💚با عرض سلام خدمت دوستان گرامی!
💜شرح مختصر خطبه از فردا خدمت عزیزان تقدیم خواهدشد.
💛إن شاء الله!
@sharheekhotbeefadak
⁉️چرا بعد از دعا دستهای خود را به صورت می کشیم؟
💠🔹امام صادق عليه السلام فرمود:
🌻🍃همان طور كه ابر، قرارگاه باران است، دعا نيز قرارگاه اجابت است. یعنی اجابت در درون دعاست، همان طور كه باران در نهاد ابر تعبيه شده است.
🌻🍃وقتی انسان دست به دعا برداشت، طبق روايات و سنت معصومين عليهم السلام مستحب است آن را بر سر و صورت خود بكشد،
برای اينكه لطف خدا به اين دست پاسخ داده است.
🌻🍃دستی كه به سوی خدا دراز شود، يقيناً خالی بر نمیگردد و دستی كه عطای الهی را دريافت كرد، گرامی است.
لذا خوب است آن را به صورت يا به سر بكشد.
💠🔹گاهی امام سجاد عليه السلام چيزی كه به سائل مرحمت میفرمودند، دست مبارك خود را میبوئيد و میگفت:
اين دست به دست الهی رسيده؛
🔸✨چون خداوند در آیه ۱۰۴ سوره توبه فرمود:
خداست که توبه را از بندگانش میپذیرد و اوست که صدقات آنها را میگیرد.
📗کتاب حکمت عبادات، آیت الله جوادی آملی
@sharheekhotbeefadak
آیت الله بهجت (ره):
خدا کند که مادیات برای ما وسیله باشند، به گونه ای که وقتی امور دنیویه به ما اقبال کردند، سبب تأکید و اقبال ما به امور معنویه و آخرت گردند. @sharheekhotbeefadak
🌸خطبهی حضرت فاطمه سلام الله علیها:
🌹حضرت فاطمه سلام الله علیها، خطبهای غراء ایراد فرمودند که به طور مختصر به محورهای آن اشاره میکنیم؛ ایشان پس از حمد و ثنای الهی و ترسیمی از رسالت نبوی به این موارد توجه دارند:
الف) یادآور میشوند که ما اهلبیت یادگاری از پیامبریم که در میان شما به امانت نهاده شدهایم.
ب) معرفی خود و بیان زحمات علی (علیهالسّلام) برای پیشرفت اسلام.
ج) گذری بر رحلت پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) و ماجراهای پس از آن.
د) توبیخ غاصبان فدک.
ه) خطاب به انصار: «ای یادگاران زمان پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) وای یاوران دین و دژهای محکم اسلام، این چه سستیاست، در کمک به من و چه کوتاهی است، دربارهی حق من و چه خوابی است که در مورد ظلم به من شما را فرا گرفته است؟... شما قدرت کمک به آنچه من طلب میکنم و قوت بر گرفتن آنچه در پی آن هستم، دارید. در این فراز حضرت این نکته را یادآور میشود که در واقع سستی مسلمانان این حوادث را به دنبال داشته است و آنان نز در این حوادث بیتقصیر نیستند.»
در آخر میگویند: «این سخنان به خاطر رسیدن جان به لبم بود،... و اتمام حجتی برای شما بود.»
@sharheekhotbeefadak
حضرت_زهرا_سلام الله علیها:
🌸شیعیان و پیروان ما، و همچنین دوستداران اولیاء ما و آنان كه دشمن دشمنان ماباشند،نیز آنهایى كه باقلب وزبان تسلیم ماهستند بهترین افراد بهشتیان خواهندبود.🍃
🌸بحارالانوار: ج68، ص155 @sharheekhotbeefadak
دو رویکرد در شرح خطبهی فدکیه:
«مسالهی فدک»، یکی از مباحث مهمی است که محققین در طول تاریخ به آن پرداختند.
در تحلیل فرازهای این خطبه دو رویکرد مورد توجه قرار می گیرد:
اول آنکه: ما شخصیت حضرت صدیقه طاهره را به عنوان یک انسان ممتاز در نظر بگیریم و جریان غصب فدک را به عنوان مشی اقتصادی خلیفهی اول بعد از غصب خلافت بدانیم.
