⏺ قدرت گرفتن طالبان، به نفع یا ضرر پاکستان؟
حسین شیخیان
🔹در میان طرف های درگیر در بحران افغانستان امروز پاکستان کمتر از دیگران مورد توجه قرار گرفته است حال آنکه اگر نقش پاکستان در اوضاع افغانستان را بیش از امریکا ندانیم قطعا کمتر هم نیست.
🔹پاکستان امروز به یک پیروزی به ظاهر بزرگ در افغانستان دست یافته و گروهی که از آن طی دهه های متمادی حمایت می کرده است حکومت را در دست گرفته اما سوالی که ذهن کارشناسان منطقه را درگیر کرده است این است که آیا این پیروزی می تواند یک پشیمانی بزرگ برای پاکستان به دنبال داشته باشد؟
🔹آیا طالبان افغانستان که تا امروز برگ برنده ی پاکستان در تعامل با امریکا به حساب می آمد می تواند پاکستان را در دوگانه یک طالبان غیرقابل کنترل و از طرفی فشارهای بین المللی برای مهار این گروه افراط گرا بیاندازد؟
🔹پاکستان دهه های متمادی درگیر افراط گرایی اسلامی بوده است و چند صباحی است که در داخل این افراطی گری و فرقه گرایی و تنش میان فرقه ها و گروههای مختلف آرام تر شده و این فرصت سرمایه گذاری اقتصادی چین و دیگر کشورها و فرصت توریسم و فرصت توسعه صنعتی و اقتصادی را برای این کشور فراهم کرده است. اما آیا صعود اسلام گرایان افغان در همسایگی پاکستان می تواند به رادیکالیزه کردن فضای داخل دوباره دامن بزند؟
🔹پاکستان از 90 میلیارد دلار بدهی خارجی خود ، 27 درصد یا بیش از 24 میلیارد دلار به پکن بدهکار است. این کشور همچنین پس از از دست دادن کمک های نظامی ایالات متحده مجبور شده است به فناوری نظامی چین با کیفیت پایین تکیه کند. چهار سال پیش ، فرمانده ارتش فعلی پاکستان ، ژنرال قمر جاوید باجوا ، اعلام کرد که می خواهد پاکستان را به "یک کشور عادی" تبدیل کند. او از آن زمان همچنین از لزوم بهبود روابط با هند و کاهش وابستگی پاکستان به چین صحبت کرده است. این چشم انداز تحول شامل تلاش برای حل و فصل مسئله افغانستان نیز بود. حال که پیروزی پاکستان بر رقیب دیرینه خود –هند- در زمین افغانستان محقق شده آیا پاکستان به وضعیت "عادی" نزدیک میشود یا طالبان افغانستان سیاست تعاملی فعلی خود با امریکا را بر هم خواد زد و پاکستان باید در مقابل این چالش جدید پاسخگو باشد؟
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
⏺ ما، افغانستان و سوالاتی که پرسیده نمیشود؛ عناصر روایت انقلابی از تحولات امروز افغانستان چیست؟
مهدی محمدآبادی
🔹«با طالبان بجنگیم یا با آن همکاری کنیم؟» سوالاتی از این دست که عمده دغدغۀ محافل رسانهای است، اما بسنده کردن به آن، نوعی انفعال و تعریف کردن قصه از نیمۀ آن است. کمتر کسی میپرسد خواست مردم افغانستان –با تمام تنوع قومی و مذهبیشان- کجای ماجراست.
🔹مردم افغانستان، همان غیورمردانی هستند که شاخ ابرقدرت شرق را شکستند. گرچه بعدا در تقابل آمریکا و رژیم واپسگرای طالبانی، از فرط بیپناهی، عملا بیطرف و منتظر ماندند تا بلکه بتواند با زوال قدرت اسلام مرتجع، عزت و استقلال خود را در سایۀ انتخابات و دموکراسی نیمبند وارداتی بازجوید. 20 سال فرصت کمی نبوده برای اینکه این رؤیا تعبیر شود. اما در سایۀ خاماندیشی و وادادگی و اشرافیگرایی بخش مهمی از نخبگان دینی و مبارزان سابق، تنها هتک جان و مال و ناموس و عزا شدن عروسیها بود که بهرۀ ملت مستضعف افغانستان شد. آمریکا و دستپروردگانش نگذاشتند دولت مستقلی پا بگیرد که آینۀ اراده و هویت ملت افغانستان باشد. هزینههای سرسامآور نظامی هم سودی برای کاهش فقر و شکاف طبقاتی در این کشور نداشت. این شرایط است که باعث شده مردم در پی امنیت در لوای حکومتی مقتدر، عطای آزادی آمریکایی را به لقایش ببخشند و دوباره از چاه به چاله پناه ببرند.
