🔘 روزه اولین روز از ماه رجب...
✅عن علی بن موسی الرضا علیه السلام قال : مَنْ صَامَ أَوَّلَ يَوْمٍ مِنْ رَجَبٍ رَغْبَةً فِي ثَوَابِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَجَبَتْ لَهُ الْجَنَّةُ...
✅ امام رضا علیه السلام فرمودند :
کسی که اولین روز ماه رجب را برای رسیدن به پاداش خداوند روزه بگیرد، بهشت برای او واجب می گردد...
📚الأمالی(للصدوق) ج ۱ ص۱۰
مـور را رخـصـت تمـجیـد سـلیـمان ها نیسـت
پیشـگاه کرمـت عـرصـه ی جـولان هـا نیسـت
عصمت از فاطـــمه ۜ داری که مطهـر شده ای
احتیاجـی پـی ایـن امـر بـه برهـان ها نیسـت
نقـش تـو نیسـت کـم از زیـنــــب کـبـری بـانـو
گرچه حک نام تو در صفحهی اذهانها نیست
خواسـتی تا همه جا صحبـت زیـنــــب ۜ باشـد
مـدح و مرثـیه اگـر از تـو بـه دیـوان ها نیست
مـثـل مــزار مـــادرت قـدرت نـهــان اسـت
توصیـف شأنت فــوق توضیـح و بـیـان اسـت
🏴 29 جمادیالثانی سالروز #وفات_حضرت_ام_كلثوم سلام الله علیها تسلیت باد.
─═┅═༅🍃📔📓🍃༅══┅─
🔮◁رجب ماه هفتم از سال قمری است در اسلام رجب از ماه های حرام به شمار آمده است، بدین خاطر آن را رجب الفرد گویند، زیرا سه ماه از ماههای حرام به هم پیوسته اند و این ماه از آنها جدا و فرد است.
☆ این ماه همانند ماه شعبان و ماه رمضان از ماه های بسیار با شرافت و با فضیلت است که در روایات اسلامی بر آن تأکید و توصیه شده به طوری که
✪ ماه رجب شهر اللّه الأصب یعنی ماه ° سرای خداوند° نامیده شده که رحمت خدا در آن بر بندگان سرازیر است پس شایسته است انسانهای با ایمان بسیار استغفار و توبه نمایند
❖ و به این ماه نیز واصل...بی سر و صدا... گفته شده زیرا در آن از جنگ با مخالفان و مشرکان نهی شده است.
─═┅═༅𖣔1⃣𖣔༅═┅┅─
─═┅═༅🍃📓📔🍃༅══┅─
💮◁در حدیث است که حضرت نوح علیه السلام روز اول این ماه سوار بر کشتی شد و نجات یافت و فرمودند:
❖ کسانی که با او هستند روزه بدارند و هر که این روز را روزه بدارد آتش عذاب یک سال از او دور می شود
✪ و نیز طبق سخن حضرت صادق علیه السلام خواندن زیارت امام حسین علیه السلام در روز اول این ماه مستحب و تأکید شده است.
☆ پیامبرصلوات الله فرمودند... رجب برای امّت من ماه استغفار است پس در این ماه به محضر پروردگار از گناهان خویش پوزش طلبید که خداوند بخشنده ای مهربان است.
🗯 امام صادق علیه السلام فرمود... روزه بیست و هفتم رجب را از دست مده که آن روزی است که مقام نبوّت به محمّد صلوات الله علیه داده شد و ثواب آن برای شما به اندازه ثواب شصت ماه است.
─═┅═༅𖣔2⃣𖣔༅═┅┅─
─═┅═༅🍃📓📔🍃༅══┅─
💮◁از امام صادق علیه السلام آمده که هر کس در روز اول رجب امام حسین علیه السلام را زیارت کند حتما آمرزیده گردد.
❖ بزنطی گوید.. از حضرت رضا علیه السلام پرسیدم... شما در چه ماهی امام حسین علیه السلام را زیارت می کنید؟
✪ فرمود...در نیمه رجب و نیمه شعبان. از ابان بن تغلب معنی «العجب ثم العجب بین الجمادی و الرجب» را پرسیدند گفت: ملاقات زنده هاست «در زمان رجعت» با مردگان.
☆ در حدیث آمده که پیامبر اسلام صلوات الله فرمودند.... رجب ماه خداست کسی که یک روز از این ماه را روزه بگیرد موجب خشنودی خدا گردد و غضب الهی از او دور شود و دری از درهای جهنّم به روی او بسته شود و نیز فرمود
🗯 رجب نام جویی است در بهشت از عسل شیرین تر و از برف سفیدتر هر که در این ماه یک روز، روزه بگیرد از آن جوی به او آب دهند.
─═┅═༅𖣔4⃣𖣔༅═┅┅─
─═┅═༅🍃📔📓🍃༅══┅─
🔮◁از ثوبان غلام پیامبر نقل شده که گفت: ما جمعی در خدمت پیامبر صلوات الله بجایی می رفتیم عبورمان به گورستانی افتاد، حضرت اندکی در میان قبرها بایستاد و سپس به راه افتاد. من عرض کردم توقف شما در قبرستان به چه خاطر بود؟ حضرت سخت گریه کرد و ما نیز محزون و گریه کردیم، سپس فرمود:
☆ ای ثوبان اینان در قبرهایشان معذّبند آنچنان که من ناله آنها را شنیدم و دلم به حالشان به رحم آمد و از خدا خواستم عذابشان را تخفیف دهد و خداوند اجابت فرمود و اگر اینها در ماه رجب روزه گرفته بودند، در قبرهایشان عذاب نمی شدند.
✪ عرض کردم... یا رسول اللّه روزه و عبادت در ماه رجب از عذاب قبر ایمنی می دهد؟ فرمود:
❖ آری سوگند به آنکه مرا به حق فرستاد هر مرد و زن مسلمانی که یک روز از رجب را روزه بدارد و یک شب آن را به عبادت برخیزد و جز رضای خدا نظری نداشته باشد عبادت هزار سال در نامه عملش ثبت گردد که روزهایش را روزه و شبهایش را به عبادت گذرانده باشد و...
─═┅═༅𖣔3⃣𖣔༅═┅┅─
─═┅═༅🍃📓📔🍃༅══┅─
🔮◁شیخ صدوق از سالم روایت کرده که می گفت: در اواخر ماه رجب حضور امام صادق علیه السلام رسیدم به من فرمود... آیا روزه ماه رجب را گرفته ای؟ گفتم: نه!
☆ حضرت فرمود... واللّه ای سالم آن قدر ثواب از تو فوت شده است که اندازه آن را به غیر خدا کسی نمی داند زیرا این ماهی است که خدای متعال بر ماههای دیگر فضیلت و برتری داده و حرمتش را بزرگ شمرده، روزه را در آن گرامی داشته سپس فرمود:
✪ ای سالم هر کس یک روز از آخر این ماه را روزه بدارد در امنیّت و آسایش خواهد بود از شدت سکرات مرگ و وحشت بعد از مرگ و نیز از عذاب قبر و هر کس دو روز آخر این ماه را روزه بدارد از صراط به آسانی می گذرد و از ترس و هراس قیامت و شدت آن نهراسد و از جهنم برائت جوید
❖ و سپس حضرت فرمود: هر کس نتواند روزه بگیرد چندبار سبحان اللّه بگوید.به هر حال اعمال و دعاهای زیادی در ماه رجب سفارش و توصیه شده که برای امور دنیایی و رهایی از مشکلات آخرتی انسان مفید است.
─═┅═༅𖣔5⃣𖣔༅═┅┅─
─═┅═༅🍃📓📔🍃༅══┅─
🔮◁محمد بن ذکوان می گوید.. سپس حضرت محاسن خود را به دست چپ گرفت و با حالت تضرّع و خشوع در حالی که انگشت سبّابه دست راست را حرکت می داد ادامه دعا را می خواند:
☆ یا ذاالجلال و الأکرام یا ذالنّعماء و الجود یا ذالمنّ و الطّول حرّم شیبتی علی النّار؛ای صاحب جلال و کرم، ای صاحب نعمت ها و بخشش ها، ای صاحب منّت وجودها، موی سفیدم را بر آتش دوزخ حرام کن.
✪ در حدیثی دیگر از پیامبر صلوات الله گزارش شده که فرمود... هر کس در ماه رجب این عبارت را صدبار بگوید: استغفر اللّه الّذی لا اله الّا هو وحده لاشریک له واتوب الیه؛و با صدقه این ماه را به پایان ببرد، پاداش صد شهید را دارد و اگر در ماه رجب از دنیا برود خدا از او راضی می باشد.
❖ و نیز در حدیث دیگری آمده است که هر کسی دوست دارد که جایگاه خود را در بهشت ببیند و برای او نشان داده شود در ماه رجب یک روز روزه بگیرد و چهار رکعت نماز بخواند در رکعت اول صدبار قل هو اللّه احد، در رکعت دوم دویست بار قل هو اللّه احد بخواند. از اینگونه احادیث فراوان است که در فضیلت این ماه وارد شده است.
─═┅═༅𖣔7⃣𖣔༅═┅┅─
─═┅═༅🍃📔📓🍃༅══┅─
💮◁یکی از چیزهایی که در ماه رجب پسندیده است دعا است، که مرحوم مجلسی و حاج شیخ عباس قمی آنها را در موارد مختلف گزارش کرده اند. از جمله این دعاها که بسیار هم سفارش شده است سید بن طاووس از محمد بن ذکوان که این مرد آن قدر در حال سجده گریه کرد که نابینا شد
❖ می گوید... به حضرت امام صادق علیه السلام گفتم لطفاً برای ماه رجب مرا دعایی تعلیم دهید که از طرف خدای متعال به وسیله آن سود ببرم
✪ حضرت فرمود...در تعقیب نمازهای صبح و شام هر روز این ماه این دعا را بخوان: یا من ارجوه لکلّ خیر و آمن سخطه عند کلّ شر یا من یعطی الکثیر بالقلیل یا من یعطی من سئله یا من یعطی من لم یسئله و من لم یعرفه تحنّنا منه و رحمة اعطنی بمسئلتی ایّاک جمیع خیر الدّنیا و جمیع خیر الآخرة و اصرف عنّی بمسئلتی ایّاک جمیع شرّ الدّنیا و شرّ الآخرة فأنّه غیر منقوصٍ ما اعطیت وزدنی من فضلک یا کریم،
☆ ای آنکه در هر چیزی به تو امید دارم و از خشمش در هر تسرّی و بدی ایمن هستم، ای آنکه در برابر اندک بسیار عطا کند، ای آنکه به هر کس که بخواهد عطاهای بسیار نماید، ای آنکه به کسی که از او چیزی نخواهد و کسیکه از راه مهرورزی و رحتمش او را نشناسد عطا می کند، خواهشی که از تو دارم همه خیر دنیا و همه خوبیهای آخرت را به من عطا کن، درخواست دیگرم از تو این است که بدی های دنیا و بدی آخرت را از من دور کنی زیرا کاسته نشود هر آنچه عطا کنی و برای من از فضل و بخشش خودت بیفزا ای با کرامت.
─═┅═༅𖣔6⃣𖣔༅═┅┅─
─═┅═༅🍃📔📓🍃༅══┅─
💮◁از جمله شبهای بزرگ و با عظمت ماه رجب شب جمعه اول این ماه است.معروف به لیلة الرغائب، اعمال مخصوصی در این شب ذکر شده که به واسطه آن اعمال برکات و پاداش فراوان بر انسان سرازیر می شود.
❖ رغائب جمع رغیبه است به معنی «امرٌ مرغوب فیه عکاء کثیر» یعنی شبی که در آن عطاها و مواهب فراوان بدست می آید در حدیث است
✪ شب جمعه اول این ماه احیاء و بیداری و نیایش فضیلت ویژه دارد و موجب دست یابی به عطایای ارزشمند حضرت پروردگار است،
☆ در حدیث است که رسول خدا صلوات الله فرمود: ملائکه این شب را به این نام نهادند و محدثان در کتاب های دعا نمازی با کیفیت مخصوصی در این شب ذکر کرده اند که پیامبر صلوات الله فرمود:
🗯 هر کس این نماز را در این شب انجام دهد ثواب این نماز به نیکوترین صورت با روی خندان و درخشان و با زبانی فصیح در شب اول قبر در حضور این فرد ظاهر شود و به او می گوید: ای دوست من مژده می دهم تو را که از هر شدّت و سختی نجات یافتی،
⚡️ نمازگزار می گوید... تو کیستی که من تاکنون چنین صورتی زیبا با چنین جلوه ای ندیدم و سخنی شیرین تر از کلام تو نشنیده ام و بویی بهتر از بوی تو نبوئیدم در پاسخ می گوید: من همان نماز لیلة الرغائبم که شما انجام دادی. امشب آمده ام نزدت باشم تا حق را ادا کنم و مونس تنهایی تو باشم و وحشت را از تو بردارم و چون در صور دمیده شود من در عرصه قیامت سایه بر سر تو خواهم افکند پس خوشحال باش که خیر از تو معدوم نخواهد شد.کیفیت نماز در مفاتیح الجنان ذکر شده است می توانید مراجعه کنید.
─═┅═༅𖣔8⃣𖣔༅═┅┅─
─═┅═༅🍃📓📔🍃༅══┅─
🔮◁از جمله فضیلت ماه رجب آن است که ایام البیض در آن واقع شده یعنی روز سیزدهم و چهاردهم و پانزدهم و اعتکاف برای خدا و روزه داری، در آموزه های دینی بر آن تأکید و سفارش شده است.
☆ و نیز ولادت حضرت امیرالمؤمنین علی علیه السلام در روز سیزدهم همین ماه واقع شده.
✪ روز بیست و هفتم ماه رجب روز مبعوث شدن پیامبر اسلام صلوات الله به رسالت و پیامبری است و روزه گرفتن در این روز مستحب و ثواب ویژه دارد
❖ برای هر کدام از این شب ها اعمال مخصوصی ذکر شده که جای توضیح آن نیست برای اطلاع بیشتر به مفاتیح الجنان مرحوم شیخ عباس قمی مراجعه نمایید.
اللّهــــمَّعَجِّلْلِوَلِیِّڪَالفَــــرَج
پایان قسمت اول
─═┅═༅𖣔9⃣𖣔༅═┅┅─
#ماه_رجب
🔻فضیلت عجیب روزه ماه مبارک رجب .
از ثوبان غلام پیامبر(صلوات الله علیه و آله ) نقل شده که گفت :
ما جمعی در خدمت پیامبر(صلوات الله علیه و آله) بجایی می رفتیم عبورمان به گورستانی افتاد، حضرت اندکی در میان قبرها بایستاد و سپس به راه افتاد. من عرض کردم توقف شما در قبرستان به چه خاطر بود؟
حضرت سخت گریه کرد و ما نیز محزون و گریه کردیم، سپس فرمود:
ای ثوبان اینان در قبرهایشان معذّبند آنچنان که من ناله آنها را شنیدم و دلم به حالشان به رحم آمد و از خدا خواستم عذابشان را تخفیف دهد و خداوند اجابت فرمود و اگر اینها در ماه رجب روزه گرفته بودند، در قبرهایشان عذاب نمی شدند.
عرض کردم: یا رسول اللّه روزه و عبادت در ماه رجب از عذاب قبر ایمنی می دهد؟
فرمود: آری سوگند به آنکه مرا به حق فرستاد هر مرد و زن مسلمانی که یک روز از رجب را روزه بدارد و یک شب آن را به عبادت برخیزد و جز رضای خدا نظری نداشته باشد عبادت هزار سال در نامه عملش ثبت گردد که روزهایش را روزه و شبهایش را به عبادت گذرانده باشد و...
📚بحارالانوار، ج 49، ص 39.
سلام علیکم عرض ادب و احترام محضر دوستان عزیز
حلول ماه مبارک رجب، و میلاد با سعادت حضرت امام باقرعلیه السلام، تبریک و تهنیت عرض میکنم
✍در مورد عظمت و اهمیت ماه #رجب توجه کنید به روایت مشهوری از پیامبر اکرم (صلّی الله علیه وآله وسلّم)
📗در کتب روایی ما از جمله در کتاب اقبال «سید ابن طاووس» در اعمال ماه #رجب
📒و یا در کتاب #المراقبات مرحوم آیت الله ملکی تبریزی (رحمة الله علیه) که به حدیث فرشته « #داعی» مشهور است.
✍حالا این مَلک « #داعی» چه میگوید؟⁉️
👈ملاحظه کنید این انوار به قلب میخورد
«طُوبی لِلذّاکِرینَ، طُوبی لِلطّائِعینَ»
🔷 یعنی #ملک میگوید،
❇️خوشا به حال آنهایی که اهل ذکر حق هستند،
❇️خوشا به حال آنهایی که اهل اطاعت از حق هستند
👈👈و لذا به جهت گفتار این #مَلک، علاقه ای به ذکر خدا و کششی به سوی اطاعت بیشتر در شما ایجاد میشود.
✳️ مَلک « #داعی» میگوید:
👈 ای ذاکران! مطیعان! مستغفران! مژده، مژده، بشارت، بشارت.
«یقُولُ اللهُ تَعالی: انَا جَلیسُ مَنْ جالَسَنی»؛
❇️✍ این #ملک میگوید که:
خدای تعالی میفرماید:
👈کسی که با من بنشیند، من با او مینشینم،
👈من همنشین کسی هستم که با من همنشین شود.
🖊یعنی #خداوند در ماه #رجب از طریق سروش #ملکِ_داعی،
مخلوقش را به همنشینی با خودش دعوت میکند و برمی انگیزاند.
✅خداوند متعال میفرماید
«وَ مُطیعُ مَنْ اطاعَنی»؛
دوستان!!
❗️خیلی عجیب است🤔،
📚خداوند میفرماید:
در ماه #رجب بدانید که من #اطاعت میکنم از کسی که از من #پیروی کند.
👈 ببینید مشکل چقدر عجیب حل میشود.
✔️🤔 مگر ما گاهی نمی خواهیم از شرّ یک مشکل یا از یک فساد اخلاقی و از وسوسههای آزاردهنده، راحت شویم؟
✅❇️پس خدا میفرماید:
این ماه آن زمانی است که اگر یاد مرا در قلبت زنده کنی و از من اطاعت کنی، آن وقت هر چه بخواهی، من از تو اطاعت میکنم و هر چه بخواهی به تو می دهم.
و لذا دوستان!!
👈اول ماه #رجب تولد امام محمد باقر «ع» هست
🗓امام باقر علیه السلام، در سال ۵۷ هجری در شهر مدینه، دیده به جهان گشود.
📉درباره روز ولادت ایشان بین تاریخ نویسان اختلاف نظر وجود دارد؛
❇️ امام #سجاد علیه السلام، این فرزند خجسته فال را به پاسداشت نام و نیای بزرگوار خویش، حضرت ختمی مرتبت، « #محمّد» نامید.
🤔جالبه که این نام را سالها پیش، #پیامبر_اکرم صلی الله علیه و آله بر امام باقر نهاده بود.!!
✍لابد میپرسید چطوری!؟ ⁉️
🔻🔻🔻
📚محمد ابن مسلم میگوید:
💠در کنار #جابر_ابن_عبداللّه_انصاری از اصحاب رسول خدا صلی الله علیه و آله «و نخستین زائر قبرامام حسین علیه السلام» نشسته بودیم
❇️که امام #سجاد علیه السلام همراه فرزند خردسال خود وارد مجلس شد.
🔶امام #سجاد علیه السلام به فرزندش فرمود:
عمویت را ببوس.
🔸کودک به سوی #جابر آمد و پیشانی او را بوسید.
🔷جابر که در آن روزگار بینایی خود را از دست داده و پیر و فرتوت شده بود، پرسید: این کودک کیست؟⁉️
🔷امام سجاد فرمود: او فرزندم محمد است.
🔶 #جابر امام باقر را در آغوش کشید و گفت:
ای محمد، رسول خدا به تو سلام رسانید.
💠حاضران با تعجب گفتند:
از کجا این سخن را میگویی؟⁉️
🔶 #جابر گفت: در خانه رسول خدا صلی الله علیه و آله بودم که او مشغول سرگرم کردن #حسین علیه السلام بود.
👈👈 در این هنگام، به من رو کرد و فرمود: ای جابر، فرزندم حسین علیه السلام دارای فرزندی خواهد شد که نامش علی علیه السلام است...
👈و علی علیه السلام نیز صاحب فرزندی میشود که نامش #محمد علیه السلام است.
✍سپس ادامه داد:
❇️رسول اکرم«ص» به من فرمود:
👈جابر!! اگر او را ملاقات کردی، سلام مرا به او برسان
و بدان که پس از دیدار او به پایان زندگی خود نزدیک شده ای✔️✔️
📚محمد ابن مسلم میگوید:
🔲«سخن #جابر تحقق یافت و پس از مدتی کوتاه از دنیا رفت.
☑️او تا پیش از این دیدار همواره میگفت: ای باقر، کجایی! تا روزی که آن حضرت را ملاقات نمود... ».
📚سند و مضمون این روایت، به اندازه ای ممتاز و قوی است که بین #شیعه و #سنّی مشترک است و نویسندگان بزرگی از اهل سنت مانند 👳♂ابن جوزی،
🧔♀ابن صباغ مالکی
🧔♂و ابن قُتَیبه دینوری
آن را در کتابهای خود آورده اند.
-
📚 بحارالانوار، جلد ۴۶، صفحه۲۲۷؛ کشف الغمة فی معرفة الائمة، جلد ۲، صفحه ۳۲۱.
احمد بن ابی یعقوب، تاریخ یعقوبی،
📚در بین این لقب ها، « #باقر» از همگی مشهورتر است
✍ و علّت تعیین آن را ویژگیهای حضرت برشمرده اند که برجسته ترین آن به شرح زیر است:
1⃣ او شکافنده همه مشکلات علمی و گشاینده پیچیدگیهای آن بود.
2⃣ حضرت، معارف و دانش گسترده ای در اختیار داشت.
3⃣در اثر سجدههای بسیار در پیشانی اش حالت شکافتگی و فراخی به وجود آمده بود.
📚 الفصول المهمة، ج ۲، ص ۸۸۱ ؛ بحارالانوار، ج ۴۶، ص ۲۲۰.
کشف الغمة، ج ۲، ص ۳۱۸؛ بحارالانوار، ج ۴۶، ص ۲۲۱.
تذکرة الخواص، ص ۳۳۶.