MAREF131.mp3
7.1M
🎵 شرح کتاب معرفت نفس
اثرماندگار علامه حسن زاده املی
👤شارح استاد صمدی آملی
🎤جلسه صد و سی و یکم🌹
@samad10001
🔸درقران کریم سوره محمد,ایه شانزده, آمده است:
🔸مَثَل بهشتی که وعده داده شده به متقیان که در آنست نهرها از آب نا متغیر و نهرها از شیری که نگشته طعم آن و نهرهاست از خمری که لذت است برای آشامندگان و نهری است از شهد بی غش و مرا ایشان را است در آن از همه میوه ها و آمرزشی از پروردگارشان چون کسی است که او جاودانی است در آتش و آشامانیده شدند آبی جوشان پس پاره پاره کرد روده هاشان را.
🔸در این آیه نیز به صراحت سخن از مَثَل را به میان آورده و فرموده است مَثَل بهشت چنین است و چنان.
🔸معلوم می شود حقیقت واقع بهشت رفیع تر و درجه اش اعلای از آن است که بتوان با زبان و کلام اینچنین، حدی برایش معین کرده و توصیفش نمود.
🔸همچنان که آیه (فشلا تَعلَم نَفسٌ مَا أُخفِیَ لَهُم مِن قُرَّةِ أَعیُنٍ.سجده/هجده)نیز به این معنا اشاره کرده است.
🔸و لذا جناب ابن عربی در تفسیرش این چهار نهر را چهار مرتبه از مراتب بهشت مطلقه معرفی نموده و فرموده است:
🔸مراد از نهرِ آب علوم و معارف حقیقیه است که قلبها بواسطه ی آن حیات یافته و غرائز بواسطه ی آن سیراب می شوند. آنچنان که زمین با آب، حیات یافته و دیگر موجودات بدان سیراب می شوند.
🔸و نیز مراد از نهرِ شیر، علوم نافعه ای است که به افعال و اخلاق تعلّق گرفته و مخصوص ناقصین مستعدینِ صالحینِ به ریاضات و سلوک در منازل نفس است. این گروه که در قبل از وصول به مقام قلب قرار دارند، بواسطه ی علوم شرایع و حکمت عملیه ای که به مثابه شیرِ مخصوصِ اطفال ناقص است، از معاصی و رذائل پرهیز می نمایند.
🔸و نیز مراد از خمر تجلّیات و محبّت ذاتی و صفاتی حق است که به کاملین و بالغینِ به مقام مشاهده حسنِ تجلیات صفات و شهود جمال ذات و به عاشقین و مشتاقین جمال مطلق یار در مقام روح ارزانی شده است.
🔸و نیز مراد از عسل شیرینی ها و حلاوات وارد قدسی و بارقه های نوریه و لذات وجدانیه در احوال و مقامات است که به سالکینِ واجدینِ اذواق و مریدین متوجهین به کمال که در قبل از وصول به مقام محبّت ذاتی و صفاتی حق قرار دارند عطاء می شوند
🔹و لذا جناب ابن عربی در این بیان، چهار نهر مذکور بهشتی را مظاهر چهار رتبه از مراتب بهشتیان معرفی کرده و نهر شیر را انزل مراتب بهشت و پس از آن نهر آب و بعد از آن نهر عسل و در آخر نهر خمر را بالاترین مرتبه ی بهشتی دانسته است.
اما این چیزی نیست که همگان از عهده ی فهم آن برآیند و لذا قرآن از این حقیقت فقط به بیان مثل آن اکتفا کرده و تعقل و تفکر در این مثل را به ما واگذار نموده است.
🔸اما حکما و عرفای الهی چون در مکتوبات خود عوام الناس را مخاطب خویش ندانسته و به خواص که نفوس مستعده ی شاقیه ی به کمالات انسانی اند اهتمام بسیار دارند، از نقل مَثَل ها و حکایات و قصص دوری جسته و دائماً عزم و جزم آن دارند که حقیقت و لبّ محفوفِ در این پیمانه ها را القاء نمایند. و لذا در غزلیات عرفانی بزرگانی چون جناب حافظ و حضرت امام و حضرت استاد از این الفاظ و اصطلاحات که ریشه ی قرآنی و روایی دارند، بسیار است.
📔رابطه علم ودین
🌿استادصمدی آملی
@samad10001
MAREF132.mp3
6.58M
🎵 شرح کتاب معرفت نفس
اثرماندگار علامه حسن زاده املی
👤شارح استاد صمدی آملی
🎤جلسه صد و سی و دوم🌹
@samad10001
🔹معنای فرج
🔸اگر اجتماع عیبهای یکدیگر را کنار بگذارند و همدیگر را تحمل کنند و باهم تفاهم کنند , این معنای فرج می باشد,هر کجا دوستی , محبت , انسانیت , صفا و صمیمیت باشد آنجا امام زمان دل خوش است.
🔸امام زمان که تشریف بیاورند چون ایشان هم زن و فرزند دارند نمیشود که شبانه روز باایشان بود , لذا اگر زمانی که با اوهستیم خوب باشیم ولی وقتی از محضر ایشان که در آمده ایم جور دیگر باشیم , پس معلوم است فرج حاصل نشده , فرج یعنی اجتماع طوری بشود که هیچکس ناراحتی نداشته باشد
و لذا اگر امام زمان هم تشریف بیاورند ولی باز همان دزدی , دروغگویی , دغلی , سر به سرهم گذاشتن , به هم ضربه زدن و کینه و بخل و...باشد, معلوم است که هنوز فرج حاصل نشده , لذا پیغمبر اکرم و ائمه با اینکه تشریف داشتند ولی فرج حاصل نشده بود
🔸فرج حاصل شدن کار مشکلی است , آن هم یک فرج عمومی, لذاست که به نص روایات , با آمدن حضرت بقیه الله سلام الله علیه در مجموعه ی عالم یک فرج عمومی حاصل میشود , به دلیل اینکه سران کفر کوبیده میشوند و طبق نص روایات , امام زمان هم به آیه ی " فقاتلوا ائمه الکفر" عمل می کند و با ریشه ها و رگه های بزرگ کفر می جنگد و انها را ریشه کن میسازد و زورگویان کذایی را برمیدارد اما در مورد پایین ترها اینطور نیست که حضرت شبانه روز دنبال آنها باشد که اینجا را مبادا اینجوری کنند و انجا را آن طوری کنند , این امور در دستان ماست.
🔸اینجاست که باید دید چقدر خود ساخته هستیم , چقدر علوم و معارف می خواهیم , اجتماع چقدر تشنه ی علم است , چقدر از اسلام اطلاع داریم
این است که حداقل هرکسی باید خودش را آماده کند , به هر مقداری که میشود , در این صورت است که فرج حاصل شده است.
📔 پیر و جوان
🌿استاد صمدی آملی
@samad10001
MAREF133.mp3
7.19M
🎵 شرح کتاب معرفت نفس
اثرماندگار علامه حسن زاده املی
👤شارح استاد صمدی آملی
🎤جلسه صد و سی و سوم🌹
@samad10001
🔸قلب انسان را خداي متعال طوری افريده است
🔸كه ميتواند عرش الله اعظم الهی بشود
🔸جان آدم را، من و شما را، خداوند طوری آفريد كه ملائكه در پيشگاه ما خاشع اند
🔸اگر ما اهل تقوا باشيم
🌿استاد صمدی آملی
@samad10001
🔸دل اگرازعشق بخدا وکمالات پرشد،
🔸جائی برای وسوسه های شیطانی و اندیشه های شوم باقی نمیماند
🔸پس باید آن را حرم الهی قرار داد
🔸و بجز محبت و نور حق در آن وارد نشود
🌿استاد صمدی املی
@samad10001
MAREF134.mp3
7.43M
🎵 شرح کتاب معرفت نفس
اثرماندگار علامه حسن زاده املی
👤شارح استاد صمدی آملی
🎤جلسه صد و سی و چهارم🌹
@samad10001