🔹اما ملت مسلمان افغانستان، نه مطلوبش را در آزادی دینستیزانه و خونین آمریکایی مییابد و نه در امنیت در سایۀ اسلام متحجر طالبانی. آنان تشنۀ شکستن این دوگانۀ معیوب و دلدادۀ حقیقت انقلاب اسلامی هستند و حکومتی که از دین برآمده و همزمان آزادی و استقلال و امنیت و عدالت را برایشان به ارمغان بیاورد. ما این وسط چهکارهایم؟
🔹ایران و افغانستان بیشترین قرابت دینی و تاریخی و فرهنگی را دارند. امروز مهاجرانی داریم که بهتر از ما به لهجۀ قمی و مشهدی صحبت میکنند. بالاتر، در دفاع مقدس و جنگ با تکفیریها در سوریه، خونشریک نیز شدهایم. اگر در سه دهۀ گذشته نگاه مردممحور و امتگرای اول انقلاب بر کشور حاکم بود و جبهۀ مقاومت نظامی را با خاکریزهای فکری و فرهنگی و رسانهای تثبیت میکردیم و با قدر دانستن سرمایۀ عظیم مهاجران، دیپلماسی عمومی قوی داشتیم، قطعا میتوانستیم گامهای بلندی برای نزدیک شدن برادران خود به رویایشان برداریم. با عنایت به این کمکاریها، باید شرایط فعلی را بازخوانی کنیم و طراحی متناسب را در ساختار رسمی و مردمی صورت دهیم. قدم اول این طراحی تبدیل نگاه تهدیدمحور به مهاجران، به رویکرد فرصت محور است.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
💠درباره سیاست ایران در افغانستان؛ باید دنبال روابط دوستانه با طالبان بود
✂️برشهایی از متن:
🔹حقیقت میدانی طالبان تقریبا از سوی همه کشورها پذیرفته شده است؛ هیئت مقامات دیپلماتیک طالبان را در مسکو و چین هم دیدیم. حتی در دفتر سیاسی خود در دوحه با دیپلماتهای کشورهای مختلف در ارتباط هستند. وزارت خارجه امریکا رسما اعلام کرد که با طالبان رسما در تماس هستند تا شهروندان آمریکایی و مردمی از افغانستان که در مدیریت فرودگاه کابل بنا شد تبعه کشورهای دیگر شوند را از این کشور خارج کنند. اتحادیه اروپا هم قرار شده با طالبان تماس بگیرد. همچنین آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل، امروز اعلام کرد که آمادگی ارتباط با طالبان را دارد. پاکستان، سعودی، امارات قطعا در ارتباط هستند. ترکیه هم بسیار تلاش میکند که رضایت این گروه را جلب کند چون طالبان ناراحت است از همکاری و حمایتی که ترکیه از مارشال دوستم در شمال افغانستان داشت. در کل همه به نوعی در تلاشند که وضعیت فعلی را به نفع منافع ملی خود مدیریت کنند.
🔹باید رویکرد و نگاه ما به طالبانی که ادعا میکند اصلاح شده است و رویکرد 20 سال پیش را ندارد، و حاضر است به یک دولت شبه مدرن تبدیل شود، باید آنقدر دوستانه باشد که بتوانیم این مجموعه را از طالبان پاکستان جدا کنیم و وجه ملیگرایی که کمی در طالبان وجود دارد را بیش از این تقویت کنیم. مثلا جدا کردن شبکه حقانی که کاملا وابسته به آیاسآی ارتش پاکستان هستند، خیلی اهمیت دارد.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#طالبان
#افغانستان
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
💠بررسی عملکرد ایران در قبال طالبان؛ امضای طالبان مثل امضای جان کری است!
✂️برشهایی از متن:
🔹چهار مطالبهای که ایران داشته عملا مطالباتی است که خیلی نمیتوان به آن امیدوار بود، یعنی عملا این امضاء طالبان از جنس همان امضاء جان کری است. چون به جز حرف و قول هیچ چیزی در اختیار ایران نیست برای اینکه بخواهد اهرم فشار باشد. به جز رایزنی با چین و روسیه و احتمالا پاکستان که البته پاکستان هم عملا در جبهه ایران نیست و نمیتوان روی آن حساب کرد.
🔹نکته ما به عنوان فعالین مردمی بر سر سرمایههای اجتماعی و مردمی ایران در افغانستان است که در این ماجرا کمتر به آن توجه شده و عموماً در دیپلماسی ما کمتر به آن توجه می شود و عمدتاً این موضوع فدای یک سری مسائل دیگر میشود که کوتاهمدت اما مهم هستند، بنابراین توجه به اینها خیلی در دستور کار آقایان قرار نمیگیرد.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#افغانستان
#طالبان
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 وضعیت اجتماعی و سیاسی کابل پس از تسلط طالبان
🔺 با حضور: علی زاهدی، فعال مدنی ساکن کابل
📆 دوشنبه 1 /6 / 1400 ساعت 19
🔺از صفحه شعوبا در اینستاگرام👇
https://www.instagram.com/shouba_ir/
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯پیشنهادهایی به دولت جدید در حوزه سیاست خارجی؛ باید نگاه صرفا امنیتی به سیاست خارجی تغییر کند
✂️برشهایی از متن:
📮به حوزه سیاست خارجی نگاه امنیتی داریم. یا حداقل اینکه نگاه سیاسی فرهنگی و اقتصادی نسبت به لایه امنیتی سیاست خارجی ما کمتر است. درواقع سیاست خارجی ما بیشتر نظامی – امنیتی است تا اینکه دیپلماتیک، فرهنگی و اقتصادی باشد. همین عدم توازن بعد امنیتی نظامی با بعد سیاسی، فرهنگی و اقتصادی ما را دچار خطای شناختی کرده است که ما در لایه های مختلف با بحران امنیتی مواجهیم. در نتیجه فرصتها را کمتر غنیمت میشماریم و بیشتر به تهدیدات می پردازیم در نتیجه رفتار ما درحوزه سیاست خارجی بیشتر واکنشی است و نه کنشگرانه.
📮باید نگاه صرفا میلیتاریستی را در محور مقاومت تغییر دهیم. یعنی اگر بخواهیم دستاوردهایمان در محور مقاومت را حفظ کرده و یا رشد دهیم، باید نگاه خود به این کشورها را چند وجهی کنیم. به عبارتی باید علاوه بر نگاه امنیتی و نظامی و بعضا سیاسی که ورود کردهایم، وارد عرصه اقتصادی و فرهنگی شویم و اقتصاد این ملتها را به هم گره بزنیم.
📮با کشورهایی که همپیمان آمریکا در منطقه محسوب میشوند مثل رژیم امارات افزایش تنش داشته باشیم. ما باید افزایش تنش خود را در حوزههای سخت با رژیم امارات دنبال کنیم تا قبح شکنی که در عادی سازی روابط با اسرائیل از سوی این رژیم صورت گرفت بهبود پیدا کند. تا این کشور و کشورهای وابسته آنها مثل بحرین و حتی عربستان در حوزههای مختلف، محور امریکایی خود را تعدیل کنند.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
@shouba
🎞 مستند: طالبان از غار تا قصر
🔹در این مستند که توسط شبکه العربی تولید شده است قصه شکل گیری طالبان، تشکیل حکومت، فروپاشی آن، مبارزه با اشغال آمریکا و دولت افغانستان و در نهایت به قدرت رسیدن دوباره طالبان به صورت خلاصه توضیح داده میشود.
🔹این مستند توسط پایگاه اینترنتی شعوبا ترجمه و زیرنویس شده است.
🖇 برای مشاهده و دانلود این مستند اینجا کلیک کنید.
#مستند
#طالبان
#افغانستان
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
💠درباره نقش آمریکا در به قدرت رسیدن طالبان؛ آمریکا به طالبان مشروعیت بینالمللی داد!
