بازگشت به برجام
دزدکی و بدون لغو تحریم ها؟!
🔹صحنه آرایی آمریکا و تروئیکای اروپایی، ظاهر دیپلماتیک برای حل مسئله با ایران را دارد اما در واقع، بی صداقتی و خدعه است که نشان می دهد آنها اراده ای برای تغییر مسیر و عمل به تعهدات ندارند
♦️تروئیکای اروپایی ظرف هفته های اخیر با متهم کردن ایران، تلاش کردند آتش تهیه تبلیغاتی بریزند تا مثلا آمریکا را از موضع بدهکاری و قانون شکنی خارج نمایند و تکلیف بر زمین مانده "انجام تعهدات نقض شده" به عنوان شرط بازگشت آمریکا به برجام را لوث کنند
🔹وزرای خارجه فرانسه، آلمان، انگلیس و آمریکا دیروز در آستانه پایان ضربالاجل ایران، نشستی مجازی ترتیب دادند که نتیجه آن، بیانیه ای نا مربوط، بدون اشاره به سرنوشت تعهدات چهار کشور بود:
♦️"ایران باید پایبندی کامل داشته و بیش از این، توافق را تضعیف نکند. از ایران میخواهیم هیچ اقدام جدیدی را برای خروج از پروتکل الحاقی انجام ندهد. باید اطمینان حاصل کنیم ایران هرگز به سلاح هستهای دست نیابد. ایران تمامی زندانیان آمریکا و اروپا را آزاد کند"!
🔹پس از آن، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مدعی شد: "ما دعوت نماینده اروپا، برای شرکت در جلسه کمیسیون مشترک برجام و گفتگو درباره یافتن راهی دیپلماتیک را میپذیریم. برجام برای ما کف است نه سقف؛ ما میخواهیم از توافق فراتر برویم و آن را تقویت کنیم و مدتش را افزایش دهیم"!
♦️همزمان، نمایندگی آمریکا در نامهای به شورای امنیت، ادعای دولت ترامپ درباره استفاده از "مکانیسم ماشه" برجام (بازگشت خودکار تحریم ها) را پس گرفت. ادعای دولت ترامپ به خاطر خروجش از برجام، مورد پذیرش اعضای شورای امنیت قرار نگرفته بود و جز تحقیر آمریکا، خاصیت دیگری نداشت!
🔹واشنگتن همچنین اعلام کرد محدودیت تردد اعمالشده علیه دیپلماتهای ایران در نیویورک لغو شده و به رویه سابق (مدار ۲۵ مایل) برمیگردد. این محدودیت خلاف موازین سازمان ملل بود.
♦️در همین شرایط، خبرنگار CNBS درباره پیشنهاد آمریکا برای گفت و گو با ایران نوشت: "هر گونه تخفیف تحریمها از جمله درباره فروش نفت، نه فوری، بلکه در ماههای آتی و بعد از مذاکرات اتفاق میافتد".
🔹در واقع، دولت بایدن در حوزه استراتژیک (راهبردی)، با وجود نکوهش فشار حداکثری ترامپ، حاضر نیست خللی در این فشارها وارد شود. و صرفا با تحرکات تاکتیکی، می خواهد ضمن حفظ راهبرد شکست خورده، امتیاز بگیرد و همچنان از تعهدات شانه خالی کند.
♦️دولت آمریکا ضمن امضای خروج از برجام، تحریم ها را باز گردانده و نمی تواند بدون برداشتن همان تحریم ها (برجامی و پسا برجامی)، به توافق برگردد و عضوی از آن باشد!
🔹دولت ترامپ، ابتدا تصور می کرد حالا که به واسطه موگرینی از روحانی تضمین گرفته تا ایران در برجام بماند، می تواند تحریم ها را برگرداند و ایران به زانو درآید. بعدا که مقاومت ایران را دید، خواستار استفاده از مکانیسم ماشه شد که به اعتبار خروج از توافق، ناممکن بود.
