🔴 مصلحت، انتخاب بهترین وضعیت ممکن
قانون اساسی معیار همیشگی در سیاست داخلی و خارجی حکومت است و در کنار قانون اساسی، مصلحت اسلامی که همان مصلحت اسلام و مسلمانان است، قرار دارد. حکومت بر اساس این دو معیار، آییننامه و ضوابط عرضه سیاست داخلی و خارجی را وضع میکند.
... حکومت در همه روابط و معاهدات و قراردادها با کشورهای خارجی _علاوه بر هماهنگی با قانون اساسی_ میبایست این مصلحت را رعایت کند.
مصلحت اسلامی عبارت است از بهترین وضعیت ممکن برای اسلام به عنوان یک آئین جهانی و مبنای حکومت. بهترین وضعیت برای مسلمانان به عنوان یک امت، هم وضع دینی و هم اوضاع مادی را دربر میگیرد. بنابراین هر چیزی که به ایجاد یک وضعیت ایدهآل، برای اسلام و مسلمانان کمک کند، مصلحت اسلامی است.
🔺بخشی از اصل معیار سیاستخارجی حکومت،
از اصول اعلامی شهید صدر هنگام تاسیس حزبالدعوة
📚 کتاب بارقهها، صفحه ۳۰۰
🆔 @shahidsadr
🇦🇫
🔴دشمنی با آزادی ملت افغانستان
🔺ابتلا و محنت عظيمى كه بهطور كلى همه بخشهاى ملت مسلمان افغانستان و بهطور خاص علماى اسلام، دچار آن شدهاند، حاكى از دشمنى آشكار بر ضد اسلام و كرامت و آزادى اين ملت اصيل و هتک همۀ ارزشهاى انسانى است...
🔺اگرچه امروز صدها نفر از فرزندان پاک ملت مسلمان افغانستان بهشكل پىدرپى كشته مىشوند و كرامت ميليونها مسلمان هتک و اعتقادشان تهديد مىشود، اين محنت تأثيرى جز اين در ملت افغانستان ندارد كه پايبنديشان به دين و عقيدهشان بيشتر مىشود و بيش از پيش از موجوديت اسلام دفاع مىكنند.
📝 بخشی از پیام شهید صدر به ملت افغانستان در حمايت از مقاومت آنها در برابر تهاجم روسها _ ۱۳۵۷ شمسی/ ۱۹۷۹ میلادی
🆔 @shahidsadr
💠 عبادت، پیشرفت مسئولانه انسانها
📌آیه شریف «يا أَيُّهَا الْإِنْسانُ إِنَّک کادِحٌ إِلى رَبِّک کدْحاً فَمُلاقيهِ» از حقیقت پایدار و واقعیت عینیِ ثابت، سخن میگوید. این آیه در پی آن نیست که انسانها را به حرکت در راه خداوند سبحان فرا بخواند و از آنها تقاضا کند و آنها را به حرکت درآورد، همانند سایر آیاتی که در جاهای دیگر و به عبارتی دیگر چنین میکنند. نه، این آیه شریف نمیفرماید: ای انسانها! به راه خدا بیایید یا بهسوی او توبه کنید، بلکه میفرماید: «يا أَيُّهَا الْإِنْسانُ إِنَّک کادِحٌ إِلى رَبِّک کدْحاً فَمُلاقيهِ»؛ زبان آیه، زبان بیان واقعیتی عینی و ثابت و حقیقتی پایدار است؛ اینکه هر حرکت و پیشرفتی که انسان در مسیر تاریخی درازمدت خود بهدست میآورد، پیشرفتی بهسوی خدا و حرکتی در مسیر اوست. حتی گروههایی که به الگوهای پست و خدایان ساختگی چنگ زدند و توانستند گامی از این راه طولانی را سپری کنند و حرکتی را برای خود رقم بزنند؛ حتی کسانی که خداوند آنان را مشرک مینامد؛ حتی آنها نیز در همین مسیر بهسوى خدا حرکت میکنند. پیشرفت آنها نیز متناسب با موج و میزان تأثیرگذاریاش، نزدیک شدن به خداوند سبحان است؛ ولی تفاوت در پیشرفت مسئولانه و پیشرفت غیرمسئولانه است...
📌زمانی که انسانها در این مسیر با توجه به الگوی آرمانی و آگاهی عینی از آن به پیش میروند، پیشرفتشان مسئولانه است و در ادبیات فقهی، عبادت نامیده میشود. این پیشرفت در راستای خط طولانی هستی امتداد دارد و با وضعیت گسترده آن هماهنگ است؛ اما زمانی که حرکت آنان بریده و جدا از توجه به الگوی آرمانی و آگاهی از آن باشد، باز هم بههرحال پیشرفت است و حرکت بهسوى خداوند بهشمار میرود، ولی پیشرفتی غیرمسئولانه است.
📚سنتهای تاریخی در قرآن، ص١۶٨
🆔 @shahidsadr
🌙عید پیروزی همگانی
🔸عبادت در اصل، رابطه آدمی با پروردگار را شکل میدهد و به این رابطه، عناصر ماندگاری و ثبات را میبخشد، اما ساختار آن بهگونهای در شریعت اسلامی طراحی شده است که در بیشتر موارد ابزاری برای ارتباط آدمی با همنوعانش نیز هست. منظور ما از بُعد اجتماعی عبادت همین است....
🔸حتی روزهداری نیز که در سرشت خود، عبادت فردی محض است، به عید فطر پیوند خورده است تا این عید جنبه اجتماعی این عبادت را تأمین کند. در عید فطر، روزهداران در کنار یکدیگر، پیروزی بر شهوات و تمایلاتشان را جشن میگیرند.
📚کتاب انسان و عبادت، صفحه ۶۸
🆔 @shahidsadr
🔰 جانِ سخن
🟨 «و از میان مردم کسی است که سخنش درباره زندگی این دنیا خوشایند توست و خدا را بر آنچه در دل دارد گواه میگیرد؛ حال آنکه او سختترین دشمنان است و چون ریاستی یابد میکوشد که در زمین فساد کند و کِشت و نسل را نابود سازد و خداوند تباهکاری را دوست ندارد.» (بقره ۲۰۴_۲۰۵)
🟨این آیه میخواهد بگوید: انسان اگر فرآیند تغییر را تا درون قلب خود و اعماق روحش ژرفا نبخشد و خود را بهگونهای شایسته نسازد، هرگز نمیتواند سخنان شایستهای را مطرح کند؛ سخنان شایسته تنها زمانی میتوانند تبدیل به ساختاری شایسته در جامعه شوند که از دلی آکنده از ارزشهای بیانشده در این سخنان ناشی شده باشند، وگرنه این سخنان الفاظی توخالی و بدون محتوا باقی میمانند.
🟨بنابراین تنها دل است که به کلمات معنا، به شعارها جان و به ساختارهای خارجی هدف و مسیر میبخشد.
📚 کتاب سنتهای تاریخی در قرآن کریم، صفحه ١٣٧
🆔 @shahidsadr
◾️ شهیدِ مرگ ارادهها
🔹امت که در نتیجه دسیسه معاویه از وجود خود و شخصیت خود دست کشیده بود، به بیماری فجیعتر و ناگوارتری دچار شد.
🔹این بیماری این بود که امت ارادهاش را از دست داد و بدین سبب نمیتوانست حرف خود را بزند. دیگر میفهمید اما نمیتوانست خود را آزاد کند. درد میکشید اما نمیتوانست حرکتی آغاز کند؛ زیرا برای این امت همه چیز بیارزش شده بود جز زندگی محدودش، جز نَفَسهایی که در خواری و بردگی و محرومیت بالا و پایین میشد.
🔸...داستان مسلم گواهی دیگر از مرگ ارادهی ملت است. وقتی مسلم بن عقیل ناگزیر به رویارویی با حوادث شد، وقتی عبیدالله بن زیاد داشت برای درگیری در کارزار با مسلم و دستگیری او نقشه میکشید، او به سوی مسجد بیرون رفت تا با یاران خود نماز بخواند.
🔸روایت میگوید: آنان یکی پس از دیگری کناره گرفتند. برادر و پدر و مادر و خواهر هر یک از آنان نزدش میرفت و میگفت: تو را با شغل سلاطین چه کار؟ تو برو به کسب و کار و شغل و دکان خودت برس. آنان سلطاناند. با یکدیگر میجنگند و اختلاف میکنند. تو به راه خودت برو.
🆔 @shahidsadr
🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸
📌حاج عبدالله ابوزید در سفرش به عراق به دیدار شهید صدر رفت و از او درباره جوانان مؤمنی پرسید که در کنار فلسطینیان با دشمن صهیونیستی میجنگند.
📌شهید صدر پاسخ داد:
«هرکس عملی را انجام دهد که به نظرش به اسرائیل زیانی میرساند، در راه خداست».
🆔 @shahidsadr
🌱راه خدا، راه خدمت به انسان است
...«راه خدا» تعبیری انتزاعی از «راه خدمت به انسان» است؛ زیرا هر کاری برای خداست، در حقیقت برای بندگان اوست؛ چراکه خداوند از بندگانش بینیاز است.
و از آنجا که معبود مطلق، فراتر از هر حدومرزی است و با هیچ شخصی، خویشاوندی و به هیچ گروهی، گرایش ندارد، بروز عملی راه او، راه همه انسانیت است.
📚 کتاب انسان و عبادت، صفحه ۵۱
🆔 @shahidsade
🇮🇷🇮🇷🇮🇷
📌 واقعیترین هویت یک ملت
صادقانهترین و واقعیترین هویت یک ملت، هویتی است که آن را در عرصۀ جهاد و ایثار و ازخودگذشتگی به نمایش میگذارد و واضحترین و آشکارترین نمایشی که یک ملت میتواند از هویت مبارزهای خود بهظهور برساند، نمایشی است که ملت مسلمان ایران ارائه کرده و در نبردهای شریف خود، هویت اسلامیاش را متجلی ساخته است.
📚 کتاب حوزه و بایستهها، صفحه ٢۵٨
🆔 @shahidsadr
📌 فرعون، خداوندگار وضع موجود
🔺فرعونها در طول تاریخ، هرگاه که بر کانون قدرت تسلط مییابند، هر نوع عبور از وضعیتی را که بر آن سلطه دارند و هرگونه نگاه به آینده را تزلزل در موجودیت و حرکتی بر ضد مراکز قدرت خود میبینند.
🔺از اینجاست که مصلحت فرعون، در درازای تاریخ، بر این است که چشم مردم را به وضع موجود بدوزد و واقعیتی را که در آن زندگی میکنند، به امری مطلق یا همان خدا و الگویی آرمانی تبدیل کند که امکان عبور از آن نیست. فرعون تلاش میکند که همه مردم را در چارچوب دیدگاه و موجودیت خود زندانی کند تا هیچگاه در جستوجوی الگویی که آنان را از زمان کنونی جدا و به آینده منتقل کند، نباشند و به آرمانهایی بزرگتر از وضعیت کنونی فکر نکنند.
🔺این را نیز قرآن کریم عرضه کرده و فرموده است:
فرعون گفت: ای گروه بزرگان، من غیر از خویشتن برای شما خدایی نمیشناسم. (قصص۳۸)
فرعون گفت من جز آنچه میبینم به شما ارائه نمیدهم و شما را جز به راه راست راهنمایی نمیکنم. (غافر۲۹)
📚کتاب سنتهای تاریخ در قرآن کریم، ص١۴٣-١۴۴
🆔 @shahidsadr
💠 آزادی، رهایی برای اهداف عالی
🔺آزادی در اسلام، حافظ ابعاد انقلابی آزادی انسان است و نقش آن رهاسازی انسان از سیطرۀ تمامی بتهایی است که انسان را در طول تاریخ در قید عبودیت خود از پای درآوردهاند. اما فرایند این آزادسازی بزرگ بر اساس ایمان به عبودیت خالصانه در مقابل خداوند، آری تنها خداوند انجام میگیرد.
🔺بنابراین بندگی و عبودیت انسان در مقابل خداوند در اسلام _بهجای مالک خود بودن در سرمایهداری_ همان ابزاری است که انسان با آن، هر سلطه و هر بندگی دیگری را درهم میشکند؛ زیرا مفهوم بلند این عبودیت چنین احساسی در انسان بهوجود میآورد که او و سایر نیروهایی که با او زندگی میکنند در یک سطح در مقابل پروردگار هستند. پس هیچ نیرویی در هستی حق ندارد که در سرنوشت او دخالت و در هستی و زندگی او خودسرانه عمل کند.
📚اسلام راهبر زندگى؛ صفحه٣۴۶
🆔 @shahidsadr
🔧رفع موانع تولید، وظیفهی حکومت اسلامی
🔺بر حکومت لازم است با استفاده از متخصصان و تعیین خطمشیِ تولید، مبتنیبر آمارگیری علمی، جهت ترسیم سیاست تولید، تمامی موانع طبیعی را از سر راه بردارد.
🔺بر او فرض است که موانع سیاسی را از بهرهبرداری جامعه از ثروتهایش برطرف کند و تمامی جلوههای این موانع را که با کرامت امت اسلامی و سیادت او بر ثروتهایش اصطکاک دارد، از میان بردارد.
🔺نمونه این موضوع، قوانینی است که حکومت اسلامی جهت آزادسازی جامعه اسلامی از شکلهای مختلف وابستگی اقتصادی و بازگرداندن سلطه آن در تمامی عرصههای اقتصادی وضع میکند.
📚 کتاب اسلام راهبر زندگى، صفحه۸۷
🆔 @shahidsadr
🎥 مستند آغازگر یک پایان
🔴پس از سالها پخش مستند زندگی و زمانه شهید سید محمدباقر صدر در صداوسیما
🔺کاری از خانه مستند و موسسه فرهنگی و رسانهای اوج
⏰زمان پخش
ساعت ۱۷ شبکه یک
قسمت اول: چهارشنبه ۱۲ خرداد
قسمت دوم: جمعه ۱۴ خرداد
قسمت سوم: شنبه ۱۵ خرداد
قسمت چهارم: یکشنبه ۱۶ خرداد
📝 اطلاعات بیشتر
🆔 @shahidsadr