بینش مطهر || مطهَرین
بسم الله الرحمن الرحیم 🔷 یکی از منابع اصیل معارف اسلامی ادعیه هستند، خصوصا ادعیه ماثوره از اهل بیت
#شب_عاشقی
🔰صحیفه سجادیه و توحید
🔷جملهاى در اوّلين دعاى صحيفه سجّاديّه است كه دعايى است كه با حمد و ثناى الهى شروع مى شود و همه آن دعاى حمد است.
🔶در همان اوايل اين دعا اين چند جمله آمده است: «ابتدع بقدرته الخلق ابتداعا» ابداع كرد با قدرت خود، خلق و آفرينش را، ابداع كردنى.
🔸«ابداع» يعنى خلقتى نه از روى يك مثال و تقليد، می دانیم که بشر در عالم خودش و در حدّ خودش نوعى آفرينندگى دارد ولى آفرينندگى بشر، گر چه اسمش را «ابداع» بگذاريم، باز از روى يك مثال (طبيعت و خلقت) است، امّا خداوند متعال كه خالق عالم است، قبل از او چيزى نبوده كه از روى يك نقشه خلق بكند.
🔸«و اخترعهم على مشيّته اختراعا» آنها را بر طبق مشيّت خودش اختراع كرد اختراع كردنى.
🔹«اختراع» نيز همان معناى «ابداع» را مى رساند يعنى [فقط] از ناحيه خداوند، اختراع است، چنانكه مثلًا ضبط صوت را يك كسى ابتدا- مى گوييم- اختراع كرده، بعد ديگران هر چه مى آيند مى سازند ديگر عمل اينها «اختراع» شمرده نمى شود.
🔹«ثمّ سلك بهم طريق ارادته و بعثهم فى سبيل محبّته» بعد كه اينها را آفريد، اينان را راه برد و به راه انداخت در طريق اراده خودش. به قرينه بعدى معنايش اين است: در طريق اين كه خلق، او را اراده كند (نه در طريقى كه او اراده كرده است)، در راهى كه او را مى خواهند، آنها را به راه انداخت و به حركت در آورد.
🔶جمله بعد مطلب را بيشتر روشن مى كند: «و بعثهم فى سبيل محبّته» خلق را در راه محبّت خودش برانگيخت (خيلى جمله عجيبى است) يعنى اصلًا تمام اين حركتها و جنبش هاى خلق، چه خودشان بفهمند و چه خودشان نفهمند، در طريق محبّت خداست.
❤️ در مسأله «#عشق» حتّى آن كسى هم كه غير خدا را مى جويد، محرّك اصلىاش جستجوى خداست، مصداق را اشتباه گرفته است. حال، كلمه «خالق» كه در ابتداى اين جمله بود: «ابتدع بقدرته الخلق» ممكن است مقصود از آن، مطلق خلق و آفرينش باشد كه قهراً شامل انسان هم مى شود.
❤️ در اين صورت معناى جمله اين است كه تمام دار وجود در طريق محبّت الهى در حركت است؛ آن گياه هم كه حركت مى كند جز عشق او چيزى در سر ندارد، آن سنگ هم كه مى گوييم با قوّه جاذبه حركت مى كند در واقع غير از اين كه ذات حق را جستجو مى كند و محبّت او در ذات او هست چيز ديگرى نيست.
📚 مجموعهآثاراستادشهيدمطهرى، ج3، ص: 609
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
⭕️ #پرسش_پاسخ
⁉️ دانشجویی از شهر بوشهر برای ما سوال ارسال کرده اند که آیا روانشناسی اسلامی و روانشناسی غیر اسلامی تفاوت دارند؟
✅ پاسخ بر اساس آثار شهید مطهری از اساتید بینش مطهر حوزه علمیه قم را با هم می شنویم.
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
381.6K
#سوال_شما
بسم الله الرحمن الرحیم
🔹 دانشجوی رشته مشاوره دانشگاه فرهنگیان هستم. درباره روانشاسی اسلامی و تولید علم روانشناسی چند سوال داشتم.
سوالاتم رو در صوت خدمتتون ارسال می کنم.
🌐 آیدی دریافت پیام های شما مخاطبین محترم @binesh_qom
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
بسم الله الرحمن الرحیم
🎙 پاسخ به این سوال رو از استاد قیلاوی زاده می شنویم. مسائلی که در این صوت به آنها اشاره شده است عبارتند از:
1️⃣ اهمیت و جایگاه تولید علم #روانشناسی اسلامی
2️⃣ تاثیر علوم بنیادی در تولید علم #مشاوره و روانشناسی
3️⃣ رویکرد شهید مطهری در تولید علم دینی
4️⃣ چگونگی استفاده از آثار #شهید_مطهری در زمینه سازی تولید علوم دینی
🌐 آیدی دریافت سوال های شما مخاطبین محترم @binesh_qom
#پرسش_پاسخ #تولید_علم
#استاد_قیلاوی #اندیشه_میزان
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
🎙 #استاد_شهید_مرتضی_مطهری
🔰 اسلام واقعى و اسلام منطقه اى
🔷 ما معمولا وقتى مى گوييم فلان كس مسلمان است يا مسلمان نيست نظر به واقعيت مطلب نداريم. از نظر جغرافيايى، كسانى را كه در يك منطقه زندگى مى كنند و به حكم تقليد و وراثت از پدران و مادران، مسلمانند، مسلمان مى ناميم و كسانى ديگر را كه در شرايط ديگر زيستهاند و به حكم تقليد از پدران و مادران، وابسته به دينى ديگر هستند، يا اصلا بىدينند، غير مسلمان مى ناميم.
🔹 بايد دانست اين جهت ارزش زيادى ندارد، نه در جنبه مسلمان بودن و نه در جنبه نامسلمان بودن و كافر بودن. بسيارى از ماها مسلمان تقليدى و جغرافيايى هستيم، به اين دليل مسلمان هستيم كه پدر و مادرمان مسلمان بودهاند و در منطقهاى به دنيا آمده و بزرگ شدهايم كه مردم آن مسلمان بودهاند.
🔹آنچه از نظر واقع با ارزش است اسلام واقعى است و آن اين است كه شخص قلبا در مقابل حقيقت تسليم باشد، در دل را به روى حقيقت گشوده باشد تا آنچه كه حق است بپذيرد و عمل كند و اسلامى كه پذيرفته است بر اساس تحقيق و كاوش از يك طرف، و تسليم و بىتعصبى از طرف ديگر باشد.
🔶 اگر كسى داراى صفت تسليم باشد و به عللى حقيقت اسلام بر او مكتوم مانده باشد و او در اينباره بىتقصير باشد، هرگز خداوند او را معذّب نمى سازد، او اهل نجات از دوزخ است.
📝خداى متعال مىفرمايد:
و ما كنّا معذّبين حتّى نبعث رسولا «1».
«ما چنين نيستيم كه رسول نفرستاده (حجّت تمام نشده) بشر را معذّب كنيم.»
🔸يعنى محال است كه خداى كريم حكيم كسى را كه حجت بر او تمام نشده است عذاب كند. اصوليّين مفاد اين آيه را كه تأييد حكم عقل است « #قبح_عقاب_بلا_بيان» اصطلاح كردهاند، مى گويند تا خداى متعال حقيقتى را براى بندهاى آشكار نكرده باشد زشت است كه او را عذاب كند.
📚 مجموعه آثار استاد شهيد مطهرى، ج1، ص 293
#اسلام_دین_جهانی #عدل_الهی
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
🎙 #استاد_شهید_مرتضی_مطهری
🔰ما چقدر می توانیم از خودمان بی خبر باشیم! / تمدن اسلامی فراموش شده...
🔸ديشب بعد از سخنرانى، يكى از برادرها آمد با كمال صداقت از من سؤالى پرسيد، گفت مخالفان سؤالى از ما مى كنند كه اگر اسلام به عنوان يك ايدئولوژى قادر بود ملتى را نجات بدهد و سر پاى خودش نگه دارد، تمدنى به وجود آورد، فرهنگى به وجود آورد، يك واحد اجتماعى به وجود آورد، چطور در طول اين چهارده قرن يك نمونه هم نتوانست به وجود آورد؟
🔸 به آن برادر عرض كردم: به همان دليل كه پنج قرن چنين تمدنى را به وجود آورد و من و تو از تاريخ خودمان بى خبريم. ما چقدر بايد از تاريخ خودمان بى خبر باشيم! اسلام پنج قرن (پانصد سال) تمدنى را در سه مركز بزرگ (اندلس، مصر، و بغداد و ايران) به وجود آورد كه مجموع اينها را «تمدن اسلامى» مى نامند.
🔸يكى از نيرنگهاى غرب اين بود كه در پوست ملل مسلمان رفت [و ميان آنها در باب تمدن اسلامى تفرقه ايجاد كرد.] چون نمى شد اين تمدن گذشته را انكار كرد، در پوست عربها رفت و گفت تمدن عرب. حتى گوستاو لوبون وقتى كتاب مى نويسد مى گويد تمدن عرب. گو اين كه مترجم فارسى اش گفته تمدن اسلام و عرب، ولى او مى گويد تمدن عرب، براى اين كه عرب بگويد اين تمدن مال من بود. ولى وقتى كه به ايران مى آمدند نقيض و ضد آن را به ايران تلقين مى كردند كه اين تمدنى كه در گذشته بوده تمدن ايرانى بوده، بو على سينا وابسته به تمدن ايرانى است و از بقاياى تمدن 2500 ساله پيشتر است! در جشن 2500 ساله چقدر كوشش مى كردند روى مسئله استمرار فرهنگى تكيه كنند كه ما در 2500 سال پيش يك فرهنگ را آغاز كرديم و آن فرهنگ با روح خاصى كه داشته است ادامه داشته تا به زمان ما رسيده است؛ بو على سينا، ابو ريحان بيرونى، حافظ، مولوى و خواجه نصير الدين طوسى زاده آن فرهنگ اند، همان روح است كه تا زمان ما استمرار پيدا كرده؛ در صورتى كه اين يك دروغ محض است.
🔸تمدنى كه در دوره اسلام شروع شد با يك روح مخصوص شروع شد. اين تمدن مثل هر تمدن ديگرى از تمدنهاى ديگر جهان استفاده كرد اما به صورت تغذيه نه به صورت التقاط، مثل هر جاندار جوانى كه پيدا مى شود و از محيط خودش تغذيه مى كند، ولى معنى تغذيه اين است كه او را هضم مى برد و به شكل خودش در مى آورد و روح خودش را به او مى دهد. اما كارى كردند كه ملت ما از تاريخ خودش بى خبر و به آن بى اعتقاد و بى اعتماد باشد.
🔸سالهاست كه در ميان ما تبليغ مى كنند، يك تبليغ دروغ كه اسلام نه تنها تمدنى را پايه گذارى نكرد، تمدنهاى گذشته را هم نابود كرد، تمدن مصر و تمدن ايران را از بين برد. اينها كارهاى حساب شده است، مى خواهند ملت مسلمان به تاريخ اسلامى خودش بدبين شود.
🔸به آن دوست و برادر عزيز گفتم اگر اسلام در طول تاريخ و در بدو ظهور خود تا زمانى كه انحراف پيدا نشده بود- كه ريشه اين انحراف مسيحيت است- تمدنى ايجاد نكرده بود حرف شما درست بود، ولى پنج قرن بر دنيا سيادت فرهنگى و علمى داشته ايم. تمدن امروز اروپا در كمال صراحت خودش را مديون تمدن اسلامى مى داند. خوب است كه كتابهاى فارسى در همين زمينه چاپ شده. همان كتاب تمدن اسلام و عرب گوستاو لوبون را بخوانيد كافى است. كتاب كارنامه اسلام اثر يكى از اساتيد دانشگاه تهران را بخوانيد، روى مدارك ثابت مى كند كه تمدن امروز دنيا و تمدن اروپا تا چه حد مديون تمدن اسلام است! ولى ما از تاريخ خودمان بى خبريم.
🔸همچنين ما از فلسفه احكام خودمان بى خبر هستيم. من در موضوعاتى كه خودم روى آنها تحقيقا كار كرده ام برايم مثل روز روشن شده است كه فلسفه هاى اجتماعى و فلسفه هاى زندگى اسلامى به درجاتى مترقى تر از فلسفه هاى زندگى غربى است.
🔸ما چرا در فلسفه اجتماعى خودمان تعمق و غور نكنيم، چرا در فلسفه سياسى خودمان غور نكنيم؟ فلسفه سياسى ما چه بايد باشد؟ حتما بايد ما در فلسفه سياسى يكى از الگوهاى غرب را بگيريم؟ بايد در فلسفه سياسى تابع انگلستان يا آمريكا يا فرانسه و يا شوروى باشيم؟ آيا امكان ندارد كه فلسفه سياسى ديگرى وجود داشته باشد مترقى تر و عالى تر از آنها؟ چرا، امكان دارد.
🔸در فلسفه اقتصادى و نظام اقتصادى همين طور. در فلسفه اخلاق چطور؟ آيا اخلاق ما حتما بايد اخلاق به اصطلاح بورژوازى و سرمايه دارى باشد يا اخلاق سوسياليستى و اخلاق كمونيستى باشد؟ اخلاق ديگرى در دنيا وجود نداشته و ندارد و ما نمى توانيم از خودمان فلسفه اخلاق مستقل داشته باشيم؟ چرا، مى توانيم داشته باشيم.
📚 مجموعه آثار، ج24، ص 221
#علوم_انسانی_اسلامی #تمدن_اسلامی
#تولید_علم
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
بینش مطهر || مطهَرین
📝 استاد حجت الاسلام سید محمد هاشمی
🎙 جلسات مبانی مرحله اول دوره #بینش_مطهر
🔰 توفیق شد به دعوت مجموعه بینش مطهر استان یزد جلساتی را پیرامون مبانی اندیشه شهید مطهری در کتابهای آزادی انسان، آزادی بندگی و خدا در زندگی انسان (سه کتاب تدوین شده برای مرحله اول دوره بینش مطهر) جهت اساتید بینش مطهر استان، تشکیل شود.
🔰 این جلسات ویژه بزرگوارانی است که بنا دارند مرحله اول بینش مطهر را تدریس کنند. در این جلسات تلاش شده که فرد با اندیشه های بنیادین شهید مطهری که بر اساس آن مطالب این سه کتاب تحریر شده، آشنا شود و فراتر از این سه کتاب بتواند با دانشجویان و دانش پژوهان خود تعامل علمی نماید.
🔰 یکی از آسیبهای اساسی ترویج اندیشه شهید مطهری، ورود به مرحله تدریس با اکتفا به مطالعه بخش محدودی از آثار ایشان و غفلت از هندسه فکری این متفکر است، در این جلسات تلاش شده بخشی از این مشکل بر طرف شود.
🔰 این جلسات تنها ناظر به همین سه کتاب و بیشتر مشتمل بر مباحث انسان شناختی است و با جلسات مبانی اندیشه شهید مطهری که پیش از این در کانال قرار گرفت تفاوتهای مهمی دارد و آن مجموعه بی شک مقدم بر این جلسات است.
🔶 در ۴ جلسه مبانی کتاب آزادی بندگی فرآیند قوس صعود و نزول حقیقت انسان در حدی توضیح داده شد که مستقلا قابل استفاده است.
🔺 تعداد جلسات: ۱۰
🎙 دانلود جلسات:
https://eitaa.com/ofoqemobinsupport/444
#شهید_مطهری #بینش_مطهر
#آزادی_انسان #آزادی_بندگی
@ofoqemobin
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
بسم الله الرحمن الرحیم
⭕️فهرست هفتم کانال #جامع_استاد_شهید_مطهری
🔰موضوع: عکس نوشته های در کانال
💠در عکس نوشته ها تلاش می شود که گفتارهای کوتاه و جذاب و خواندنی پیرامون استاد شهید و آثار ایشان به شما مطهری خوان های بزرگوار تقدیم شود.
1⃣ اسلام بدون شک یک نظام فکری و اعتقادی جدید به ایران داد
https://eitaa.com/bineshemotahar_qom/505
2⃣ چشم هایتان را باز کنید/ هر حرفی را که می شنوید فورا نگویید «می گویند چنین»
https://eitaa.com/bineshemotahar_qom/468
3⃣تلاش شهید مطهری بر بیان راستین حقائق اسلامی و رعایت اولویت در مواجهه با انحرافات فکری
https://eitaa.com/bineshemotahar_qom/528
4⃣لزوم جامعیت فکری در مواجهه با مسائل مختلف؛ در بیان شهید مطهری
https://eitaa.com/bineshemotahar_qom/534
5⃣اصل کرامت و عزت نفس؛ محور و کانون مسائل اخلاقی
https://eitaa.com/bineshemotahar_qom/706
6⃣تصاویری از استاد شهید مرتضی مطهری
https://eitaa.com/bineshemotahar_qom/780
7⃣وحدت شخصیت علمی و مسیر انقلابی حضرت آقا و استاد شهید
https://eitaa.com/bineshemotahar_qom/800
8⃣ نداشتن [مال ] و ندادن آن كمال نيست....
https://eitaa.com/bineshemotahar_qom/937
9⃣ آیا شصت سال برای صفا کافی است؟! / شهید مطهری؛ مرد اجتماع و کار و تشکیلات
https://eitaa.com/bineshemotahar_qom/940
🔟 انسان در دو حالت ممکن است خدا را بخواند...
https://eitaa.com/bineshemotahar_qom/1044
1⃣1⃣استاد شهید در کلام مقام معظم رهبری
https://eitaa.com/bineshemotahar_qom/1063
2⃣1⃣اصالت با فرد است یا جامعه؟!
https://eitaa.com/bineshemotahar_qom/1116
از شما مخاطبین عزیز درخواست می کنیم که در راستای اهداف کانال؛ اگر ایده و نظری در مورد آثار استاد و کیفیت نشر آنها دارید حتما به آیدی @binesh_qom ارسال کنید تا همه #بینش_پژوهان و #مطهری_خوان ها از آن بهره مند گردند.
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
#جملات_ناب
✅ چقدر اسم این خدا در زندگی ما وجود دارد و معنی خدا در زندگی ما وجود ندارد...
🎙 استاد شهید مرتضی مطهری
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
هدایت شده از بینات || ناصر قیلاوی زاده
بسم الله الرحمن الرحیم
🔷 موضوع: تردید در انتخاب، حوزه یا دانشگاه؟!
🔶 بخشی از متن:
✳️ ابتدای سال تحصیلی هستیم و هنوز نتایج کنکور سراسری اعلام نشده است. بسیاری در پی پاسخ به این پرسش هستند که برای آینده خود چه تصمیمی باید بگیریم؟!
⁉️ به رشته های فنی دانشگاهی بروم یا در #حوزه علمیه تحصیل کنم؟!
⁉️آیا بعنوان یک #دختر عصر #انقلاب_اسلامی می توانم در #جامعه_الزهرا و #حوزه_خواهران مفید باشم یا بعنوان یک نیروی تحصیل کرده دانشگاهی مفیدتر هستم؟!
🔷 در این یادداشت به پنج نکته کوتاه اشاره می کنم و برای تفصیل مسئله به مطالبی از شهید مطهری ارجاع می دهم.
🌐 لیکن متن کامل یادداشت:
https://eitaa.com/shmotahari/110
▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️
@shmotahari
الگوی همیشه جاوید
🎙#استاد_شهید_مرتضی_مطهری
🔰حسین علیه السلام #کعبه_صاحبدلان
🚩حسین را یک روز کشتند و سر او را از بدن جدا کردند، اما حسین که فقط این تن نیست، حسین که مثل من و شما نیست؛
✨حسین یک #مکتب است و بعد از مرگش زنده تر میشود✨
▪️دستگاه بنی امیه خیال کرد که حسین را کشت و تمام شد، ولی بعد فهمید که مرده حسین از زنده حسین مزاحم تر است، تربت حسین کعبه صاحبدلان است.
🔻زینب (سلام الله علیها)هم به یزید همین را گفت...
▪️گفت: اشتباه کردی، هر نقشه ای که داری به کار ببر، ولی مطمئن باش تو نمی توانی برادرم را بکشی و بمیرانی؛
برادر من زندگیش طور دیگر است؛
او نمرد، بلکه زنده تر شد.
📚برگرفته از کتاب #نهضت_حسینی
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
بینش مطهر || مطهَرین
بسم الله الرحمن الرحیم 🔷 یکی از منابع اصیل معارف اسلامی ادعیه هستند، خصوصا ادعیه ماثوره از اهل بیت
#شب_عاشقی
🔰 معنای ترس از خدا در ادعیه ائمه
🔷 ممكن است اين سؤال براى بعضى مطرح شود كه #ترس_از_خدا يعنى چه؟ مگر خداوند يك چيز موحش و ترس آورى است؟ خداوند كمال مطلق و شايسته ترين موضوعى است كه انسان به او محبت بورزد و او را دوست داشته باشد. پس چرا انسان از خدا بترسد؟
✅ در جواب اين سؤال مى گوييم مطلب همينطور است. ذات خداوند موجب ترس و وحشت نيست، اما اينكه مى گويند از خدا بايد ترسيد يعنى از #قانون_عدل_الهى بايد ترسيد. در دعا وارد است:
🔹يا مَنْ لايُرْجى الّا فَضْلُهُ وَ لا يُخافُ الّا عَدْلُهُ..
اى كسى كه اميدوارى به او اميدوارى به فضل و احسان اوست و ترس از او ترس از عدالت اوست.
🔹جلَلْتَ انْ يُخافَ مِنْكَ الَّا الْعَدْلُ وَ انْ يُرْجى مِنْكَ الَّا الْاحْسانُ وَ الْفَضْلُ..
يعنى تو منزّهى از اينكه از تو ترسى باشد جز از ناحيه عدالتت، و از اينكه از تو جز اميد نيكى و بخشندگى توان داشت.
✳️ عدالت هم به نوبه خود امر موحش و ترس آورى نيست. انسان كه از عدالت مى ترسد، در حقيقت از خودش مى ترسد كه در گذشته خطاكارى كرده و يا مى ترسد كه در آينده از حدود خود به حقوق ديگران تجاوز كند. لهذا در مسئله خوف و رجاء كه مؤمن بايد هميشه، هم اميدوار باشد و هم خائف، هم خوشبين باشد و هم نگران، مقصود اين است كه مؤمن همواره بايد نسبت به طغيان نفس امّاره و تمايلات سركش خود خائف باشد كه زمام را از كف عقل و ايمان نگيرد و نسبت به ذات خداوند اعتماد و اطمينان و اميدوارى داشته باشد كه همواره به او مدد خواهد كرد.
🔷 على بن الحسين (سلام اللَّه عليه) در دعاى معروف #ابوحمزه مى فرمايد:
🔹موْلاىَ اذا رَايْتُ ذُنوبى فَزِعْتُ، وَ اذا رَايْتُ كَرَمَكَ طَمِعْتُ..
يعنى هرگاه به خطاهاى خودم متوجه مىشوم ترس و هراس مرا مىگيرد، و چون به كرم و جود تو نظر مىافكنم اميدوارى پيدا مىكنم.
#شب_زیارتی #شب_مناجات
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
هدایت شده از در نوبت ارسال شهید
#جملات_ناب
🌐 من مانند اين #آفتاب_عالمتاب روشن مى بينم كه دنياى غرب در پرتو علم تدريجاً اصول اسلامى را در مقررات خانوادگى خواهد پذيرفت.
🎙 استاد شهید مرتضی مطهری
#تمدن_بشری #احکام_اسلامی
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
🔰 ورود اسرا به شام و عظمت حضرت زینب سلام الله علیها در مجلس شام
🔷 مى گويند تاريخ ورود اسرا به شام دوم #ماه_صفر بوده است. بنابراين بيست و دو روز از اسارت زينب گذشته است؛ بيست و دو روز رنج متوالى كشيده است كه با اين حال او را وارد مجلس يزيدبن معاويه مى كنند، يزيدى كه كاخ اخضر او (يعنى كاخ سبزى كه معاويه در شام ساخته بود) آنچنان بارگاه مجلّلى بود كه هركس با ديدن آن بارگاه و آن خدم و حشم و طنطنه و دبدبه، خودش را مى باخت. بعضى نوشتهاند كه افراد مى بايست از هفت تالار مى گذشتند تا به آن تالار آخرى مى رسيدند كه يزيد روى تخت مزيّن و مرصّعى نشسته بود و تمام اعيان و اشراف و اعاظم سفراى كشورهاى خارجى نيز روى كرسيهاى طلا يا نقره نشسته بودند.
🔶 در چنين شرايطى اين اسرا را وارد مى كنند و همين زينب اسير رنج ديده و رنج كشيده، در همان محضر چنان موجى در روحش پيدا شد و چنان موجى در جمعيت ايجاد كرد كه يزيدِ معروف به فصاحت و بلاغت را لال كرد. يزيد شعرهاى ابن زبعرى را با خودش مى خوانَد و به چنين موقعيتى كه نصيبش شده است افتخار مى كند.
زينب فريادش بلند مىشود:
🔸«اظَنَنْتَ يا يَزيدُ حَيْثُ اخَذْتَ عَلَيْنا اقْطارَ الْأرْضِ و افاقَ السَّماءِ فَاصْبَحْنا نُساقُ كَما تُساقُ الْاسارى انَّ بِنا عَلَى اللَّهِ هَواناً وَ بِكَ عَلَيْهِ كَرامَةً؟» اى يزيد! خيلى باد به دماغت انداختهاى (شَمَخْتَ بِانْفِكَ!)
🔸تو خيال مى كنى اينكه امروز ما را اسير كردهاى و تمام اقطار زمين را بر ما گرفتهاى و ما در مشت نوكرهاى تو هستيم، يك نعمت و موهبتى از طرف خداوند بر توست؟! به خدا قسم تو الآن در نظر من بسيار كوچك و حقير و بسيار پست هستى و من براى تو يك ذره شخصيت قائل نيستم.
🔷ببينيد، اينها مردمى هستند كه بجز #ايمان و #شخصيت_روحى و معنوى همه چيزشان را از دست دادهاند. آن وقت شما توقع نداريد كه شخصيتى مانند شخصيت زينب چنين حماسهاى بيافريند و در شام انقلاب به وجود بياورد؟ همانطور كه انقلاب هم به وجود آورد.
🔹 يزيد مجبور شد در همان شام روش خودش را عوض كند و اسرا را محترمانه به مدينه بفرستد، بعد تبرّى كند و بگويد: «خدا لعنت كند ابن زياد را، من چنان دستورى نداده بودم، او از پيش خود اين كار را كرد.» چه كسى اين كار را كرد؟ زينب چنين كارى را كرد.
در آخر جمله هايش اينطور فرمود:
🔹 «يا يَزيدُ! كِدْ كَيْدَكَ وَ اسْعَ سَعْيَكَ ناصِبْ جَهْدَكَ فَوَ اللَّهِ لا تَمْحوا ذِكْرَنا وَلا تُميتُ وَحْيَنا»
🔹 زينب عليها السلام به كسى كه مردم با هزار ترس و لرز به او «يا اميرالمؤمنين» مىگفتند، خطاب مى كند كه يا يزيد! به تو مى گويم: هر حقّهاى كه مى خواهى بزن و هر كارى كه مى توانى انجام بده اما يقين داشته باش كه اگر مى خواهى نام ما را در دنيا محو كنى، نام ما محو شدنى نيست؛ آن كه محو و نابود مىشود تو هستى.
🔶چنان خطبهاى در آن مجلس خواند كه يزيد لال و ساكت باقى ماند و خشم سراسر وجود آن مرد شقى و لعين را فرا گرفت و براى اينكه دل زينب را آتش بزند و زبان او را ساكت كند و براى اينكه زينب منقلب بشود، دست به يك عمل ناجوانمردانه زد:
▪️با عصاى #خيزران خود به لب و دندان ابا عبداللَّه اشاره كرد.
▪️ ولا حول و لا قوّة الّا باللَّه العلى العظيم
📚 برگرفته از کتاب نهضت حسینی / مجموعه آثار جلد 17 صفحه 61
#بینش_مطهر #نهضت_حسینی
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
🎙 #استاد_شهید_مرتضی_مطهری
🔰معنای صحیح نقد
💢 منظور از نقد، نقد به معنى واقعى است كه به معنى ايراد گرفتن نيست. نقد به معنى واقعى مانند عمل صرّاف است، يعنى آن كارى كه صراف با يك سكه انجام مى دهد. او سكه را به محك مى گذارد و عيارش را به دست مى آورد؛ مى خواهد بفهمد چند درصد يك سكه طلاى خالص يا نقره خالص است و چقدر مخلوط دارد.
💢بنابراين، نه اين است كه نقد كردن همه اش رد كردن باشد. نقد كردن يعنى اينكه ببينيم كه با معيارها و محك هاى اسلامى، آن سكه ها چه از آب در مى آيد.
🔰 جلد 23 مجموعه آثار ؛ ص 212
#کاربردی #روش_علمی
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
🎙 #استاد_شهید_مرتضی_مطهری
⁉️آیا ذکر مصیبت امام حسین (ع) ضرورتی دارد؟
💥اگر بناست مکتب امام حسین احیا شود #ذکر_مصیبت امام حسین هم ضرورت دارد.
🌐این دستوری است که ائمه اطهار به ما داده اند و این دستور #فلسفه ای دارد و آن اینکه هر مکتبی اگر چاشنی نداشته باشد و صرفا مکتب و فلسفه و فکر باشد ، آنقدر ها در روح ها نفوذ ندارد و #شانس_بقا ندارد ،
🌐ولی اگر یک مکتب چاشنی ای از عاطفه داشته باشد ، این عاطفه به آن حرارت می دهد .
🌐معنا و فلسفه ی یک مکتب ، آن مکتب را روشن میکند و به آن مکتب #منطق می دهد ، آن مکتب را منطقی میکند.
🌐بدون شک #مکتب امام حسین (ع) منطق و فلسفه دارد ، درس است و باید آموخت .
☄اما اگر ما دائما این مکتب را صرفا به صورت یک مکتب فکری بازگو کنیم حرارت و جوشش گرفته می شود و اساسا کهنه می شود.
📚سیره ی نبوی پنجمین کتاب از سیر مطالعاتی بینش مطهر، ص40
〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
#جملات_ناب
🌐 منطق #شهید از یک طرف منطق عشق الهی است و از طرف دیگر منطق اصلاح اجتماعی، دو شخصیت #مصلح و #عارف را اگر ترکیب کنند و از آنها یک انسان به وجود بیاورند، شهید به وجود می آید.
📚نهضت حسینی ، ص 172
〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
🔰 خلا عشق
🔷 یکی از خلأهایی که در دنیای اروپا و آمریکا وجود دارد، خلأ #عشق است. در کلمات دانشمندان اروپایی زیاد این نکته به چشم می خورد که اولین قربانی آزادی و بیبند و باری امروز زنان و مردان، عشق و شور و احساسات بسیار شدید و عالی است. در جهان امروز هرگز عشقهایی از نوع عشق های مجنون و لیلی، خسرو و شیرین رشد و نمو نمیکند.
🔶 این داستانها بیان کننده واقعیاتی است که در اجتماعات شرقی وجود داشته است. از این داستانها می توان فهمید که زن بر اثر دور نگه داشتن خود از دسترسی مرد تا کجا پایه خود را بالا برده است و تا چه حد سر نیاز مرد را به آستان خود فرو آورده است!
قطعا درک زن از این حقیقت در تمایل او به پوشش بدن خود و مخفی کردن خود به صورت یک راز، تأثیر فرآوان داشته است.
📚 حقوق زن و مرد از دیدگاه اسلام، ص۶۵
#حجاب #حقوق_زن_و_مرد
〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
🔰 کوری چشم باطن
🔷 عزيزا! اگر به هر يك از ما يك طفل ده ساله [اى] اطلاع دهد كه خانهات آتش گرفت يا پسرت در آب افتاد و الآن غرق مى شود، آيا اگر اشتغال به هر كار مهمّى داشته باشيم، دست از آن برداشته، در تعقيب اين اخبار هولناك سراسيمه مى دويم يا آن كه با اطمينان نفس نشسته اعتناء نمى كنيم؟
🔶 اكنون چه شده است، تمام آيات و اخبار و برهان و عيان به قدر خبر يك بچه ده ساله در ما تأثير نكرده. اگر تأثير كرده بود، راحتى را از ما سلب نموده بود.
🔷 آيا اين كورى باطن و عماى قلب را بايد به چه نحو معالجه كرد؟ آيا اين مرض قلبى محتاج به علاج و طبيب هست؟ آيا راهى براى علاج اين احتجاب و ظلمت هست؟ آيا كسى كه به مقدار خبر يك طفل نابالغ خبر انبياء و كتب آسمانى را نشمرده، بايد او را مؤمن دانست، و خواص ايمان را براى او ثابت كرد؟
✅ اگر آنچه را كه مذكور شد با مراجعه به احوال خود درست يافتى، بدان كه دود شهوت و غضب چشم باطن ما را كور كرده، و مجارى ادراك ما را بسته، و تصرف شيطان و نفس گوش ما را از شنيدن حق و آيات الهيّه كر نموده، با چشم بسته و گوش كر نتوان حقايق را دريافت كرد.
📚شرح حديث جنود عقل و جهل، ص 287
#عرفان #در_مکتب_خمینی
〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
⁉️آیا زمان سعد و نحس داریم؟!
🔷 معنای درست نحس بودن یک زمان خاص
كلمه «نحس» به معنى «شوم» است. ما بعضى روزها را مبارك مى دانيم و بعضى روزها را شوم. البته مقصود ما اين نيست كه اين روز از آن جهت كه اين روز است ، مبارك است يا اين روز از آن جهت كه اين روز است شوم است، بلكه مقصود ما اين است كه اين روز براى ما يادآور حادثه پربركتى است يا اين روز براى ما يادآور حادثه شومى است. مثلًا ما روز عيد غدير را روز مبارك مى دانيم.
❌یک طرز فکر غلط
بعضی #اشتباها اینطور فکر می کنند که چون روز دهم محرم روزى بوده كه از اوّلى كه عالم ساخته شده اصلًا اين روز، بد ساخته شده، شوم ساخته شده و حادثه كربلا در روزى واقع شد كه بالذات شوم بود و قهراً قبل از اينكه امام حسين هم شهيد شود هر سال كه روز دهم محرم مى آمد روز شومى مى آمد، از زمان حضرت آدم و قبل از حضرت آدم اين روز شوم بوده و الآن هم روز دهم محرم شوم است، تا قيامت هم اين روز از آن جهت كه اين روز است شوم است. حادثه كربلا هم در يك روز شوم واقع شد.
⭕️این طرز فکر را عقل قبول ندارد و تأییدی از طرف دین نیز برای آن وجود ندارد .
✅ نظر صحیح در مساله
دهم محرم شومى خودش را (نه اينكه بالذات شوم است) از شهادت امام حسين دارد نه [اینکه] كشته شدن و قتل امام حسين، شومى خودش را از دهم محرم [داشته باشد.]
مثال نحس بودن یک زمان خاص مثل نحس بودن یک کلمۀ خاص است. الفاظ از نظر اينكه الفاظند يعنى حروف الفبا [هستند] تركيب مى شوند از الف و ب و پ و ت و ث و ج تا آخر. هيچ لفظى با هيچ لفظ ديگرى فرق نمى كند. ولى الفاظ براى معانى مختلفى وضع مى شوند، بعضى الفاظ براى معانى بسيار عالى و لطيف وضع مى شوند، مثل اينكه ما از الف و دو تا لام مشدّد و يك الف ديگر و يك «ه» لفظ «اللَّه» را ساختهايم كه نام خداوند است. چون معنا مبارك است لفظ هم براى ما لفظى است مبارك، حتى احترام دارد و وقتى كه به صورت كتبى درمى آيد دست بىوضو هم به آن نمى زنیم.
📚مجموعه آثار ، جلد 26، ص 732
📎مطالعه بیشتر :
تفسیر المیزان جلد 19 ص 71 « کلام فی سعادة الایام و نحوستها»
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
🔰 گاهی باید عینک اسلامی را کنار گذاشت !!!
👌🏼تلنگری در باب تولید علوم انسانی
📌همانطور که می دانید تولّد و رشد علوم انسانی امروزی، در فضای تفکر غرب و با مبانی تفکرات فلسفی غرب بوده است. تاثیر این علوم در جوامع مختلف به شدت خودنمائی میکند به طوریکه آنچه امروزه در حوزه های مختلف خانواده و نظام آموزشی و سیاسی و اقتصادی جوامع می بینیم همگی از نتایج علوم انسانی غربی است؛ یعنی علومی که تحت تأثیر اندیشۀ فلسفی دانشمندان مغرب زمین است.
📍با توجه به اینکه مبانی فکری جامعه دینی ما تفاوت زیادی با تفکرات فلسفی غربی دارد ؛ لذا نتایجی که در علوم انسانی غربی وجود دارد ، مورد قبول مبانی اندیشه ای ما نیست و ما در قسمت علوم انسانی احتیاج به علومی داریم که مطابق مبانی و نیازهای جامعه اسلامی باشد.
💠 چند سالی است که تولید علوم انسانی دغدغۀ بسیاری از محافل علمی کشور شده است؛ اما نتیجه مطلوبی به دست نیامده است .
✅ یکی از نکات مهمی که در مورد تولید علوم انسانی اسلامی باید مورد توجه باشد، (موضوع شناسی) است. موضوع شناسی علوم انسانی در هر گرایشی، هم در شناخت و نقد علوم انسانی رایج ، ضروری است و هم در تولید و ساخت موضوعات و نظام های جدید مؤثر است.
🔰 مطلب مهمی که گاهی در موضوع شناسی علوم انسانی مورد غفلت قرار می گیرد این است که ما در علوم انسانی رایج ، ابتدا باید موضوع را با عینک دانشمندان غربی ببینیم و با آن نگاه، موضوع را بشناسیم و همان موضوعی که در نگاه آنان شکل گرفته است دریافت کنیم زیرا همانگونه که اشاره شد مبدا پیدایش و گسترش این علوم و این نوع نگاه به علوم انسانی از طرف مغرب زمین است؛پس برای شناخت دقیق موضوع بسیار مهم است که ذهن خود را خالی کنیم و با ذهن آن دانشمندان به موضوعات بنگریم.
اگر موضوعات مختلف اینگونه دریافت شوند آنگاه می توانیم در جهت حل مسائل آن علم حرکت کنیم . ما می توانیم با این نوع شناخت به سراغ منابع فقهی برویم و درصدد یافتن حکم آن موضوع بر آییم و در قدم بعد موضوعات جدید را یافته و یا جایگزین مناسبی برای موضوعات قبلی پیدا کنیم و آنگاه به سمت تولید یک نظام فکری منسجم در یک رشته خاص علوم انسانی برویم.
👈 #شهید_مطهری (ره) یکی از دانشمندان بزرگی است که در مجموعه آثار خود از این روش استفاده کرده است و موفقیت بزرگی در موضوع شناسی علوم انسانی کسب کرده و قدم بزرگی در گرایش های مختلف تولید علوم انسانی برداشته است.
📒 مجموعه مقالات «نظام حقوق زن در اسلام» (بخشی از کتاب های نظام حقوق زن و مرد در اسلام) از جمله آثاری است که ایشان، موضوع شناسی را با این روش انجام داده و بررسی کرده است. (در ادامه بخشی از این مطالب ایشان منتشر می شود.)
🔴 یکی از دلائل عدم موفقیت برخی از دانشمندان در تولید علوم انسانی، توجه نکردن به موضوع شناسی با توجه به مبدأ تولید و نشر علوم انسانی است؛ به طوریکه برخی از نظرات علمی نه مسأله ای را حل می کند و نه مورد پذیرش و توجه دیگران قرار می گیرد؛ گویی هیچ زبان مشترکی بین آنان با اصطلاحات و فهم رایج آن علم وجود ندارد.
✅ خلاصه اینکه گاهی باید عینک اسلامی را کنار گذاشت و به قول معروف حداقل برای شروع «باید با زبان قوم صحبت کرد».
📝حجت الاسلام حامد سامی
#استاد_سامی #تولید_علم #یادداشت
#علوم_انسانی #نظام_حقوق_زن_و_مرد
〰️〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
◾️إنا لله وإنا إليه راجعون ◾️
◼️روح بلند و ملکوتی حضرت آیت الله حسن ممدوحی به لقاءالله پیوست.
🔰ایشان از شاگردان برجسته #امام_خمینی و #علامه_طباطبایی (ره) بودند.
◾️ از طرف دبیرخانه بینش مطهر استان قم درگذشت آیت الله ممدوحی را به تمامی ارادتمندان و شاگردان ایشان، مخصوصا خانواده بزرگ #بینش_مطهر تسلیت عرض میکنیم.
〰〰〰〰〰〰
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
#یادداشت
🔰 در رثای بانو کرمانی
🔷 در عصری که ارزشها ضد ارزش و ضد ارزشها ارزش شده است بازهم باید حکایت غریبی بانویی بزرگ از رهروان زهرای مرضیه را با هم بشنویم. بانویی که هم در اخلاق و هم در منش و زندگی پیرو مکتب اهل بیت بود.
🔹 وقتی که چشمان مهربانش بعد از آن همه گمنامی دربین جامعه از دنیا بسته می شود، هیچ مکتب #فمینیستی و هیچ #سلبریتی و هیچ جریان به اصطلاح مدافع حقوق زنانی از بانوی عفیف و دانا ودانشمند سرکار خانم #طوبی_کرمانی چیزی بازگو نمی کند.
🔶 این رفتار حاکی از این است که رشد و برتری واقعی زنان برای آنها مهم نیست. زن برای آنها فقط بهانه ای است برای مبارزه با حقیقت، اسلام و ایران.
🔷 و چه خوب بزرگان ما از جمله استاد شهیدمطهری ره ،مقام والای زن را شناخت و با دفاع عالمانه و عادلانه، از جایگاه زن و واقعیت خلقت وجودی او دفاع کرد، استاد شهید مرتضی مطهری جایگاه و مقام زن در خلقت را در آثارشان تبیین کردند و آن را به همۀ دنیا ثابت کردند.
📝 معصومه حسینی تبار - بینش پژوه مرحله پنجم بینش مطهر استان قم
#بینش_پژوهان #بینش_مطهر
#بینش_قم #نظام_حقوق_زن_و_مرد
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
💠عرفان عملی و نظری و فرق آن با اخلاق و فلسفه
🔰آیت الله شهید مطهری
🔅عرفان به عنوان يک دستگاه علمي و فرهنگي داراي دو بخش است: بخش عملي و بخش نظري.
🔅بخش عملي عبارت است از آن قسمت که روابط و وظايف انسان را با خودش و با جهان و با خدا بيان ميکند و توضيح ميدهد.
🔅عرفان در اين بخش مانند اخلاق است، يعني يک «علم» عملي است با تفاوتي که بعداً اشاره خواهيم کرد. اين بخش از عرفان علم «سير و سلوک» ناميده ميشود.
🔅در اين بخش از عرفان توضيح داده ميشود که «سالک» براي اينکه به قله منيع انسانيت يعني «توحيد» برسد، از کجا بايد آغاز کند و چه منازل و مراحلي را بايد به ترتيب طي کند و در منازل بين راه چه احوالي براي او رخ ميدهد و چه وارداتي بر او وارد ميشود. و البته همه اين منازل و مراحل بايد با اشراف و مراقبت يک انسان کامل و پخته که قبلًا اين راه را طي کرده و از «رسم و راه منزلها» آگاه است صورت گيرد، و اگر همت انسان کاملي بدرقه راه نباشد خطر گمراهي است. عرفا از انسان کاملي که ضرورتاً بايد همراه «نو سفران» باشد، گاهي به «طاير قدس» و گاهي به «خضر» تعبير ميکنند:
🔹همتم بدرقه راه کناي «طاير قدس»
🔹که دراز است ره مقصد و من «نو سفرم»
🔹ترک اين مرحله بيهمرهي «خضر» مکن
🔹ظلمات است بترس از خطر گمراهي
🔅... اين بخش از عرفان، بخش عملي عرفان است؛ از اين نظر مانند علم اخلاق است که درباره «چه بايد» ها بحث ميکند با اين تفاوت که:
🔸اولًا:
🔻 عرفان درباره روابط انسان با خودش و با جهان و با خدا بحث ميکند و عمده نظرش درباره روابط انسان با خداست
🔺و حال آنکه همه سيستمهاي اخلاقي ضرورتي نميبينند که درباره روابط انسان با خدا بحث کنند، فقط سيستمهاي اخلاقي مذهبي اين جهت را مورد عنايت و توجه قرار ميدهند.
🔸ثانياً:
🔻سير و سلوک عرفاني- همچنانکه از مفهوم اين دو کلمه پيداست- پويا و متحرک است،
🔺برخلاف اخلاق که ساکن است؛
🔻يعني در عرفان سخن از نقطه آغاز است و از مقصدي و از منازل و مراحلي که به ترتيب سالک بايد طي کند تا به سرمنزل نهايي برسد. از نظر عارف واقعاً و بدون هيچ شائبه مَجاز، براي انسان «صراط» وجود دارد و آن صراط را بايد بپيمايد و مرحله به مرحله و منزل به منزل طي نمايد، و رسيدن به منزل بعدي بدون گذرکردن از منزل قبلي ناممکن است. لهذا از نظر عارف، روح بشر مانند يک گياه و يا يک کودک است و کمالش در نمو و رشدي است که طبق نظام مخصوص بايد صورت گيرد
🔺ولي در اخلاق صرفاً سخن از يک سلسله فضائل است از قبيل راستي، درستي، عدالت، عفت، احسان، انصاف، ايثار و غيره که روح بايد به آنها مزين و متحلّي گردد. از نظر اخلاق، روح انسان مانند خانهاي است که بايد با يک سلسله زيورها و زينتها و نقاشيها مزين گردد بدون اينکه ترتيبي در کار باشد که از کجا آغاز شود و به کجا انتها يابد، مثلًا از سقف شروع شود يا از ديوارها و از کدام ديوار، از بالاي ديوار يا از پايين.
🔻در عرفان برعکس، عناصر اخلاقي مطرح ميشود اما به اصطلاح به صورت ديالکتيکي، يعني متحرک و پويا.
🔸ثالثاً:
🔺عناصر روحي اخلاقي محدود است به معاني و مفاهيمي که غالباً آنها را ميشناسند، اما عناصر روحي عرفاني بسي وسيعتر و گستردهتر است.
🔻در سير و سلوک عرفاني از يک سلسله احوال و واردات قلبي سخن ميرود که منحصراً به يک «سالک راه» در خلال مجاهدات و طي طريقها دست ميدهد و مردم ديگر از اين احوال و واردات بيخبرند.
🔅بخش ديگر عرفان مربوط است به تفسير هستي، يعني تفسير خدا و جهان و انسان. عرفان در اين بخش مانند فلسفه است و ميخواهد هستي را تفسير نمايد، برخلاف بخش اول که مانند اخلاق است و ميخواهد انسان را تغيير دهد. همچنانکه در بخش اول با اخلاق تفاوتهايي داشت، در اين بخش با فلسفه تفاوتهايي دارد.
#بینش_مطهر
#عرفان #اخلاق
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
#شب_عاشقی
🔰دعای کمیل ما فوق دنیا و آخرت است...
🔷هنگامى كه [حضرت علی (ع)]از كار مردم فارغ شده است؛ اوست و خداى خودش، اوست و خلوتش، اوست و راز و نيازهاى #عاشقانه و عابدانهاش. در نهج البلاغه است كه مىگويد:
🔹اللَّهُمَّ انَّكَ آنَسُ الْآنِسينَ لِاوْلِيائِكَ
🔹خدايا تو از هر انيسى براى اولياى خودت انيستر هستى
🔸يعنى با هيچ انيسى مانند تو انس نمى گيرم، انيس من تويى. وقتى با هركه غير از تو هستم، با انيسى نيستم، تنها هستم؛ فقط وقتى با تو هستم حس مى كنم كه با كسى هستم.
🔹 و احْضَرُهُمْ بِالْكِفايَةِ لِلْمُتَوَكِّلينَ عَلَيْكَ
🔹 كسانى كه به تو اعتماد كنند مى بينند از هركس ديگر حاضرترى، براى اينكه به سراغ كسانى كه به تو اعتماد مى كنند مىروى.
🔸 تشاهِدُهُمْ فى سَرائِرِهِمْ وَ تَطَّلِعُ عَلَيْهِمْ فى ضَمائِرِهِمْ وَ تَعْلَمُ مَبْلَغَ بَصائِرِهِمْ
🔸 خدايا! تو دوستان و عاشقانت را در آن سرّ ضميرشان مشاهده مى كنى و از باطن ضميرشان آگاهى؛ به مقدار عرفان و بصيرت آنها عالم و آگاهى و مى دانى كه اينها در چه حد از بصيرت هستند.
🔹 فاسْرارُهُمْ لَكَ مَكْشوفَةٌ وَ قُلوبُهُمْ الَيْكَ مَلْهوفَةٌ
🔹 اسرارشان پيش تو پيداست و دلهاشان به سوى تو در پرواز است.
🔻دعاى كميل را كه دعاى على عليه السلام است، در شب هاى جمعه بخوانيد. اين دعا از نظر مضمون در اوج #عرفان است؛ يعنى شما از اول تا آخر اين دعا را كه بخوانيد، نه دنيا در آن پيدا مى كنيد و نه آخرت (مقصودم از آخرت همان بهشت و جهنم است).
💠 چه مى بينيد؟ مافوق دنيا و مافوق آخرت،[یعنی] #خدا
💠 چه مى بينيد؟ روابط يك بنده خالص و پرستنده و واله و شيدا نسبت به ذات اقدس الهى، يعنى #حقيقت_عبادت و خودش هم مى گويد عبادت حقيقى همين است.
👌🏼ببينيد على عليه السلام در دعاى كميل با خداى خودش چگونه راز و نياز و مناجات مى كند!
📚 مجموعه آثار استاد شهيد مطهرى، ج23، ص 159
#دعاخوانی #معارف_الهی
#شب_جمعه #کمیل
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری