🌎 جنگ جهانی سوم شروع شده است!
✅ نویسنده: امانوئل تود
✅ مترجم: روزبه فیض
💥 #امانوئل_تود [متفکر و محقق سرشناس فرانسوی] در مصاحبه با روزنامهٔ #فیگارو نکات قابل اعتنایی دربارهٔ #جنگ_اوکراین مطرح کرده که گزیدهای از آن را به فارسی ترجمه میکنم. این ترجمه (تا حدی آزاد) از روی گزیده-ترجمهای که آرنولد برتراند به انگلیسی انجام داده انجام شده است. مصاحبهٔ اصلی را در اینجا میتوانید ببینید:
منبع؛
https://www.lefigaro.fr/vox/monde/emmanuel-todd-la-troisieme-guerre-mondiale-a-commence-20230112
💥 واضح است که این درگیری که نخست یک جنگِ سرزمینیِ محدود بود، به یک تقابل جهانی اقتصادی بین کلیّتِ غرب از یکسو و روسیه و چین از سوی دیگر ارتقا یافته و به یک #جنگ_جهانی تبدیل شده است.
💥 ولادیمیر_پوتین در ابتدا یک اشتباه بزرگ کرد. ناظران مختلف در آستانهٔ جنگ، #اوکراین را بهعنوان یک دموکراسی تازهکار نمیدیدند، بلکه از دید آنها اوکراین جامعهای در حال زوال و دولتی در حال درماندهشدن [a “failed state” in the making] بود. من فکر میکنم تحلیل کرملین این بود که چنین جامعهٔ روبهزوالی با اولین شوکی که به آن وارد شود فروخواهد پاشید. اما همه شاهد بروز عکس این تحلیل بودیم. معلوم شد که اگر جامعهای که در حال متلاشیشدن است، از بیرون مورد حمایت مالی و نظامی قرار بگیرد میتواند جنگ را در توازنی نوین احیا کند و حتی چشمانداز و امیدی نیز داشته باشد.
💥 من با تحلیل جان مرشایمر [John Mearsheimer] از این نزاع موافق هستم. به نظر او ارتش اوکراین که دستکم از ۲۰۱۴ به اینسو توسط نیروهای ناتو هدایت میشد (عمدتاً نیروهای آمریکایی، بریتانیایی و لهستانی) در عمل به عضویت #ناتو درآمده بود. در عین حال روسها اعلام کرده بودند که هرگز حضور اوکراین در ناتو را تحمل نخواهند کرد. از زاویهٔ دید روسها این جنگ، دفاعی و پیشگیرانه است. مرشایمر اضافه میکند که ما [در غرب] دلیلی برای شادمان شدن از دشواریهایی که برای روسیه ایجاد شده نداریم، چون این موضوع برای آنها یک مسألهٔ وجودی [existential] است و به همین دلیل هرچه شرایط برای آنها دشوارتر شود، ضربههای محکمتری وارد خواهند کرد. این تحلیل به نظر من درست است. اما من نقدی نیز به نگاه مرشایمر دارم.
☄ مرشایمر مثل یک آمریکایی خوب کشورش را دستبالا میگیرد [و دربارهٔ تواناییهای آن اغراق میکند]. به نظر او اگرچه جنگ در اوکراین برای #روسیه اهمیت وجودی دارد، اما برای آمریکاییها صرفاً یک #بازی_قدرت در میان سایر بازیهای قدرت است. پس از ویتنام، عراق، و افغانستان، یک رسوایی یا شکست دیگر [اینبار در اوکراین] چه اهمیتی میتواند داشته باشد؟ اصل مبناییِ ژئوپولیتیک آمریکایی این است: «ما میتوانیم هر کاری دلمان میخواهد انجام دهیم، چرا که در حفاظ هستیم؛ دور و ایمن بین دو اقیانوس و هیچ اتفاقی بدی برایمان نخواهد افتاد.» این یعنی هیچ تهدیدی برای آمریکا جنبهٔ وجودی ندارد.
☄ اما همین تحلیلِ ناکافی است که باعث شده #جو_بایدن اینطور ناهشیارانه پیش برود. آمریکا شکننده است. تابآوری #اقتصاد_روسیه در حال هُل دادن نظام امپراطوری آمریکایی به سَمت پرتگاه است. هیچکس انتظار نداشت اقتصاد روسیه در برابر «قدرت اقتصادی» ناتو تاب بیاورد. من فکر میکنم حتی خود روسها هم چنین انتظاری نداشتند. اگر اقتصاد روسیه بتواند بهصورت نامحدودی در برابر تحریمها تاب بیاورد و اقتصاد اروپا را بیرمق سازد، و در عین حال خودش با حمایت چین توانمند باقی بماند، نظام آمریکاییِ #کنترل_مالی_و_پولی_جهان فرو خواهد پاشید و بهدنبال آن آمریکا دیگر نخواهد توانست کسری تجاری خود را با دستِ خالی تأمین مالی کند.
☄ بنابراین این جنگ برای آمریکا به یک #جنگ_وجودی تبدیل شده است. آنها نیز همچون روسیه قادر به عقبنشستن از این درگیری نیستند. نمیتوانند آن را رها کنند. به همین دلیل است که ما وارد جنگِ بیپایانی شدهایم که عاقبت آن باید #فروپاشی یکی از طرفین باشد.
@shatranjsiasat
✍ چین چراغ خاموش جلو می رود‼️
🔗قسمت اول☺️
📝 چین در حال حاضر جایگاه مرکزی را در نظام بینالملل اشغال کرده است. این کشور بزرگترین قدرت تجاری جهان و بزرگترین منبع وام جهانی است، این کشور دارای بزرگترین جمعیت و ارتش جهان است و به مرکز جهانی نوآوری تبدیل شده است. اکثر تحلیلگران پیش بینی می کنند که تولید ناخالص داخلی واقعی چین تا سال 2030 از تولید ناخالص داخلی ایالات متحده پیشی خواهد گرفت تا این کشور به بزرگترین اقتصاد جهان تبدیل شود. علاوه بر این، همانطور که تکامل همهگیری نشان داده است، واکنش چین به چالشهای جهانی پیامدهای عمیقی برای بقیه جهان دارد.
📝 با این حال، حتی در حالی که جاه طلبی شی و اهمیت جهانی چین غیرقابل انکار شده است، بسیاری از ناظران همچنان به این سوال ادامه می دهند که آیا پکن می خواهد نظم بین المللی جدیدی را شکل دهد یا صرفاً برخی از تعدیل ها را در نظم کنونی اعمال کند و منافع و ترجیحات مجزا را بدون تغییر اساسی سیستم جهانی به پیش ببرد؟
✍ چین چه می خواهد؟
📝برخی استدلال می کنند که جهت گیری پکن به شدت تدافعی است و فقط برای محافظت از خود در برابر انتقاد از سیستم سیاسی آن و تحقق مجموعه محدودی از ادعاهای حاکمیتی طراحی شده است. این دیدگاه دامنه چشمانداز رریس جمهور چین را نادیده میگیرد. درک او از محوریت و مرکزیت چین به چیزی بیش از اطمینان صرف از اینکه وزن نسبی صدا یا نفوذ این کشور در سیستم بینالمللی موجود به اندازه کافی اعمال میشود، اشاره دارد. این یک نظم بینالمللی بهشدت دگرگون شده را نشان میدهد.
📝 در چشم انداز شی، چین متحد و احیاشده همتراز با ایالات متحده خواهد بود یا از آن پیشی می گیرد. چین قدرت برتر آسیا است و حوزه دریایی آن به کنترل مناطق مورد مناقشه در دریاهای چین شرقی و جنوبی گسترش یافته است. ایالات متحده در سراسر اقیانوس آرام عقب نشینی کرده است تا جایگاه واقعی خود را به عنوان یک قدرت اقیانوس اطلس بدست آورد. علاوه بر این، شبکه قدرتمند اتحادهای ایالات متحده که بیش از 70 سال زیربنای سیستم بین المللی بوده است به نفع چارچوب پیشنهادی چینی شامل گفتگو، مذاکره و همکاری منحل می شود.
📝 نفوذ چین همچنین از طریق زیرساختهای مختلف از بنادر، راهآهن و پایگاهها گرفته تا کابلهای فیبر نوری، سیستمهای پرداخت الکترونیکی و ماهوارهها در سراسر جهان گسترش میشود. همانطور که شرکت های آمریکایی، اروپایی و ژاپنی توسعه زیرساخت های قرن بیستم جهان را رهبری کردند، شرکت های چینی نیز برای رهبری در قرن بیست و یکم رقابت می کنند. شی به خوبی از قدرت اقتصادی چین برای القا و وادار کردن به تبعیت از دیدگاه خود، استفاده میکند.
📝 این تغییر در چشمانداز ژئواستراتژیک بازتاب و تقویت یک دگرگونی عمیقتر است: ظهور نظم چین محور با هنجارها و ارزشهای خاص خود. نظم بینالمللی پس از جنگ جهانی دوم، هر چند ناقص، اما عمدتاً توسط دموکراسیهای لیبرال شکل گرفت که اصولاً به حقوق بشر جهانی، حاکمیت قانون، بازارهای آزاد و مداخله محدود دولت در زندگی سیاسی و اجتماعی شهروندان خود متعهد بودند. نهادهای چندجانبه و حقوق بینالملل برای پیشبرد این ارزشها و هنجارها. طراحی شدهاند و اغلب از فناوری برای تقویت آنها استفاده میشود. ❌(البته باید گفت نهادهای ایجاد شده و ارزش هایی که غرب مطرح می کند، برای پیشبرد اهداف خود و حتی استفاده از فناوری به جهت به دست اوردن اطلاعات شخصی افراد نیز است)❌
ادامه دارد....♨️
#شطرنج باز ۳۱۳
@shatranjsiasat
9.93M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 آیا جنگ داخلی اسرائیلی در راه است؟ از بریدن گوش معترضان تا اسب تاختن بر تظاهرکنندگان صهیونیست!
گزارش شبکه الجزیره از تظاهرات ضد دولتی در تلآویو و سرکوب این تظاهرات توسط پلیس اسرائیل:
🔹این صحنهها هرگز در تلآویو دیده نشده است؛ نتانیاهو نیز ضمن حمایت از سرکوب اعلام کرد که به کسی اجازه مسدود کردن جادهها و حمله به پلیس را نخواهد داد.
@shatranjsiasat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فرانسه در آستانه جنگ داخلی قرار دارد و در رسانه های غربی چیزی در این مورد گزارش نشده است.
❌️ اگر ایران بود که ۲۴ ساعت از بالا و پایین بیانیه میدادن و از براندازا حمایت مادی و معنوی میکردن اما نوبت به فرانسه که شد تا میتونن سانسور خبری میکنن !
اینم نگم براتون که مکرون بعد دیدار با اپوزیسیون برانداز ایران بهشون گفت که تا براندازی جمهوری اسلامی همراهتون هستم 🫢
@shatranjsiasat
شطرنج سیاست
✍ چین چراغ خاموش جلو می رود‼️ 🔗قسمت اول☺️ 📝 چین در حال حاضر جایگاه مرکزی را در نظام بینالملل اشغال
✍ چین چراغ خاموش جلو می رود‼️
🔗 قسمت دوم
📝 چین در حال تلاش است تا جانشین امریکا به عنوان نیروی مسلط در آسیا و اقیانوسیه شود. رهبران چین اصرار دارند که منطقه بدون چین نمیتواند پیشرفت کند و چین جدا از منطقه نمیتواند توسعه یابد. چین بزرگترین شریک تجاری تقریبا همه کشورهای آسیایی بوده است.
📝 چین خواستار عضویت در توافق تجارت آزاد ترانس پاسیفیک تحت رهبری ژاپن شده است. این عضویت میتواند چین را به جایگاه غالب در پویاترین منطقه از نظر اقتصادی در جهان برساند و امریکا را در حاشیه قرار دهد.
📝 چین همچنین پیشرفت هایی را در دفاع از حاکمیت خود در دریای چین جنوبی داشته است. چین هفت ویژگی مصنوعی را در دریا ایجاد و مجهز کرده است و ادعای مالکیت تعداد زیادی جزیره دیگر و بخشهایی از قلمرو دریایی را مطرح کرده است. چین نیروی دریایی قدرتمند چین، گارد ساحلی تازه مسلح، و ناوگان صیادی گسترده را برای ترساندن پنج کشور دیگر با ادعاهای همپوشانی - برونئی، مالزی، فیلیپین، تایوان و ویتنام- و اعمال کنترل در آب های مورد مناقشه مستقر می کند.
📝 چین در تلاش است تا پایه و اساس این کشور را برای جانشینی ایالات متحده به عنوان نیروی مسلط در آسیا و اقیانوسیه ایجاد کند. رهبران چین آسیا-اقیانوسیه را به عنوان یک "خانواده بزرگ" توصیف می کنند و ادعا می کنند که "منطقه بدون چین نمی تواند پیشرفت کند" و "چین نمی تواند جدا از منطقه توسعه یابد"، رهبران چین آسیا-اقیانوسیه را به عنوان یک کل یکپارچه از طریق تجارت با چین به تصویر می کشند. فناوری، زیرساخت ها و پیوندهای مشترک فرهنگی و تمدنی. چین به ویژه در تثبیت موقعیت خود به عنوان رهبر اقتصادی منطقه موفق بوده است. چین بزرگترین شریک تجاری تقریباً همه کشورهای آسیایی است.
📝 چین همواره سعی می کرد در مناقشات و اختلافات بین المللی موضع بی طرفانه داشته باشد تا موجب بدبینی کشوری به سمت خود نشود؛ اما اکنون با این رشد اقصادی و پیشرفت نظامی حاصل از آن، اکنون به دنبال یافتن جایگاهی برتر نسبت به قبل در جهان است.
📣جایگاهی که به تدریج چین را قدرت برتر نظم جهانی جدید می کند و این کشور قوانین، نهادها و رژیم های مدنظر خود را بر این نظم حاکم می نماید.
#شطرنج باز ۳۱۳
@shatranjsiasat
شطرنج سیاست
⚠️ مبحث نفوذ 📌 قسمت بیستم 📚مهم ترین افراد در جریان سکولاریزه کردن ایران 📖 بازگشت تئوریسینهای علو
⚠️ مبحث نفوذ
📌 قسمت بیست و یکم
📚 مهم ترین افراد در جریان سکولاریزه کردن ایران (۲)
📖 عباس عبدی به سمت «معاون فرهنگی» مرکز منصوب شد و افروغ نیز که در دهه ١٣۶٠ از اعضاء دفتر سیاسی سپاه پاسداران در شیراز بهشمار میرفت، بهتدریج پیوندهای نزدیکی با سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی یافت و سرانجام به سمت مدیریت «گروه اجتماعی» این مرکز رسید. کدیور نیز در رأس «معاونت اندیشه اسلامی» قرار گرفت.
📖 اما پشتصحنهٔ این #پروژه_نفوذ تئوریسینی کمحاشیه بهنام #حسین_بشیریه بهچشم میخورد که سال ١٣۶١ با دکترای «تئوری سیاسی» از دانشگاه لیورپول انگلستان به تهران آمد و در مرکز ترجمهٔ تئوریهای «دموکراتیزاسیون» برای گذار از سنت به مدرنیته نشست؛ گرچه حجاریان میگفت بهسبب حساسیتهای عمومی نباید از واژهٔ «دموکراتیزاسیون» بهعنوان سرشناسهٔ پروژه استفاده کرد.
📖 گزارشهای پژوهشی مرکز مستقیماً روی میز رئیسجمهور #هاشمی_رفسنجانی قرار میگرفت و حاوی توصیههای راهبردی برای حاکمیت فرهنگِ سیاسی مدرن بر کشور بود. اغلب پیشنهادات این گروه در دوره #اصلاحات به صحنهٔ اجرا آمد. البته اکبر هاشمی رفسنجانی میگفت:
👈 «آقای خاتمی تقریباً در مسیر سیاستهای دورهٔ مسئولیت من پیشرفت کردند. اگر من هم میخواستم ادامه دهم، به همین جاها میرسیدم.»
📖 از دل #حلقه_کیان و حلقهٔ مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری، زمستان ١٣٧۴ #حلقه_آئین شکل گرفت که #سیدمحمد_خاتمی و #سعید_حجاریان در مرکزیت آن قرار داشتند و کادر رهبری سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی مانند نبوی، تاجزاده، و آرمین در کنار هادی خانیکی، عباس عبدی، محمدتقی فاضل میبدی و محسن کدیور طیف اکثریت آن را تشکیل میدادند. آنان سال ١٣٧۵ در زمرهٔ اعضاء کادر مرکزی ستاد انتخاباتی خاتمی با شعار «او آمد، پرده و پر بگشایید» درآمدند.
#شطرنج باز ۳۱۳
@shatranjsiasat
📚باهم کتاب بخوانیم
❌ چرا رضاخان عامل کودتا شد⁉️
📖 در زمانی که کودتای 1299 در ایران رخ داد؛ رضاخان به عنوان عامل کودتا برگزیده شد. حال این سوال برای ایرانیان مطرح است که چرا از میان رجال مطرح و شناخته شده کسی انتخاب نشد و در این میان فردی ناشناخته، یعنی رضاخان میرپنج برگزیده شد؟
📖«مصطفی فاتح که خود به عنوان چهره ای انگلوفیل شناخته شده است، در انگلستان با کلنل اسمایس که در اجرای کودتا نقش موثری داشت، گفت و گویی انجام داده است. او می گوید اسمایس به وی گفته است که دولت انگلستان برای اجرای کودتا در حدود سی نفر رار مرود مطالعه قرار داده بود و سرانجام از میان آنها رضاخان ترجیح داده شد؛ زیرا اگرچه بیسواد و معتاد به تریاک بود، اما قیافه و شجاعت و عدم وابستگی به گروه های حاکمه موجود و اطلاعت بی چون و چرا از انگلیس، مزایایی بودند که رضاخان را بر دیگر امرای نظامی برتری می بخشیدند.»
منبع: سیدمصطفی تقوی مقدم، فراز و فرود مشروطه، تهران، موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران، 1391
@shatranjsiasat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
-
اونکهدستمنوگرفت
امامحسینبوده...✋🏼
شب زیارتی ارباب
#امام_حسین ❤️
@shatranjsiasat
📣 شورای روابط خارجی: «سیاست» تعیینکننده آینده اقتصادی چین است
❇️ بیستمین کنگره حزب کمونیست چین و انتخاب مجدد ژی جینپینگ به عنوان رئیسجمهور، اهمیت بالایی در سیاستهای ۵ سال آینده این کشور دارد. اندیشکده آمریکایی شورای روابط خارجی در یادداشتی مدعی است انتصاب سیاستمداران وفادار به جینپینگ در کمیته اجرایی حزب و سخنرانی وی در این کنگره نشان میدهد تصمیمات مهم چین به جای توجه به نتایج اقتصادی بر سیاست به خصوص وفاداری به جینپینگ تکیه خواهد داشت.
❇️ محتوای سخنرانی ژی جینپینگ نشان میدهد که او مصمم است آسیبپذیری اقتصادی چین در مقابل نوسانات جهانی را کاهش دهد. جینپینگ بر افزایش توسعه تحقیقات پایهای و نوآوری بومی جهت اداره اقتصاد چین و حفظ امنیت ملی تأکید دارد. او پنج مرتبه به خوداتکایی در حوزه تکنولوژی، سه مرتبه به تقویت اطمینان، تابآوری و امنیت زنجیره عرضه و بیست و شش مرتبه به امنیت ملی چین اشاره کرد.
❇️ در یادداشت شورای روابط خارجی آمده است کلمات ژی جینپینگ و انتصاب مقامات نشان میدهد که چشمانداز اقتصادی چین بیشتر به سیاست متکی خواهد بود تا پویایی عرضه و تقاضا. همین امر احتمالاً موجب تشدید تنشها در روابط چین و غرب خواهد شد و در نهایت پتانسیل رشد بلندمدت چین را کاهش خواهد داد.
❇️ ژی جینپینگ بر تداوم تقویت ابتکار «کمربند و جاده» سخن گفت اما بیش از آن بر خودبسندگی در حوزه تکنولوژی و زنجیره عرضه از طریق استراتژی «چرخه دوگانه» متمرکز شد؛ استراتژیای که در سال ۲۰۲۰ مطرح شد و به نوعی کنار گذاشتن استراتژی «رفتن به بیرون» است که بر استفاده از بازارهای جهانی برای رشد اقتصادی تأکید داشت. طبق استراتژی چرخه دوگانه تأکید بر بازارهای جهانی یا چرخه خارجی کاهش یافته و اولویت به چرخه داخلی چین از طریق توسعه بازار داخلی و قدرت مصرفکنندگان چینی داده میشود.
❇️ در یادداشت شورای روابط خارجی آمده است: انتظار میرود دولت بایدن کنترل سفت و سخت بر صادرات را به صنایعی که برای چین استراتژیک محسوب میشود گسترش دهد که در این صورت افزایش ظرفیت بومی در حوزه نوآوری را برای چین مشکل و هزینهزا میکند. با این وجود چین و آمریکا برای آیندهای قابل پیشبینی همچنان شرکای تجاری مهم یکدیگر باقی خواهند ماند.
منبع:
https://www.cfr.org/in-brief/politics-determine-china-economic-future-xi-jinping-third-term
@shatranjsiasat
⭕️🇫🇷 درس عبرت پاریسی، قتلعام در ویتنام
❗️در نیمه دوم قرن نوزدهم میلادی بود که اشغالگران فرانسوی سلطه خود را بر سرزمین #هندوچین تثبیت کردند و ویتنام نیز اینگونه به اشغال کامل بیگانه درآمد.
❗️ در ۲۰ نوامبر ۱۹۴۶ در شهر هِیفونگ #ویتنام درگیری بین نیروهای فرانسوی و پلیس ویتنام بر سر حق اعمال قانون رخ داد و تعدادی از نیروهای ویتنامی کشته شدند.
❌ روز بعد خبر به نماینده عالی رتبه فرانسه در هندوچین رسید و فرمان تنبیه ویتنامیها را صادر کرد. معاون او در حکم آغاز حمله نوشت: «وقت آن است که به آنها که خائنانه به ما حمله کردند درس سختی بدهیم.»
⛔️ از ۲۳ تا ۲۸ نوامبر بخشهای دارای ساکن ویتنامی هِیفونگ توسط سه ناوجنگی مورد هجوم قرار گرفته و با خاک یکسان میشود. ۶۰۰۰ غیرنظامی ویتنام (ویتنام تعداد واقعی کشتهها را تا ۲۰ هزار نفر میداند) توسط نیروهای فرانسوی #قتلعام شدند تا ارتش ویتنام درس سخت فرانسه را فرا بگیرد.
❗️البته به خاطر اعتقاد عمیق فرانسویها به «جریان آزاد اطلاعات» از این جنایت تصویری منتشر نشده است. تصویر، یکی از ناوهای مجری قتل عام است.
💠 "The moment has come to teach those who have treacherously attacked us a severe lesson"
💢 روایت استین تونسون (مدیر گروه موسسه تحقیقات صلح اسلو (PRIO) از سال 2001 تا 2009 ) :
🌐 https://southeastasiaglobe.com/haiphong-massacre-1946-empire-vietnam/
@shatranjsiasat
✅ رسانه اوکراینی بررسی میکند:
📍پهپادهای تهاجمی جدید ایران تا چه اندازه خطرناکتر هستند؟
🔻نشریه غربی گاردین گزارش می دهد روسیه محموله ای جدید و آزمایشی را از ایران خریداری کرده و ظاهرا تست نظامی آن در حال انجام است/پهپاد مهاجر-6 مانند بیرقدار یک پهپاد شناسایی-تهاجمی است/یک فروند از این پهپاد ارزشی برابر با صد پهپاد انتحاری دارد، حدود چند میلیون دلار!/آن ها قادرند اطلاعات اهداف شناسایی شده را به صورت آنلاین به منظور هدایت نهایی پهپادهای انتحاری و یا موشک ها ارسال کنند/شاهد-191 یکی از پیچیده ترین پرنده های بی سرنشین ایرانی است/این همان مهندسی معکوسی است که در ایران محبوب میباشد و اینگونه کار می کند...
@shatranjsiasat