💠 بازخوانی درست عبارت شهید صدر مشکل تمام اندیشههای اقتصادی درباره پول را حل میکند
دومین نشست از سلسلهنشستهای علمی «اندیشۀ صدر» به مناسبت چهلویکمین سالگرد شهادت شهید صدر با موضوع «جبران کاهش ارزش پول (بررسی انتقادی دیدگاه شهید صدر)» برگزار شد:
🔻 حجتالاسلاموالمسلمین دکتر علی نعمتی، عضو هیئت اندیشهورز اقتصاد حوزه علمیه خراسان گفت:
🔹 پرداخت به ماهیت پول در اقتصاد اسلامی بسیار کمرنگ است و این ضعف بهدلیل نبود نظریهای اجتهادی است و غیرقابلقبول است که بدون شناخت ماهیت پول درباره بانک و بانکداری اسلامی بحث کنیم.
🔸 سه دسته از فقها که درباره جبران کاهش ارزش پول نظر دادهاند، کسانی که قائل به جبران قدرت خرید پول هستند به یکی از عبارات شهید صدر در کتاب الاسلام یقود الحیاة استناد میکنند.
🔹 شهید صدر در هیچیک از کتابهای خود به ماهیت پول ورود ویژه نکردهاند و متعرض ماهیت پول نشدهاند؛ اما در بخشی از کتاب الاسلام یقود الحیاة که الگوی بانکداری اسلامی را ارائه میکنند، و در کتاب اسلام راهبر زندگی صفحه ۲۴۷ انتشار پژوهشگاه شهید صدر نیز آمده است، به چیزی اشاره میکند که قابل تطبیق بر نظریه قدرت خرید پول است.
🔸 برخی علما مانند آیتالله شاهرودی و آیتالله سید محمد بجنوردی مدافع جبران ارزش کاهشیافته پول هستند و حتی آیتالله بجنوردی از بهکار بردن عبارت جبران نهی میکند و میگوید این مقدار اضافه، جبران نیست، بلکه اصل پول است.
🔹 اقتصاددانان دنیا سه کارویژه برای پول قائل هستند: نخست، پول معیار سنجش ارزشهاست؛ دوم، باید قدرت ذخیره کردن ارزش را داشته باشد؛ سوم باید واسطه مبادلات باشد.
نزاع بر سر جبران کاهش ارزش پول بهدلیل تمرکز هریک از گروههای یادشده بر معیار سنجش ارزش و یا قدرت ذخیره ارزش پول است.
🔸 طرفداران قیمی بودن پول، نمیتوانند غرری بودن معاملات را توجیه کنند و طرفداران مثلی بودن نمیتوانند مسئله عدالت را حل کنند.
سخن شهید صدر را میتوان اینگونه مطرح کرد که پول مثلی است و مثلیت آن به این معناست که همان قدرت خرید با همان مقدار اسکناس بازپرداخت شود، که به این صورت ما از مثلی بودن آن عدول نکردهایم و دغدغه مدافعان قیمی بودن آن را نیز در این تعبیر گنجاندهایم.
📎 برای خواندن گزارش تفصیلی این نشست اینجا را کلیک کنید
🆔 @shahidsadr
💠 چراغ انسانیت
سالروز ولادت حضرت اباعبدالله الحسین علیهالسلام مبارک باد
🔸 حسین علیهالسلام، چراغ فروزنده انسانیت، نور خود را بر شبی از شبهای قیرگون آدمی تاباند تا بر او بامدادی تابناک و درخشان بیافریند و او را در راه رسیدن به انسانیت دست گیرد و به جلای ناب اسلامی بپالاید و حقوق فردی و اجتماعیاش را بهدستش دهد، پس از آنکه حکومتهای ترسافکن و بردهساز آنها را از او برگرفته بودند، حکومتهایی که هیچگاه به نگاه اسلام در حکمرانی و نظاممندی باور نداشتند.
🔹 حسین علیهالسلام کسی است که همه قداستهای انسانیت را در یگانگی معجرهآسای خود خلاصه کرد. حیاتی در روح بیهمتای او موج میزد که زندگی میساخت؛ از این رو بر او گران آمد که این حیات را تنها برای خود بخواهد، پس آن را به عقیدهها بخشید و به نسلها ارزانی داشت. این چنین زندگی حسین علیهالسلام در هستی گستره یافت و از زندگی محدود یک انسان به زندگی گرانمایه و جاوید الگوی والای اسلام تبدیل شد و همچون وجدانی نیکخواه در دل نسلهای آگاه بنیآدم ادامه یافت.
📚 امامان اهلبیت، ص۵۵٧
🆔 @shahidsadr
💠 ولادت ائمه علیهمالسلام، روز اعطای بنیان اساسی وجود امت
ولادت با سعادت امام سجاد علیهالسلام مبارک باد
اگر روز مبعث روز ولادت اندیشهای آسمانی است که در دین بزرگ اسلام ظهور یافته، پس این ایام مبارک ولادت [معصومان علیهمالسلام] روزهایی است که رهبران فرخندۀ دین را به آن عطا و بدینوسیله بنیان اساسی وجود امت را تکمیل کرده است و از پی آن، اندیشه با رهبری پیوند خورده و درنتیجه، امتی بهوجود آمده که «بهترين امتى است كه براى مردم پديدار شده است».
📚 بارقهها، ص٢١٠
🆔 @shahidsadr
💠 حجاب آخرت
هر انسانی که حب دنیا بر قلبش غلبه کند، فقط خودش هلاک میشود، اما طلاب [چطور؟] اگر حب دنیا بر قلب ما طلبهها چیره شود، هم خودمان هلاک میشویم و هم دیگران را هلاک میکنیم؛ زیرا ما خودمان را در موضع مسئولیت و در جایگاه پیوند دادن مردم به خداوند متعال قرار دادهایم، درحالیکه خدا در قلبهای ما نیست. پس هرگز نمیتوانیم مردم را با خدا مرتبط کنیم.
📚 حوزه و بایستهها
🆔 @shahidsadr
💠 زبان گفتوگوشان فتوا نیست
ولادت حضرت علیاکبر و روز جوان مبارک باد
از سال پنجاهویک، ارتباط محمدباقر با دانشگاهیان هم بیشتر شد؛ ملاقات عمومی و دیدارهای خصوصی و نامهها و شنیدهها راه او را به دنیای جدیدی باز میکردند؛ دنیایی که شاید بیش از حوزه بین مردم و جامعه نفوذ داشت.
ایدههای جدید بین این گروه زود رسوخ میکرد و دامنهدار میشد، ایسمها هم. زبان گفتوگوشان فتوا نبود. با فتوا نمیشد بر آنها اثر گذاشت.
آنها را تشویق میکرد کنار آنچه در دانشگاه میخوانند فقه و اصول هم یاد بگیرند؛ اندیشهای که از علوم اسلامی در کنار علوم مدرن خلق میشد چیز کارآمدی میشد. به وکلایش سپرد که اگر با جوان دانشگاهی بااستعدادی آشنا شدند، او را به تحصیل در حوزه تشویق کنند، هزینه تحصیل را محمدباقر میپردازد.
📚 کتاب نا، ص۱۴۹
🆔 @shahidsadr
💠 انتظار، باور به اعتراضی زنده و پابرجا
اندیشۀ مهدویت با ویژگیهای اسلامی آن، شکاف غیبی میان همه ستمدیدگان و آن منجی منتظَر را کاهش میدهد و هراندازه هم که این انتظار طولانی شود، پل میان آنان و او را در احساس درونیشان کوتاه میسازد.
وقتی از ما خواسته میشود تا به اندیشۀ مهدویت بهعنوان تعبیری از انسانی زنده و معین ایمان بیاوریم که همچون خود ما زیست میکند و همانند ما انتظار میکشد، در این حال، هدف القای این باور به ماست که اندیشۀ اعتراض مطلق به هر گونه ستم و بیداد که مهدی نمودبخش آن است، بهصورت بالفعل در آن رهبر معترض منتظَر تجسم یافته است؛ همو که ظهور خواهد کرد، درحالیکه رشتۀ بیعت هیچ ستمگری بر گردنش نیست و ایمان به وی، باور به همین اعتراض زنده و پابرجا و همگامی با اوست.
📚 پژوهشی درباره امام مهدی علیهالسلام ، ص٣٠
🆔 @shahidsadr
💠 اندیشۀ صدر ۳
🔻 در چهلویکمین سالگرد شهادت شهیدصدر بهصورت وبینار برگزار میشود:سلسلهنشستهای علمی «اندیشۀ صدر» 🔻 سومین نشست از سلسلهجلسات اندیشۀ صدر برگزار میشود: 🔷 تأملی در تحلیل تاریخ دوران امامت در آثار شهیدصدر 🔹دکتر محمدحسین رجبی دوانی، استاد دانشگاه و پژوهشگر تاریخ اسلام 🔸 دوشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۰، ساعت: ۲۰:۰۰ 📺 پخش زنده از صفحۀ رسمی اینستاگرام پژوهشگاه شهید صدر 🆔 @shahidsadr
💠 ایمان به مهدی علیهالسلام یعنی...
🌸 ولادت باسعادت منجی بشریت، حضرت بقیةاللهالاعظم، مهدی موعود عجلاللهتعالیفرجهالشریف مبارک باد
ایمان به مهدی علیهالسلام یعنی باور به نپذیرفتن و پس زدن ستم، حتی درحالیکه بر همۀ دنیا حکمفرما باشد.
📚 پژوهشی درباره امام مهدی علیهالسلام، ص٣٠
🆔 @shahidsadr