🔹حالا دولت بایدن می خواهد بدون انجام تعهدات، به توافق برگردد و دوباره به مکانیسم ماشه دسترسی پیدا کند. این مضحک ترین شیوه اظهار پشیمانی برای بازگشت به یک توافق است؛ بهره مندی از مزایا و امکانات آن، بدون جبران عهدشکنی!
♦️موضع جمهوری اسلامی ایران روشن است: برداشتن همه تحریم های برجامی و پسا برجامی، به شکلی که ایران بتواند بدون کارشکنی، صادرات و واردات داشته باشد، نفت بفروشد، و بتواند با درآمد خویش تجارت کند. در غیر این صورت، اقدامات بی ارزش اخیر، هیچ خللی در اراده قاطع ایران برای توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی و گام های بعدی نخواهد داشت.
واکنش حسین شریعتمداری به توییت دیروز ظریف: بیدقتی بود.
🔺 مدیرمسئول «کیهان» با اشاره به توییت دیروز ظریف درباره برجام نوشت:
🔹 آمریکا قصد دارد درخواستی را که قبلاً و رسماً از سوی شورای امنیت سازمان ملل رد شده، بهعنوان امتیاز به ایران بفروشد! آنچه در این میان سؤالبرانگیز است بیدقتی ظریف است.
🔹 شرط ایران برای توقف کاهش تعهدات برجامی خود، محدود به تحریمهایی نیست که به قول ظریف «توسط ترامپ احیا و بازاعمال شده بود»! بلکه ایران با صراحت اعلام کرده است تنها راه بازگشت آمریکا به برجام، اولاً لغو همه تحریمهاست.
🔹 توقف مسیر کاهش تعهدات برخلاف نوشته ظریف، «فوراً» نخواهد بود، بلکه باید واقعی بودن لغو تحریمها از سوی جمهوری اسلامی ایران راستیآزمایی شود.
رسانه دولت اظهارات رئیس دولت را تکذیب کرد؛ مردم هنوز برای تأمین کالای اساسی در صف میایستند.
🔺 درحالیکه حسن روحانی ۱۷ بهمنماه گفت بود که «در این دولت مردم صف نبستند، مردم برای پیدا کردن کالاهای اساسی، از این خیابان به آن خیابان نرفتند. هر جا میرفتند کالا وجود داشت»، امروز ایسنا در گزارشی با عنوان «هرکارت ملی، یک روغن!» نوشت:
🔹 براساس گزارشهای رسیده از تهران و برخی شهرستانها یا بهطور کل روغن در فروشگاهها و مغازهها نبود، یا باقیمتهای بالاتر به بهانه کمیاب شدن فروخته میشد.
🔹 هنوز هم در برخی مناطق همچنان برای خرید روغن صفهای طولانی و چندساعته تشکیل میشود! البته این صفها فقط مختص به روغن نیست.
دعوای اصلاحطلبان بالا گرفت!
🔺 خرازی: اصلاحطلبان که فقط همین افراد تکراری نیستند.
🔺 گرامی مقدم: اگر افرادی که فقط سفیر بوده، پست و مقام داشته و یک سیلی هم برای اصلاحات نخوردهاند را میگذاشتیم که مردم اعتماد نمیکردند.
🔺 خرازی: ریشسفیدی در جریان اصلاحات را نمیپسندم.
🔺 مهدی آیتی: اگر آقای خاتمی میخواهد رهبر اصلاحات باشد، باید نقش رهبریاش معنوی باشد، نه آنکه در تشکلهای انتخاباتی اصلاحطلبان دخالت کند.
🔺 قوامی: اگر خاتمی نباشد، این احزاب صفر هستند.
🔺 گرامیمقدم: حرفهایی کیلویی و بیپایه و اساس زدن نشان میدهد که برخی اساسا دنبال این هستند که وحدت و انسجام بین اصلاحطلبان شکل نگیرد. ... شما کجای جریان اصلاحات هستید؟
🔺 هادی خامنهای: نباید با روندهای شبهدموکراتیک احزاب را تضعیف کنند و برای افراد و محافل خاص، هژمونی بسازند و از احزاب هم صرفا بهعنوان سازمان رأی استفاده کنند.
🔺 قوامی: آقای هادی خامنهای از ۲۰ سال قبل در چند استان یک نفر را گذاشته، نه جلسه دارند، نه مرامنامه دارند، نه کمیته و دفتری دارند؛ بعد میگوید احزاب تضعیف میشود!
ریچارد نفیو: مقامات ایرانی برای بیاثر کردن تحریم از راههای آتشین عبور کردند
پایگاه بصیرت / گروه سیاسی
رستم قاسمی وزیر سابق نفت گفت: دولت هرگز تصور نمیکرد که برجام نافرجام شود و سازوکار مناسب برای اقدام متقابل را نیز پیش بینی نکرده بود. آمریکا همه ابزارها برای تحریم ایران را در اختیار دارد؛ یکی از این ابزارها سوئیفت بود و بانکهایی که حرف امریکا را گوش نمیکردند از طریق سوئیفت شناسایی شده و جریمه میشدند.
وی افزود: ما در سالهای 90 و 91 هم تحریم اروپا بودیم، هم تحریم آمریکا بودیم و هم تحریم سازمان ملل. بنده در آن زمان سفرهای زیادی به کشورهای مخلتف برای ایجاد تعامل با ایران داشتم. در یکی از این سفرها با نخست وزیر هند یک ملاقات داشتیم و از ایشان خواهش کردم که رئیس بانک مرکزی هند هم در آن جلسه حضور داشته باشند.
قاسمی ادامه داد: اتفاقا در آن جلسه نیز توافقات خوبی صورت گرفت اما وقتی به صحبتهای رئیس بانک مرکزی هند رسیدیم، ایشان گفت ما آمادگی همکاری داریم اما متأسفانه شما تحریم سازمان ملل هستید و ما هم نمیتوانیم آنها را زیرپا بگذاریم؛ یعنی میخواهم به شما بگویم تحریمهای سال 90 و 91 بسیار شدیدتر از تحریمهای دوره فعلی بود.
وزیر سابق نفت گفت: آقای ریچارد نفیو در کتاب هنرهای تحریم نوشته است "ما فکر نمیکردیم مقامات ایرانی برای بی اثر کردن تحریم راهکارهایی که بسیار پرخطر و آتشین هستند را دنبال کنند". به نظر من جنگ اقتصادی تنها واقعیت آن دوران بود و ما باید از آن راه آتشین عبور میکردیم و اتفاقا چون عبور کردیم آقای اوباما گفت دیگر تحریمها بر ایران اثر نکرد.
وی اظهار داشت: هر فردی در دوران تحریم میخواهد پشت صندلی تصمیم بنشیند باید ریسک پذیر باشد و از راههای آتشین عبور کند و در این دولت اگر از راه آتشین عبور میکردیم وضعیتمان بهتر از الان بود. دوره جنگ اقتصادی نیازمند آرایش جنگی واقعی است و این آرایش جنگی باید در عمل قابل اثبات باشد نه در حرف.
هفت سال "همین امروز و فردا"!
🔸سخنگوی دولت امروز ضمن یادداشتی در روزنامه ایران، "با اطمینان" پیش بینی کرده تمامی تحریمها در آینده نزدیک لغو می شود(!) این در حالی است که سخنگوی کاخ سفید دیروز گفت"آمریکا برنامهای برای لغو تحریمها پیش از مذاکره ندارد". سرنوشت مذاکره قبلی هم که در قالب برجام"، تبدیل به آینه عبرت ملت ها شده است.
🔸پنج سال و نیم قبل، آقای روحانی گفت "همه تحریم ها در روز اجرای برجام بالمره (یکجا) نه تعلیق، بلکه لغو می شود". اما هرگز آن روز فرا نرسید و آمریکا به تعبیر آقای صالحی، از روز اول بارها دبّه کرد.
🔸با این حال، ربیعی وعده لغو تحریم ها "در آینده نزدیک" را می دهد؛ همان که پنج سال قبل، وعده اش را دادند! به قول بابا طاهر؛"همی وعده کری (کنی) امروز و فردا- ندونم مو که فردای تو کی بی؟!".
🔸چرا برخی دولتمردان اصرار دارند مسئولیت خود را با وعده درمانی ِخلاف واقع برگزار کنند؟ چرا حبابی از خیال دروغین می سازند که با کمترین تلنگر می شکند و امید بستگان را سرخورده می کند؟
🔸چرا به جای وعده هفت ساله برداشتن تحریم ها، سراغ بی اثر کردن و خنثی کردن تحریم ها نمی روند؟ چرا از آمریکای غدّار، قطع امید نکردند و سراغ احیای ظرفیت های ملی رونق اقتصادی، و گسترش تعاملات با کشورهای مختلف نرفتند؟
🔸چرا خانه های جدول دشمن را پر می کنند؟ چرا اصرار دارند کلید گشایش ها را دست آمریکا نشان دهند و حال آن که او، تحریم ها را حربه ای می بیند که تا احساس نکند از نگاه مقامات ایرانی بی اثر شده، کنار نخواهد گذاشت؟
#قالیباف: #بودجه فعلی، بودجه مطلوب مجلس نیست
🔹آنچه امروز پیش روی ماست بودجه مطلوب مجلس نیست ولی با توجه به ظرفیتهای اجرایی و در تعامل با دولت حداکثر اصلاحات ممکن به نفع معیشت مردم در آن اعمال شده است.
🔹دولت مجری بودجه است و تجربه نشان داده میتواند با اجرای بد و ناقص بهترین تصمیمات هم فرصت اصلاحات ضروری را به آسیبی علیه معیشت مردم تبدیل کند.
🔹دولت یک گام در تعامل با مجلس به نفع مردم برداشت و مجلس هم چندین گام برداشت و بخشی از اصلاحات مد نظر خود چشم پوشی کرد تا در این شرایط اختلافات مانع از شنیده شدن صدای واحد ما برای حل مشکلات مردم نشود.
رکورد شکنی #تورم پس از یک ربع قرن؛ دولت #روحانی از دولت هاشمی جلو زد!
🔹 ۲۵ سال از زمانی که اقتصاد و مردم شاهد تورم ۴۹.۴ درصدی در پایان سال ۱۳۷۴ بودند، میگذرد و تازهترین روایت مرکز آمار از نرخ #تورم نشان میدهد که به احتمال زیاد تورم در پایان سال ۱۳۹۹ به بالاترین میزان ممکن در طی ۲۵ سال گذشته خواهد رسید.
🔹 انتظار میرود با صعودی بودن نرخ تورم در آخرین ماه سال۱۳۹۹، بالاترین نرخ تورم سالانه پس از نرخ تورم نزدیک به ۵۰درصدی سال۱۳۷۴، در پایان امسال ثبت شود.
🔹فاصله گرفتن نرخ تورم واقعی از نرخ تورم هدف ۲۲درصدی بانک مرکزی زنگ خطری جدی برای سیاستگذاران اقتصادی است که چه تدبیری را به اجرا گذارند تا جلوی شکلگیری موج تازهای از انتظارات تورمی را بگیرند.
چرا #گروسی به تهران میآید
🔹رئیس سازمان #انرژی اتمی: بعد از اعلام ما مبنی بر اجرای قانون مصوب مجلس درخصوص توقف #پروتکل الحاقی، مدیرکل آژانس درخواست سفر فوری به ایران و دیدار با من را مطرح کرد.
🔹در همین خصوص یک منبع مطلع به خبرنگار فارس گفت که گروسی امشب وارد تهران میشود و فردا صبح با صالحی دیدار و بعدازظهر هم تهران را ترک خواهد کرد.
🔸پس از آنکه هفته گذشته نماینده دائم ایران در آژانس تصمیم تهران برای اجرای بند ششم قانون اقدام راهبردی را اعلام کرد، مدیر آژانس پیشنهاد داده برای یافتن راهحل عمومی به منظور ادامه فعالیتهای این نهاد به تهران سفر کند.