موسسه فرهنگی اجتماعی سلمان
معـــــــــــراج بازدید از مناطق حضور حاج قاسم و مناطق آزاد شده از داعش در کشور عراق ➕ زیارت کربلا،
💢 اعزام اولین کاروان از جوانان ایرانی به برنامه معراج
🔸 "معراج" عنوان برنامهای بازدیدی از مناطق آزاد شده از داعش است که چند سالی است برای جوانان عراقی در مناطق آمرلی، طوزخورماطو و ... برگزار میشود.
🔹 امسال برای اولین بار امکان حضور جوانان ایرانی نیز در این برنامه میسر شد و کاروان معراج موسسه سلمان در دوم آذر ماه به منطقه اعزام شدند.
🔸 به مرور گزارش تصویری این سفر در کانال منتشر میشود و میتوانید با هشتگ #معراج آن را مشاهده نمایید.
┄┅┅┅✿✾❀✾✿┅┅┅┄
💠موسسه فرهنگی اجتماعی سلمان :
🆔 @salman_sci
┄┅┅┅✿✾❀✾✿┅┅┅┄
#معراج
💠 ایستگاه اول آمرلی
🔸 تروریست های داعشی از صلاح الدین به سمت آمرلی در حال پیشروی بودند. و روستاهای مجاور این شهر، یکی پس دیگری مجبور به تسلیم شدند؛ برخی هم با تروریست های تکفیری داعش همراه و این چنین قریب به ۸۳ روز حلقه محاصره بر مردم مظلوم شیعه ترکمان آمرلی تنگ تر شده بود.
🔹 گرسنگی، تشنگی، گرمای شدید هوای تابستان، امان همه به خصوص کودکان را بریده و آنان را بی تاب کرده بود. با این وجود مردمان شهر با وجود کمبود امکانات و سلاح، جانانه مقاومت می کردند. و شهدای بسیاری در این راه تقدیم کردند.
🔸 درست در همین زمان به دعوت دولت عراق، سردار دل ها، حاج قاسم سلیمانی در آن شرایط سخت و خطرناک جنگی به وسیله ی بالگردی در جبال حمرین در مجاورت آمرلی برای کمک به مردم محاصره شده فرود آمد.
🔹 حاج قاسم از دوربین به آمرلی نگاه کرد و گفت: خیمه های امام حسین را در حال سوختن می بینم..
🔸 امکانات و تجهیزات کم بود و امکان شکست حصر دور از ذهن بود، از رهبر انقلاب اسلامی آیت الله خامنه ای پیام رسید، با توکل به خدا عملیات فک حصر را شروع کنید.
🔹 بعد از تشکیل اتاق عملیات به فرماندهی سردار سلیمانی به همراه مجاهدین بزرگ عراقی از جمله ابومهدی المهندس عزیز، بعد نماز صبح فرماندهان پیروزی دستور شکست حصر آمرلی را صادر کردند و برای اولین بار جبهه مقاومت مقابل نیروهای تکفیری داعش با عملیات سراسری گروه های مقاومت عراقی و با هدایت مستشاران ایرانی و نیز حمایت هوایی ایران در ۳۱ اوت ۲۰۱۴ مصادف با ۹ شهریور ۱۳۹۳ به پیروزی رسید.
┄┅┅┅✿✾❀✾✿┅┅┅┄
💠موسسه فرهنگی اجتماعی سلمان :
🆔 @salman_sci
┄┅┅┅✿✾❀✾✿┅┅┅┄
زیارت مرقد شهیدان صدر و مرحوم حکیم رحمة الله علیهم در نجف اشرف در کاروان #عراق_مهد_تمدن
┄┅┅┅✿✾❀✾✿┅┅┅┄
💠موسسه فرهنگی اجتماعی سلمان :
🆔 @salman_sci
┄┅┅┅✿✾❀✾✿┅┅┅┄
💢 در عراق دچار حجاب مجاورت شدهایم ...
📝 یادداشتی از جناب آقای اسلام مینایی راد از همسفران کاروان #عراق_مهد_تمدن
📎 در ادامه خواهید خواند ...
┄┅┅┅✿✾❀✾✿┅┅┅┄
💠موسسه فرهنگی اجتماعی سلمان :
🆔 @salman_sci
┄┅┅┅✿✾❀✾✿┅┅┅┄
💢 در #عراق دچار #حجاب_مجاورت شده ایم.
✍ اسلام مینایی راد
🔹بغداد در روزهای جمعه، محملی چندمنظوره و غنی دارد در خیابانی کوچک اما به درازی چند ده ساله و یا شاید بیشتر به نام شارع متنبی. محفلی منحصر به فرد به میزبانی تولید و توزیع کنندگان کتاب و میهمانی دوستداران کتاب و موسیقی و فرهنگ.
🔸آشنایی با شارع متنبی بغداد خود به تنهایی فرصتی جداگانه می طلبد برای توصیف و تحلیل و گفتگو.
🔹در نزدیکی شارع متنبی، مکانی است به نام قشله که در آنجا نیز در ادامه حال و هوای کتاب، اتفاقاتی از جنس هویت و تاریخ و ادبیات و موسیقی و گفتگو و به تعبیری کرسی های آزاد اندیشی برپا می شود.
🔸از خرده فرهنگها و نسل های مختلف و در قالب ها و اشکال مختلفی مردم حضور دارند و از خاطره گویی تا بیان تاریخ و قصه گویی و شعرخوانی و مشاعره و آواز و ... تا مناظره و گفتگو درباره مسائل تاریخی تا موضوعات داغ سیاسی و اجتماعی و بینالمللی روزآمد.
🔹به نظرم نکته اساسی در این پدیده منحصر به فرد، حتی شکل و فرمش نیست، بلکه کارآمدی آن است و شاید در یک جمله بتوان گفت این حضور متکثر مردمی، صرفا نمایش و ادا نیست؛ بلکه خود واقعیت زیست فرهنگی بغداد متاثر از ادوار تاریخی و فرهنگی شان است.
🔸در این مکان گسست نسلی برداشته می شود و جوانان امروز با جوانان دیروز در یک محمل به شدت اجتماعی و متنوع به گفتگو می نشینند؛ با همدیگر ارتباط برقرار میکنند و به واقع هویت فرهنگی و ظرفیتهای فرهنگی سینه به سینه از مسیر هنر روایت و منتقل می شود. و نه تنها این انتقال و روایت از گذشته به امروز، که از امروز به گذشته نقب می زند و نقادانه ورود می کند و با تضارب آرا به جلو می رود.
🔹به نظرم قطعا در این مسیر روایت، خطاهایی و آسیب هایی وجود دارد، لکن فنآوری اشان قابل ستایش است.
🔸نکته دیگر و جالب تر اینکه در این بستر، هیچ واسطهای از سمت حاکمیت و دولت وجود خارجی ندارد و متولی این جلسات هم خود مردم هستند، جز زیرساخت هایی که می بینیم و البته باید بیشتر بررسی و تحقیق و تحلیل شود.
🔹به نظرم فرصتی میخواهد که این ساز و کار به درستی و شایسته شناسایی شود و با حفظ زیست بوم فرهنگی خودمان بازتولید شود.
🔻پ.ن: پیشنهاد می کنم مديران فرهنگی علاقمند این حرکت و جریان فرهنگی را ببینند و البته جسارتا توجه کنند که این نوع برنامه ها، صرفا یک اتفاق و پروژه فرهنگی نیست که پیمانکاری بیاید و در جای دیگری اجرا کند.
┄┅┅┅✿✾❀✾✿┅┅┅┄
💠موسسه فرهنگی اجتماعی سلمان :
🆔 @salman_sci
┄┅┅┅✿✾❀✾✿┅┅┅┄
زیارت مزار شهید ابومهدی المهندس در وادی السلام نجف، دیگر مقصد سفر #عراق_مهد_تمدن
دوستی چه زیبا گفت که در اینجا هم نیت زیارت ابومهدی کنید و هم نیت زیارت حاج قاسم؛ چراکه اعضای پیکر این دو عزیز در هم تنیده 🖤🖤
┄┅┅┅✿✾❀✾✿┅┅┅┄
💠موسسه فرهنگی اجتماعی سلمان :
🆔 @salman_sci
┄┅┅┅✿✾❀✾✿┅┅┅┄
#معراج
💠ایستگاه دوم روستاهای اطراف آمرلی
🔸بعد از آمرلی، به سمت روستاهای اطراف در شمال این شهر راهی شدیم. روستاهایی که برخی شیعه و برخی اهل سنت بودند و از کودکی همبازی هم بوده و دختر و پسرشان را به عقد یکدیگر در می آوردند. اما چه می شود که آن سبقه ی دوستی تبدیل به دشمنی و خیانت برخی می شود؟!
🔹چرا روستای صیاده در ۵ کیلومتری آمرلی همنوا با تکفیریها باعث تنگتر شدن محاصرهی شهر میشود؟!
چرا روستای ابوحسنات تبدیل میشود به مرکز جولان فرماندهان داعش؟!
🔹بعد از گذر از این روستاها که اکنون خالی از سکنه اند به روستای شیعه ترکمانی براوچلی رسیدیم. در این جا قصه ی مقاومت مردم با سلاح اندک و شهادت مظلومانه شان بسیار متاثر کننده بود.
🔸داخل روستا به سمت منزل خانم مسنی به نام سکینه می رسیم، روایت او از دوران محاصره تکفیری ها دردناک و پرجاذبه است.
🔹با دیدن ما اشک می ریزد، همسایه ها بیرون می آیند و روسری و سر او را می بوسند. او یازده نفر از پاره های تن خود از جمله چند پسر و همسر دخترش را در نبرد با تکفیری ها از دست داده است.
🔸بعد از چند سال فرمانده بزرگ مقاومت عراق شهید ابومهدی به دیدن او می آید و بعد از خوش و بشی کوتاه، سکینه از ابومهدی میخواهد برای نهار مهمان او باشد و شهید قبول میکند. در انتها هم به او می گوید اگر دفعه بعدی برایم دلمه و کپه درست کنی به منزل شما می آیم. اما مدتی بعد حادثه ی تلخ فرودگاه بغداد مانع دیدار مجدد شهید با سکینه شد.
🔹اما سکینه از آن زمان به بعد برای هر مهمانی که به دیدن او می آید به یاد ابومهدی دلمه و کپه میپزد.
💠موسسه فرهنگی اجتماعی سلمان :
🆔 @salman_sci
💢 ما به ایران و تهران بدهکاریم ...
📝 یادداشتی از سرکار خانم فاطمه عباسی از همسفران کاروان #عراق_مهد_تمدن
📎 این یادداشت را در دو بخش بخوانید:
🔻 بخش اول
🔻 بخش دوم
┄┅┅┅✿✾❀✾✿┅┅┅┄
💠موسسه فرهنگی اجتماعی سلمان :
🆔 @salman_sci
┄┅┅┅✿✾❀✾✿┅┅┅┄
💢 ما به ایران و تهران بدهکاریم
✍ فاطمه عباسی
🔻 بخش اول
🔸بغداد؛ روبرویش که ایستادم چنان فخیم و استوار بود که استرس دیر نرسیدن به فرودگاه را فراموش کردم. این دیدار لحظه آخری، چیزی بود که چند روز دلواپس اتفاق افتادنش بودم. باید از نزدیک میدیدمش؛ چشمم که به شکوه و وقارش افتاد مطمئن شدم که ارزشش را داشته تا این مسیر را بیایم.
🔹تازه فهمیدم عظمت شاهانه یعنی چه؛ سالها قبل، “موزه ایران باستان” را دیده بودم و میدانستم معماران فرانسویش میخواستند شکوه پادشاهی ایران را در بنای موزه نشان دهند اما آنچه پیش چشم داشتم به واقع بیشتر بود. طاقی بسیار بزرگ که نزدیک به ۱۵۰۰ سال دوام آورده تا به قول “خاقانی” آیینهٔ عبرت دلها شود.
🔸رنگ آجرها در گذر زمان تغییر کرده بود، این را در مقایسه با بخشی که به دقت و ظرافت مرمت شده بود فهمیدم، کل طاق را با داربست آبی رنگی حمایت کرده بودند و اجازه قدم زدن زیر سایهاش را نمیدادند؛ تزیینات دیوار کاخ در عین سادگی، زیبا بود، نما با طرح ستونها و طاقیهای کوچکتر از یکنواختی در آمده بود و تکرار طاق انگار به نوعی نمادِ “ایوان کسری” بود. آن ترک معروف روی دیوار که از گزند طبیعت و زمان در امان مانده بود، خودش یک شگفتی مجزا بود.
🔹شاهان ساسانی که این شهر نشسته بر ساحل دجله را به پایتختی برگزیدند، قصد داشتند بزرگی و شکوه حکومتشان را در هر بارعامی که می دادند به رخ بکشند. بزرگترین طاق آجری را با ارتفاع ۳۰ متر ساختند، نام خود -کسری معرب خسرو- را بر آن گذاشتند و فرش زربافت و مروارید نشان “مهستان” را کف آن پهن کردند تا خودنمایی کنند.
┄┅┅┅✿✾❀✾✿┅┅┅┄
💠موسسه فرهنگی اجتماعی سلمان :
🆔 @salman_sci
┄┅┅┅✿✾❀✾✿┅┅┅┄
💢 ما به ایران و تهران بدهکاریم
✍ فاطمه عباسی
🔻 بخش دوم
🔸به گواه تاریخ، آن زمان، دوران طلایی بینالنهرین، مهد تمدن جهان، بود و چنین شکوهی شایستگی نمایش را داشت تا آنجا که نام «شهر» برای آن کم بود و این پایتخت را شهرها یا «مدائن» نامیدند. الان بقایای این بنای دیدنی تحت اشراف اروپاییها در حال ترمیم و احیاست و کمترین ردی از تاریخ ایرانی این سایت توریستی به چشم نمیخورد.
🔹این روزها، اگر گذر مسافری ایرانی به آن حوالی بیفتد زیارت أصحاب رسول الله (ص) را قصد کرده و احتمالا دنبال دیدن بقایای پایتخت باشکوه ایران باستان نیست. این را از چند زائر ایرانی وقتی در مرقد “جناب سلمان” مشغول نماز شدم پرسیدم. حیف! اگر چنین مطالبهای بود، بازدید از این مکان تاریخی که تنها چند متر با زیارتگاه ایشان و سه صحابی دیگر فاصله دارد برای ما که بیشترین تعلق تاریخی به آن را داریم اینقدر دشوار نمیشد.تیسفون” یا مدائن بعد از فروپاشی پادشاهی ساسانی زیر سایه شهر بغداد قرار گرفت؛ شهری مدور و مسطح که تنها چهل کیلومتر آن طرف تر، واقع شده.
🔸هنوز آثار زیادی از مرکزیت علمی و عرفانی این شهر و تعاملش با “جندی شاپور” و یونان وجود دارد، بغداد در روزهای اوجش محلی برای ترجمه، انتقال و بسط اندیشه بود، آرامگاه علما و عرفایی مثل “کُلینی و عبدالقادر گیلانی”، مساجدی مثل “حیدرخانه” و مدارسی قدیمی مثل “مُستنصریه” گواه این تاریخ درخشانند. از همان روزها فرهنگ گفت و گو در خیابان های این شهر باز شد.
🔹میراثی که این روزها در قهوهخانههایی قدیمی مثل “شابندر، زَهاوی و تُراث” و حیاط ساختمانهای قدیمی و “قِشلههای” (قلعه) حوالی شارع (خیابان) المُتنبی و الرَشید احیا شده. قدم زدن در فضای پرشور این محله بسیار دوست داشتنی است.
🔸گفتن و شنیدن از خاطرات زیبایی که مردم از گذشته عراق و ایران، به خصوص “مُحمره”، همان خرمشهر عزیز ما، دارند دلم را گرم کرد. این را پیرمردی که جلوی مغازه قدیمیاش که بیشتر شبیه انبار کتاب بود بساط کرده بود برایم گفت. هنوز زیبایی و تمیزی شهرهای ایران در خاطرش بود و دوست داشت دوباره به کشور همسایه سفر کند.
🔹روزنامههای قدیمی که اخبار ایران را تیتر صفحه اول خود کرده بودند، اسکناسهای ایرانی و حتی تصاویری از هنرمندان ایرانی در بین داد و ستد فرهنگی خیابان متنبی به چشمم آمد؛ دستفروشی که گفت مُهند نام دارد وقتی فهمید ایرانی هستم، از بساط شلوغ کتابهایش که روی میزی قدیمی پهن کرده بود به دنبال نسخههایی فارسی گشت تا ارادتش به فرهنگ غنی ایران را به من نشان دهد.
🔸کتابهای دکتر شریعتی، انجیل فارسی و مجموعه آثار حکیم صهبا! عرضه فرهنگ در متنبی همینقدر متنوع بود.از او که فاصله گرفتم وارد گعدههای شلوغتر شدم. هنرمندانی از اروپا ساز عربی مینواختند، گوشهای نشست آزادی بیان خبرنگاران عرب زبان برپا بود، تعدادی از بانوان به همراه چند مرد، شعار منع خشونت علیه زنان میدادند و یک تظاهرات کوچک راه انداخته بودند، چند جا هم هنرمندان مشغول نقاشی کردن آثاری در دفاع از فلسطین بودند.
🔹از ورزش و اجتماع تا اتفاقات بینالملل و انتخابات پیش رو، هر گوشه بحثی در میان بود و چند نفری تبادل نظر میکردند. جوانترها هم مشغول خرید و فروش خرده ریزهای دست ساز بودند و بچهها مشغول بازی! اقتصاد، فرهنگ و سیاست دوشادوش یکدیگر پیش میرفت و سالنها، حیاط ها و مقاهی(قهوهخانهها) این منطقه هر کدام میزبان بحثی بودند.
🔸در این میان اما، حرفی از ایران نبود. هرچقدر مردم کوچه و خیابان و حتی عشایر عراق از همراهی ایران برای رهایی ملتشان از دست داعش قدردان بودند، هر قدر ردپای علما و بزرگان ایرانی در دین، علم و عرفان زیارتگاهها را باشکوه کرده بود، آنجا که اقشار مختلف و فرهنگی پایتخت در حال داد و ستد اندیشه و هنر خود بودند خبری از ایران نبود.
🔹اخبار را جستجو کردم؛ دو سال قبل نمایشگاهی از آثار هنرمندان ایرانی در یکی از قشلهها برپا بوده اما این کم نبود؟ ظرفیت زیاد این فضا، به هم تنیدگی تاریخی، نزدیکی علمی و تاثرات فرهنگی ما بیشتر از این است که چنین فرصتی را نادیده بگیرم و حتی از آن در شهرهای خود الگوبرداری نکنیم.
🔸این میتواند حتی گامی در جهت تحقق مطالبه چندین ساله رهبری در رابطه با احیای کرسی های آزاد اندیشی باشد چرا که ما یک تعامل تاریخی فرهنگی به منطقه باستانی ایران بدهکاریم و یک “خیابان مُتنبی” به تهران.
┄┅┅┅✿✾❀✾✿┅┅┅┄
💠موسسه فرهنگی اجتماعی سلمان :
🆔 @salman_sci
┄┅┅┅✿✾❀✾✿┅┅┅┄
💠 اشغال عراق از سال ۱۹۹۱ یا ۲۰۰۳؟!
#کافه_کتاب
┄┅┅┅✿✾❀✾✿┅┅┅┄
💠موسسه فرهنگی اجتماعی سلمان :
🆔 @salman_sci
┄┅┅┅✿✾❀✾✿┅┅┅┄
🛕بابل قدیم
🔹بابل قدیم متشکل از دروازه عشتار، دیوار بابل، شیرسنگی بابل و قصرهای بخت النصر
🔸این آثار که همگی در شهر حله امروزی قرار گرفته، مقصد گردشگری هزاران نفر از اقصی نقاط جهان است.
🔹سازه اصلی دروازه عشتار در سال ۱۹۳۰ با روشی خاص به موزه پرگامون برلین منتقل شده و آنچه امروزه در اینجا قرار گرفته، نمونهای کوچکتر از آن ساختمان مشهور است؛ اما بقیهی آثار موجود در این مجموعه اصلی است.
🔸این مجموعه، دیگر مقصد کاروان #عراق_مهد_تمدن بود.
┄┅┅┅✿✾❀✾✿┅┅┅┄
💠موسسه فرهنگی اجتماعی سلمان :
🆔 @salman_sci
┄┅┅┅✿✾❀✾✿┅┅┅┄