🔹حملهی القاعده به ایالات متحده، واقعهای بود که ارتش امریکا را به افغانستان کشاند، و حالا به نظر میرسد بیستمین سالگرد آن، به خاطر آغاز دومین امارت طالبان، در خاطرهها خواهد ماند. پس از آن که رئیسجمهوری جو بایدن اعلام کرد تمام ارتشهای بینالمللی تا 11سپتامبر کامل، سریع و نامشروط از افغانستان خارج خواهند شد، طالبان حملات بزرگ خود را آغار کرد و در 15 آگوست، کابل را تصرف کرد. شاید امریکا گمان میکرد پس از خروج آنها، دورهای باثبات در افغانستان حکمفرما خواهد شد، اما، چنان که کیت کلارک، خبرنگار AAN نوشتهاست، راهبردهای خود ایالات متحده در سالهای اخیر یکی از مجموعه عواملی بوده است که چیرگی طالبان را تسهیل کردهاند...
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#طالبان
#افغانستان
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 ویژگیها و ابعاد بازنمایی تصویر جنبش حماس در روزنامههای خلیج فارس
پریسا رضایی
🔹گزارش پیش رو، بخشی از مقالهای است که مرکز مطالعات الجزیره در رابطه با نحوه بازنمایی تصویر جنبش مقاومت اسلامی (حماس) در روزنامههای خلیج فارس در تاریخ 5 آگوست 2021 .م منتشر کرده است. پژوهشگران این تحقیق، امین وافی _استاد ارتباطات دانشگاه اسلامی غزه_ و مرج الزهور ابوهین _ محقق فلسطینی حوزه رسانه_ به دنبال بررسی میزان تمایل روزنامههای منطقه خلیج فارس به موضوعات و مسائل مربوط به حماس، شناسایی مهمترین موضوعاتی که در این زمینه مورد توجه قرار میدهند و نیز معرفی انواع روشهای اقناعی و فنون روزنامه نگاری به کار برده شده از سوی این روزنامهها در بازنمایی تصویر حماس هستند. در ادامه، بخشهایی از این پژوهش در اختیار شما قرار میگیرد.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#حماس
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
📚پرونده: مکتب دیوبندیه
🔹با قدرت گیری دوباره طالبان در افغانستان، حرف و حدیث ها درباره مبانی فکری این جریان شدت گرفته است.
🔹طالبان به گروهی از طلبه های افغانستانی مدارس مکتب دیوبندیه گفته میشود. اما دیوبندیه چیست؟
🔹ما در این پرونده به مبانی فکری، تاریخ و رویکردهای سیاسی و اجتماعی مکتب دیوبندیه پرداخته ایم.
🔺در این پرونده مطالب زیر آمده است:
📮سیر شکل گیری جریان دیوبندیه در شبه قاره هند
📮شناختی اجمالی از مکتب دیوبند
📮دارالعلوم دیوبند، مادر مدارس و دانشگاه های اسلامی در شبه قاره هند
📮معرفی کتاب اندیشه دینی و شیوه عملی علمای دیوبند
📮در جلسه علمای دیوبند و پادشاه سعودی چه گذشت؟
📮بیوگرافی شاه ولی الله دهلوی
📮معرفی کتاب المهند علی المفند (نقد وهابیت توسط دیوبندیه)
📮معرفی برخی بزرگان و علمای طراز اول دارالعلوم دیوبند
📮تکفیر از دیدگاه بزرگان دیوبند
📮نگاهی به آرای «سید ابوالحسن ندوی»، مصلح برجسته دیوبندی
📮اختلافات «جماعت اسلامی» و «دیوبندیه» در شبه قاره
📮دیوبندیه افغانستان در گفتگو با مفتی کوفی؛ دیوبندیه افغانستان هیچ گروهی را تکفیر نمیکند
📮درباره رویکرد فقهی و کلامی طالبان؛ طالبان یکدست نیست!
#طالبان
#دیوبندیه
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
💠 در موضوع طالبان، مذهب بازیچه سیاست شد…
علیرضا صالحی
🔹این روزها شاهد هستیم که بحث داغی میان دو طیف از جریانهای انقلابی ایران پیش آمدهاست. نزاعی که سابقه دار است و بنیان آن مسئلهای مذهبی است. درواقع این نزاع بر سر قرائت صحیح از تشیع و مواضع شیعه در برابر جریانهای مختلف اهلسنت است. این اختلاف این بار بر سر مسئله افغانستان و جریان طالبان سرباز کردهاست و طبق معمول تا به صحبت راجع به متون کتابهای علمای قدیم و مواضع آنان نسبت به شخصیتهای شیعی رسیدهاست. در صحبتهای اخیر منتشر شده از جناب آقای فرمانیان، طالبان به نوعی دوستدار اهلبیت و معاند با شیعیان ذکر شدهاست که واکنشهای مختلفی را به همراه داشتهاست. مهمترین آنها واکنش آقای حامدکاشانی است که در سالهای اخیر طرفداران زیادی در طیف جوانان انقلابی یافتهاست...
🖇 برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#طالبان
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
📚ویژهنامه شناخت افغانستان و جریان طالبان
🔹افغانستان تابستانی داغ و پرفراز و نشیبی را میگذراند. ایالات متحده و متحدانش که بیست سال پیش به بهانه مبارزه با تروریسم به این کشور حمله کردند، به تدریج بساط خود را جمع و سرزمین ستمدیده افغانستان را ترک کردند.
🔹طالبانی هم که در آن سالها بسرعت حکومتش فروپاشیده بود، به همان سرعت در حال قرارگیری بر مسند قدرت است. شهرهای کوچک و بزرگ افغانستان یکی پس از دیگری به دست طالبها افتاد تا بدبینترین کارشناسان افغانستانی نسبت به دولت را نیز شگفتزده کند.
🔹حالا افغانستان تیتر اول خبرهای جهان و البته ایران است و از کوچک و بزرگ گرفته تا مطلع و ناآگاه دست به تحلیل اوضاع افغانستان و طالبان میزنند. متاسفانه افغانستان در عین حال که همسایه شرقی کشور ما و پذیرای صدهاهزار نفر مهاجر عزیز است، اما مانند بسیاری دیگر از مناطق اسلامی برای مردم و حتی نخبگان جامعه ما مبهم و ناشناخته است. از طرف دیگر این روزها سوالات متعددی در مورد ماهیت طالبان ، گذشته آن و راهبردهای احتمالی آینده آن پرسیده میشود که فهم بسیاری از این سوالات متوقف بر شناخت دقیق از گذشته طالبان و ساختارهای درونی آن، اعتقادات کلامی و تفاوتهایش با دیگر گروههای بنیادگرا و یا اسلامگرا است. از طرفی طالبان در زیست بوم افغانستان در حال فعالیت است که خود ماجرایی پردامنه دارد. تاریخ معاصر افغانستان مملو از تحولات سیاسی و نظامی بوده و کشور افغانستان دست خوش بالا و پایین بسیاری شده که فهم امروز افغانستان بدون نظر به آن ممکن نیست. از طرف دیگر افغانستان کشوری متنوع به جهت قومیت و نژاد است که عاملی بس مهم در تحلیل و فهم حوادث آن است بگونهای که شاید به جرئت بتوان گفت که عامل قومیت موثرتر از مذهب در واگراییهای حزبی و گروهی افغانستان قلمداد میشود. از سوی دیگر بازیگران منطقهای و بین المللی هم کنشگران مهمی در صحنه افغانستان به شمار میآیند که امروز این کشور بدون آنها قابل فهم نیست.
🔹شعوبا از ابتدا سعی کرده در نمایش صحنه جهان اسلام، ابعاد مختلف را ببیند و روایتی با کمترین اثرپذیری از گرایشهای مختلف داشته باشد. طبعا مسائل افغانستان هم از این رویکرد مستثنا نیست. اولین ویژهنامه شعوبا در مورد افغانستان منتشر میشود و در آن به مسائلی پرداخته میشود که برای تحلیل امروز افغانستان به آنها نیازمندیم. امید است که این ویژنامه بتواند دانش و آگاهی مخاطبان را نسبت به مسائل این کشور مهم و حیاتی ارتقا دهد.
📮برای دریافت فایل این ویژه نامه 90 صفحهای اینجا کلیک کنید.
#افغانستان
#طالبان
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 چپ اسلامی؛ تکوین، تطور و موانع سازمانیافتگی
✂️برشهایی از متن:
🔹چپ اسلامی از دیدگاه خودش راه های مدرن شدن را همراه با حفظ جوهره فکر عربی اسلامی مطرح میکند و با متد علمی و نگاه مدرن به مسایل روز پاسخ میدهد. پس حفظ موازنه اصالت و به روز بودن مهمترین برنامه و تنها راه بیداری امت ها و آزادی از قالب های معرفتی گذشتگان و همچنین آزادی از غرب زدگی و بی هویتی است.
🔹چپ اسلامی درست در وسط نقشه مکاتب فکری قرار می گیرد و از همه آنها بهره می برد. از جهت بازگشت به متن دینی(قران و سنت) با اسلام سنتی و از جهت ابزار اندیشه و روش عقلی خاص و نوع نگاه به آزادی و اراده انسانی با چپ ها همپوشانی دارد.
🔹صلاح الدین جورشی برای این جریان امتیازاتی را نسبت به آنچه اسلام سیاسی نامیده میشود قائل است. و معتقد است اسلامگرایان مترقی در تونس در شکل گیری رویکرد جدید در جنبش النهضه و ساختار سازمانی و فکری آن به گونه ای که این جنبش در نقشه سیاسی کشور وزن و جایگاهی داشته باشد، سهیم بوده اند.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#چپ_اسلامی
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯به مناسبت سالگرد ترور ناجی العلی کاریکاتوریست فلسطینی، چگونه ناجی خود را به تصویر کشید؟
📮ناجی درباره حنظله اینگونه می گوید: حنظله در 10 سالگی زاده شد و در 10 سالگی جاودانه خواهد ماند؛ چرا که در این سن فلسطین را ترک کرد و تنها زمانی شروع به بزرگ شدن می کند که به وطن خود بازگردد. قوانین طبیعت در مورد حنظله صادق نیست؛ چرا که او یک استثناء است. همانگونه که بی وطنی یک استثناء است!...
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#فلسطین
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
💠 صعود طالبان و سقوط اخوان؛ قدرتگیری طالبان بحران اخوانالمسلمین را دوچندان میکند؟
🔹اما بارزترین چالشی که [در پی قدرتگیری طالبان] میتوان آن را بهخوبی مشاهده کرد، تحولاتی است که درون جنبشهای تشکیلاتی اسلامگرا و خاصه اخوانالمسلمین در حال وقوع میباشد؛ اوجگیری طالبان بحران اخوان را عمق بخشیده و کشمکشهای زیادی را به همراه خود خواهد آورد. بهویژه آنکه همزمانی فروپاشی اخوان در تونس و آشکار شدن اشتباهات فاحش جنبش النهضه که به کودتای رئیسجمهور (قیس سعید) ختم گشت، مسئله را بیشازپیش تشدید کرد. این در حالی بود که النهضه همچنان بهعنوان عقلانیترین و بهترین گزینه برای هدایت و راهبری کشور معرفی میشد. اما اشتباهات فاجعهآمیز و پنهان در جسم و جان تشکیلات، بالاخره خود را به همگان نشان داد...
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#طالبان
#اخوان_المسلمین
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞 نظریات قرآنی شهید سیدمحمدباقر صدر
منبع: برنامه تلویزیونی سوره
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
📚 مروری بر «المرأه الجدیده» اثر قاسم امین؛ نخستین رویکردهای روشنفکران مسلمان به مساله زن
✂️برشهایی از متن:
🔺نتیجه میگیرد که عقبماندگی مصر و کشورهای دیگر اسلامی به وضع بد خانوادهها مربوط است. او وضع موجود را نتیجهٔ رفتار نادرست با زنان و برخوردار نبودن آنها از تربیت درست میداند و میگوید هیچ جامعهای نمیتواند طالب ترقی باشد مگر آن که برای پیشرفت و تعالی زنان اقدام کند.
🔺امین راهحل عملیاش را برای اصلاح وضع در فصل «التربیه و الحجاب» معرفی میکند: کنار گذاشتن حجاب. از نظر او، اشکال حجاب این است که جلوی کامل شدن تربیت زن را میگیرد. باید در نظر داشت امین از حجاب به معنای متداول در مصر زمان خودش سخن میگوید یعنی پوشاندن چهره با نقاب و محصور کردن زنان در خانه که هر دو مانع برقراری ارتباط با عالم بیرون است و تربیت جسمی و روحی زن را سخت یا ناممکن میکند.
