📆 سالروز وفات مرحوم آیت الله شیخ حسنعلی نخودکی اصفهانی؛ (۱۷ شعبان ۱۳۶۱ هق)
🔺 محاسبه و تضرع به منظور نجات
🔹 راه نجات و راه تحصيل علم را به دست ما دادهاند و فرمودهاند كه در راه بندگی بكوشيد.
هر كسی مطابق وقت و توانايی و فهمش، در شبانهروز برود يک گوشهای حساب خودش را بكند، بگويد: من چند قدم در بندگی راه رفتم؟ چقدر عوضی رفتم؟ چقدر خواب بودم؟ چقدر بیهوش بودم؟ چه حرفهايی زدم كه نمیبايست میزدم؟ چه كارهايی كردم كه نمیبايست میكردم؟! اينها را بررسی كند؛ با استغفار و توبه تلافی كند و رو به خدا بيايد كه: خدايا ما میخواهيم خودمان و اجتماع را از دشمنی با تو، نافرمانی و كفران نعمت تو نجات بدهيم. غرضمان از دانش، از علم، از تحصيلات، از روحانيت اين است؛ دست مارا بگير. آنوقت ناله كند، يك ربع، ده دقيقه، يك ساعت، سجده و ركوع کند.
ما چيزهايی میشنويم كه باورمان نمیآيد. میگويند: يكی از علما [ مرحوم آیت شیخ حسنعلی نخودکی اصفهانی]، در مشهد مقدس بود. در پشتبام حرم به رکوع رفته و برف آمده بود و ايشان متوجه نشده بود، وقتی خادم آستان بالا آمده بود، ديد ايشان در ركوع زير برف مانده است! و واقعاً همينطور است. اگر در اين مسائل خدا به كسی توفيق بدهد، برف و باران و غيره را متوجه نمیشود.
۷۶٫۷٫۲۰
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
📆 به مناسبت روز بزرگداشت مرحوم ملا مهدی نراقی
🔺 مرحوم مجتهد اخلاق، صاحب جامعالسعادات، در مقدمهاش نوشتند که ایشان آنقدر فقیر بود که پول نداشت که یک فتیلهای، ظرفی و یا روغن زیتونی- آن زمان که نفتی، چیزی نبودهـ تهیه کند تا با آن درون حجرهاش مطالعه بکند. به دستشویی میرفته. آن موقع یک چراغی هم در دستشویی میگذاشتند دیگر، در یکی از این دستشوییها مشغول خواندن یا نوشتن میشده. اگر کسی هم میآمد از ترس اینکه او را ببینند سروصدا میکرد که یعنی اینجا کسی هست! اینطوری شبها مطالعه و درسخوانی میکرد. آنوقت این انسان میشود صاحب کتاب جامعالسعادات، مرحوم نراقی بزرگ.
خب، همانقدر فکر کنید بگویید آیا میشود مثلاً بنده در تمام عمرم یک شب در دستشویی بمانم و آنجا چهار ساعت مطالعه کنم، تازه با این وضع که همه جا برقکشی شده؟
🔹 اینها آن موقعها از این دست کارها کردهاند که این کتابها را نوشتند، به جامعهشان تعلیم دادند، بازاریها با پای صحبت آنها نشستن اهل خمس و زکات شدند، چاقوکشها با دیدن منبرهای آنها توبه کردند. آدمکشها، غدارهکشها توبه کردند، آدم شدند.
🔸 این رشته این است، ما باید افرادی شبیه پیامبران، این رُوات احادیث، علمای گذشته و...، را در حوزههایمان درست کنیم.