دوم: در رویکردی بالاتر ...، حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها را صاحب بیت النور نبی اکرم بدانیم که سیر هدایت و نور همهی عوالم با ابتلای ایشان می باشد و درگیری حضرت درگیری دو جبهه تاریخی حق و باطل است...
@sharheekhotbeefadak
🌸مقدمه در باب خطبه
بحث سندی:
این خطبه از خطبه هایی است که در مصادر قدیمی و اولیهی اهل سنت و امامیه، نقل شده و متصلاً به ما رسیده است؛ این طور نیست که جزء احادیثی باشد که صرفاً در کتب متأخر نقل شده باشد و گاهی تمام حدیث را و گاهی بخشی از حدیث را فریقین نقل کردند. مثلاً مرحوم صدوق در علل الشرایع، بخشی از این خطبه را که مربوط به شرایع و فلسفه احکام هست نقل کرده، ولی تمام خطبه را در کشف الغمه آورده است.
از اهل سنت هم ابن ابی الحدید در جلد شانزدهم کتابش، ضمن یکی از خطبه ها و بیانات امیرالمؤمنین (علیه السلام)، اسناد متعددی را برای این خطبه نقل می کند.
🌸خطبه فدکیه غیر از اینکه به لحاظ سند، معتبر است، به لحاظ محتوی هم کاملاً پیدا است که منسوب به معصوم هست.
@sharheekhotbeefadak
🍀موضوع خطبه
موضوع خطبه بنا بر آنچه در تاریخ نقل کردند، این است که: بعد از آنکه کار خلافت برای خلیفه اول تمام شد، یکی از اقداماتی که انجام داد این بود که فدک را که مِلك شخصی حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها بود و وجود مقدس رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم بر اساس دستور خدای متعال به ایشان بخشیده بودند، جزو اموال عمومی اعلام کرد!!
حضرت صدیقه طاهره به مسجد آمدند و خطبه ای خواندند که به خطبه فدکیه معروف شد. «فدک»، یکی از مباحث مهمی است که محققین در طول تاریخ به آن پرداختند، کتب خوبی هم در این باره نوشته شده که شاید یکی از بهترین هایی که در دوره معاصر ما نوشته شده، کتاب مرحوم شهید صدر رضوان الله تعالی علیه است.
@sharheekhotbeefadak
🌸محورهای خطبه
🌼سخنان صدیقة کبری(عليها السلام) را در این خطبه میتوان در شش محور تشريح کرد:
1⃣ايشان در بخش اول از سخنان خویش به مسئلة خداشناسی پرداخته، معارفی عمیق حول صفات و افعال الهی بیان میفرماید؛
2⃣مسئلة نبوت و ویژگیها و اهداف آن، بخش دوم سخنان ايشان را به خود اختصاص میدهد؛
3⃣بخش سوم بر محور قرآن کریم و بیان معارف اساسی آن میگردد؛
4⃣در بخش چهارم، بانوی دو عالم(عليها السلام) ضمن معرفی خود و بیان خدمات رسول خدا(صلى الله عليه وآله) و امیرالمؤمنین(عليه السلام)، به آسیبشناسی جامعة اسلامی پس از رحلت پیامبر اسلام میپردازد و نحوة شکلگیری انحراف در جامعة اسلامی را تشریح ميکند؛
5⃣در بخش پنجم به مسئلة تصرف فدک اشاره کرده، ادلة باطل مخالفان را برای اقدام به این کار نقد ميکند؛
6⃣و سرانجام در بخش ششم رو بهسوی انصار، از آنان برای دفاع از حق یاری میطلبد و با این بیان، حجت را بر همة آنان تمام ميکند.
✅در ادامه با ما باشید...
@sharheekhotbeefadak
🌟مبارزهی سیاسی و ولایی حضرت زهرا سلام الله علیها
⚡️پس از روى كار آمدن خليفهی اول، از اولين اقدامات در جهت تثبيت قدرت سياسى و اقتصادى خلافت، گردآورى زكات و سامان بخشيدن درآمدها بود و از اينرو، تصرف منطقه اقتصادى فدك، آغاز رويارويى عملى با مخالفان سياسى بود كه با اين حركت، درگيرى را از پشت درها به صحنه علمى مسجد كشانيد و فاطمه زهرا عليهاالسلام را به بيانى طولانى و مفصّل وادار نمود.
@sharheekhotbeefadak
💥فدک بهانهایی برای اعتراض به انحراف
✅در فرهنگ شيعه، «فدك» نمادى از معنايى بزرگ است كه هرگز در محدوده يك قطعه زمين نمى گنجد و همين معنا رمزى است كه درگيرى را از مخاصمه سطحى و محدود، به مبارزهاى سياسى تبديل كرد.
⚡️منازعه فدك در واقع، فرياد اعتراض يادگار رسول خدا صلى الله عليه وآله به انحراف پديد آمده در جهان اسلام است.
@sharheekhotbeefadak
🌸دفاع از ولایت علی علیه السلام
🌴«خطبه فدك» علاوه بر قاطعيت فاطمه زهرا عليهاالسلام در حقخواهى نسبت به ارث خويش، بيش از پيش بيان روشن دفاع از حضرت على عليهالسلام است و انتقاد از بىوفايى و خيانت مردمان نسبت به حق صريح اهل بيت عليهمالسلام.
🌴حضرت زهرا عليهاالسلام در اين محاجّه، با بهرهگيرى متين و استوار از آيات قرآن كريم، تفسيرى مستند و محكم از آيات قرآن را به نمايش مىگذارد كه نشاندهنده اوج اشراف و آگاهى از بيان رموز آيات است و خطبه را از صبغه سياسى به درس معرفتى و كلاس تفسيرى و ادبى بدل مىنمايد كه مفسّر آن در نهايت درجهی فهم و ادراك مبانى آيات الهى و نهايت درجهی فصاحت و بلاغت در گفتار و سخنسرايى است.
🌱در روزهای آتی به امید باری، وارد شرح مختصر این خطبهی سیاسی و ولایی و زهرایی خواهیم شد...
@sharheekhotbeefadak
🌴موقعیت جغرافیایی فدک
🌱«فدک» دهکدهایست در حجاز، که فاصلهی آن تا مدینه دو یا سه روز، در فاصله چند کیلومتری در شرق خیبر، در زمان پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) بوده است. این منطقه، با آب و هوای خوش و محصولات فراوان کشاورزی، در نزدیکی خیبر واقع و محل سکونت یهودیان در زمان پیامبر بوده است.
@sharheekhotbeefadak
⚡️فتح فدک
پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) در سال هفتم هجری برای جنگ با یهودیان منطقهی خیبر فرمان جهاد صادر نمودند.
پس از فتح خیبر، پیامبر اهالی فدک را که از همپیمانان خیبریان بودند به اسلام دعوت کرد.
آنان نیز که از سرانجام همکیشان خیبری خود آگاهی یافته بودند و توان مقابله با مسلمانان را در خود نمیدیدند، با پیامبر به صلح نشستند. مردم فدک از رسول خدا خواستند که اگر مال و جانشان محفوظ باشد، هر شرطی را می پذیرند. بدین ترتیب فدک بدون جنگ به پیامبر (صلی الله علیه وآله) واگذار شد. با واگذاری نیمی از اراضی فدک به رسولالله، نیمی دیگر در تملک یهودیان باقیماند.
🌴فدک در زمان رسولالله
از آنجا که فدک بدون دخالت لشگریان اسلام و به صورت مصالحه به پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) واگذار گردیده بود؛ لذا طبق آیین الهی اسلام، ملک خاص حضرت گردید و مسلمانان را حقی در آن نبود.
@sharheekhotbeefadak
🌿عطای فدک به فاطمه
در پی نازل شدن آیهی «و آت ذاالقربی حقه» و به دستور پروردگار، پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) فدک را به دخترشان فاطمه (سلاماللهعلیها) عطا کردند.
طبق گزارش قطب راوندی، پیامبر، علی (علیهالسّلام) را طلبیدند و از ایشان خواستند، این بخشش را به کتابت درآورد، آنگاه علی (علیهالسّلام) و "امایمن" بر این بخشش شاهد گرفته شدند.
فدک تسلیم فاطمه (سلاماللهعلیها) شد و ایشان امور آن را سرپرستی میکردند.
عوائد فدک علاوه بر گذران زندگی، در امور خیری، مانند کمک به در راهماندگان
و خرج ازدواج جوانان بنیهاشم مصرف میشد.
@sharheekhotbeefadak
🌴فدک پس از پیامبر
فدک ارزش مالی فراوانی داشت، به گونهای که محصول خرمای آن را از خیبر بیشتر دانستهاند.
درآمد حاصل از فروش محصولات فدک به حدی بود که "ابوبکر" در مواجهه با فاطمه (سلاماللهعلیها) میگوید که درآمد فدک را برای تجهیز سپاهیانِ جنگهای «رده» اختصاص داده است.
با وفات پیامبر ، متصدیان خلافت که از ارزش فدک آگاه بودند، باقی بودن آن را بر تملک اهلبیت (علیهمالسلام) بر نتافته، حق فاطمه (سلاماللهعلیها) را نادیده انگاشتند و فدک را به تصرف خویش درآوردند. آنها مدعی شدند که فدک در ملکیت رسول باقیبوده و ملک پیامبر، بعد از ایشان صدقه و برای تمامی مسلمین است. اینان عامل خود را به فدک فرستاده، کارگزاران فاطمه (سلاماللهعلیها) را از آنجا اخراج کردند.
استدلال غاصبان فدک، سخنی منسوب به رسولالله بود که راوی آن خود ابوبکر بود و به گفتهی او پیامبر فرموده بود: «ما انبیا چیزی به ارث نمیگزارریم، آنچه از ما میماند، صدقه است».
@sharheekhotbeefadak
🌾غصب فدک
هنگامی که فاطمه (سلاماللهعلیها) با تصرف ملکش از سوی حاکمان وقت مواجه میشود، نزد ابوبکر آمده، بازگرداندن فدک را خواستار میشود و بیان میدارد که فدک به ایشان واگذار شدهاست و بر این واگذاری سند و شاهد ارائه میکنند؛ اما خلیفهی اول با ذکر سخن ادعا شدهی بالا که به رسولخدا منسوب کرده بود، مسیر دادخواهی را عوض کرده، بحث را به ارث مرتبط میکند.
حضرت در مقابل با استناد به سخن قرآن که فرزندان انبیا از آنان ارث میبرند، سخن خلیفه را رد میکنند، (یعنی بر فرض فدک ارث باشد، من وارث پیامبرم و فدک باز هم به من می رسد، این چه سخن خلاف قرآنیست که به پیامبر نسبت میدهید؟!).
اما خلیفه بر سخن خود پای فشرده از رد فدک به فاطمه (سلاماللهعلیها) خودداری میکند.
@sharheekhotbeefadak
✨امام علی و حمایت از حق فاطمه
از آنجا که در این میان هم حق فاطمه (سلاماللهعلیهم) پایمال شده و هم سخنی بیاساس به پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) نسب داده شده بود، علی (علیهالسّلام) به یاری مظلوم شتافته، با غاصبان به احتجاج برمیخیزد و با استدلالهای خویش باطل را آشکار مینماید؛ اما از آنجا که فدک نباید به صاحب آن رد میشد، هیات حاکمه همچنان بر رایشان پای فشردند.
@sharheekhotbeefadak
🌸حضرت فاطمه در مسجد پیامبر
✅بودن فدک در تصرف فاطمه سلام الله علیه، موضع اهلبیت را در شرایط سیاسی آن روز در مقابله با حاکمان وقت تقویت میکرد؛ لذا باز پس دادن آن به صلاح هیئت حاکمه نبود.
✅با پایفشاری حکومت بر موضع خود، هر چند احتمال رد فدک نمیرفت؛ اما باید از سوی حضرت فاطمه کاری انجام میگرفت؛ لذا ایشان تصمیم گرفت، در انظار عمومی سخنرانی نمایند و قضاوت در این مساله را به تاریخ واگذارند.
✅حضرت در معیت بانوانی که ایشان را همراهی میکردند، وارد مسجد پیامبر شدند، در حالی که مسلمانان و غاصبان فدک در مسجد حضور داشتند، پردهای آویخته شد و دختر پیامبر به خطبه ایستادند.
@sharheekhotbeefadak