📖 کتابی برای کمک به انقلابیون ایران
📍 همزمان با ورود امام خمینی (ره) به ایران و اندکی قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در ٢٢بهمن ١٣۵٧، شهید صدر تألیف مجموعه «الإسلام يقود الحياة؛ اسلام راهبر زندگی» را آغاز کرد.
📍 هدف وی از تألیف این مجموعهمقالات، تبیین موضع اسلام در عرصههای مختلف زندگی انسان از قبیل عرصۀ اقتصادی، اجتماعی و حکومتی بود. وی قصد داشت که این مجموعه را بهشکل فراگیرتر و جزئیتر تکمیل کند، اما افسوس که دست پرتوان مرگ مانع شد.
📍نگارش اولین مقاله از این مجموعه در ١۵ بهمن ١٣۵٧ (۶ربیعالأول١٣٩٩ق.) به پایان رسید و «لمحة فقهيّة تمهيديّة عن مشروع دستور الجمهوريّة الإسلاميّة في إيران؛ نگاهی فقهی و مقدماتی به پیشنویس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران» نام گرفت. شهید صدر دراینباره میفرمود:
«رهبران بزرگوار انقلاب در ایران مشغول به کارها و مشکلات پرشمار مربوط به برقراری امنیت و تحکیم پایههای انقلاب هستند و بیشک در این زمان این فرصت برای آنها مهیا نمیشود که به تأمین جنبههای فکری نهضت بپردازند و ما باید در این زمینه، ولو با همین تلاش ساده، به ایشان کمک کنیم».
📍شهید صدر بهدلیل اوضاع امنیتی عراق، این پیشنویس را بهشکل پاسخ به استفتا نگاشت و در ۶اسفند ١٣۵٧ به ایران فرستاد.
این مقاله بعدها و در سال ١٣۵٨ش. برای اولین بار به فارسی ترجمه شد.
📍شهید در این شش مقاله، اجمالی از مسائل مهمی را که امت اسلامی پس از پیروزی انقلاب و بهدستگرفتن حکومت با آنها روبهرو است بیان کرده است؛ مباحثی چون دکترینی درباره پیشنویس قانون اساسی جمهوری اسلامی، طرحی از اقتصاد اسلامی، نقش انسان و امت در حیات سیاسی جامعه، تبیین منابع قدرت سیاسی از دیدگاه اسلام و بانک در جامعه اسلامی.
📍«مکتب اسلام» بخش دوم این کتاب است. شهید صدر در آن کوشیده اندیشه و مفاهیم اسلامی را که در دو کتاب اقتصاد ما و فلسفه ما بهشکل تخصصی مطرح شده در سطحی عمومی بازتاب دهد.
📍 «رسالت ما» بخش سوم از این کتاب، شامل مقالاتی است که با همین نام بهعنوان سرمقالههایی در مجلۀ الاضواء به چاپ رسیده بود. این مجله در دهۀ پنجم قرن بیستم میلادی از سوی گروهی از علمای نجف اشرف منتشر میشد.
📚 این مجموعهمقالات اکنون در یک مجلد با نام «اسلام راهبر زندگی» توسط پژوهشگاه تخصصی شهید صدر به فارسی ترجمه شده است.
برای تهیه این کتاب میتوانید به 🔰اینجا 🔰مراجعه کنید.
🆔 @shahidsadr
❇️ مردم در حکومت اسلامی برای انتخاب عدل و ستم آزاد نیستند
📚 کتاب اسلام راهبر زندگی، صفحه ۱۵۲
🔰 در توضیح مفهوم خط خلافت انسان و نقش آن در ساختار حکومت اسلامی
🆔 @shahidsadr
❇️ مردم در حکومت اسلامی برای انتخاب عدل و ستم آزاد نیستند
📍خلافت و جانشینی با مفهوم قرآنی و اسلامی آن از حکومت مردم در نظامهای دموکراتیک غربی متمایز میشود ؛ زیرا در این نظامها ، مردم اختیاردار حکومت هستند و چنین نیست که به نیابت از خداوند اِعمال حاکمیت کنند.