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
🔺 اهمیت خودشناسی
🔹 عدهای منکر نفس هستند، منکر تجرد نفس هستند و حال آنکه در امور مربوط به انسان کار میکنند، سلامتی انسان را هدف قرار دادند، بیماریهای انسان را بررسی میکنند ولی اصلاً خود نفس را نشناختند و حال آنکه اصلاً شناخت نفس، مسائل لازم بشر است بلکه اعظم مسائل است؛ چون انسان تا خودش را نشناسد، نمیتواند زندگی دنیا را فعلاً نقداً تأمین کند. نمیداند که چگونه باید طرحش را بریزد و اولویتهایش را تشخیص بدهد. اینها همه متوقف بر شناخت نفس است ولذا در همین رابطه هم فرمودهاند که بیماری و صحت و سعادت و شقاوت نفس جز از راه شریعت فهمیده نمیشود.
۸۰٫۳٫۷
✅ مرحوم آیتالله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
🌺 گرامیباد یاد و خاطره شهدای عزیز در روز گرامیداشت شهدا؛ (۲۲ اسفند )
🔺این همه خون جوانها ریخته شده...
آدم حسرت میخورد و خجالت میکشد که ما چنین سعادتی پیدا نکردیم که قدر خدای خودمان را بدانیم!
*چگونگی محافظت از ارزشها و خون شهدا*
🔹 پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله بر اساس تربیت_اسلامی امتی عظیم و مقتدر را به وجود آورد. و اگر ما واقعاً بخواهیم از این امت باشیم باید به سی سال پیش برگردیم و از جمله سپاهیها و بسیجیهایی شویم که به جنگ میرفتند و تازه داماد بودند، تازه مدرک دانشگاهی گرفته بودند یا تازه میخواستند بگیرند، همهی اینها را رها کردند.
🔺 این علامت این است که خداوند این تأسیس [تربیت اسلامی] را در دلشان آورده بود نه اینکه تربیت شده باشند، یک انقلابی بود که خداوند لطف کرد ولی باقیاش با ماست و ما نباید بگذاریم این نهال خشک شود. باید آبیاری کنیم تا این کار درست شود. در هر محلهای مرکز تعلیم توحید و سخنان توحیدی و هدایت زن و مرد و دوشیزه و جوان از همهی امور مهمتر باشد و مورد علاقهتر باشد. اگر مسجد است در مسجد، اگر حسینیه است در حسینیه، اگر هیچکدام نیست در جای دیگر.
🔸 بالأخره ما ناچاریم برای اینکه این خونهایی که ریخته شده را از دست ندهیم در این فکر باشیم که دلهای ما کجاست و جای چیست و علاقهی ما به چیست و برای چه داریم زندگی میکنیم و اکسیژن هوا را مصرف میکنیم؟
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
سیدالعلماء
📋 مطالبی در بیان مُعَوَذَتَیْن
🔺 در روایت است که وقتی یکی از کودکان معصوم (سلام الله علیه) به نزد معلمی آیهی «بسم الله الرحمن الرحیم» را آموخت، جایزهی بسیار بزرگی گرفت. ظاهراً این جایزه بهخاطر این بوده که آن اولاد معصوم، از مطالب کودکی خارج شده بوده و به مطالب واقعی رسیده بودند.
مرحوم استاد شهید (در کتاب جهان بینی توحیدی، ج ۲) این مطلب را توضیح دادهاند و فرمودهاند جهانبینی اسلامی به این است که انسان برای خودش و جهان شخصیتی قائل نباشد، و حقیقت خودش و جهان را از اویی و به سوی اویی بداند، یعنی «اِنّا لِلّه و اِنّا اِلیه راجِعون».
🔹 ما مالِ پروردگار جهان هستیم و سرانجام ما هم بهوسیلهی مرگ، عالم توحید اوست. اینجا عالم تکثیر است و آنجا عالَمِ توحید.
ما از موقع تولد گرفتارِ تکثیر شدهایم و خود و پدر و مادر و گندم و جو و آب و اکسیژن و همهی موجودات را بدون صاحبشان درک کردهایم. بههمین دلیل است که نمیتوانیم «بسم الله الرحمن الرحیم» بگوئیم مگر کودکانه، که یک لفظی یاد بگیریم و معلّم به ما جایزه بدهد.