🔺اگر قرار بود به دلیل ترس از فتنه صورتها پوشیده شود چرا امر به پوشاندن صورت مردان نشده است؟ چرا مردان حتی اگر زیبا باشند میتوانند صورت خود را باز بگذارند ولی همهٔ زنان باید صورت خود را بپوشانند؟ امین زیرکانه این سؤال را مطرح میکند که آیا چنین دستوری به این معناست که مردان در نگهداری از نفس خود از زنان ضعیفترند؟ و خود پاسخ میدهد که اگر زن بهتر میتواند خودش را کنترل کند پس باید مدیریت امور جامعه را به دست زنان سپرد.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#معرفی_کتاب
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 پرسش و پاسخ آزاد با موضوع نئوطالبان
🔺 با حضور: عبدالحمید نورزایی
📆 شنبه 13 / 6 / 1400 ساعت 18
🔺از صفحه شعوبا در اینستاگرام👇
https://www.instagram.com/shouba_ir/
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
💠بغداد هدف بلند مدت جاسوسی «پگاسوس» اسرائیل!
سید عرفان الدین افضلی
🔹اسرائیل تلاش های زیادی انجام میدهد تا دیوار مخالفان عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی در عراق را بشکند و در این راستا از همه قابلیت ها در عرصه سیاسی، اجتماعی و امنیتی استفاده میکند. در راستای تحقق بخشی به این هدف سران و ماموران امنیتی رژیم با مسئولان ریاض و ابوظبی و دیگر پایتخت های عربی دیدار و برنامهریزی میکنند. نهادهای سیاسی، اطلاعاتی، رسانه ای، مذهبی و فرهنگی در این کشورها هزینه، تلاش و زمان زیادی صرف دستیابی به هدف مورد نظر یعنی نفوذ نامحسوس و جاسوسی از شخصیتها از طریق بدافزارهایی همچون پگاسوس میکنند. این عملیات قصد دارد عراق را به عنوان بخشی از پروژههای جاسوسی امنیتی مانند خاورمیانه بزرگ، معامله قرن و صلح ابراهیمی دخیل کرده و با وارد کردن ضربات جاسوسی و اجرای پروژههای امنیتی از استقلال و رشد جبهه مقاومت تحت حمایت ایران جلوگیری به عمل آورد. طبیعی است که همه اسرار مربوط به پروژه پگاسوس تاکنون فاش نشده است اما به دلیل وجود عراق در مرکز اصلیترین معادلات و تحولات منطقه و نقطه تلاقی جبهه استکبار و جبهه مقاومت به نظر میرسد درگیریها در عرصه امنیتی، اقتصادی و نظامی در این محل ادامه دار خواهد بود و مطمئنا عراق سهم بیشتری در تغییر معادلات و تحولات امنیتی پیشرو خواهد داشت...
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#عراق
#اسرائیل
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎞 گفتگوی آزاد با موضوع نئوطالبان
🔹این گفتگوی اینستاگرامی با حضور عبدالحمید نورزایی، از کارشناسانی که نگاه مثبتی به طالبان دارد، سه تن از مخالفین طالبان، یکی از اعضای طالبان و یکی از شهروندان افغان هوادار اشرف غنی، در صفحه اینستاگرام شعوبا، برگزار شد.
🖇برای مشاهده و دانلود فیلم این گفتگو اینجا کلیک کنید.
#طالبان
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞مستند: افغانستان، کشور زخم خورده
🔹 مستند «افغانستان کشور زخم خورده» با محوریت اظهارات 6 تن از زنان افغانستانی که دوره های مختلفی از تحولات افغانستان را درک کرده و در سرنوشت این کشور نقش داشته و یا شاهد عینی برخی تحولات جدی بودهاند، به ارائه تصویری جامع از افغانستان طی دهه 60 میلادی تا 2021 (البته با تمرکز بیشتر بر وضعیت زنان این کشور) می پردازد.
🔹این مستند توسط شبکه دویچه وله آلمان تهیه شده و پایگاه اینترنتی شعوبا آن را ترجمه و زیرنویس کرده است.
🖇برای مشاهده و دانلود این مستند اینجا کلیک کنید.
