هدایت شده از خبرگزاری حوزه
📚 کتاب «تاریخ تشیع در خوزستان» با حضور جمعی از فرهیختگان و روحانیون اهوازی، رونمایی شد
🔻دکتر علینژاد، مولف کتاب:
تحریف تاریخ چندهزار ساله تشیع در خوزستان حربه جدید وهابیت است
hawzahnews.com/detail/News/471790
🔻حجتالاسلام والمسلمین طبسی:
تشیع در ایران به هیچوجه ساخته صفویان نیست
hawzahnews.com/detail/News/471799
گزارشتصویری:📸
hawzahnews.com/detail/Photo/471816
هدایت شده از پژوهشکده مطالعات راهبردی عمار بصیر
⚫️ناتوانی دفاعی!!!!
سایت کریستین ساینس مانیتور وابسته به سازمان اطلاعات مرکزی امریکا (CIA) ، اخیرا اعتراف کرده که پبشرفته ترین ماهواره جاسوسی امریکا که بر فراز کشور ایران جاسوسی میکرده، در ارتفاع ۱۵ کیلومتری از جو زمین مورد حمله سلاح لیزری هوا فضای سپاه ایران قرار گرفته و از بین رفته است.
این سایت در ادامه میگوید بهت و حیرت آمریکاییها از این اقدام به حدی بوده که تا حالا اینقدر مستأصل نشده بودند.
طبق قوانین علمی این حمله توسط لیزر جامد صورت گرفته و این تکنولوژی قادر خواهد بود که هر موشک بالستیک اتمی و غیر اتمی را با هر سرعتی در خارج از جو زمین منهدم کند.
🌺نقد و نظر پژوهشکده عمار بصیر:
🔵این توانمندی ایرانیها در حقیقت تحقق همان آرزوی عقیم مانده جنگ ستارگان در آمریکا است.
🔴یادآوری میگردد که ۳۵ سال پیش رونالد ریگان رئیسجمهور وقت آمریکا میلیاردها دلار صرف جنگ ستارگان کرد که قرار بود به تکنولوژی ویژهای دست پیدا کنند که بتوانند موشکهای بالستیک اتحاد جماهیر شوروی را خارج از جو مورد هدف قرار داده و نابود کند که به رغم صرف هزینههای نجومی هرگز در این راه موفق نشدند و حالا جمهوری اسلامی ایران توانسته به این فناوری دست یابد
⚫️کاش در داخل ایران نیز سستکمربندها و غربگدایان بدانند و بفهمند که دنیا با سرعت بالا به ضرر شیطان بزرگ و نفع ایران در حال تغییر است.
☫پژوهشکده مطالعات راهبردی عمار بصیر:
👇👇👇
🆔 @motevallian
هدایت شده از بیداری ملت
🔴حجتالاسلام صدیقی: پس از برجام قیمت کالاها تا ۷۰ درصد افزایش یافته است/ برجام را دوباره با FATF تجربه نکنید
خطیب موقت نماز جمعه تهران:
🔹برجام یک تجربه بود، آنهایی که فرصتها را از دست دادند عوض تکیه بر ظرفیتهای داخلی گفتند تا برجام حل نشود حتی آب خوردن درست نمیشود.
🔹وعده داده بودند در روز اجرای برجام همه تحریمها لغو میشود و ما ایرانی بدون تحریم تجربه خواهیم کرد. وعده رفاه داده بودند.
🔹آن روز قیمتها چگونه بود، پس از برجام چه شد؟ ۵۰ تا ۷۰ درصد گرانتر شد این ضعفای جامعه ما ایمان، ولایت فقیه و اعتقاد نگهشان داشته است وگرنه دیدید در فرانسه چه اتفاقی افتاد و لیبرال دموکراسی که فریبکارانه بیش از یک قرن مردم را فریب داده بود امروز به پایان رسیده است.
🔹برجام را دوباره با FATF تجربه نکنید، مومن از یک سوراخ دوبار گزیده نمیشود، FATF مایه خودتحریمی است؛ اگر امروز میتوانیم تحریمها را دور بزنیم با FATF اشراف اطلاعاتی دشمن بر منابع بانکی بیشتر میشود.
🔹نکتهای از معاونت مبارزه با تروریسم خزانهداری آمریکا میگویم که تصریح کرده است که اگر بخواهیم مردم ایران را کنترل کنیم و گذاشتن ایران در تنگنا و سختتر کردن شرایط کشور ایران به حضور کامل این کشور در FATF نیاز است.
🔹عوض امید بستن به بیگانه به ملت خودتان اعتماد کنید به جوانان کشور مسئولیت دهید. اقتصاد مقاومتی را پیاده کنید و ملت کنار شما کمک میکنند.
🔴به کمپین #بیداری_ملت بپیوندید👇
http://eitaa.com/joinchat/963837952Cb758f6bd13
20.07M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#فرهنگی
🔆بخشی از مستند مرحوم آیت الله العظمی #خویی ره
@salmanraoofi
6.36M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#فرهنگی
#بانوان
🔆آیا میدانید در برزیل ۸۶% زنان آزار جنسی میبینند؟
برای همین یک شرکت لباسی نسبتا پوشیده رو طراحی کرده که همه جاش سنسور لمسی داره و میتونید بفهمید که دقیقا چه جایی از بدن شما لمس میشه، بعد این لباس رو به سه زن پوشوندن و فرستادنشون توی یک کلوب شبانه
نتیجه جالب بود ، این ۳ خانم در ۳ ساعت و ۴۰ دقیقه ۱۵۷ بار لمس شدن و مورد آزار قرار گرفتن
🔆حجاب مصونیت است
🔆غربیها چشم و دل سیر نیستند گرسنه ترند
@salmanraoofi
هدایت شده از خبرگزاری حوزه
🔻نماینده ولیفقیه در لرستان در گفتوگو با «حوزه» تشریح کرد:
⭕️ جزئیات بسیار تلخ جلسه ستاد تنظیم بازار لرستان/ مسئولی که درد مردم را متوجه نشود ارزش ندارد
حجتالاسلاموالمسلمین میرعمادی در گفتوگو با «حوزه» در خرمآباد، با اشاره به اقدام وی در خروج از جلسه ستاد تنظیم بازار استان لرستان اظهار داشت: بر اساس آمارهایی که دادهشده بود استان لرستان بهویژه شهر خرمآباد بهعنوان گرانترین شهر کشور معرفیشده بود. درست است که در کشور گرانی وجود دارد، اما ما وقتی گرانی استان لرستان را بررسی کردیم ما متوجه شدیم که یک گرانی کاذبی در استان وجود دارد که میشود جلوی این گرانی بگیریم.
➖۲۱ هزار شکایت مردمی و رسیدگی نکردن حتی به یک شکایت!
➖تحویل نگرفتن سهمیه گوشت قرمز استان!
➖مخفی کاری و کتمان اشتباهات در جلسه!
➖بسیاری از مردم نمیتوانند حتی یک کیلو گوشت در ماه بخرند
➖مسئولان، شرمندگی یک پدر از فقر و نداری در مقابل خانواده اش را درک کنند/ در همان جلسه اعلام کردم کدامیک از شما مسئولین میتوانید با 1.5میلیون خانوادهتان را اداره کنید، بسیاری از مردم که این مقدار هم نمیگیرند.
➖ نشستن در جلسه جایز نبود👇
http://hawzahnews.com/detail/News/471872
➕ @HawzahNews
#عرفان_اسلامی
#استاد_امینی_نژاد
#بانوان
#زناشویی_در_عرفان_اسلامی ۱
🔆🔆مسأله زن و زناشويي در عرفان اسلامی
♻️این مقاله برآن است تا نشان دهد عرفان اسلامی تحت تعلمیات پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نگاهی متعالی در عین اعتدال و همراهی با فطرت در مساله زن و زناشویی ارائه کرده است.
🔆چکیده
🔆افراط و تفریط در روشهای سلوکی از نشانههای انحراف در مکتبهای معنویتگرا است. موضوع زن و زناشویی از جمله مواضع حساس افراط و تفریط در این مکتبها است. این مقاله برآن است تا نشان دهد عرفان اسلامی تحت تعلمیات پیامبر اکرم- نگاهی متعالی در عین اعتدال و همراهی با فطرت در مساله زن و زناشویی ارائه کرده است. این در حالی است که غالب مکتبهای سلوکی پیش از اسلام، مانند رهبانیت مسیحی دچار تفریط در مساله زناشویی بوده و بسیاری از آیینهای نوپدید معنویتگرا دچار افراطهای هولناک در این مسیر شدهاند.
🔆واژگان کلیدی: عرفان اسلامی، تصوف، زن، زناشویی.
🔻🔻🔻🔻🔻
مقدمه
از معیارهای اساسی در تقسیم مکتبهای معنویتگرا «اعتدال در روشهای سلوکی» و «همراهی با نهادهای فطری» است. افراط و تفریط در این مکتبها نشانهی جهالت، بیماری و آسیب در لایههای متعدد اندیشه، روش و اجرا است. چنین بسترهای نامتعادلی، نه تنها هرگز به سرمنزل مقصود منتهی نخواهد شد، بلکه افراد و در نهايت جامعه را دچار از هم پاشیدگی درونی و خسارتهای جبران ناپذیر میکند.
از جمله بارزترین موارد افراط و تفریط در مکتبهای معنویتگرا، موضوع زن و زناشویی است. از سویی در پارهای از عرفان نماهای نوپدید همانند مکتب اشو، به انگیزه جذب حداکثری و بیتوجه به ضوابط واقعی سعادت همه جانبه، افراطهای افسار گسیخته و بیبندوباریهای فلاکتبار ترویج شده است، چنانچه از سوی دیگر در برخی از عرفانها مانند: عرفان مسیحی سرکوب شدید غرایز جنسی و تفریط در مسأله زناشویی تا مرز ممنوعیت پیش رفته و به انگیزه دوری از مظاهر حیوانی، ریاضت، سلوک و تقویت روحانیت، آثار بغرنج و ناهنجاری را موجب گشته است.
در این میان اسلام روشی معتدل در همراهی با فطرتهای چند لایهای انسان پیش روی بشریت گذاشته است، به گونهایی که افزون بر ارضاء تمایلات جنسی و فرو نشاندن شرارههای شهوت در بازگذاشتن مسیر التذاد طبیعی، همگام با بهرهمندیهای اجتماعی از جمله، شکلدهی به نهاد بسیار مهم و ذوابعاد خانواده در مسیر تعالی فرد و اجتماع، موانع توجه به خداوند، سلوک و معنویت را از میان برداشته، با ایجاد انضباطهای ویژه به خصوص وضع آداب معنوی، انسان را از دل طبیعیترین عمل که به ظاهر خاکیترین و حیوانیترین محسوب میشود به راههای سعادت و نور میکشاند و مسیر را برای تجارب معنوی - عرفانی مانند: محبت، عشق و ارادت، ایثار و خدمت، صبر و شکر و حتی فنا آماده میکند.
شاید بتوان گفت مهمترین جلوهی رهبانیت مسیحی که مورد نقد جدی اسلام قرار گرفت، همین تفریط در مسأله زناشویی و دوری مطلق و غیرمنطقی از جنس مخالف بوده است. این روش شاید در همهی سنتهای عرفانی و معنویتگرای پیش از اسلام متداول بوده است. با این حال معنویتگرایان آغازین در میان مسلمانان به رغم اطلاع کامل از آداب و سلوک رهبانیت راهبان مسیحی و حتی پدیدار شدن پارهای از گرایشهای صدر اسلام در رهبانیت مسیحی، به جهت هدایتهای شخص پیامبراکرم- به هیچ روی چنین روشی نداشته و ترویج نکردهاند. در میان صوفیان و عرفای اسلامی در موارد بسیار اندک، دوری از ازدواج و زناشویی مشاهده شده است (مانند مالک بن دینار درگذشته به سال ۱۳۱ ه.ق و رابعه عدویه درگذشته به سال ۱۸۵ ه.ق). این موارد افزون کم شمار بودنشان، کاملاً شخصی بوده و به همین جهت به صورت روش و سنت سلوکی بروز نکرده است. در مقابل، زناشویی به عنوان عاملی سلوکی با انگیزههای متعدد سالکانه مورد توجه و مطالعه بوده است.
@salmanraoofi
#عرفان_اسلامی
#استاد_امینی_نژاد
#بانوان
#زناشویی_در_عرفان_اسلامی ۲
زناشویی در آثار عرفاني پيش از ابن عربي
در بیشتر کتب اصلی و محوری تصوف و عرفان تا پيش از قرن هفتم، قسمتی به موضوع زن و ازدواج اختصاص داده شده و در غالب آنها دو چیز به عنوان هدف نکاح و ازدواج طرح شده است؛ یکی دفع شهوتی که دل را از خدا مشغول میدارد و دیگری، پدید آمدن فرزندی صالح. خصوصاً آنگاه که همسر، همسری موافق باشد، تأثیری به سزا در سلوک به جای میگذارد و انس با او دل را قوتی الهی میبخشد.
علیبن عثمان هجویری (متوفی سال ۴۶۵ ه ق) در کشف المحجوب ـ اولين اثر فارسي ِفاخر در حوزه تصوف و عرفان ـ بابی را بدین مسئله اختصاص داده، میگوید:
«و در جمله، نکاح مباح است بر مردان و زنان و فریضه بر آن که از حرام نتواند بپرهیزد و سنت بر آن را که حق عیال بتواند گزارد، و مشایخ این قصه - رضی الله عنهم - گروهی گفتهاند که: "اهل (تزویج) مر دفع شهوت را باید و کسب مر فراغت دل را ". و گروهی گفتند که: "مر اثبات نسل را باید تا فرزندی باشد و چون فرزند ببود، اگر پیش از پدر بشود شفیعی بود یوم القیامه، و اگر پدر پیش برود دعاگوئی بماند ...فواید و زواید بهترین از پس اسلام، زنی مومنه موافقه باشد تا بدو انس گیرد مرد مؤمن و اندر دین به صحبت وی قوتی باشد و اندر دنیا مؤانستی که همهی وحشتها در تنهایی است و همهی راحتها اندر صحبت و رسول گفت علیه السلام" الشیطان مع الواحد" و بحقیقت مرد یا زن که تنها بود قرین وی شیطان بود که شهوت را اندر پیش دل وی میآراید» (کشف المحجوب هجویری، ص ۵۲۹ تا ۵۳۱)
در میان عرفا اختلافی در افضل بودن تزویج و تجرد، روی داده است. برخی تزویج را برتر از تجرد دانستهاند و گروهی تجرد را افضل از تزویج انگاشتهاند، اما چنانچه سهروردی در عوارف المعارف آورده است، این اختلاف در موردی است که فتنهی معصیتی نرود، زیرا درچنین فرضی بیهیچ شائبه ازدواج واجب خواهد بود. این اختلاف در اساس، ریشه در کلمات رسولالله- دارد زیرا پارهای از روایات حاکی از فضیلت تزویج و پارهای دیگر حاکی از فضیلت تجرد است، لکن چنانچه سهروردی گفته است تعارضي میان این دو طائفه از روایات نیست و تنوع کلمات پیامبر اکرم- به جهت تنوع احوال انسانهاست (عوارف المعارف سهروردی، ص ۹۹)
اما واقعیت آن است که در میان عرفا نیز حقیقتاً اختلافی وجود ندارد. زیرا برای سالک تنها رسیدن به حق تعالی اهمیت دارد و هر چه در پیش روی سالک قرار گیرد، آن را به مقیاس تسهیل امر سلوک میسنجد، ازدواج یا تجرد هر یک تبعاتی از منظر سلوکی به دنبال دارد که اگر به حسب شرایط درونی و بیرونی ، سالک در وضعیتی است که تجرد برای او آسانتر است و راه سالک را فراهمتر میکند و از دغدغههای ازدواج نجات میدهد ـ دغدغه هايي که وی توانایی هموار کردن آنها را ندارد ـ بهتر است تجرد را تا استمرار آن شرایط ادامه دهد و اگر ازدواج او را در مسیر الیالله یاری بیشتری میرساند، ازدواج را برمیگزیند.
به تعبير هجويري در کشفالمحجوب:
«.....و هیچ صحبت اندر حکم حرمت و امان، چون زناشویی نیست، اگر مجانست، مؤانست و موافقت باشد و هیچ عقوبت و مشغولی چندان نه، چون نه جنس باشد. پس درویش را باید که نخست اندر کار خود تأمل کند و آفتهای تجرد و تزویج اندر پیش دل صورت کند تا دفع کدام آفت بر دلش سهلتر باشد، متابع آن شود» (کشف المحجوب هجویری، ص ۵۳۱).
سفارش عارفان به شخص سالک پس از گزینش ازدواج نیز آن است که همسرش را به حال خود نگذارد، بلکه همهی حقوق او را ادا کند و از قوت حلال بدو رساند و پس از آن با نیتی الهی همراه با دعا و مناجات، با او درآميزد و به بهره نفس خود بپردازد.
سرّاج طوسی (متوفی ۳۷۸ ه.ق) در اللمع میگوید: ازآداب زندگيِ آنکس که همسر گزيند يا فرزندي به هم رساند نه آن است که آنان را به امان خدا رها کند، بلکه بر اوست فرض زندگي ايشان ادا کند «و لیس من آداب من تزوج او کان له ولد ان یکل امر عیاله الی الله تعالی و یجب علیه ان یقوم بفرضهم» (اللمع سراج طوسی، ص ۱۸۳)
و هجویری نیز میگوید:
«پس چون درویشی صحبت اختیارکند، تا قوُت آن مستوره [ يعني همسرش را ] از وجه حلال دهد و مهرش از حلال گزارد و تا از حقوق خداوند تعالی و اوامر وی چیزی باقی باشد بر وی، به حظ نفس خود مشغول نشود. و چون آن را بگزارد، قصد فراش وی کند و حرص و مراد خود اندر خود کُشد و با خداوند تعالی بر وجه مناجات بگويد؛ ... یا رب این صحبت من دو چیز را گردان: یکی مر دفع حرص حرام را به حلال و دیگر فرزندی ولیّ و رضیّ به ارزانی دار، نه فرزندی که دل من از تو مشغول گرداند.» (کشف المحجوب هجویری، ص۵۳۲)
@salmanraoofi
#عرفان_اسلامی
#استاد_امینی_نژاد
#بانوان
#زناشویی_در_عرفان_اسلامی ۳
ابوحفص عمر سهروردی از عارفی خراسانی گزارش میکند که به خاطر تعدد زوجاتش مورد عتاب و عیبجویی دیگر سالکان قرار میگرفت. عارف خراسانی در مقام پاسخ از ایشان میپرسد، آیا شده که در میان سلوک و رعایت آداب و دستور العملهای سلوکی، خاطر شهوتآلودی از ذهن شما بگذرد و قلب شما را مشغول دارد؟! پاسخ می میدهند که آری چنین مواردی پیش آمده است. عارف خراسانی به آنها میگوید: «اگر من در همه عمر بدین حالی که شما دارید و به راحتی به گذر خطوات گناهآلود تن در میدهید، رضایت میدادم هرگز در تمام عمر ازدواج نمیکردم، اما چون تا خاطری پیش میآمد به حربهی تزویج آن را دفع میکردم، الان چهل سال است که یک فکر گناه برذهنم برنگذشته است.» (عوارف المعارف سهروردی، ص۱۰۱)
اگر این نوع نگرشها در ميان معنويتگرايان اسلامي را در برابر اندیشهی رهبانیت مسیحی بگذاریم، کاملاً روشن میشود تفکر رهبانیتی مسلمانان ـ که یکی از شاخههای اصلی تبلور آن در تصوف و عرفان است ـ تا چه اندازه از تفکر رهبانيت مسیحی دور و در فضای شریعت ختمی قرار دارد.
تحلیل عمیقتر سلوکی از مسئله ازدواج و نکاح را میتوان از بخش دیگری از کلمات سهرودی در این باب جستجو کرد. سهروردی بر این باور است که وقتی سالک مخالفت با نفس را تشدید میکند ودر مسیر ریاضت آن را از لذائذ و مشتهیاتش باز میدارد، این کنترل شدید نفس و باز داشتن او از حظوظ نفسانی، گاه به جایی میرسد که آنچه درد سالک بود دواء او میشود و إعمال شهوات و ارضاء نفس در آن مراحل سخت، موجب همراهی نفس با قلب در سلوک صعودی میشود و در نهایت نفس مقابل و مخالف، مُعین و همراه آدمی گشته و موجب انشراح قلب شده و طمأنینه بر نفس حاکم میشود و در اين حال زبان حال نفس در خطاب با قلب آن است که (کن معي في الطعام اکن معک في الصلوة) در غذا همراهم باش تا در عبادت همراهت باشم. در همین راستا تأمل در کلام جنید بغدادی (متوفی سال ۲۹۷ ه ق) حائز اهمیت است. او میگوید: من به همسر محتاجم چنانچه به غذا احتیاج دارم. این سخن دقیقا به معنای همراهی معنویت عرفانی در اسلام با فطرت و طبیعت بشری است و این نگرش کاملاً انعکاس از برداشتهای اسلامی و دینی در این موضوع است.
@salmanraoofi
#عرفان_اسلامی
#استاد_امینی_نژاد
#بانوان
#زناشویی_در_عرفان_اسلامی ۴
🔆زناشويي در عرفان ابن عربي
اما اوج نگرش عرفان اسلامي درباره زن و زناشويي و تبلور کامل اندیشه نبوی- از حیث تحلیلی و سلوکی را باید در نگاه عارف شهیر اسلامی محیالدین ابنعربی (متوفی ۶۳۸ ه ق) جستجو کرد. ابنعربی موضوع نکاح را از منظرهستيشناختي آنچنان گسترش میدهد که با مطلق ظهور و تجلی گره میزند و با عنوان «نکاح ساری» آن را در همه مراتب هستي جاري و شکلگيري و آفرينش همه اشیاء را زیر سر پدیده نکاح به شمار میآورد و درهمین راستا در مکتب عرفاني محیالدین حداقل چهار مرتبهی از نکاح که عبارتند از: «نکاح اسمائی»، «نکاح روحانی»، «نکاح طبیعی ـ ملکوتی»، و «نکاح عنصری ـ سفلی»، تبیین و تشریح میشود (قونوی، ص ۳۷۸) و چه بسا بحث و بررسی در اطراف انواع نکاحها در آثار ابنعربی با عنوان «علم النکاح» طرح میشود. (ابنعربی، ج۳ و ج۲، ص۵۸۶).
محیالدین درباره نکاح عنصری نیز در آنچه مربوط به انسان میشود و هماینک محل بحث و گفتگوي ما است، ابعاد مختلفی را مورد تحلیل قرارمیدهد که عمدهی آنها ذیل چند نکته ارائه میشود:
الف. در نگاه ابنعربی ازدواج و زناشویی نه تنها موجب عفاف و عصمت از گناه است[۲]، بلکه وی با توجه کامل به آنچه در معنویت اسلامی و در روایات پیامبر اکرم- آمده است، یادآور میشود که در دین ختمی تبتل جای خود را به تبعّل و عزوبت و تجرد جای خود را به نکاح و ازدواج داده است.
محیالدین در باب دوازدهم از فتوحات مکیه که با عنوان (فی معرفه دوره فلک سیدنا محمد-) شروع میشود میگوید: از سنتهاي پيامبر اکرم ازدواج است نه تبتّل و دوري از جنس مخالف. آن حضرت به جهت سرّي الهی، ازدواج را عبادت خدا قرار داده است ... واين فضيلت و همانندهاي آن از اختصاصات نبي مکرم اسلام است «... وکان من سنته (ای الرسول-) النکاح لا التبتل و جعل النکاح عباده للسرالالهی..... فهذا الفضل و ما شاکله مما اختص به محمد-... (ابنعربی، ج۱، ص ۱۴۶)[۳] .
به نظر وی نه تنها نکاح عبادت است، بلکه آن را بالاترین عبوديت و برترین نوافل در میان امور طبیعیای همچون اکل و شرب به شمار آورده و در باب هفتادم از فتوحات ضمن بحثی پیرامون قطب، میگوید: «فانه لایتحقق له ولا لغیره من العارفین عبودیة اکثر مما یتحقق له فی النکاح لا فی اکل و لا فی شرب و لا فی لباس لدفع مضرة » (ابنعربی، ج۲، ص۵۷۴) یعنی نکاح حتی برای واصلان نیز بالاترین بندگی خدای متعال در کارهای طبیعی و امور متعارف زندگی است.
از همینرو، در وصایائی که به هریک از سالکان و واصلان دارد، از جمله به ازدواج سفارش میکند و آثار اخروی آن را برمیشمارد و در ادامه میگوید: «فان النکاح افضل نوافل الخیرات و اقربه نسبه الی الفضل الالهی» (ابنعربی، ج 4، ص477) و در جایی دیگر، برای فهم برخی از معارف ناب عرفانی، کثرت نکاح ـ که در آن درهم آميختگي و انتاج و توليد وجود دارد ـ را پیشنهاد میکند وآن را نزدیکترین راه برای رسیدن به هدف میشمارد که در نهایت موجب رسیدن به «مقام محبوبی» ودستیابی به رتبهی «اهل اللهی» میشود و در حريم قرب خداوند جاي ميگيرد به گونهاي که هيچ مقامي او را مقيد نميسازد (ابنعربی، ج ۳، ص ۵۴۵)
ب. از نگاه ابنعربی ازدواج و نکاح بزرگترین نعمت خداوند است و به همین جهت، خداوند متعال زنان را محبوب رسولالله- کرده و او را برنکاح ایشان قوت بخشیده است. وی در باب ۵۵۸ فتوحات در بحث از حضرت شکر، پس از طرح دقایقی درباره شکر، موجب آن را نعمتهای الهی میشمارد وسپس به نحو شگفتی در کل این بحث، تنها نعمت نکاح را مطرح کرده و آن را بالاترین نعمت معرفی میکند. محیالدین در تبیین سر این مسئله به نکته ظریفی اشاره میکند و آن این است که در همه نظام هستی انسان بزرگترین صنعت الهی است وتنها ازدواج بستر را برای پدید آمدن چنین موجودی فراهم میکند (ابنعربی، ج۴، ص۲۴۳).
ج. از منظر این عارف سترگ اسلامی، اگرچه انسانها و حتی سالکان در نکاح و زناشویی میتوانند انگیزههای متعددی را تعقیب کنند، اما دو انگیزهی بسیار متعالی در سطوح برتر سلوکی وجود دارد، یکی آنکه در عالم ماده، پدید آمدن صورتهای مختلف در پی انفعال محل منفعل شکل میگیرد و در میان محلهای انفعالی متعددی که هریک شرایط پدیدآمدن صورتی را فراهم میسازند، زن کاملترین منفعل و برترين پذیرنده است که بستر را برای تحقق کاملترین صورت یعنی صورت انسانی آماده میکند، لذا یکی از انگیزههای ظریف اهل معرفت در امر نکاح، محبت ایشان به چنین محل منفعل ـ زن ـ است و از اسرار آنکه خداوند متعال زن را محبوب پیامبر خاتم- قرار داد و چنین امتنان اختصاصی را به آن جناب کرد، همین امر است (ابنعربی، ج ۴، ص۲۴۳).
@salmanraoofi
#عرفان_اسلامی
#استاد_امینی_نژاد
#بانوان
#زناشویی_در_عرفان_اسلامی ۵
اما اوج کار محیالدین ابنعربی در تبیین انگیزه دوم در مسئله نکاح و زناشویی است، چنانچه وی میگوید شاید بتوان از فضای حاکم بر اقوال و افعال و سیرهی پیامبراکرم- همین معنا را استشمام کرد.
ابنعربی براين باور است انگیزه نهایی عارف کامل مکمّل از عمل زناشویی، دستیابی به عصمت از گناه و رسیدن به عفاف نیست، زیرا این معنا، به صورت متعارفِ آن در حق چنین فردی ـ که در حد عصمت يا نزديک به آن است ـ تقریباً بیمعناست، حتی انگیزه متعالی او، رسیدن به فراغت قلب و یا حتی ایجاد مثل و استمرار نسل نیست، بلکه سرّ نهایی کار عارف کامل مکمّل در عمل زناشویی صرفاً اعمال شهوت است!
کثرت زوجات رسول الله- از یک طرف و قلّت فرزندان آن جناب از سوی دیگر، نشان میدهد که مراد آن حضرت از ازدواجهای متعدد، خود نکاح و عمل زناشویی بوده است، ابنعربی در کلمات خود دو مورد دیگر را نشان میدهد که نکاح و جماع در آن دو نیز تنها برای اعمال شهوت است، یکی نکاح اهل جنت و بهشتیان است که هیچ انگیزهای در آنجا جز شهوت و لذت شهوی وجود ندارد و دیگری نکاح حیوانات است که در آنجا نیز گرچه تولید مثل نیز معمولاً و به صورت طبیعی وجود دارد اما هدف حیوان تنها رسیدن به لذت شهوی است. (ابنعربی، همان).
محیالدین در باب ۲۷۰ فتوحات میگوید: در نکاحی که جهت صرف شهوت صورت میپذیرد، عبودیتی کامل وجود دارد که درک آن برای اکثر عارفان نیز پوشیده است و جز اندکی از اهل عنایت آن را درک نمیکنند و عموم مردم نیز شرافت این نوع نکاح را نه تنها ادراک نمیکنند، بلکه آن را زشت و قبیح دانسته و چنین عملی را شهوتی حیوانی و به دور از مقام انسان معرفی میکنند، غافل از آنکه خود به شکلی ناخود آگاه برترین اسم را بر آن گذاشته و آن را شهوتی حیوانی مینامند که از ماده حیات و زندگی الهام میگیرد (ابنعربی، ج ۲، ص۵۷۴)
تحلیل ابنعربی از وجود بندگی سطح بالا در عمل زناشویی نیز جالب و برای اهل معرفت قابل دقت است، وی میگوید، غالباً در یک فرایند قهرآمیز که دو طرف قاهر و مقهور وجود دارد، لذت از آن قاهر است نه مقهور الا در عمل زناشویی که لذت از آن مردی است که در حین عمل زناشویی مقهور طرف مقابل است بهگونهای که هرچه این مقهوریت به درجه بالاتری صعود میکند و ضعف و فتور خاص بر مرد چیرهتر میشود؛ لذت شدیدتر میگردد تا آنکه بر مرز لذت مُفینه و شهوت محوکننده میرسد و مرد در نقطهای قرار میگیرد که در نهایت ضعف و مقهوریت کامل، حالت بیخودی از خود و فنا بدو دست میدهد و این اوج بندگی عارفانه و تبلور اضمحلال انانیت است که در دل عمل زناشویی وجود دارد (ابن عربي، همان)
محیالدین در فص محمدی ـ از فصوص الحکم ـ مسئله را با مقداری تفصیل بيشتري ارائه کرده است. وی در آنجا آميزش و نکاحی که برای مجرد شهوت باشد را به دو قسم تقسیم میکند؛ یک قسم آنجاست که مرد بدون آنکه حقیقت اصلی شهوت و روح آن – يعني محبت و شوق خداوند – را مد نظر قرار دهد به عمل زناشويي مي پردازد یعنی در غفلت از حق تعالی، از زن لذت برده و در او فنا مییابد، در اینجا شهوت او صورت و ظاهری است که از روح آن غفلت شده است. اما قسم دوم آنجاست که مرد از حقیقت شهوت و لذت باخبر است و با علم یقینی و یا شهود عینی با فناء در زن ،خود را از انانيت آزاد و در تجربه نيستيِ خويش، حقيقت بي تعين را در مييابد و فانی در حق میشود . این نوع از شهوتگرایی محض در عمل زناشویی تنها از آنِ عارف کامل است (قیصری، ص۴۸۰)
به همین جهات است که یکی از اوصاف قطب و انسان کامل الهی، علاقمندی به زنان و رغبت به کثرت نکاح با ایشان است (فأما القطب و هو عبدالله و هو عبد الجامع.... کثیر النکاح راغب فیه محب للنساء) (ابنعربی، ج۲،ص۵۷۳) ابنعربی در ادامه همین گفتار به نکتهای کلیدی در سلوک اسلامی اشاره میکند و آن این است که معنویت اسلامی در نقطه اوج خود، چنانچه حق بُعد روحانی را بهطور کامل رعایت میکند، حق بُعد طبیعی و جسمانی را نیز در حد کامل و بر اساس موازين شرع بجا میآورد و از روی میزان عدل، ميانه روي را وجهه همت خويش قرار مي دهد. «...یوفی (القطب) الطبیعه حقها علی الحد المشروع له و یوفی الروحانیه حقها علی الحد للالهی یضع الموازین و یتصرف علی المقدار المعین» (ابن عربي، همان) .
@salmanraoofi