هدایت شده از میرهاشم حسینی
🌙 سحر رجب و شعبان
🔰با سخنرانی زنده استاد میرهاشم حسینی
🔸همراه با پخش مناجات
✳️ از نیم ساعت مانده به اذان صبح
🆔 پخش در اسکای روم:
https://www.skyroom.online/ch/hmojtahedi/sahar-majazi
----------
📬 تنها کانال رسمی استاد میرهاشم حسینی
▫️اينستاگرام
https://www.instagram.com/Mirhashem_ir
▫️ايتا
https://eitaa.com/Mirhashem_ir
▫️روبیکا
https://rubika.ir/Mirhashem_ir
🔆رهبر معظم انقلاب حفظه الله: درس بزرگ امام جواد(ع) به ما این است که در مقابل قدرتهای منافق و ریاکار، باید همت کنیم که هوشیاری مردم را برای مقابلهی با این قدرتها برانگیزیم.
🌹ولادت امام جواد (علیهالسلام) مبارک
🔆اجتهاد روشمند
🔆 @salmanraoofi
🔆معنا شناسی قرآن کریم
🔹مهمترین ویژگی تفکر اسلامی معطوف به معناشناسی کتاب و سنّت است. تمامی علوم اسلامی و همه اختلافات فقهی و نگرشهای مختلف اصولی، هسته و تفکر اولیه اسلامی در بحث معناشناسی شکل میگیرد.
🔹معناشناسی نوین به دنبال کنار گذاشتن معناشناسی سنتی نیست بلکه به دنبال ایجاد تعامل و رابطه به منظور بهرهگیری بیشتر محققان از معنا شناسی قدیم(سنتی) و جدید است.
🔸مهمترین ویژگی تفکر اسلامی معطوف به معناشناسی کتاب و سنّت است. تمامی علوم اسلامی و همه اختلافات فقهی و نگرشهای مختلف اصولی، هسته و تفکر اولیه اسلامی در بحث معناشناسی شکل میگیرد.
🔸معناشناسی با اعلام استقلال دارای چارچوبی نظاممند و دارای روش، مبانی و ساختار شد و اینکه صرفاً مربوط به یک سری اقوال باشد، خارج شد.
🔸معناشناسی نوین به دنبال کنار گذاشتن معناشناسی سنتی نیست بلکه به دنبال ایجاد تعامل و رابطه به منظور بهرهگیری بیشتر محققان از معنا شناسی قدیم(سنتی) و جدید است. معنا شناسی یعنی دانش ناظر بر معناست به عنوان مثال؛ اینکه معنی یک واژه، یک جمله، یک متن چیست؟ بر اساس معنا گرایی زبانی شکل میگیرد.
🔸اینکه یک واژه در یک متن تکرار میشود، آیا دارای یک معنا است یا نه، هر مورد معنای متفاوتی دارد، برگرفته از علم معناگرایی است. کلمه «میزان» در سوره مبارکه الرحمن سه بار تکرار شده است، آیا هر بار این کلمه «میزان» دارای یک معنا و مفهوم است؟ خیر. در واقع اصل سیاقمندی معنا در این موارد اعلام شده است به گونهای که از معنا از موردی به مورد دیگر تغییر میکند.
🔸«معناشناسی فلسفی» که با عنوان علم الدلاله یا علم الفلسفیه از آن یاد میشود، «معناشناسی منطقی» که خود به معناشناسی منطق جدید، منطق گزارهها و منطق موجّهات تقسیم بندی میشود، «معناشناسی نشانه شناختی یا نشانه شناسی» که از دلالت نشانهها بحث می کند مانند: نشانه های زبانی، تصویری، شنیداری و…، «معناشناسی زبانی» که یکی از شاخه های مهم زبان شناسی می باشد که به معنای یک واژه، یک جمله، یک پاراگراف، یک متن معناشناسی زبانی اطلاق می گردد.
🔸رابطه معناشناسی زبانی نسبت به سایر کارویژههای معناشناسی تعامل و ارتباطت بیشتری با قرآن دارد. در واقع دانش معناگرایی، دانشی است که به صورت علمی از معنا در زبانهای طبیعی بحث میکند.
🔸جولان معناگرایی در زبان طبیعی بیشتر از زبان مصنوعی است. زبان طبیعی در واقع زبانهای زنده مانند فارسی، عربی، انگلیسی و.. است و زبان مصنوعی، زبانی است که برای اهداف خاص تاسیس شده باشد مانند؛ زبان صفر و یک در برنامه نویسی کامپیوتر یا زبان ریاضی . زبان طبیعی زبانی که با آن تکلم میشود و همراهی معناگرایی با این نوع زبان است.
🔸اینکه معناشناسی بر روی یک زبان تأکید داشته باشد و محدوده فعالیت خود را به فرض زبان عربی و قواعد آن ، یا زبان فارسی و قواعد آن متمرکز کند در واقع معنا شناسی خاص صورت گرفته است، معنا گرایی مطلق که ناظر به همه زبانها باشد کمتر رخ میدهد و معنا شناسی خاص بیشتر رخ داده است.
🔸معناشناسی به صورت علمی اینگونه بحث میکند که معنای یک واژه، جمله و متن چیست؟ با این رویکرد فعالیت معنا گرایی زبانی دارای چهار عنصر و ریشه؛ «عناصر یا واژه»، « قواعد تکثیر واژهها»، «قواعد ترکیب واژه و خلق واژهای جدید» و «قواعد ساخت جمله » است.
🔸معناگرایی نظام زبانی در واقع نظامی «بل قوه» و «بیپایان» است. دستگاه زبان هم بالقوه و بیپایان است و وقتی فعلیت پیدا میکند به گفتار تبدیل میشود. بخش فعلیت یافته زبان اعم از نوشتاری و گفتاری را شامل میشود و به قول چامسکی توانش زبانی و کنش زبانی حالیست که نظام زبانی از بالقوه به فعلیت رسیده است.
🖊حجتالاسلام دکتر علیرضا قائمینیا
🔆اجتهاد روشمند
🔆 @salmanraoofi
هدایت شده از KHAMENEI.IR
🔰 رهبر انقلاب، عصر امروز: یکی از نیازهای مهم جوامع اسلامی عملیاتی کردن مفاهیم دینی است. در هر برههای که این مفاهیم عملیاتی شد، برای کشور و ملت و آبروی جمهوری اسلامی، ارزشمند بود و هرجا که غفلت کردیم از برکات آن محروم شدیم.
🔹️ امام بزرگوار با حضور در صحنه و تبیین مفاهیمی همچون توکل، تکلیف، ایثار، جهاد و شهادت، آنها را در جامعه و زندگی مردم رایج کردند و نتیجه آن، پیروزی ملت ایران در یک جنگ هشت سالهی بین المللی بود.
🔹️ روزآمد کردن نرم افزارِ نظام اسلامی وظیفه فضلای صاحب نظر است. البته این بهروزرسانی به معنای دستکاری در منظومه مفاهیم دینی نیست بلکه به معنای کشف حقایق متناسب با نیازهای داخلی و بین المللیِ نظام اسلامی است.
🔹️ تغذیه عقبه فکری نظام اسلامی و بهروزرسانی نرم افزار آن را باید فضلا و متفکرین صاحب صلاحیتی بهعهده بگیرند که از جمود فکری و تحجر، و همچنین از افکار التقاطی بهدور باشند. ۹۹/۱۲/۴
#بسته_خبری
🌺 اسلامیسازی علوم انسانی از دیدگاه #علامه_مصباح
🔹بايد توجه داشته باشيم که هر علمي که از آيات و روايات استخراج ميشود را هم نميتوان علم ديني قلمداد کرد، چرا که برخي از اين معلومات (همچون مثالهاي قرآن) تنها نقشي ابزاري براي تبيين هدف دين دارند و خود جزئي از علم ديني نيستند.
🔹با توجه به تعاريف علم (کشف حقيقت) و دين (برنامه جامع فردي و اجتماعي، دنيوي و اخروي) ترکيب علم ديني شکل ميگيرد. در تعريف صحيح علم ديني بايد شأن ذاتي دين و هدف اصلي آن حفظ شود که همانا بيان حقايقي است که دسترسي به آنها از راههاي متعارف و عمومي فهم امکانپذير نيست.
🖊 #علامه_محمدتقی_مصباح_یزدی:
🔖قسمت اول
▫️متن پيشرو ديدگاههاي حضرت آيتالله مصباح يزدي ـمد ظلهـ درباره "علم ديني و اسلاميسازي علوم انساني" است كه از آثار معظمله استخراج و در قالب پرسش و پاسخ تنظيم گرديده و پيش از اين با تغييراتي در شماره 86 ماهنامه معارف منتشر شده است.
1⃣ از آنجا که برخي قائل به توليد علوم ديني در تمامي حوزهها (افراط) و برخي اصولاً مخالف امکان علم ديني (تفريط) و برخي اسلاميزه کردن علوم را تنها در حيطه علوم انساني ميدانند، به نظر شما در عبارت «توليد علم ديني» مراد از «علم» و «علم ديني» چيست؟
🔸بعد از دوران رنسانس در اروپا تحولاتي جهاني در عرصه آموزش اتفاق افتاد که سبب شد بسياري از ارزشهاي علمي روز، جايگاه خود را از دست داده و ارزشهاي ديگري جايگزين آنها شود.
🔸اين موضوع سبب ايجاد تقابل و تعارض ميان علوم قديم (علوم ديني) و جديد (علوم تجربي) شد که تا مدتها باعث بروز بحران فکري و مروج گرايش شکگرايي در قرون وسطي بود. جامعه حوزوي و دانشگاهي کشور بايد تاريخچه و مباني پيدايش علوم جديد در اروپا و جهان را با دقت بررسي کنند تا بتوانند با موج علوم غربي مسلط بر فضاي علمي کشور مقابله کنند.
🔸در تعاريف مصطلح امروزي در جوامع غربي، علم ديني در برابر علم دانشگاهي و مرادف با علوم قديم دانسته ميشود که با توجه به نام ديگر علوم دانشگاهي که علوم جديد است در واقع تقابل علم ديني و دانشگاهي تقابل علم جديد و قديم تصور ميشود. متفکران غربي و طرفدارن آنها براي علوم به اصطلاح قديم جايگاهي قائل نيستند و معتقدند که تنها علوم جديد نتايج ارزشمندي براي بشر به همراه داشتهاند. بايد به اين نکته توجه داشت که علم برابر با تجربه نيست بلکه علم آشنايي با تمام حقايق و به بيان ديگر کشف حقيقت است.
🔸دين نيز در اصطلاح علماي اسلامي از سه عنصر اعتقاد به خدا، قيامت و رابطه وحياني ميان خدا و خلق تشکيل شده و به تمامي شئون زندگي انساني اعم از فردي و اجتماعي رنگ خدايي ميدهد، سليقهاي و دلبخواهي نيست، و جديترين مسأله در زندگي بشر به شمار ميآيد.
🔸با توجه به تعاريف علم (کشف حقيقت) و دين (برنامه جامع فردي و اجتماعي، دنيوي و اخروي) ترکيب علم ديني شکل ميگيرد. در تعريف صحيح علم ديني بايد شأن ذاتي دين و هدف اصلي آن حفظ شود که همانا بيان حقايقي است که دسترسي به آنها از راههاي متعارف و عمومي فهم امکانپذير نيست.
🔸علم ديني تنها شامل معلوماتي ميشود که از منابع اختصاصي دين ( کتاب و سنت) استخراج شده باشند، که البته اين معلومات بايد نتايجي يقيني باشند که با روشهاي يقيني از منابع يقيني به دست آمده باشند.
🔸بايد توجه داشته باشيم که هر علمي که از آيات و روايات استخراج ميشود را هم نميتوان علم ديني قلمداد کرد، چرا که برخي از اين معلومات (همچون مثالهاي قرآن) تنها نقشي ابزاري براي تبيين هدف دين دارند و خود جزئي از علم ديني نيستند، همانگونه که عقل نيز از نظر اسلام معتبر است ولي همة مدرکات آن (مانند معادلات دو مجهولي يا مسائل منطقي) جزء دين بهشمار نميروند.
🔸در مباحث و گفتوگوهاي علمي نبايد به آيات متشابه و روايات ضعيف تمسک شود چون در آيندهاي نه چندان دور از همين آيات و روايات متشابه و ضعيف در برابر ما استفاده خواهند کرد که زيانهاي جبران ناپذيري براي اسلام به همراه خواهد داشت.
🔸منابع ديني بايد به خوبي شناخته شوند و سهلانگاري در اينکار باعث انحراف و برداشتهاي نادرست از دين ميشود، همانطور که بسياري از انحرافات گروههاي الحادي و التقاطي از نسبت دادنهاي سادهانگارانه به دين ناشي ميشود و باعث خسارات فراواني شده است.
📚(مصباح يزدي، محمد تقي، سخنراني در هشتمين همايش وحدت حوزه و دانشگاه، 4/10/1389.)
📝ادامه دارد...
🔆اجتهاد روشمند
🔆 @salmanraoofi
🌺 اسلامیسازی علوم انسانی از دیدگاه #علامه_مصباح
🔹منظور از بوميسازي و اسلامي كردن علوم، صرف تعويض اصطلاحات نيست، بلكه تغيير جهانبينيها و استفاده از منبع وحي در توليد علم است.
🔹مباني اسلاميسازي علوم انساني همان اصول جهانبيني اسلامي است که در مواردي با جهانبيني حاکم بر علوم انساني موجود تعارض دارد. طبيعي است که اين مباني بر اصول ارزشي و هنجاري اين علوم هم تأثير عميقي برجاي ميگذارد، همانگونه که در روششناسي اين علوم اثر دارد.
🖊 #علامه_محمدتقی_مصباح_یزدی:
🔖قسمت دوم
▫️متن پيشرو ديدگاههاي حضرت آيتالله مصباح يزدي ـمد ظلهـ درباره "علم ديني و اسلاميسازي علوم انساني" است كه از آثار معظمله استخراج و در قالب پرسش و پاسخ تنظيم گرديده و پيش از اين با تغييراتي در شماره 86 ماهنامه معارف منتشر شده است.
2⃣ «بوميسازي علم» به چه معناست؟ آيا به معناي منطبقسازي نظريهها و پارادايمهاي همه علوم، اعم از تجربي و انساني و الهي با شرايط عيني جامعه است؟ آيا لحاظ ابعاد اسلامي و ملي در مسأله بوميسازي، درست است؟
🔸منظور از بوميسازي و اسلامي كردن علوم، صرف تعويض اصطلاحات نيست، بلكه تغيير جهانبينيها و استفاده از منبع وحي در توليد علم است. گزارههايي كه به نام علوم انساني شناخته ميشود و در اطرافش كتابها نوشته شده، خاستگاهش مغرب زمين است و خواه ناخواه تأثير فرهنگ و ادبيات غرب در آنها تعبيه شده است.
🔸 اصطلاحاتش با همان اصطلاحاتي كه موافق فرهنگ غربي است شكل گرفته است و سردمداران و صاحبان نظريههاي معروف آن، عمدتاً اهل مغرب زمين هستند. كتابهاي دانشگاهي ما نيز با اندكي تغيير، ترجمهاي است از كتابهايي كه در اروپا و آمريكا نوشته شده است.
🔸يك يا چند مثال اروپايي را برداشتهاند، مثال ايراني گذاشتهاند و به اصطلاح بوميسازي شده است. به نظر ما، تا آنجا كه مربوط به اصطلاحات و ادبيات باشد، مشكلي ايجاد نميشود؛ ولي بحثهاي ديگري هست كه برميگردد به بينشها و جهانبينيها، به يك نظريات زيربنايي كه در مباني عمدتاً با فرهنگ غرب سازگاري دارد و بر آن اساس پايهريزي شده است. مسأله اينجاست كه يك اصطلاحي بار فرهنگي دارد.
(مصباح يزدي،محمد تقي، بازخواني سخنان آيت الله مصباح يزدي در مورد پالايش علوم انساني، خبرگزاري فارس، حوزه آئين و انديشه، شماره 8906060694.)
3⃣«بوميسازي علوم انساني» بر چه مبناي معرفتي، بستر و فضا، پيشفرض و پيشانگاره، و در چه چهارچوب هنجاري صورت ميپذيرد؟ رويکرد و نيز ساز و کار تحقق آن چيست؟
🔸همانطور که ذکر شد، مباني اسلاميسازي علوم انساني همان اصول جهانبيني اسلامي است که در مواردي با جهانبيني حاکم بر علوم انساني موجود تعارض دارد. طبيعي است که اين مباني بر اصول ارزشي و هنجاري اين علوم هم تأثير عميقي برجاي ميگذارد، همانگونه که در روششناسي اين علوم اثر دارد.
🔸براي تحقق اين مهم، اولاً: بايد ما حوصله اين کار را داشته باشيم. واقعبينانه بدانيم که اين کار، کار يک روز يا دو روز نيست. ثانياً: با توجّه به واقعياتي که در دانشگاههاي ما وجود دارد، بايد از سرمنشأ کار را شروع کرد. اين مفاسد سياسي اخير که در کشور ما ايجاد شد، منشأ آن به بيست سال پيش برميگردد. برخي اساتيد دانشگاه، افکار انحرافي را به اين افراد، تزريق کردند. اساتيد شناخته شدهاي که اکنون در ايران نيستند. درس آن اساتيد، اين کارگزاران را به بار آورد و آنها اين حرکت را به وجود آوردند و به فکر براندازي نظام افتادند. اگر بخواهيم تغيير کند از همان جا بايد تغيير کند. استاد دانشگاه بايد فکرش عوض شود.
🔸البتّه با اجبار نميشود. بايد خود استاد باور داشته باشد تا اين ايده را در ذهن دانشجو جايگزين کند. پس استاد بايد عوض شود. تغيير استاد و تغيير کتاب بايد توأم باشد.
🔸حال اين سؤال مطرح ميشود که چگونه بايد استاد را عوض کرد؟ چگونه بايد کتاب را عوض کرد؟ در جواب ميگويم : اين کار شدني است و روي اين مسأله فکر شده و طرح هم دارد؛ امّا قدم اوّلِ اين کار در گرو فعاليت ماست. مسئوليت بزرگي به عهده حوزه است.
📝ادامه دارد...
🔆اجتهاد روشمند
🔆 @salmanraoofi
میلاد امیرالمومنین علی علیه السلام مبارک باد
ان شاءالله که در عمل پیرو ایشان باشیم
🔆اجتهاد روشمند
🔆 @salmanraoofi
🔅امام خمینی(ره): قانون برای تهذیب تمام جامعه است. البته دزدها از قانون بدشان میآید و دیکتاتورها هم از قانون بدشان میآید.
📚صحیفه امام خمینی(ره) ج ۱۴ ص ۴۱۴
🔆اجتهاد روشمند
🔆 @salmanraoofi
🌺 اسلامیسازی علوم انسانی از دیدگاه #علامه_مصباح
🔹قدمي که بايد دنبال کنيم، اوّل اين است که درصدد باشيم، مفاهيم اصلي علوم انساني را نقّادي کنيم و بفهميم نظريات اسلامي در اين زمينه چگونه بايد باشد.
🔹در قدم بعد بايد از لحاظ کميت و کيفيت آمادگي پيدا کنيم که بتوانيم اساتيد دانشگاه را بازآموزي کنيم. بايد جلسات بحث و گفتوگوئي تحت عنوان کلاس، همايشهاي علمي، کنفرانس و... داشته باشيم، تا دوستانه اين مفاهيم به اساتيد متديني که علاقهمند هستند، منتقل شود.
🖊 #علامه_محمدتقی_مصباح_یزدی:
🔖 قسمت سوم
▫️متن پيشرو ديدگاههاي حضرت آيتالله مصباح يزدي ـمد ظلهـ درباره "علم ديني و اسلاميسازي علوم انساني" است كه از آثار معظمله استخراج و در قالب پرسش و پاسخ تنظيم گرديده و پيش از اين با تغييراتي در شماره 86 ماهنامه معارف منتشر شده است.
🔸رسالت ما تحوّل در فرهنگ يک کشور اسلامي و بعد در تمام دنيا است. اين وظيفه و جهادي است که به عهده ماست. قدمي که بايد دنبال کنيم، اوّل اين است که درصدد باشيم، مفاهيم اصلي علوم انساني را نقّادي کنيم و بفهميم نظريات اسلامي در اين زمينه چگونه بايد باشد.
🔸در قدم بعد بايد از لحاظ کميت و کيفيت آمادگي پيدا کنيم که بتوانيم اساتيد دانشگاه را بازآموزي کنيم. بايد جلسات بحث و گفتوگوئي تحت عنوان کلاس، همايشهاي علمي، کنفرانس و... داشته باشيم، تا دوستانه اين مفاهيم به اساتيد متديني که علاقهمند هستند، منتقل شود. اساتيدي که ميخواهند تحوّل ايجاد کنند، امّا نميدانند چگونه بايد اين کار را به ثمر برسانند. نمونه اينگونه اساتيد، اساتيد بسيجي ماست که کم هم نيستند.
🔸تجربههايي که در کار با اساتيد دانشگاه داشتهايم، نمونههاي موفّقي است. کساني روز اول با يک ديد منفي ميآمدند و اين سؤال برايشان مطرح بود که چه نيازي بود که من اينجا بيايم؟ چند روز بعد همان افراد ميآمدند و ميگفتند: ما ميخواهيم اصلاً دانشگاه را رها کنيم و بياييم طلبه شويم. در ظرف چند روز ببينيد از کجا تا به کجا، تحوّل ايجاد شد. اين کار شدني است و طرح آن هم فيالجمله قابل ارائه است. يک بخشي از آن مربوط به دولت و مجلس است و آنها فعلاً به ما مربوط نيست. آنچه مربوط به ماست، اين است که همّت کنيم و در زمينه تحقيقات علمي اسلامي نهايت تلاش خودمان را بکار گيريم و آنچه که از دست مان بر ميآيد کوتاهي نکنيم. اين را يک جهادي بدانيم که شبانه روز بايد روي آن کار کنيم تا آنرا به ثمر برسانيم.
( مصباح يزدي، محمد تقي، سخنراني در هجدهمين نشست انجمن فارغ التحصيلان مؤسسه امام خميني قدسسره، 15/8/88)
🔸آيه معروفي است که: «ضَرَبَ اللهُ مَثَلاً كَلِمَةً طَيِّبَةً كَشَجَرَةٍ طَيِّبَةٍ أَصْلُها ثابِتٌ وَ فَرْعُها فِي السَّماءِ تُؤْتي أُكُلَها كُلَّ حينٍ بِإِذْنِ رَبِّها»4 يا مثالي كه قرآن دربارة انفاق ميزند «كَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنْبَتَتْ سَبْعَ سَنابِلَ في كُلِّ سُنْبُلَةٍ مِائَةُ حَبَّةٍ وَ اللهُ يُضاعِفُ لِمَنْ يَشاء»5 آن كساني كه زرنگ باشند، در كارهاي علمي هم ميگردند دنبال آن كارهايي كه چنين زمينههايي را فراهم كند.
🔸گاهي يك تحقيق، علمي است؛ نتيجهاش محدود است، روزمره است، نياز امروز و فردا را تأمين كند؛ اما ديگر خيلي گسترش پيدا نميكند، در زمينههاي ديگر كاربردي ندارد؛ اما تحقيق در مسائل بنيادي هر علمي، «كمثل حبة... » است.
🔸بايد ارزش كارهاي بنيادي را درك كنيم، بهترينها و مفيدترينها را انتخاب كنيم، بعد حوصله و صبر و استقامت داشته باشيم.
4⃣ موانع تحقق فرايند بوميسازي در علوم انساني را چه ميدانيد؟ آسيبهاي احتمالي اين امر چه ميتواند باشد؟ آيا بوميسازي به سنتزدگي و يا تجدد زدايي منجر نميشود؟
🔸مشكل جدي ما تا به حال، خودباختگي بود. فكر ميكرديم نهايت علومي كه ما به دانشگاه ميتوانيم بياموزيم، ترجمه مطالبي است كه دانشمندان غربي در اختيار ما قرار دادهاند.
🔸جوانان ما را اينطور تربيت کرده بودند كه خودتان در اين زمينهها چيزي نداريد. اگر چيزي ياد بگيريد، همينهاست كه ما به شما ميدهيم. همانطور كه در زمينه صنعت و تكنولوژي القا شده بود. اين روزها آنچه براي ما مهم است اين است که با توجه به اين كه در يك شرايط اجتماعي و سياسي بسيار استثنايي در طول تاريخ قرار گرفتهايم، روح خودباوري و اعتماد به نفس كه در جوانان بيدار شده را تقويت کنيم تا در حركتي كه آغاز شده، قدمهاي بلندي بردارند.
🔸امروز اين امكانات فراهم شده كه بتوان در يك فضايي احساس استقلال فكري كرد. جرئت نقد افكار ديگران را پيدا كرد، البته نقد بعد از فهم صحيح. آن وقتي واقعاً نقد ما پذيرفته و قابل قبول است كه حرف طرف مقابل را درست درك كرده باشيم، نه اينكه يك تصور اجمالي داشته باشيم.
📝ادامه دارد...
🔆اجتهاد روشمند
🔆 @salmanraoofi
🌺 اسلامیسازی علوم انسانی از دیدگاه #علامه_مصباح
🔹اين كه ميبينيد در بسياري از زمينههاي علوم انساني عقب هستيم، به خاطر اين است كه در اين زمينهها برنامهريزي نشده است.
🔹علوم انساني غالباً از تجربههاي فردي و شخصي و موردي شروع و بعد كمكم با تحليل و تفسير آنها، تجربههايي به صورت يك قاعده علمي درآمده و مجموعه آنها به صورت علم عرضه شده، ما نيز ميتوانيم از تجربههاي شخصي خود استفاده كنيم.
🖊 #علامه_محمدتقی_مصباح_یزدی
🔖 قسمت چهارم
▫️متن پيشرو ديدگاههاي حضرت آيتالله مصباح يزدي ـمد ظلهـ درباره "علم ديني و اسلاميسازي علوم انساني" است كه از آثار معظمله استخراج و در قالب پرسش و پاسخ تنظيم گرديده و پيش از اين با تغييراتي در شماره 86 ماهنامه معارف منتشر شده است.
🔸هنر بزرگ شهيد مطهري اين بود كه وقتي ميخواست افكار ديگران را نقد كند، نظريههاي آنها را بهتر از خودشان تبيين ميكرد. بارها از ماركسيستها شنيده شد كه ايشان نظريههاي ماركسيستي را از خود ما بهتر تبيين ميكند و آن وقت به حق هم نقد ميكرد.
📚(مصباح يزدي، محمد تقي، بازخواني سخنان آيت الله مصباح يزدي در مورد پالايش علوم انساني، خبرگزاري فارس، حوزه آئين و انديشه، شماره 8906060694)
🔸اين كه ميبينيد در بسياري از زمينههاي علوم انساني عقب هستيم، به خاطر اين است كه در اين زمينهها برنامهريزي نشده است. علوم طبيعي و تجربي چون نتايج دنيوي داشته، انگيزه زياد بوده است. كار بنيادي در اين جاها چون منافع مادي زيادي ندارد، بايد با انگيزههاي الهي انجام گيرد.
🔸البته اين کار، کار يک نفر يا دو نفر نيست، به يک مجموعه انساني مناسب نياز دارد. به مجموعهاي از انسانهايي نياز است که دو خصلت داشته باشند:
اولاً باورشان باشد که اينها بايد تغيير کند.
ثانياً همّت اين کار را نيز داشته باشند. متأسفانه نه آن باور وجود دارد و نه آن همّت.
🔸فرض کنيم اکنون بعد از سي سال اين تحوّل پيدا شده و با تأکيدات مقام معظم رهبري - خدا ان شاءالله بر طول عمر و عزّت ايشان بيفزايد و ايشان باز هم پيگيري خواهند کرد و آنقدر خواهند گفت تا اين باورها بيشتر در جوانها تقويت شود – اين باور پديد آمده است؛ امّا اکنون آن جوان دانشگاهي که فوق ليسانس يا دکتراي روانشناسي دارد و ميخواهد در اين زمينه اقدام کند، چه کاري بايد انجام دهد؟ چه کسي بايد نظريه پردازش باشد؟ افکار اسلامي را از کجا بايد ياد بگيرد؟ چه قسمتي از اين علوم بايد تغيير کند؟
🔸البتّه از همان سي سال قبل پيشبيني شده بود که ما بايد يک کار مشترکي بين اساتيد حوزه و دانشگاه داشته باشيم تا اين نقطهها به کمک هم حل شود. ولي کمبود نيروي انساني و کمبود باور در آن زمان حتّي در خود ستاد انقلاب فرهنگي آن زمان وجود داشت. چنين باوري وجود نداشت و صرفاً چون امام فرموده بود مجبور بودند، قبول کنند؛ ولي دلشان باور نداشت. اکنون پس از آن سالها هنوز نمي دانم چند درصد از دستاندرکاران، به اين تحوّل باور دارند؟
🔸کساني هستند که چنين باوري ندارند. صرفاً معتقدند که با گذاشتن يک آيه و يک روايت براي اسلامي شدن کافي است! اينها بخشي از مشکلات و موانع اسلاميسازي علوم انساني است.
4⃣ شاخصهها و امتيازات علم انساني بومي چيست؟ آيا نميتوان با کپيبرداري آگاهانه و يا حداکثر با توليد علوم غير بومي، به اهداف خود در اين باب رسيد؟
🔸علمي كه در محافل دانشگاهي پذيرفته ميشود يا بايد مستقيماً از تجربه استفاده بشود، همان گرايشهاي پوزيتويستي افراطي، يا يك مقداري معتدلتر براي تحليلهاي عقلاني هم كم و بيش ارزش قائل شدهاند، اما بيش از اين تجاوز نميكند! گاهي تجربههاي عيني بلاواسطه است مثل تحقيقاتي كه در داروسازي انجام ميگيرد و گاهي خودِ تجربه عيني، مسأله علوم اجتماعي را حل نميكند، بلكه از آنها يك تفسيرهايي ميشود، تحليلهايي ميشود كه بر آن تجربهها مبتني است.
🔸 در علوم انساني مباحثي برميگردد به يك سلسله تجربيات عيني كه مطالب از آنها انتزاع ميشود. كسانيكه در اين زمينهها بحث كردهاند، گاه گرايشهاي پوزيتويستي اعم از حاد و يا معتدل داشتهاند و گاهي گرايشهاي فلسفي خاص و يا اشخاصي آزادتر و بازتر فكر كردهاند. در هر حال در مباحث اجتماعي از گرايشاتشان استفاده كردهاند و مايه گذاشتهاند.
🔸علوم انساني غالباً از تجربههاي فردي و شخصي و موردي شروع شده است و بعد كمكم با تحليل و تفسير آنها، تجربههايي به صورت يك قاعده علمي درآمده و مجموعه آنها به صورت علم عرضه شده، ما نيز ميتوانيم از تجربههاي شخصي خود استفاده كنيم.
📚(مصباح يزدي، محمد تقي، بازخواني سخنان آيت الله مصباح يزدي در مورد پالايش علوم انساني، خبرگزاري فارس، حوزه آئين و انديشه، شماره 890606069)
📝ادامه دارد...
**🔆اجتهاد روشمند
🔆 @salmanraoofi**
🌺 اسلامیسازی علوم انسانی از دیدگاه #علامه_مصباح
🔹ما در جاهايي از متدولوژي رايج علوم انساني فراتر ميرويم؛ يعني بايد از اول اعلام كنيم كه متدلوژي ما وسيعتر است، تنها به حس و عقل اكتفا نميكنيم و به ادلة تعبدي هم استناد ميكنيم، چون پشتوانة عقلي دارد.
🔹بايد حركتي شروع شود كه اين دو كمبود را تأمين كند. يكي به ما خودباوري بدهد و به خودمان جرئت بدهيم كه ما هم اظهارنظر كنيم، نقد كنيم، نقد علمي منطقي. دوم ارتباط با اسلام و اثبات برتري آن براي عالم از راه منطق و استدلال با منطق عقلي تا به اين وسيله محافل علمي را فتح كنيم.
🖊#علامه_محمدتقی_مصباح_یزدی
🔖 قسمت پنجم
▫️متن پيشرو ديدگاههاي حضرت آيتالله مصباح يزدي ـمد ظلهـ درباره "علم ديني و اسلاميسازي علوم انساني" است كه از آثار معظمله استخراج و در قالب پرسش و پاسخ تنظيم گرديده و پيش از اين با تغييراتي در شماره 86 ماهنامه معارف منتشر شده است.
🔸ولي ما به عنوان يك دانشمند مسلمان وقتي ميخواهيم در اين مباحث نظر دهيم، گاهي براي خودمان لازم ميدانيم از منابع ديني و تعبدي استفاده كنيم، بگوييم اين مطلب با اين آيه قرآن نميسازد و يا نه ميسازد. اين متدلوژي علم به اصطلاحي كه معروف است، نيست.
🔸ما در جاهايي از متدولوژي رايج علوم انساني فراتر ميرويم؛ يعني بايد از اول اعلام كنيم كه متدلوژي ما وسيعتر است، تنها به حس و عقل اكتفا نميكنيم و به ادلة تعبدي هم استناد ميكنيم، چون پشتوانة عقلي دارد و برميگردد به يك نوع استدلال عقلي. يعني اول عقل اثبات ميكند كه اين مبنا صحيح است و حجت است، بعد به آن استناد ميكند. پس منظورمان از بوميسازي و اسلامي كردن علوم، صرف تعويض اصطلاحات نيست.
🔸ما ميگوييم يك اختلاف مبنايي در متدلوژي علوم انساني داريم. و آن اختلاف اين است كه اگر مطلبي را براساس تعبد بر وحي، مستند و اثبات كرديم، اين هم علم است؛ علم به معناي اعتقاد يقيني كاشف از واقع. علم اسلامي دايره ادلهاش وسيعتر و متدلوژي آن گستردهتر است.
🔸بايد توجه داشته باشيم اگر از عرف جهاني اصطلاح علم خارج شديم و پوزيتويستها ديگر اين را علم ندانستند، اين گناه و ذنب لايغفري نيست دست کم ارزش داخلي دارد و ارزشش بيشتر از مباحثي است كه از راه حس اثبات ميشود. اگر ما بتوانيم سيطره فرهنگيمان را در اين بخش گسترش بدهيم و هويت علمي خودمان را بيشتر اثبات كنيم، دنيا هم خواهد پذيرفت.
🔸ما در اسلام چيزهايي به بركت وحي داريم كه خارج از فرمول مطالعات ميداني و آزمون و خطا و روشهاي علمي است. اينها يك محصولات آماده، غيبي، الهي، بهشتي است در اختيار ما و ما قدرش را نميدانيم. مخصوصاً آنجايي كه تعارض دارد با دستاوردهاي فكري بشري تا امروز. ما موظفيم به عنوان مدافعين اسلام و كساني كه وارث ميراث علمي اسلام هستيم، اينها را كشف كنيم، استخراج كنيم و در دسترس دنيا قرار دهيم و اثبات كنيم كه اين نظريات، برتر از نظريات شماست.
🔸 بايد حركتي شروع شود كه اين دو كمبود را تأمين كند. يكي به ما خودباوري بدهد و به خودمان جرئت بدهيم كه ما هم اظهارنظر كنيم، نقد كنيم، نقد علمي منطقي. دوم ارتباط با اسلام و اثبات برتري آن براي عالم از راه منطق و استدلال با منطق عقلي تا به اين وسيله محافل علمي را فتح كنيم.
5⃣ اهداف مطرح کنندگان ايده لزوم توليد علوم انساني، چيست؟ به عبارت ديگر سرّ تأکيد چند و چندباره مقام معظم رهبري بر لزوم بومي سازي علوم انساني در کشور چيست؟ خطر اتکاي به علوم غيربومي و وارداتي چه ميباشد؟
🔸علوم انساني عرض عريضي دارد و يک بخش آن شامل برخي مسايل کاربردي است که حتي در زندگي روزمرهي ما و عموم مردم نقش دارد؛ مسايلي که به روانشناسي، علوم تربيتي، مسايل خانوادگي و... مربوط است و تقريباً عامالبلوي است و هيچ کس از آن مستثني نيست.
🔸اگر ديدگاههاي اسلام در اين مسايل روشن شود برکات فراواني خواهد داشت و اگر خداي ناکرده در آنها انحرافي صورت گيرد و کساني در اين جهات، نگرشي مخالف با اسلام پيدا کنند دود آن در چشم همه ميرود.
🔸بخش ديگر، علومي است که سطح خاصتري دارد و بيشتر با نخبگان ارتباط پيدا ميکند؛ با کساني که در نهادهاي مختلف دولتي و شبهدولتي در تصميمگيريها و تصميمسازيها فعاليت ميکنند. اين افراد از يک سلسله گزارههاي علوم انساني استفاده ميکنند که اگر خداي ناکرده انحرافي در آنها پيدا شود، ابتدا زيانش متوجه گروه خاصي ميشود؛ ولي نهايتاً با واسطه به ساير مردم هم سرايت ميکند؛ مثل مسايل اقتصادي، حقوقي، سياسي و... .
📝ادامه دارد...
**🔆اجتهاد روشمند
🔆 @salmanraoofi**
💠کانال تخصصی کلام اسلامی
💠با کلام اسلامی زیر نظر اساتید علم کلام آشنا شوید
💠هر روز نکته های ناب از علم شیرین کلام اسلامی
🔅🔅🔅
https://eitaa.com/joinchat/1768095837C159b256e9a