#افغانستان
#طالبان
#مستند
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 در آستانه اربعین حسینی و انتخابات عراق، مرکز شعوبا برگزار می کند:
📮 دوره جامع مجازی «شناخت کشور عراق»
🔺نگاهی به مهم ترین حوادث تاریخ معاصر عراق ؛ محمد باقر حکیم
🔺عشایر عراق و ایران و فرصت های تعامل ؛ دکتر سید یاسر قزوینی
🔺جریان شناسی گروه های شیعه عراقی ؛ علی شمس آبادی
🔺شناخت گروه های اهل سنت عراق؛ دکتر سید رضا قزوینی غرابی
🔺تاریخ و شناخت کردستان و گروه های کرد؛ صلاح الدین خدیو
🔺اقتصاد عراق ؛ مهدی ازرقی
🔺ریل گذاری سیاسی، قانونی و ... ایالات متحده برای عراق پساصدام؛ مهدی ازرقی
🔺مقدمه ای بر تاریخ حوزه نجف و مناسبات آن با سیاست و جامعه ؛ حجت الاسلام قطرانی
🔺آشنایی با رسانه های فعال در عراق؛ سید رضا حسینی
📆 شنبه 20 شهریور الی پنج شنبه 25 شهریور، هرروز از ساعت 16 الی 19:30 - برگزاری کلاسها در نرم افزار اسکای روم می باشد.
📍هزینه دوره: 60 هزار تومان
📍جهت ثبت نام مشخصات خود را به شماره 09125183196 در پیامرسانهای واتساپ، بله و ایتا ارسال نمایید.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
💠بررسی تاریخچه، افکار و سیاست طالبان؛ طالبان به لحاظ ایدئولوژیک انحصارطلب است
پیرمحمد ملازهی
✂️برشهایی از متن:
🔺پشتون و طالبان به دنبال قدرت انحصاری هستند و به لحاظ ایدئولوژیک هم انحصار طلب هستند، خودشان را اصلیترین مسلمانان میدانند و دیگران را خیلی مسلمان ارزیابی نمیکنند. در واقع طالب محصول سه تفکر؛ سلفیت وهابی عربستان سعودی و سلفیت دیوبندی شبه قاره هند و ارزشهای قومی تحت عنوان پشتون والی، هستند.
🔺طالبان بعد از این ترتیبات که در بُن به وجود آمد حذف شدند. پاکستان هم نتوانست دیگران را قانع کند که طالبان را به عنوان بخشی از جامعه افغانستان در این ساختار بگنجانند. به نظر من این یک اشتباه استراتژیک بود، اگر طالبان را راه داده بودند، طالب در حد امروز صاحب قدرت نمیشد. مردم تجربه دوران چند سال حکومت طالبان را داشتند و به آنها رای نمیدادند.
🔺الان با انتخابات مخالف هستند اما ممکن است بپذیرند چون از حاصل آن توازن قدرت ممکن است به وجود بیاید. نیاز به توازن قدرت در درون جامعه اسلامی افغانستان و در سطح بین الملل ممکن است آنها را مجبور کند که انتخابات را هم بپذیرند. طالبان قدرت نظامی دارند اما به دلیل خطرات آن، میخواهند از طریق سیاسی به قدرت برسند. لذا ناچارند انتخابات را بپذیرند همانطور که مذاکره را پذیرفتند.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#طالبان
#افغانستان
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
💠روایت امارت اسلامی طالبان(1)؛ تغییری که حس شده بود
علیرضا کمیلی
🔹دعوای داخل ایران این بود که آیا طالبان جدید همان نسخه قدیمی است یا تغییری هم کرده است؟! خیلی هم سخیف بحث می شد انصافا! یکی به صرف استنادات تاریخی می گفت همان است گویی پدیده های تاریخی تغییر نمی کنند! یکی به استناد عقایدشان می گفت همان اند گویی متفکران و عقاید قابل تغییر نیستند! خلاصه غوغایی بود تا اینکه طالبان کشور را با سرعتی باورنکردنی گرفت. من تا اینجا هیچ نگفته و ننوشته بودم.
🔹اعلام عفو عمومی و بخشیدن دشمنان، آزادی به حضور زنان در جامعه، حمایت از مراسمات مذهبی شیعیان در محرم و امثالهم که بروز کرد من هم به استناد اینها و مواردی دیگر از «نوطالبان» گفتم و نوشتم. هنوز اما این مساله همراه با تردید بود. برخی آن را بخاطر روزهای اول اشغال کشور می دانستند. تصمیم گرفتیم برویم و از نزدیک فضا را ببینیم...
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#افغانستان
#طالبان
#جامعه_شناسی_کشورهای_اسلامی
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba