⚫️دختر پیامبر را بشناسیم «۷»
🔘بمناسبت ایام فاطمیه
✍ سیدرضی مرتضوی
➰➰➰➰➰➰➰
▪️ خُلِق نور فاطمة س قَبلَ أَنْ یَخلُقَ الْأَرضَ و السماءَ فقالَ بَعْضُ النَّاس یَا نَبِیَّ اللَّهِ فلَیسَتْ هیَ إِنْسیَّة فقال فاطمة حَوراءُ إِنسیَّة قَالُوا یَا نَبِیَّ اللَّهِ وَ کَیْفَ هِیَ حَوراءُ إِنْسیَّة قَالَ خَلَقها اللَّهُ مِن نوره قَبلَ أَن یَخلُقَ آدمَ إِذْ کانتِ الْأَرْوَاحُ فلَمَّا خَلقَ اللَّه آدم عُرِضَتْ عَلَی آدَم قیلَ یَا نَبِی اللَّه وَ أَین کَانتْ فَاطمة قال کانَتْ فِی حُقَّةٍ تحتَ ساق الْعَرْشِ قَالُوا یَا نَبِیَّ اللَّهِ فما کان طعامها قَال التَّسبیحُ وَ التَّقْدیس و التَّهلیلُ وَ التَّحمید
📚بحارج۴۳ص۴
➰➰➰➰➰➰➰
▪️ پیامبر اکرم ص به مردم فرمود: نور فاطمه، قبل از خلقت زمین و آسمان آفریده شده است، سوال شد: مگر فاطمه انسان نیست؟ فرمود حوریه ای در قالب بشر است، پرسیدند چطور؟ فرمود: خدای متعال، فاطمه را قبل از خلقت آدم، وقتی ارواح را آفریده بود، از نور خودش خلق کرد، وقتی آدم را آفرید، این نور بر او تابید، پرسیدند: جایگاه فاطمه کجا بود؟ فرمود: در زیر عرش، پرسیدند: غذایش چه بود؟ فرمود: چهار ذکر «سبحان الله، الحمدلله، لااله الالله و الله اکبر»
➰➰➰➰➰➰➰
🔘نکته ها:
▪️روایات فراوانی درباره خلقت اهلبیت ع قبل از همه مخلوقات، در منابع روایی وجود دارد که شایسته توجه است و عظمت آن ذوات مقدسه را میرساند.
▪️حقیقت معنای این روایات برما پوشیده است، ولی لااقل باید وقتی درباره اهلبیت ع حرف می زنیم این مقامات بلند فوق بشریشان را درنظر بگیریم.
🔰یادداشتهایی در تفسیر موضوعی «۱۴»
💠بوی خوش فاطمه (بمناسبت ایام فاطمیه)
✍🏻سید رضی مرتضوی
🔸یکی از نعمتهای خداوند متعال به انسان، قدرت درک و فهم است، و برای آن منافذ و ورودی هایی قرار داده شده که انسان از طریق آنها بتواند از مسائل پیرامون خود، آگاه شود، «چشم، گوش، لامسه، بینی، و زبان» ورودی های معارف هستند که انسان به وسیله آنها می بیند، می شنود، لمس میکند، استشمام می کند و می چشد؛ اگر این قدرتهای پنجگانه ای که خداوند متعال به انسان عطا کرده است نبود، انسان نمی توانست با عالم بیرون از ذات خود ارتباطی برقرار کند و اگر هرکدام از اینها درست کار نکنند، انسان قسمتی یا نوعی از درک خود را از دست خواهد داد.
🔸آنچه خداوند متعال در عالم ماده آفریده است، ظواهری هستند که دارای باطنند، یعنی وقتی در آنها عمیق شویم، در می یابیم که خداوند متعال آنها را قرار داده تا بسوی یک حقیقت متعالی تر از خود هدایتگر بوده و نشانه ای برای آن باشند، مثلا خورشید در آسمان، نشانه ای از خورشید حقیقی عالم یعنی وجود مقدس امام است که امام رضا علیه السلام فرمودند: «الامام، الشمس الطالعه المجلله بنورها العالم» و بهمین صورت، تمام عالم ظاهر، نشانه هایی برای عالم باطن هستند.
🔸چشم و گوش و زبان و بینی و لامسه انسان نیز همینگونه هستند، یعنی توانائی هایی هستند که ظاهر و باطن دارند، و روح انسان، با باطن آنها در تعامل است، به این معنی که قلب انسان «که حقیقت هر انسان است» نیز می بیند و می شنود و بو میکشد، و احساس می کند؛ حواس ظاهری، آنچه درک کرده اند را به مغز (عقل ظاهری) تحلیلگر می رسانند، و حواس باطنی یافته های خود را به قلب (عقل باطنی و حقیقت وجود انسانی) تحویل می دهند،
مثلا ممکن است کسی چشم ظاهرش بینا باشد ولی چشم باطنی اش به نحوی کور باشد که نتواند واضح ترین چیزها را مشاهده کند، ممکن است کسی در ظاهر گوش داشته باشد و هرگونه صدائی را بشنود، ولی در باطن چنان گوشهایش سنگین باشد که هیچ صدائی را احساس نکند: «کان لم یسمعها کان فی اذنیه وقرا»
🔸کسی که از قدرت های درک و فهم باطنی محروم باشد، معلوم است که به دعوت انبیاء که برای صفا دادن به روح و جان انسانها آمده اند و به فرموده قرآن به دنبال زنده کردن جان انسان هستند «استجیبوا لله و للرسول اذا دعاکم لما یحییکم»، چه پاسخی می دهد: «مانفقه کثیرا مما تقول»؛ «قلوبنا غلف»؛ درب قلبهای ما بسته است ؛ بیشتر حرفهای تو را نمی فهمیم» قرآن نیز حرفشان را تایید می کند: «لهم آذان لا یسمعون بها، لهم اعین لا یبصرون بها، اولئک کالانعام بل هم اضل» اینها از حیوانات هم بدترند.
🔸یکی از ورودی های فهم و درک انسان، قدرت احساس «عطر و بو» است که ظاهر و باطن هم دارد، بینی ظاهری انسان، وظیفه تشخیص بوهای خوش از ناخوش را به عهده دارد و بر اساس آن انسان از عطر خوش لذت برده و از عطرهای بد فاصله می گیرد، اما باطن انسان نیز دارای شامه است، که البته زمانی به کار می افتد که انسان این راه خاص درک و فهم را برای خود باز کرده و قدرت روح خود را با فاصله گرفتن از غفلتها افزایش دهد؛ شامه درونی انسانهای پاک، بوی خوش از ناخوش را تشخیص می دهند، و لذا اگر کسی گناهی مرتکب شود، آنها متوجه می شوند، چنانکه امیرالمومنین فرمودند: «تعطروا بالاستغفار لا تفضحکم روائح الذنوب» اگر می خواهید بوی گند گناهانتان شما را بی آبرو نکند، با عطر استغفار خود را خوش بو نمایید، چنانکه حضرت یعقوب از آن فاصله طولانی میان مصر و کنعان، بوی پیراهن یوسف را تشخیص داده و فرمود:« انی لاجد ریح یوسف» من بوی یوسف را می شنوم، هرچند انسانهای نادان، سخن ایشان را نپذیرفتند.
🔸نبی مکرم اسلام، خوشبوترین مخلوق خداست، البته ایشان در ظاهر همیشه معطر بودند، اما آنچه عالم را پر کرده است، عطر حقیقت وجود آن ذات مقدس است، که همه انبیاء و اولیاء از بوی خوش ایشان سرمستند، چنانکه مطابق حدیث کساء، هر کدام از اهلبیت که وارد میشوند می گویند: «انی اشم عندک رائحه طیبه» من بوی خوشی مانند بوی رسول خدا استشمام میکنم» و این بوی خوش چنان دل انگیز بوده که حتی جبرائیل را نیز از آسمانها به خود جذب می نماید؛ بله تمام عالم عاشق بوی رسول الله هستند، اما عجیب اینجاست که خود آنحضرت که گل سرسبد عالم خلقت هستند، عاشق «بوی خوش فاطمه» دخترشان بودند تا جائی که مطابق روایات فریقین تا هر شب «بوی خوش فاطمه» را استشمام نمی کردند، به خواب نمی رفتند و می فرمودند: من از فاطمه بوی بهشت را استشمام می کنم.
🔹عطری از نگاه حضرت زهرا سلام الله علیها روزیمان باد🔹
⚫️دختر پیامبر را بشناسیم «۸»
🔘بمناسبت ایام فاطمیه
✍ سیدرضی مرتضوی
➰➰➰➰➰➰➰
▪️أَحَبَّ اللَّهُ أَنْ یُخْرِجَهَا (فاطمه) مِنْ صُلْبِی جَعَلَهَا تُفَّاحَةً فِی الْجَنَّةِ وَ أَتَانِی بِهَا جَبْرَئِیلُ فَقَالَ لِی یَا مُحَمَّدُ إِنَّ هَذِهِ تُفَّاحَةٌ أَهْدَاهَا اللَّهُ إِلَیْکَ مِنَ الْجَنَّةِ فَأَخَذْتُهَا وَ ضَمَمْتُهَا إِلَی صَدْرِی قَالَ یَا مُحَمَّدُ یَقُولُ اللَّهُ کُلْهَا فَفَلَقْتُهَا فَرَأَیْتُ نُوراً سَاطِعاً وَ فَزِعْتُ مِنْهُ فَقَالَ یَا مُحَمَّدُ مَا لَکَ لَا تَأْکُلْ،کُلْهَا وَ لَا تَخَفْ
📚بحارج۴۳ص۵
➰➰➰➰➰➰➰
▪️ پیامبر اکرم ص فرمود: وقتی خدا خواست فاطمه را از طریق من، وارد عالم دنیا کند، او را بصورت سیبی قرار داد و جبرییل آن را برایم آورد و گفت: این سیب بهشتی را خدا برایت هدیه فرستاده است، من آن را گرفته و به سینه چسپاندم، جبرییل گفت خدا فرموده آن را میل کنی، وقتی سیب را شکافتم چنان نوری از آن ساطع شد که ترسیدم، جبرییل گفت ای محمد چرا نمیخوری، نترس و آنرا بخور.
➰➰➰➰➰➰➰
🔘نکته ها:
▪️انتقال اولیاء و انبیاء به دنیا از طریق حضرت آدم و رحمهای پاک بوده ولی وجود مقدس حضرت زهرا س بی واسطه و مستقیما از طریق نبی مکرم به عالم دنیا آمده اند.
▪️تعبیر ترس در مورد نبی اکرم به معنی ستایشِ عظمت وجود نورانی فاطمه زهراست
▪️فاطمه زهرا هدیه مخصوص خدا به پیامبر است که بوسیله ایشان، دین اسلام محفوظ مانده است
⚫️دختر پیامبر را بشناسیم «۹»
🔘بمناسبت ایام فاطمیه
✍️ سیدرضی مرتضوی
➰➰➰➰➰➰➰
▪️قال رسول الله: قُلْتُ حَبِيبِي جَبْرَئِيلُ وَ لِمَ سُمِّيَتْ فِي السَّمَاءِ الْمَنْصُورَةَ وَ فِي الْأَرْضِ فَاطِمَةَ قَالَ سُمِّيَتْ فِي الْأَرْضِ فَاطِمَةَ لِأَنَّهَا فُطِمَتْ شِيعَتُهَا مِنَ النَّارِ وَ فُطِمَ أَعْدَاؤُهَا عَنْ حُبِّهَا وَ هِيَ فِي السَّمَاءِ الْمَنْصُورَةُ وَ ذَلِكَ قَوْلُ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ يَوْمَئِذٍ يَفْرَحُ الْمُؤْمِنُونَ بِنَصْرِ اللَّهِ يَنْصُرُ مَنْ يَشاءُ يَعْنِي نَصْرَ فَاطِمَةَ لِمُحِبِّيهَا
📚بحارج۴۳ص۵
➰➰➰➰➰➰➰
▪️ پیامبر گرامی اسلام در ادامه حدیث معراج فرمودند: من به جبرائیل گفتم ای حبیب من، چرا به این نور مقدس، در آسمان منصوره و در زمین فاطمه گفته میشود؟ جبرئیل گفت: در زمین فاطمه «به معنی قطع شده» است، زیرا شیعیان او از آتش دور بوده و دشمنانش از محبت او محرومند، و در آسمان منصوره است زیرا او تاویل این آیه است «امروز مومنین بخاطر یاری خدا خوشحالند» یعنی مومنین از آنجهت که فاطمه زهرا س به دادشان می رسد خوشحال هستند.
➰➰➰➰➰➰➰
🔘نکته ها:
▪️بر اساس روایات فراوان، نامهای اهلبیت ع هرکدام حکمتی دارد و همینطور اتفاقی نیست.
▪️محبت اهلبیت جواهر گرانقیمتی است که به هر کسی داده نمی شود و کسانی که آن را ندارند در حقیقت هیچ خیری در زندگیشان نیست.
▪️منصوره، به معنی «زنی که امداد شده» است می باشد، لذا حضرت زهرا س در روز قیامت مورد توجه ویژه خدا قرار داشته و شیعیان و محبینش را از جهنم نجات می دهد.
⚫️دختر پیامبر را بشناسیم «۱۰»
🔘بمناسبت ایام فاطمیه
✍️ سیدرضی مرتضوی
➰➰➰➰➰➰➰
▪️عن اسماء بنت عمیس: ققَدْ كُنْتُ شَهِدْتُ فَاطِمَةَ ع وَ قَدْ وَلَدَتْ بَعْضَ وُلْدِهَا فَلَمْ أَرَ لَهَا دَماً فَقَالَ ص إِنَّ فَاطِمَةَ خُلِقَتْ حُورِيَّةً فِي صُورَةِ إِنْسِيَّة
📚بحارج۴۳ص۷
➰➰➰➰➰➰➰
▪️ اسماء بنت عمیس می گوید: من هنگام ولادت فرزندان حضرت زهرا س در خدمت آنحضرت بودم، و دیدم ایشان خونریزی های معمول هنگام ولادت فرزند را نداشتند، پیامبر اکرم ص بمن فرمودند: فاطمه، فقط در قالب و صورت انسان است، ودر حقیقت حوریه خلق شده است.
➰➰➰➰➰➰➰
🔘نکته ها:
▪️مطابق روایات فراوان، حضرت زهرا س از هرگونه نجاستهای ظاهری مربوط به زنان پاک بوده اند.
▪️بر اساس همین پاکی و طهارت، زمانی که بسیاری از مردم از خانه خود، دری به مسجد باز کرده بودند، پیامبر اکرم به دستور خدا، همه درها را بسته و تنها در خانه فاطمه زهرا س را به مسجد نبستند.
▪️جای تاسف است که امت اسلام، با اینهمه تاکید پیامبر اکرم نسبت به جایگاه فوق انسانی حضرت زهرا س ، حرمت این خانه مقدس را پاس نداشتند.
.
⚫️دختر پیامبر را بشناسیم «۱۱»
🔘بمناسبت ایام فاطمیه
✍️ سیدرضی مرتضوی
➰➰➰➰➰➰➰
▪️عن عمار قال: شَهِدْتُ عَلِيَّ بْنَ أَبِي طَالِبٍ ع وَ قَدْ وَلَجَ عَلَى فَاطِمَةَ ع فَلَمَّا أَبْصَرَتْ بِهِ نَادَتْ ادْنُ لِأُحَدِّثَكَ بِمَا كَانَ وَ بِمَا هُوَ كَائِنٌ وَ بِمَا لَمْ يَكُنْ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ حِينَ تَقُومُ السَّاعَةُ، فَرَأَيْتُ أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ ع يَرْجِعُ الْقَهْقَرَى
📚بحارج۴۳ص۸
➰➰➰➰➰➰➰
▪️ عمار بن یاسر می گوید، دیدم روزی علی ع بر فاطمه س وارد شد، حضرت زهرا فرمود یا علی نزدیک بیا تا حوادث گذشته و حال و آینده را برایت بازگو کنم، علی ع تا این جمله را شنید، رو به فاطمه با احترام بصورت عقب عقب خارج شد و پیش پیامبر رفت، من هم بدنبال ایشان رفتم، پیامبر زودتر از علی ع فرمود: پیش زهرا س بودی و چنین جریانی اتفاق افتاد؟ علی ع عرض کرد یا رسول الله، نور فاطمه هم از نور ماست؟ پیامبر فرمودند بله مگر نمی دانستی؟ سپس علی ع پیش فاطمه بازگشت، من هم رفتم، فاطمه س فرمود: رفتی جریان را برای پدرم گفتی؟ ای علی، بدان که خدا نور مرا خلق کرد، و نورم خدا را تسبیح می گفت، تا اینکه آن را در درختی بهشتی قرار داد و موجب شد آن درخت بدرخشد، سپس به پدرم دستور داد از میوه آن درخت بخورد، و اینگونه من به این عالم منتقل شده ام، من از آن نورم و به اخبار گذشته و حال و آینده مطلع هستم.
➰➰➰➰➰➰➰
🔘نکته ها:
▪️اهلبیت به مقام خود آگاهند واین جریان برای آنست که عمار به مقام حضرت زهرا پی ببرد و آن را نقل کند.
▪️کلمات حضرت زهرا س در بیان مقام خود، فوق العاده زیباست
recording۲۰۲۰۱۲۳۱۱۶۰۰۵۹.amr
2.83M
🔰منبر
🔹فاطمیه اول ۹۹
🔈سید رضی مرتضوی
🔹بوی خوش فاطمه
.
recording۲۰۲۰۱۲۳۱۱۹۴۷۰۱.amr
4.76M
🔰منبر
🔹فاطمیه اول ۹۹
🔈سید رضی مرتضوی
🔸معنای نام «محدثه»
.
recording۲۰۲۱۰۱۰۶۱۹۰۵۲۰.amr
991.6K
🔰روضه چهارشنبه
🔹شهادت حضرت زهرا
🔈سید رضی مرتضوی
⚫️دختر پیامبر را بشناسیم «۱۲»
🔘بمناسبت ایام فاطمیه
✍️ سیدرضی مرتضوی
➰➰➰➰➰➰➰
▪️قال ابوعبدالله ع لیونس بن ظبیان: أَ تَدْرِي أَيُّ شَيْءٍ تَفْسِيرُ فَاطِمَةَ قُلْتُ أَخْبِرْنِي يَا سَيِّدِي قَالَ فُطِمَتْ مِنَ الشَّرِّ قَالَ ثُمَّ قَالَ لَوْ لَا أَنَّ أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ ع تَزَوَّجَهَا لَمَا كَانَ لَهَا كُفْوٌ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ عَلَى وَجْهِ الْأَرْضِ آدَمُ فَمَنْ دُونَه
📚بحارج۴۳ص۱۱
➰➰➰➰➰➰➰
▪️ امام صادق به یونس بن ظبیان فرمودند: می دانی معنای نام «فاطمه» چیست؟ زیرا هرگونه «شر و بدی» از آنحضرت دور شده است، اگر علی ع با فاطمه س ازدواج نمی کرد، در کل بشر، کسی در حد ازدواج با او نبود.
➰➰➰➰➰➰➰
🔘نکته ها:
▪️کلمه «فاطمه» به معنی قطع شده است، و در روایات، معانی متعددی برای آن بیان شده است، و در اینجا به معنی قطع شدن از «شر» است، یعنی حضرت فاطمه خیر محض و مطلق خیر است، و هرگونه ارتباط با آنحضرت، نتیجه ای جز خیر و خوبی برای انسان نخواهد داشت.
▪️مطابق این روایت، حتی پیامبران اولواالعزم نیز در شان حضرت فاطمه س نبوده اند، لذا مقام آنحضرت از همه آنها «جز پیامبر خاتم» بالاتر است.
.
⚫️دختر پیامبر را بشناسیم «۱۳»
🔘بمناسبت ایام فاطمیه
✍️ سیدرضی مرتضوی
➰➰➰➰➰➰➰
▪️قلتُ لِأبي عَبد الله ع يا ابنَ رسولِ اللَّهِ لِمَ سُمّيَت الزهراءُ زهراءَ فقال لِأَنها تَزهَرُ لأمیرِالمؤمنينَ ع في النَّهارِ ثَلاثَ مَرّاتٍ بِالنّورِ كانَ يَزهرُ نُورُ وَجْهِهَا صلاةَ الْغَداةِ وَ الناسُ فِي فِراشِهِمْ فَيَدْخُلُ بَياضُ ذلك النّورِ إِلَى حُجُراتهم بِالْمدينةِ فَتَبيَضُّ حِيطانُهم
📚بحارج۴۳ص۱۱
➰➰➰➰➰➰➰
▪️ ابان بن تغلب می گوید از امام صادق ع پرسیدم: چرا زهرا، «زهرا» نامیده شده است؟ حضرت فرمودند زیرا روزی سه بار برای امیرالمومنین می درخشیدند، هنگام نماز صبح با نور سفید، هنگام نماز ظهر با نور زرد، و هنگام نماز مغرب با نور سرخ، این نور وارد خانه های مردم مدینه می شد و دیوارها و لباسهایشان را به رنگ خود در می آورد، آنها با تعجب به دنبال منبع نور می گشتند و از پیامبر ص می پرسیدند، پیامبر آنها را به خانه فاطمه می فرستاد، و می دیدند که آنحضرت به نماز ایستاده اند، و می فهمیدند که این نور از فاطمه بوده است، این نور به ما اهل بیت از امامی به امام بعد منتقل شده است.
➰➰➰➰➰➰➰
🔘نکته ها:
▪️زهرا، به معنی درخشان و نورانی است، و فاطمه س از جهت درخشندگی خود «زهرا» نام گرفته اند.
▪️این نور، برای خواصی از اهل بصیرت قابل رویت بوده و تمام مردم آن را نمی دیده اند، زیرا حضرت صادق فرمود هماکنون این نور در ائمه وجود دارد، لکن مردم عادی آن نور را نمی دیده اند.
▪️این روایت، میزان اهتمام اهلبیت ع به نماز را می رساند، لذا شیعه باید اوج درخشندگی اش در نماز باشد
recording۲۰۲۱۰۱۰۷۱۹۵۱۲۹.amr
3.65M
🔰منبر صوتی
🔹سلسله مباحث همراهی با امام
🔸جلسه اول
🔈سید رضی زکیزاده مرتضوی