💠 حکومت، امانتی از سوی خداوند متعال
مفهوم وسيعِ خلافتِ ربانىِ جماعتِ بشرى بر روى زمين، عناصر و ويژگىهاى ذيل را ايجاب مىكند:
١. انتساب جماعت بشرى به محورى واحد و ايمان به حاكم و مالكى واحد براى هستى كه خداوند متعال باشد؛
٢. برپايى مناسبات اجتماعى بر اساس بندگىِ خالصانه نسبت به خداوند و آزادى انسان از بندگى نامهايى كه مظهر انواع بهرهكشى و نادانى و طاغوت هستند؛
٣. عينيت بخشيدن به روح برادرىِ همگانى در تمامى مناسبات اجتماعى پس از نابودى هرگونه بهرهكشى و سلطهجويى؛
۴. خلافت و جانشينى که بهمعناى سپردن امانت است. به همين خاطر قرآن كريم، از خلافت به «امانت» تعبير كرده است و امانت مسئوليتآور بوده، احساس وظيفه را بر انسان مقرر مىكند؛ زيرا چنانچه انسان احساس مسئوليت نكند، نمىتواند مسئوليتهاى امانتدارى را به دوش بكشد يا نقش خلافت و جانشينى را ايفا كند.
📚 اسلام راهبر زندگی، ص١۵١-١۵٢ باتلخیص
🆔 @shahidsadr
💠 تفاوت خلافت الهی با حکومتهای دموکراتیک غربی
بدينسان خلافت و جانشينى با مفهوم قرآنى و اسلامى آن از حكومت مردم در نظامهاى دموكراتيک غربى متمايز مىشود؛ زيرا در اين نظامها مردم اختياردار حكومت هستند و چنين نيست كه به نيابت از خداوند اِعمال حاكميت كنند. نتيجه اين نگرش اين است كه مردم در قبال كسى مسئول نبوده، در حكومت به معيارى واقعى ملزم نيستند، بلكه كافى است كه بر چيزى توافق كنند، هرچند با مصلحت و كرامتِ همه يا بخشى از مردم در تضاد باشد؛ به این دلیل که خود آنان از مصلحت و كرامت خويش صرفنظر كردهاند.
اما آن حكمرانى مردم كه بر پايۀ خلافت الهى استوار است، چنين نيست. چنين حكومتى مسئول است و مردم در چنين حكومتى ملزم هستند كه حق و عدالت را اجرا و ظلم و سركشى را طرد كنند و چنين نيست كه بين ستم كردن و عدالت ورزيدن مخير باشند.
📚 اسلام راهبر زندگی، ص١۵٢-١۵٣
🆔 @shahidsadr
💠 تربیت اسلامی بر پایۀ ایثار و یاری مستضعفان
تربيت اسلامى فرد در جامعۀ اسلامى بر اساس:
- احسان
- ايثار
- طرحِ منطقى جديد براى مبادله و متفاوت از منطق معامله مالى و مادى (كه در اصطلاح قرآنى تجارتى زوالناپذير است)
- تشويق مؤكد بر يارى مستضعفان
-قرض دادن به نيازمندان همراه با روح محبت و برادرى و بهخاطر پاداش و آمرزش گناهان [است].
تمامى اين موارد بستر معنوى و روانى بىنظيرى فراهم مىكند كه در فضاى خاص آن، انگيزههاى كار خير رشد مىكند و بسيارى از مردم، با علاقه و رغبت به اعطاى قرض خيرخواهانه اقدام میورزند.
اين، در جامعۀ اسلامى يک فرض آرمانى نيست، بلكه حقيقتى است كه نشانههاى متعددى براى آن وجود دارد و يكى از آنها صندوقهاى قرضالحسنه است كه قبل از برپايى حكومت اسلامى بهوجود آمد و بهدليل روحيۀ نيكوكارى و ايثارگرى توسعه يافت كه شمار زيادى از مردم را بر آن داشت تا با ميل خود بخشى از اموال خود را بدون چشمداشت سودى به ديگران قرض دهند.
📚 اسلام راهبر زندگی، ص٢۴۵-٢۴۶
🆔 @shahidsadr
هدایت شده از پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
💢🔰
کرسی ترویجی
تفسیر موضوعی به مثابه روش نظریهپردازی در علوم انسانی (خوانشی نو از دیدگاه قرآنی شهیدصدر)
ارائه کننده:
🔸دکتر علیرضا #محمدی_فرد، عضو هیأت علمی جامعه المصطفی العالمیه؛
ناقدین:
🔸دکتر سعید #بهمنی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف قرآن؛
🔸دکتر مسعود #آذربایجانی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه؛
دبیر علمی:
🔸دکتر حسین #بحرینی، پژوهشگر همکار پژوهشگاه حوزه و دانشگاه؛
🗓 شنبه 19 اسفند 1402ساعت 10
📍قم، پردیسان، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
🔻به صورت حضوری و مجازی
🌐 جلسه مجازی:
https://skyroom.online/ch/rihu/meeting3
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه|عضو شوید👇
@rihu_ac_ir
💠 حتی دورترین نقاط…
ما در برابر خدای متعال نسبت به هر انسانی که از دین منحرف شود پاسخگو هستیم. ما نسبت به هر انسانی در دورترین نقطۀ جهان اسلام که بهرغم وجود امکانات منحرف است، مسئول هستیم؛ چه برسد به آن کسانی که در وطن ما، در کشور ما و در میان مردم ما زندگی میکنند.
چگونه میتوانیم ادعا کنیم که از دعوتکنندگان به خدای متعال هستیم، درحالیکه در کشور ما کسانی وجود دارند که از اسلام هیچچیز نمیدانند و ما اصلاً به آنها فکر هم نمیکنیم؟
📚 بارقهها، ص۴٠
🆔 @shahidsadr
💠 امتداد روح مسجد در تمامی عرصههای زندگی
شریعت به آدمی آموخت که تفاوت مسجد، بهعنوان خانه خدا، با خانه آدمی در شکل ساختمان یا داشتن نشانههایی مخصوص نیست؛
بلکه مسجد از آن رو خانه خداست که آدمی در آن قلمرو به کارهایی میپردازد که در انجام آنها از خود میگذرد و هدفی فراتر از منطق منافع مادی محدود را پی میگیرد و این قلمرو باید گسترش یابد و همه زمینههای زندگی آدمی را دربربگیرد.
بر این اساس هر عرصهای که انسان در آن کاری را میکند که در انجام آن از خود میگذرد و هدفش را خدا و خلق خدا قرار میدهد، عرصهای است که روح مسجد را با خود دارد.
📚انسان و عبادت، ص۶۴
🆔 @shahidsadr
💠 پیوند با خدا در تربیت اسلامی
فراگیر بودن عبادت بیانگر رویکرد کلی تربیت اسلامی است که بهدنبال آن است که آدمی را در همۀ کارها و فعالیتهایش با خداوند متعال پیوند بزند و همۀ کارهای شایسته را در هر شکل و زمینهای که هستند به عبادت تبدیل کند.
📚 انسان و عبادت، ص۶۳
🆔 @shahidsadr
💠امتی برتر از هزاران
🔹وقتی مسلمانان در ماه مبارک رمضان و شب قدر، مراسم میگیرند درواقع در این مراسم لحظات یادبود میلاد دین بزرگی را سپری میکنند که این امت را پدید آورد و محتوای کامل آن را در صحنۀ تاریخ به او بخشید.
🔹بنابراین، این ماه مبارک رمضان و بهطور ویژه شب قدر است که شاهد ولادت این دین و نزول آن بر انسان که در قرآن متجلی شد، بوده است و به همین دلیل این شب قدر از هزار ماه برتر است؛ زیرا یک روز از زندگی امتی دینی که در دستان خود دینی دارد که برایش راه را روشن و اهداف را معین میکند، برای زندگی امتها و ملتها از هزار ماه زندگیِ امتی گمشده که نه هدفی دارد و نه راهی، پُرخیروبرکتتر است.
📚کتاب بارقهها، صفحه ٢۶١
🆔 @shahidsadr
#شبهای_قدر #ماه_رمضان #شهید_صدر #کتاب_خوب
💠 الزام مسلمانان به فراگیری و تدبر در قرآن
در قرآن کریم و سنت صحیح، به فراگیری قرآن، تدبر در معانی و نیز اندیشه در اهداف و مقاصد آن بسیار تشویق شده است. خداوند متعال میفرماید:
أَ فَلا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ أَمْ عَلى قُلُوبٍ أَقْفالُها
آيا در قرآن تدبر نمىكنند يا بر دلهايشان قفل نهاده شده است؟!
این موضع اسلام امری طبیعی است. اسلام با همه ابزارهای انگیزشیاش مسلمانان را تشویق میکند تا در فراگیری قرآن و تدبر در آن بکوشند؛
زیرا قرآن دلیل جاویدان بر پیامبری، قانونی ثابت و آسمانی برای امت اسلامی در تمام عرصههای زندگی و کتابی هدایتگر برای بشریت است که جهان را از تاریکیها به نور راهنمایی میکند. این کتاب امتی را ساخت، به آن باورهای دینی آموخت، نیرو و توانش بخشید، با مکارم اخلاقی رشدش داد و بزرگترین تمدنی را برایش بنا نهاد که بشریت تا به امروز شناخته است.
📚 علوم قرآن، ص٢١-٢٣ با تلخیص
🆔 @shahidsadr
💠 ابعاد تحولی که قرآن کریم آفرید (١)
١. آزادسازی انسان از بتپرستی
عربهایی که قرآن مجید در جامعه آنان بر پیامبر اکرم ص نازل شد به «الله» باور داشتند و او را خالق و مدبّر عالم میدانستند، با اینهمه، آنان بهدلیل نارسایی اندیشههایشان و دور شدن از عصر پیامبری و پیامبران، واسطههایی خیالی بین خود و خدا فرض کردند و برای آنها قدرت سوددهی و یا آسیبرسانی در نظر گرفتند.
قرآن در مبارزه با بتپرستی و شکلهای مختلف آن پیروز شد و توانست از مشرکان امتی یکتاپرست و باورمند به خدا پدید آورد، آن هم نه ایمان نظری محض، بلکه ایمانی که در رگهای آن امت جریان یافت و در تمامی جوانب زندگیاش بازتاب یافت.
آثار ایمانی که قرآن کریم در جانها کاشت، سِحرگونه بود؛ در هر دلی وارد میشد صاحبش را به انسانی دیگر دگرگون میساخت و انسانی با عواطف، احساسات و توان درونی دیگری میآفرید که اهدافی بزرگ داشت و کرامت و بزرگی خویش را احساس میکرد.
🆔 علوم قرآن، ص۴٣-۴٨ با تلخیص
🆔 @shahidsadr
💢 کینه از صهیونیستها
🔸 من کینه از صهیونیستها را در جان دخترم مُرام ریختهام. یک بار از ظلمهای صهیونیستها به مسلمانان برایش حرف میزدم و ماجرای بمباران خانههای مسلمانان توسط آنها را تعریف میکردم که خیلی ناراحت شد و اندوه چهرهاش را پُر کرد.
🔸 برای همین بلافاصله برخی از داستانهای پیروزی مسلمانان را هم برایش تعریف کردم که با شنیدن آنها شاد و خوشحال شد و خنده بر لبانش نشست.
📚 استاد ما، ص۶٣
🆔@shahidsadr
#لوح_ویژه
📌 آیتالله سید محمدباقر صدر، مغز متفکر اسلامی
📌 شهیده بنتالهدی صدر، بانوی تاریخساز شیعه
◼ ۱۹ فروردین| چهلوچهارمین سالگرد شهادت آیتالله سید محمدباقر صدر و شهیده بنتالهدی صدر
🆔️ @shahidsadr
شهید سید محمدباقر صدر
🔻 در بیان دیگران
به مناسبت چهلوچهارمین سالگرد شهادت شهید صدر و خواهرش بنتالهدی
#نابغهای_که_نمیشناسیم
#شهید_صدر
🆔 @shahidsadr