین؛ قوی سیاه ۱۰۰ هزار دلاری
📝زهرا طوسی؛ روزنامه نگار
✅بیتکوین برای اولین بار از مرز ۱۰۰ هزار دلار عبور و موجی از امید را در میان سرمایهگذاران رمزارز ایجاد کرده و کارشناسان نیز از آغاز دورهای طلایی رمز ارزها سخن میگویند اما آیا این همه شگفتی ناشی از دیدن قوی سیاه نادر در بازارهای مالی نیست؟
✅رویدادهای قوی سیاه اغلب برای سرمایهگذاران فاجعهبار هستند. هزاران سرمایهگذار سود خود را به یکباره از دست میدهند و برخی حتی در نهایت با مقادیر زیادی بدهی مواجه میشوند. با این حال، یک سرمایهگذار زیرک میتواند استراتژیهایی اتخاذ کند که به وسیله آن بتواند از هر رویداد پیشبینی نشدهای با کمترین زیان عبور کند.
✅یکی از مهارتهای مهم برای آماده شدن برای رویدادی غیرقابل پیشبینی این است که نباید بیش از اندازه روی یک حوزه یا دارایی خاص سرمایهگذاری کنیم. حتی اگر ارز دیجیتالی مانند بیت کوئین باشد، ارزی که آنقدر بزرگ به نظر میرسد که احتمال ناکامیاش تقریباً در حد صفر است. این ارز هم ممکن است بنا به هر علتی دچار یک رویداد قوی سیاه شود و شرایطی غیرقابل تصور را ایجاد کند. مخصوصا اینک که مرزهای ۱۰۰ هزار دلار را نیز پشت سر گذاشته و کارشناسان از آغاز دورهای طلایی برای این صنعت سخن میگویند.
✅با این حال، کاربران باید پیش از ورود به این بازار، ریسکهای متعدد که یکی از آنها ریسک قوی سیاه است، درک کنند که برخی از آنها عبارتند از: ریسک بازار، ریسکهای نظارتی، ریسکهای عملیاتی، ریسک نقدینگی، خطرات امنیتی
✅با وجود همه فراز و نشیب ها در بازار رمزارزها و بیت کوئین که پادشاه آنها محسوب می شود، در نهایت کسی نمی داند که دوران سلطنت این رمز ارز با یک فروپاشی اجتنابناپذیر روبرو خواهد شد یا با یک پانزی باز خاتمه مییابد یا اینکه به تکامل و انطباق با چالشهای بازار ادامه خواهد داد، این سئوال همچنان بدون جواب باقی خواهد ماند؟
✅ولی بی شک آخرین راه برای آماده شدن سرمایه گذاران برای پدیده قوی سیاه این است که از این توصیه سرمایهگذاری ساده و در عین حال اساسی تبعیت کنند: لطفا «پولی را که نمیتوانید از دست دهید، سرمایهگذاری نکنید»
🔻مشروح این یادداشت را در قدس آنلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbN78
@sahmmar
تیرخلاص را اقتصاد به دولت بشار اسد زد
📝دکتر رضا غلامی، اقتصاددان
اقتصاد سوریه پس از بحرانهای داخلی 2011 مدام رو به افول بوده و سیاستهای غلط اقتصادی دولت نیز برعمق این بحرانها افزود تا جایی که 13 سال بعد، دولت بشار اسد بدون کمترین مقاومتی فرو ریخت.
تضعیف مداوم پول ملی در سوریه در کنار عدم تقویت دستمزدها، هر روز مردم بیشتری را به دامن فقر برد و دامنه فقر در این کشور گسترده تر شد. علاوه بر این، افزایش مداوم نرخ سوخت ، عمق این فاجعه را عمیقتر و گستردگی آن را بیشتر کرد تا به شروع دومینوی فروپاشی سیاسی این کشور انجامید.
🔻مشروح این یادداشت را در قدس آنلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbNr9
@sahmmardom
بی استطاعتها!
📝زهرا طوسی، روزنامهنگار
✅حتما شنیده اید که می گویند کسی باید به حج واجب مشرف شود که "مستطیع" است. مستطیع یعنی کسی که استطاعت دارد. یعنی توانایی دارد. این مطلب درباره استطاعت حج نیست.
✅از این رهگذر خواستم چند نکته درباره استطاعت ما مردم ایران بگویم. مردم این روزها استطاعت خرید مسکن ندارند. دولت نهضت ساخت مسکن راه انداخته و برای جهش تولید آن برنامه ریزی می کند تا مسکن ارزان قیمت توی سبد خانوارها بگذارد، اما باز هم وقتی مردم برای ثبت نام مراجعه می کند می بینند استطاعت پرداخت نقدی به نام آورده اولیه، وثیقه، ضامن و پرداخت اقساط بانکی را ندارند!
✅وضعیت سوء مدیریت اقتصادی ادوار دولت ها در کشور ما مردم را به چنان چه کنم چه کنمی انداخته که نمی دانند درآمد هر روزشان را چطور با مخارج همان روز میزان کنند! تیر خلاص به پس انداز را هم که قبلا با گرانی ارز و فراز و فرود و سقوط و صعود ناگهانی بورس و بازارهای مالی به بدنه اقتصاد خانوار زده اند، آن قدر که دیگر در باغچه شخم زده خانه مردم گلی نمی روید!
با این اوضاع؛ خرید خانه که سنگ بزرگ است و برنداریم بهتر است، ولی قصه اینجاست که مردم این روزها استطاعت پرداخت اجاره یک واحد کوچک نقلی قدیمی ساز را هم ندارند! سر سال که می شود استطاعت پرداخت رهن بیشتر را هم ندارند. جالب اینجاست گاهی با رهن بیشتر حتی توانایی زندگی در منطقه فعلی خویش را نیز ندارند و باید دایره سکونت خود را انقدر وسیع کنند تا نرخ اجاره بهاء با وسع مالی آنها جایی در نقطه صفر مرزی همخوانی پیدا کند.
✅استطاعت خرید خودرو که اصلا نباید داشته باشیم آنهم وقتی شرکت های خودروساز دارند زیان می دهند!!
وزیر می گوید که «وقتی فولاد، پلیمر، لاستیک و... گران شده دستمزدها افزایش پیدا میکند. افزایش نیافتن قیمت خودروها موجب بالا رفتن زیان انباشته شرکتهای خودروساز می شود که همین هم نارضایتی زیادی (البته منظورشان بین صاحبان سرمایه انحصار گر خودروساز است نه مردم) ایجاد میکرد. پس برای شرکتها باید یک توازن اقتصادی داشته باشند باید قیمت ها افزایش پیدا می کرد.».
و این قصه بی سرانجام ادامه دارد تا مردم خودروی با کیفیت که هیچ داشتن پراید هم برایشان یک جور توقع آن هم از نوع زیادی! به حساب بیاید.
✅سفر رفتن هم که دیگر یه یک کار لاکچری تبدیل شده است. هم اینک ۴۰ درصد از مردم ایران توانایی مالی سفر رفتن ندارند! سفر که خوب است، بیشتر مردم حتی کمتر به میهمانی می روند چون از قدرت خرید خود و میزبان خویش آگاهند و فشار ناشی از مهمان داری را هم بر صاحبخانه می دانند به همین خاطر میهمانی ها و دورهمی ها را هم دنگی و دونگی کرده اند.
✅کاش برکت از قلم ها نرفته باشد و شرم این صرفه جویی های اقتصادی و بی استطاعتی ها جایی به یک مقام مسئول بربخورد!
🔻مشروح این یادداشت را در قدس آنلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbPwf
@sahmmardom
دولت باز هم فریب خورد
✅ رضا غلامی اقتصاددان، با انتقاد از روند سیاست های نرخ ارز در دولت های مختلف، نرخ ناشی از بازار مبادله و نیما را غیر منطقی و غیرقابل قبول دانست و گفت: دولت چهاردهم هم فریب ذی نفعان نرخ ارز را خورد.
مشروح این گفت و گو را در قدس انلاین بخوانید:
https://qudsonline.ir/xbPCQ
@sahmmardom