🔸 وارد کردنِ حقیقتِ «بسم اللّه» در عمل و دل، ما را پناهنده میکند به یک چنین اللّاهی که به نامِ او مأموریم که عرض کنیم: «قل أعوذ بربّ النّاس».
شما فرض کنید زمانی را که صدایِ بلندگو به گوش ما برسد: «توجّه توجّه! حمله هوائی شده» اینجا همه، دست کودکان را میگیرند و اگر نمیتوانند راه بروند آنها را در آغوش گرفته و با عجله به پناهگاه میروند. چرا؟ چون در آن مکانی که بوده تحوّلی رخ داده و انسان تا این مطلب (حملهی هوایی) را بفهمد از مکان خود که نا امن بود به مکانی امنتر پناه میبرد. امّا آن طفل که به دست یا آغوش او بود بههیچوجه نمیفهمد که پناه بردن یعنی چه؟! و اینکه چه تلاطم و آشوبی در زنگی ایجاد شده که فوراً باید از محل زندگی خود خارج شویم و به جای دیگری برویم؟!
🔘 پس پناه بردن واقعی کار افرادی است که میفهمند، و کودکان تنها در آغوشِ آنها پناهنده میشوند، ولی نمیدانند به چه کسی و چرا پناهنده شدهاند؟
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
سیدالعلماء
🔺 این که ما میگوییم یا مثلاً یک خبرنگاری میگوید: «بسم اللّه» و شروع به صحبت میکند، ظاهر مسئله این است که فقط یک تشریفاتی انجام میگیرد و همچنین موقع شنیدن اذان که «اللّه اکبر» گفته میشود و به همین منوال در مراسمات دینی که از طلوع آفتاب تا وقت خواب ادامه دارد، همهی اینها حقائق هستند. ولی ممکن است جامعه هنوز کودک باشد و اینها را فقط به شکل یک مراسم انجام دهند.
🔸 شاهد این مطلب این است که انسان وقتی میگوید: «به نام خدا» حواسش در آن معانی و مطالبی است که بعد از «به نام خدا» گفته میشود و بهوسیلهی لفظ او به شنونده القاء میشود، در این صورت است که برای «به نام خدا» خدایی نخواسته، ظاهراً چیزی باقی نمیماند مگر یک لفظ!.
و همینطور در حد لفظ، سورهی ناس را قرائت میکنیم و میبینیم آن نتیجه گرفته نمیشود. در حالیکه باید «ربّ النّاس» در آیهی اوّل، در ضمن لفظ مبارک «بسم اللّه الرّحمن الرّحیم» گفته شده باشد و تمام توجّه را او باید به خودش گرفته باشد. اگر چنین حالی در هنگام خواندن سورهی مبارکه و در نماز خواندن و عبادت کردن و یاد خدا و صحبت کردن، برای ما پیش آمد، آنوقت است که #تربیت اسلامی در ما شروع شده، حال در هر سن و سال و شغلی باشیم.
🔹 خلاصه در یک کلام منقطع شدن از حال #توجه، و خود و اشیاء را جدای از خدا و قوه و قدرتِ خدا دیدن، این همان منشأِ تمامِ مفاسد است؛ مفاسدِ عقیدتی، اخلاقی و عملی. تمام جنگها و ناامنیها برگرفتهی از این مطلب است که این هم از آثار خنّاس و شیاطین انسی و جنّی و نفس کور و کر انسان است.
و توجه به مفاد و حقیقت آیهی مبارکهی «بسم اللّه الرّحمن الرّحیم»، نه ذاتی برای انسان باقی میگذارد و نه صفتی و نه فعلی. توحید ذاتی و صفتی و فعلی ظاهراً در این آیهی شریفه برای کسیکه نامِ خدا را میبرد تحوّل میآورد. آنوقت است که به خدایی که دارای پناهندگی است بهوسیلهی قرائت مُعُوَّذَتَیْن پناه میبرد و او را پناهگاه مییابد و واقعیتش را میفهمد و خودش را در ذیل عنایت او، میبیند.
🔻 رسیدن به اسلام واقعی در گرو رسیدن به فَناست. بنابراین در اینصورت یک نشاط و سُروری برای اهلش پیدا میشود؛ چرا که میتوانند سوره را با واقعیتش تلاوت کنند.
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
سیدالعلماء
🔺 آخر ماه یک دعایی هست که: «الَّلهُمَّ اِن لَم تَکُن غَفرتَ لَنا فی ما مَضَی مِن شعبانٍ فاغفِرلَنا فیما بَقِیَ مِنه»؛ [مفاتیح الجنان، اعمال ماه مبارک شعبان]؛
یعنی خدایا اگر تا حالا در این ماه شعبان ما کاری نکردیم، توبهای نکردیم، ما را موفق به آن شرط بخشش خودت بگردان وإلّا خدا که میآمرزد، خدا که در آمرزشش هیچ سخنی نیست؛ ما ممکن است توبه صحیح نکنیم؛ چون شرایط توبه را نداریم.
🔸 شرایط توبه این است که انسان حسابهای مالی، حسابهای قولی، حسابهای نظری، چشمی و فکری، همه را روی کاغذ بیاورد و همه را مشاهده کند که کدامش با اصول، مخالف بوده و از آنها توبه کند.
اگر این کار را نکند "اِن لَم تَکُن غَفرتَ لَنا فی ما مَضَی مِن شعبانٍ" جوابش این است که تو که توبه نکردی که ما تو را بیامرزیم!. میخواهی وارد مهمانی ما شوی، باید پاک شوی؛ پاک شدنت به #توبه است. توبه به دانستن بد و خوب و حلال و حرام است. در ماه شعبان چه مطالعهای کردی؟ آیا این رسالهی [واجبات و محرمات] مرحوم مشکینی را از اول تا آخر خوب خواندهای؟ حلالها و حرامها را خوب حالیات شده است.
🔹 معنای تربیت، ترس و خوف داشتن و زبان را به آسانی باز نکردن است، گوش را به آسانی به چیزی ندادن است، چشم را به آسانی به یک فیلم، به یک صفحه، به یک ورزشگاه نینداختن است. باید احکام این مسائل دانسته شود که آیا جزء گناهان و حرام هستند یا جزء واجبات به شمار میآیند. اینها را که دانستیم و پیش خدا توبه کردیم، این دعا را هم میخوانیم.
«الَّلهُمَّ اِن لَم تَکُن غَفرتَ لَنا فی ما مَضَی مِن شعبانٍ فاغفِرلَنا فیما بَقِیَ مِنه».
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
🔺 ذکر دعای سفارش شده از مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی به نقل از مرحوم امام خمینی که به شاگردان خویش به جهت دفع بلا و مصیبت توصیه میفرمودند:
عصر و غروب جمعه، به نیابت از تمام شیعیان عالم
ده مرتبه:
اللهمَّ صلِّ علی محمّدٍ و آلِ محمّدٍ وَ ادْفَعْ عَنَّا البَلاءَ المُبْرَمَ مِن السَّماءِ إنَّكَ عَلى کُلِّ شَئٍ قَدِیرٌ
خدایا صلوات فرست بر محمد و آل محمد و دفع بنما از ما بلائی را که حتمی شده است از آسمان، همانا تو بر هر امری قادر و توانائی
التماس دعا
@seyedololama
9.38M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔺 فرمایشات مولا امیرالمؤمنین علی علیهالسلام در مورد گذران بودن دنیا و اهتمام به امر آخرت : «فاهْتَبِلُوا هَبَلَها، وَ اعْمَلُوا لِلْجَنَّةِ عَمَلَها»؛ [ نهج البلاغه خ۱۳۲]
🔹 وظیفهی دستگاههای حکومتی و مسئولین در مورد امر دین مردم؛ طرحی برای تربیت ایتام
🔺 خطر ضعف #عقل
۹۲٫۶٫۷
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama