✏️✏️✏️✏️
📝 آمریکای بدعهد؛ آیا پیش بینی برژینسکی محقق می شود⁉️
📝 آمریکا سه پرونده «برنامه اتمی ایران»، «جنگ روسیه - اوکراین» و «حاکمیت چین بر تایوان» را تبدیل به جبهه درگیری با سه عنصر نافرمان از نظم جهانی واشنگتن کرده است. در عین حال با هر سه قدرت منطقهای عهدی بست: «برجام» در سال ۲۰۱۵ با تهران، «عدم پیشروی ناتو به سمت شرق اروپا» در سال ۱۹۹۰ با مسکو، سیاست «چین واحد» در سال ۱۹۷۹ با پکن.
📝 مورد اول در سال ۲۰۱۸ با خروج یکجانبه آمریکا از بین رفت. «بایدن» نیز پس از ۸ دور مذاکرات وین حدفاصل ۱۳ فروردین الی ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ و یک دور مذاکرات دوحه در تیر ۱۴۰۱ حاضر به ارائه تضمین برای پایبندی آمریکا به توافق در دوره خود و عدم استفاده از مکانیسم ماشه برای بازگرداندن تحریمهای علیه ایران نشد.
📝 مورد دوم نیز، ناتو برخلاف تعهد واشنگتن به دروازههای روسیه رسید. وزیر خارجه وقت آمریکا روز ۹ فوریه ۱۹۹۰ میلادی تعهد داد که ناتو حتی یک اینچ از مرزهای آلمان به سمت شرق پیشروی نکند.امّا این پیمان نظامی، ۱۴ کشور دیگر در شرق اروپا را طی ۵ موج گسترش سرزمینی در سالهای ۱۹۹۹، ۲۰۰۴، ۲۰۰۹، ۲۰۱۷ و ۲۰۲۰ به قلمرو خود اضافه کرد.
📝 مورد سوم؛ این موضوع نیز تلویحاً فروپاشیده ولی هنوز به طور رسمی اعلام نشده است. آمریکا سیاست «چین واحد» را در سال ۱۹۷۹ میلادی تحت سه اعلامیه رسمی و مشترک با پکن به رسمیت شناخت و روابط خود را با تایوان قطع کرد. اصل «چین واحد» به این معناست که جزیره تایوان بخشی از قلمرو مادر و حاکمیت پکن است. جزیره تایوان در فاصله ۱۳۰ کیلومتری استان فوجیان چین قرار دارد. نزدیکی آمریکا به پکن به خاطر تشدید شکاف میان حزب کومونیست چین و حزب کومونیست شوروی بود. آمریکا پس از فروپاشی شوروی زیر تعهدات خود در قبال اصل چین واحد زد و روابط خود با تایوان را از سر گرفت.
📝 این سه پرونده تنها قطرهای از دریای بدعهدی سیستماتیک آمریکاست. موارد فوق نشان میدهد که تنها هدف واشنگتن از مواجهه با دشمنان خود تسلیم تمدنی آنهاست. امّا آمریکا دیگر ابرقدرت دهه ۹۰ میلادی نیست و توان اعمال قدرت همزمان در مواجهه با چین، روسیه و ایران را ندارد.
📝 بنابراین در اشتباهی راهبردی، در حال محقق کردن پیشگویی برژینسکی (وزیرخارجه اسبق آمریکا) در مورد اتحاد قدرتهای شرقی است. این نظریهپرداز شهیر تاریخ آمریکا در کتاب «صفحه شطرنج بزرگ: برتری آمریکا و الزامات ژئواستراتژیک آن» نوشت «خطرناکترین سناریو، ائتلاف بزرگ ضد هژمونیک میان چین، روسیه و شاید ایران است که نه با ایدئولوژی بلکه به دلیل نارضایتی [از غرب] متحد میشوند.
#شطرنج باز ۳۱۳
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
❇️ چامسکی فیلسوف امریکایی: آمریکا بزرگترین تهدید برای صلح جهانی است نه ایران!
✳️⚠️ ایران بزرگترین تهدید برای صلح جهانی است؛ چون توانایی بازدارندگی در برابر زور آمریکا را دارد⚠️
کانال شطرنج سیاست↙️↙️
@shatranjsiasat
📚 باهم کتاب بخوانیم
🔵 فاصله چند قدمی رضاشاه با توحش
💠 چارلز سی هارت وزیر مختار آمریکا در گزارشش از اولین ملاقاتی که در فوریه 1930 با #رضاشاه داشته مینویسد:
«البته شاید نظرم عوض شود، ولی از نزد رضاشاه که برگشتم، ایمان داشتم مردی که ملاقات کرده بودم، چند قدم بیشتر با توحش فاصله ندارد»
وقتی هارت چهار سال بعد ایران را ترک کرد، نه فقط نظرش عوض نشده بود، بلکه متقاعد بود که برداشت اولیه اش از شخصیت رضاشاه بسیار بلند نظرانه بوده است
⚜ منبع:کتاب رضاشاه و بریتانیا بر اساس اسناد وزارت خارجه آمریکا/نوشته محمد قلی مجد(استاد دانشگاه پنسیلوانیا)/ترجمه مصطفی امیری/صفحه49
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
🌨 بریم به دورانی که حقوق بشر در ایران موج می زد و واقعا آرزوی ما شده دوباره ببینیم همچین عصر طلایی رو 😇 میگی نه، نگاه کن😉
✏️ فرد هالیدی در صفحه 92 کتاب دیکتاتورى و توسعه سرمایه دارى در ایران نوشته که: "در سال ۱۳۵۴ تعداد زندانیان سیاسی در ایران را بین ۲۵ هزار تا ۱۰۰هزار نفر اعلام می کند. کارنامه هیچ کشوری در جهان سیاه تر از کارنامه ایران در زمینه حقوق بشر نیست. جلادان ساواک افزون بر شوک الکتریکی و ضرب وشتم مخالفان، از انواع وحشی گریها استفاده می کردند؛ از جمله فروبردن بطری های شکسته در نشیمنگاه، آویختن وزنه بر بیضه ها، پوشاندن کلاهخودهای ویژه، مورد تجاوز جنسی قراردادن زندانیان و تجاوز به زنان و دختران فرد دستگیرشده در مقابل چشم وی برای گرفتن اعتراف.
✏️ عزتشاهی از زندانیان سیاسی تو خاطرات خودش از شکنجه شدنش مینویسه: «در اتاق شکنجه یک تخت بود از نوع تختهایی که توری فلزی داشت. مرا روی آن انداختند و دستها را به طرفین تخت دستبند زدند و پاها را با هم با پابند قفل کردند. چشمهایم را هم بستند و توی گوشم را هم پنبه گذاشتند. تمام بدنم، چرکی و متورم بود. زخمهای بدنم چرکی و مشمئزکننده بود. من را بهشکل یک مترسک درآورده بودند.
✏️ کریستین دلانوآ تو کتاب ساواک که خودش نوشته، میگه: تراشیدن محاسن و موی سر زندانیان به شکلهای مختلف جهت مسخره کردن، بیخواب کردن طولانیمدت، انداختن فرد در حوض آب و یا فرو کردن سر و بدن در آب بسیار گرم یا سرد، اعدامهای دروغین و نمایشی، ایجاد صداهای بلند از طریق ضبطصوت، «منزوی کردن، منتظر گذاشتن متهمان در اتاق بازجویی، طرح پرسشهای مکرر و بستن چشمها از روش هایی بود که برای زندانیان استفاده میشد.
✏️ ارتشبد حسین فردوست که قائممقام ساواک بود، درباره شکنجه مخالفان در زمان محمدرضا شاه میگه: «قبل از ورود من[فردوست] و اوایل ورود من در ساواک شکنجه به شدت رواج داشت و مسئول مستقیم آن مصطفی امجدی و تیمور بختیار بودند و محمدرضا نیز مخالفتی نداشت، زیرا به سود سلطنت او بود. پس از خروج من و مقدم از ساواک، نصیری به شدت به شکنجه روی آورد، تا حدی که نام ساواک در سرآغاز لیست سیاه مجامع بینالمللی حقوق بشر قرار گرفت و باز هم محمدرضا مخالفتی نداشت.
#شطرنج باز ۳۱۳
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
شطرنج سیاست
⚠️ مبحث نفوذ 📌 قسمت پنجم 📔 باهم مطالعه کنیم 📕 اتفاق اول به فاصلهی کوتاهی رخ داد و روز ۳ مرداد ۱۳
⚠️ مبحث نفوذ
📌 قسمت ششم
📕باهم مطالعه کنیم☺️
📖 از فردای پیروزی در هشتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، عمق بحران تاکتیک و استراتژی در اردوگاه اصلاحات به عنوان «حزب حاکم» بیش از همیشه به چشم میآمد. از میانهی سال ۱۳۷۹، کادر رهبری سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی در هفتهنامه عصر ما بر ضرورت اتکاء به استراتژی «آرامش فعال» تاکید کرد و عملاً این استراتژی به جای ایدهی حجاریان (فشار از پایین، چانهزنی از بالا) نشست. اصلاحطلبان برخلاف توهّمات پیشین خود فهمیدند که هیچ بدنهی اجتماعی قدرتمند و فراگیری آنان را پشتیبانی نمیکند. بنابراین استراتژی خود را بر محور «تاکید قاطع بر حفظ آرامش و اجتناب از هرگونه اقدام واکنشی و احساسی ضمن تکیه بر مطالبات اجتماعی – سیاسی اصلاحات» بنا ساختند تا بتوان بهتدریج بدنهی اجتماعی اصلاحطلبان را برای یک حرکت تودهای آماده کرد.
📖 علیرضا علویتبار که با دبیر اطلاعاتی – سیاسی سفارت انگلیس در تهران ارتباط نزدیک داشت، پیشنهاد پیروی از «نافرمانی مدنی» را داد. (۵۳) هر دو تاکتیک، دو روی یک سکه بودند. این تاکتیکها در جریان فروپاشی یوگسلاوی محک خورده بود و پیش از آغاز دور دوم ریاست جمهوری خاتمی، عباس عبدی را وسوسه به ارائه پیشنهادی کرد تا اصلاحطلبان از همه ظرفیتهای «مقاومت منفی» برای فلج کردن سیستم عصبی جمهوری اسلامی استفاده کنند.
📖 عباس عبدی در کنار حجاریان و علویتبار سالها با وزارت اطلاعات همکاری داشت، اما به تدریج با واسطههای ایرانی CIA پیوند خورد. مثلاً از سال ۱۳۷۳ با احمد اشرف مکاتبه میکرد. اشرف، جانشین احسان یارشاطر (عضو فرقه ضاله بهائیت) در دایرةالمعارف ایرانیکا است و در پوشش «پژوهشگر» در بنیاد مطالعات ایران حضور دارد. او، عبدی را به عنوان یک «دانشمند گرامی» میستود و پل ارتباطیاش با نزدیکان اشرف پهلوی مانند علی بنوعزیزی به شمار میرفت. البته عبدی برخلاف شخصیت رادیکالش در نیمهی اول دهه ۱۳۷۰، پس از انتخابات دوم خرداد خطمشیای پیچیده را برگزید تا خود را یک «چهره معتدل سیاسی» جا بزند. اما حالا با شکست اصلاحات فکر برپایی یک جنگ فرسایشی علیه نظام را در سرمیپروراند و میخواست پروژهای را که حجاریان از عهده آن برنیامده بود، اینبار به پایان رساند.
📖 به گمان عبدی، حجاریان در مقام مشاور معتمدِ سیدمحمد خاتمی به او پیشنهاد نامطلوبی داد که هم «رئیس جمهور» باشد و هم «رهبر اپوزیسیون». پس باید این تناقض که یادآور تراژدی مضحک ابوالحسن بنیصدر بود، به گونهای حل میشد. در نتیجه عبدی به عنوان یک «پیش استراتژی» اصلاحطلبان را به خروج از حاکمیت فراخواند، چون میگفت با قرارگرفتن در «موضع نظام» نمیتوان در «نقش اپوزیسیون» بازی کرد. براساس راهبرد او، اصلاحطلبان باید سریعاً از مناصب دولتی استعفاء دهند تا ابتدا مشروعیت نظام سیاسی ایران را با مخاطره جدی مواجه کنند و با این کار، ظرفیتهای استفاده از همهی امکانات «مقاومت منفی» را فراهم سازند.
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
🌍 جنگ اوکراین همه چیز را تغییر نمی دهد... فارن پالیسی
استفان والت..... قسمت اول
🌏 پایان دوران تک قطبی
جنگ اوکراین مهم است زیرا نشان دهنده پایان «لحظه (دوران) تک قطبی» کوتاهی است که در آن ایالات متحده تنها ابرقدرت واقعی جهان بود.
جنگ در اوکراین یک رویداد مهم است، اما نه به این دلیل که نتیجه آن تأثیر مستقل چشمگیری بر توازن جهانی قدرت یا محیط هنجاری ای که دولت ها ساخته اند (و گاهی اوقات به آن پایبند هستند) خواهد داشت. بلکه از این بابت مهم است که نشان دهنده پایان «لحظه (دوران) تک قطبی» کوتاه (1993-2020) است که طی آن ایالات متحده تنها ابرقدرت واقعی جهان بود و نیز به این دلیل که منادی بازگشت به الگوهای سیاست جهانی است که به طور موقت در طول برهه کوتاهی -به علت برتری بلامنازع ایالات متحده- سرکوب شده بودند.
🌏 بهتر است این جنگ بهطور دقیقتر بهعنوان پایان رسمی شبه صلح کوتاهی که پس از پایان جنگ سرد بود، در نظر گرفته شود. حتی جنگ در آن دوره ناپدید نشد -ایالات متحده در دسته ای از آنها جنگید و چند تایی را شروع کرد- اما درگیری ها در این دوره یا جنگ های داخلی بود، یا جنگ بین قدرت های کوچک، یا جنگهای به شدت نامتوازن بین قدرت های بزرگ و قدرت های کوچک، یا ترکیبی از هر سه آنها بود.
🌍 مقامات ایالات متحده به جای حفظ قدرت ایالات متحده از طریق حل و فصل منازعات و تلاش برای اطمینان از عدم ظهور رقیب همتا، عمدتاً برعکس عمل کردند. آنها به چین کمک کردند تا با سرعت بیشتری رشد کند و تریلیون ها دلار را در جنگ های صلیبی پرهزینه و نادرست در خاورمیانه بزرگ هدر داد. آنها به جای گسترش تدریجی نهادهای لیبرال از طریق مکانیسم هایی مانند مشارکت برای صلح، بدون اندکی توجه به نگرانی های روسیه ناتو گسترش دادند و با خیال راحت تصور کردند که مسکو نمی تواند کاری برای متوقف کردن آن انجام دهد.
منبع؛
https://foreignpolicy.com/2022/04/13/ukraine-war-realism-great-powers-unipolarity/?tpcc=recirc_latest062921
@shatranjsiasat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴اعتراضات میلیونی علیه نتانیاهو!
🔹تصاویر هوایی از شرکت کنندگان در اعتراضات ضد دولتی در تل آویو.
حالا کجا داره رژیم چنج میشه😉
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat
غرب چگونه غرب شد⁉️
‼️توسعه اروپا با غارت طلای هائیتی
🇪🇸💠 کریستفکلمب، غارت هائیتی و کشتار بومیان برای طلا
❗️پس از دستیابی #کلمب به #هائيتی، استعمارگران در ناحيهای که تصور ميکردند طلا زياد باشد، دستور دادند هر فردی که بالای سيزده سال سن دارد برايشان طلا جمع کند. بوميانی که حاضر نمیشدند برای #اسپانيايیها طلا بياورند، کشته میشدند.
❗️ماموريت غيرممکنی بر دوش بوميان نهاده شده بود. تنها طلای آن منطقه، تکههای خاک طلای رودخانهها بود. آنها چارهای جز فرار نيافتند. اسپانيايیها با سگ به دنبالشان گشتند و آنها را کشتند؛ زندانيان را #اعدام کردند و يا سوزاندند.
❗️#آراواک ها که در برابر سلاح، شمشير، نيزه و اسب سربازان اسپانيايي تاب مقاومت نداشتند به کمک سم به #خودکشی دستهجمعی اقدام کردند.
❗️در آغاز جست و جوی طلا توسط اسپانيايیها ۲۵۰ هزار #سرخپوست در «هائيتی» زندگي میکرد. بعد از دو سال در اثر #قتل يا خودکشی، نيمی از آنها جان باختند.
❗️وقتی به وضوح روشن شد طلايی باقی نمانده است، مردم بومی به بردگان املاک بزرگ اسپانيايیها مبدل شدند. در اين مرحله نيز به دليل کار زياد و سوء رفتار اربابان، هزاران نفر جان خود را از دست دادند.
❗️با رسيدن سال ۱۵۵۰ میلادی تنها ۵۰۰ سرخپوست بومی در جزيره باقی ماند. يک قرن بعد، ديگر بشری از نژاد #آراواک بر روی آن سرزمين نفس نمیکشيد.
📚 کتاب #رويای_آمريکايي، ص ۲۲
👤 نویسنده #هاوارد_زين
🌐 https://nativephilanthropy.candid.org/events/columbus-enslaves-the-arawak
@shatranjsiasat
✴️ برگی از تاریخ برای عبرت البته جز برخی ها😉
✏️ چرا آمریکایی ها تو کودتای ۲۸مرداد با انگلیسی ها همراهی کردند⁉️
🌧 خب ببنید قبل از روی کار آمدن آیزنهاور و پیروزی جمهوریخواهان در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، ترومن رئیسجمهور آمریکا بود. در این موقع هم سیاست سد نفوذ توسط امریکایی ها اجرا می شد. در قبال ایران هم دو تا هدف رو دنبال می کردن 💥 یکی اینکه مانع نفود بیشتر کمدنیسم تو ایران بشن. دوم اینکه بحران صنعت ملی کردن نفت رو جوری سروسامان بدن که ثبات قیمت جهانی نفت حفظ بشه.😏. سیاست آمریکا در این دوران در قبال مصدق و حالا آمریکا سعی می کرد که فعلا بین ایران و انگلیس میانجی گری کنه ولی وقتی که با پافشاری مصدق برای ملی کردن تمام و کمال نفت ایران روبهرو شد، تغییر رویه داد. این تغییر رویکرد در دوران ریاستجمهوری آیزنهاور عملیاتی شد💥
🌧 ریاست جمهوری آیزنهاور در امریکا همزمان میشه با روی کار اومدن وینیستون چرچیل در انگلستان🤨. حالا سیاست سد نفوذ تبدیل میشه به انتقام گسترده. نگرانی سیاستمداران آمریکایی از روندی که در ایران به وجود اومده بود، سه تا علت داشت⚡️حالا فکر می کنید، چی بود🤔
🌧 یکی اینکه جنبش ملی شدن صنعت نفت در ایران در مبارزه علیه سلطه مالی و سیاسی انگلستان به یک مبارزه ضدآمریکایی تبدیل شود؛ به خصوص که این نهضت میتوانست سرتاسر خاورمیانه را درنوردد و کشورهای مختلف این منطقه را از نفوذ غرب رها سازد. دوم آمریکاییها از این هراس داشتند که روند جنبش ملی شدن صنعت نفت زمینهساز نفوذ هرچه بیشتر اتحاد جماهیر شوروی در ایران شود به خصوص که حزب توده میتوانست آزادانه فعالیت کند و امکان مشارکت آن در روندهای سیاسی تسهیل شده بود. سوم سرسختی و قاطعیت دکتر مصدق در ملی کردن بیچون و چرای صنعت نفت و مخالفت با هر طرحی که در آن، انگلستان در شرکت ملی نفت سهمی داشته باشه.
🌧 نتیجه این شد که آنتونی آیدن، وزیر امور خارجه انگلستان، در نهایت در کنفرانس واشنگتن که در اسفندماه سال 1331ش برگزار شد، موفق شد نظر دولت آمریکا در مورد مصدق را جلب کنه و آن را سیاستمداری نشان بده که اهل مذاکره و مصالحه نیست و برای خاتمه کار مصدق باید استفاده از نیروی قهرآمیز را در دستور کار قرار داد. مصدق هم که دل به آمریکاییها بسته بود تلاش کرد تا نظر آمریکاییها و شخص آیزنهاور را برای کمک به ایران جلب کنه که در نهایت با پاسخ منفی آیزنهاور روبهرو شد و زیر پاش رو به این راحتی خالی کردن💥 تا ما باشیم به امریکایی ها اعتماد نکنیم. هر چند که تو ایران هنوز بازم یه سری... وجود دارن که عاشق رابطه با امریکا هستند😉🙂
#شطرنج باز ۳۱۳
@shatranjsiasat
💢از اسلام خمینی تا اسلام برخی از مسؤلین فعلی
⚠️ امام خمینی(ره) آمد و اسلامی را معرفی کرد که احیاگر بود. مثل دم عیسوی مردگان معاصر را زنده کرد و به آنها جان دوباره بخشید.
⚠️ اسلام امام خمینی جرأتدهنده به ملتهای ضعیف بود. اسلام او ملتهای مستضعف را به خط کرد و در مقابل مستکبران قرار داد.
⚠️ اسلام امام خمینی اعتماد بهنفس از دسترفتۀ مسلمانان را به آنها بازگرداند و هویت واقعی اسلامی آنها را از نو به آنها بخشید.
اسلام امام خمینی اسلام تهاجمی بود نه تدافعی. در همۀ موضوعات و مسائل جهانی، حرف تازهای برای گفتن داشت. بهویژه در حوزۀ زنان و سبک زندگی و عفت و پاکی و ...
⚠️ امام خمینی به دنبال صدور این اسلام بود و معتقد بود که این اسلام میتواند مشکلات کنونی جهان را حل کند و از این جهت ناراحت بودند که چرا برای پیادهسازی آموزههای اسلامی، مسؤلین ممالک اسلامی همکاری نمیکنند.
⚠️حالا بعد از گذشت چهل و چند سال از انقلاب خمینی کبیر، مسؤلین ما نه تنها هیچ حرفی از اسلام برای کشورهای دیگر ندارند، بلکه جرأت بازگویی افکار اسلامی امام در کشور خودمان را نیز ندارند!
مسؤلین ما انگار زبانشان برای گفتن مسلمات اسلام نمیچرخد و انگار ترجیحشان بر این است که اسلام مورد نظر امام خمینی را به حاشیه ببرند و با منکراتی که امام برای مبارزه با آنها به میدان آمده بود، کنار بیایند.
کانال شطرنج سیاست
@shatranjsiasat