📍نتیجۀ این نگرش این است که مردم در قبال کسی مسئول نبوده، در حکومت به معیاری واقعی ملزم نیستند؛ بلکه کافی است که بر چیزی توافق کنند، هرچند با مصلحت و کرامت همه یا بخشی از مردم در تضاد باشد؛ زیرا خود آنان از مصلحت و کرامت خویش صرفنظر کردهاند .
📍اما آن حکمرانیِ مردم که بر پایۀ خلافت الهی استوار است، چنین نیست. چنین حکومتی مسئول است و مردم در چنین حکومتی ملزم هستند که حق و عدالت را اجرا و ظلم و سرکشی را طرد کنند و چنین نیست که بین ستم کردن و عدالت ورزیدن مخیر باشند.
📍تا جایی که قرآن کریم از جامعهای که ظلم را میپذیرد و سکوت را در برابر سرکشی روامی داند به جامعهای که بر خویش ستم میکند، تعبیر کرده و آن را مسئول این ستم میداند و از آن میخواهد که چنانچه قادر به دگوگونی وضع نیست، به هر شکلی که شده هرچند با هجرت و ترک جامعه، از آن روی برتابد.
📚 کتاب اسلام راهبر زندگی، صفحه ۱۵۲
🔰 در توضیح مفهوم خط خلافت انسان و نقش آن در ساختار حکومت اسلامی
🆔 @shahidsadr
🎓 رسالت دانشجو
🔺از شهید صدر پرسیدند:
🔺روشی که دانشجویان و کارمندان باید برای نشر دستورات دین حنیف و گسترش مفاهیم اسلام بهکار بگیرند چیست؟ و مسلمان معاصر در زمینۀ تبلیغ اسلام چه بایستههایی را باید فراهم کند؟
🔺 شهید صدر پاسخ داد:
🔺باید افزونبر متجلی کردن دین اسلام در رفتار و اخلاق و روابطش، از زبان امروز و روشهای تفکر نو، در خدمت دینش بهره بگیرد و در قالب این زبان و روش، محتوای اسلامی را بهشکل مقایسهای با اندیشههای معاصر و تولیدات فرهنگ رایج ارائه کند و درعینحال باید نقش واسطه را بین مسجد رشدیافته و هدایتگری که حامل رسالت اسلام است با تودۀ مردمی که در میان آنان زندگی میکند، ایفا کند…
🔺و به مردم این امید را بازگرداند که دینشان توانایی پاسخگویی به نیازهای آنان و همراهی و همگامی با خواستههای مشروعشان و حل مشکلات آنان به بهترین روش را دارد.
📚 کتاب بارقهها، صفحه ۵۳۷
🆔 @shahidsadr
🖤 فاطمه سلاماللهعلیها، معیاری برای همیشه
◾ فاطمه زهرا علیهاالسلام در اسلام یک اسوه بود؛ در جهاد برای اسلام، در صبر بر مصائب اسلام الگو بود. در همۀ سختیها، در همۀ مشکلات، در کنار پدرش بود. در جنگها همراه پدرش شرکت میکرد، زخمهایش را مداوا مینمود، غصههایش را برطرف میساخت، همواره در کنارش بود.
◾ رسول خدا صلیاللهعلیهوآله در سختیها با بودن او آرامش میگرفت، در لحظات بسیار طاقتفرسا با او قوت میگرفت. او بهمعنای حقیقی کلمه یک زن مسلمان مجاهد بود. این از یکسو.
◾از سوی دیگر، فاطمه زهرا علیهاالسلام زنی عالم بود؛ الگوی والای علم و فرهنگ بود، اما نه این فرهنگی که استعمارگران برای ما میخواهند، نه فرهنگ هوسرانی و برهنگی، نه فرهنگ اختلاط و لااُبالیگری، نه فرهنگ اباحیگری؛ بلکه فرهنگ حقیقی.
📚کتاب بارقهها، صفحه ۵۸
🔰 #معیاری_برای_همیشه
🆔 @shahidsadr