#دعاهای_قرآنی ۲۴:
۲۰. خانواده باتقوا و نمونه
رَبَّنا هَبْ لَنا مِنْ أزْواجِنا وَ ذُرِّيّاتِنا قُرَّةَ أعْيُنٍ وَ اجْعَلْنا لِلْمُتَّقينَ إماماً (فرقان: ۷۴)
پروردگارا! از همسران و فرزندانمان به ما نور چشم عطا كن و ما را پيشوا و الگوي پرهيزكاران قرار بده.
اين آيه نيز، در ادامه آيههايي كه ويژگيهاي «عبادالرّحمن» را بيان ميكند، آمده است و به يكي ديگر از خواستههاي آنها از درگاه خداوند اشاره ميكند كه عبارت است از: فرزندان و خانواده اي الگو و شايسته و مايه افتخار و نور چشم.
داشتن همسر خوب و فرزندان صالح و ديندار، از بزرگ ترين نعمتهاي خداوند است.
زنِ بد در سراي مرد نكو
هم در اين عالم است دوزخ او در اين آيه سه خواسته مطرح شده است: ۱. همسران خوب و مايه چشم روشني؛
۲. فرزندان شايسته و مايه سرافرازي؛
۳. الگو و پيشوا بودن براي اهل تقوا.
گاهي افراد، گرفتار همسر و فرزنداني فاسد، بي تقوا و گنه كار ميشوند كه مايه بدنامي و شرمساري است. چنين افرادي از شرم نمي توانند در جامعه و پيش مردم سربلند كنند و پيوسته در عذاب روحي و رنجِ دروني اند.
بعضي هم، با داشتن همسران پاك سرشت و فرزندان با ادب و صالح، احساس سربلندي ميكنند و چنين همسر و فرزنداني، مايه نشاط زندگي و چشم روشني آنهاست.
از اينها گذشته، بعضي به مرتبه اي از خودسازي و صلاح ميرسند كه در جامعه، نقش الگو پيدا ميكنند و سخن و رفتار و زندگي شان نمونه يك «زندگي مكتبي» ميشود و اهل تقوا از رهگذر پيروي و سرمشق گرفتن از آنها به عنوان امام و پيشوا، راه خير و سعادت را ميپيمايند.
در درجه نخست، پيامبران و اوصيا و امامان معصوم: اين نقش و ويژگي را دارند.
عالمان و عارفان و فرزانگان، گروه ديگري هستند كه براي مردم سرمشق اند.
گاهي هم، انسانهاي معمولي، ولي پاك و نمونه، اسوه و معيار خوبي در نظر ديگران ميشوند. خوشا به
سعادت آنها!
مردم، بيش از آنكه تحت تأثير سخن، نصيحت و تبليغهاي گفتاري و نوشتاري قرار بگيرند، از عمل افراد صالح الگوبرداري ميكنند.
«دو صد گفته، چون نيم كردار نيست».
كلام امام صادق (ع) كه فرموده اند: «دعوت كننده مردم باشيد، ولي نه با زبانتان، بلكه با عملتان»، به همين جنبه الگويي انسانهاي مؤمن و شيعيان خالص اشاره دارد.
تعدادي از افراد، در راه خلاف و مسير جهنّم سرمشق ديگران ميشوند و تعدادي ديگر هم، در راه خدا، سعادت و بهشت اسوه و پيشواي مردم اند.
و تفاوت ميان اين دو قشر، از زمين تا آسمان است.
@sokhanrani1214_ir
کانال مواد سخنرانی دینی
ادامه دارد انشاءالله... .
سلامعلیکم ادامه مبحث #دعاهای_قرآنی در کانال مواد سخنرانی دینی 👇👇 :
Eitaa.com/sokhanrani1214_ir
کانال مواد سخنرانی دینی
سلامعلیکم ادامه مبحث #دعاهای_قرآنی در کانال مواد سخنرانی دینی 👇👇 : Eitaa.com/sokhanrani1214_ir
#دعاهای_قرآنی ۲۵:
۲۱. شكر و رضا
رَبِّ أوْزِعْني أنْ أشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتي أنْعَمْتَ عَلَيَّ وَ عَلي والِدَي وَ أنْ أعْمَلَ صالِحاً تَرْضاهُ وَ أدْخِلْني بِرَحْمَتِكَ في عِبادِكَ الصّالِحينَ (نمل: ۱۹)
پروردگارا! مرا الهام كن تا سپاس گزار نعمت تو باشم، نعمتي كه بر من و بر پدر و مادرم عطا كردي و اينكه كار شايسته اي انجام دهم كه تو بپسندي و مرا با رحمت خويش در زمره بندگان شايسته ات وارد كن.
اين دعاي حضرت سليمان (ع) است، پس از آنكه از سرزمين مورچگان عبور كرد.
قصّه از اين قرار است كه سليمان نبي ۷، كه خداوند به او هم نبوّت و هم حكومت عطا كرده بودو سپاه جنّ و انس و پرندگان در اختيار او بودند، وقتي با لشكريان خود از سرزمين مورچگان عبور ميكرد، [۱] مورچه اي گفت: «اي مورچگان! وارد لانههاي خود شويد، تا
سليمان و لشكريانش شما را نابود نكنند».
سليمان از حرف آن مورچه خنديد و اين دعا را كرد و از خداوند درخواست توفيق براي شكرگزاري نعمتهاي الهي را داشت. [۲] نظر كردن به درويشان، بزرگي كم نگرداند
سليمان با همه حشمت، نظرها داشت با موران
سليمان، حشمت و جلال بي نظيري داشت. پدرش حضرت داود (ع) نيز زبان حيوانات را ميدانست و آهن در دستانش نرم بود و او نيز، همچون سليمان (ع)، پيامبري و فرمانروايي را با هم داشت. مادر ايشان هم، زني صالح بود كه هم همسر پيامبر بود و هم مادر پيامبر و اين نعمتهاي بزرگ، در خور ستايش و شكرگزاري است.
درخواست سليمان (ع) در اين دعا، چند چيز است:
۱. درخواست توفيق و الهام و رهنمود الهي براي شكر؛ اينكه چگونه و با چه زبان و چه تعبيري بايد خدا را شكر كرد كه اگر با توجه و الهام الهي باشد، بهتر است.
از دست و زبان كه برآيد
كز عهده شكرش به درآيد ۲. شكر بر نعمتهاي الهي نسبت به خود و پدر و
مادر؛ خود والدين، نعمتي بزرگ اند كه تا زنده اند، انسان قدرشان را نمي داند. هم بايد بر اصل اين نعمت، شاكر حق بود و هم بر نعمتي كه خدا به پدر و مادر انسان عطا كرده است.
۳. توفيق عمل صالح و خداپسندانه؛ بيشتر افراد اهل عمل اند، ولي اعمالشان صالح و مورد رضايت خدا نيست. اگر خداوند اعمال بنده اي را بپسندد و بپذيرد، بالاترين اجر را به او ميدهد.
۴. ورود به جمع بندگان شايسته و صالح خداوند؛ هر كس در هر گروهي باشد، سرنوشتش با آنها گره ميخورد.
كبوتر با كبوتر، باز با باز
كند هم جنس با هم جنس پرواز
در دعاهاي بسياري آمده كه انسان درخواست ميكند در جمع بندگان صالح خدا و در زمره نيكان باشد.
تو اوّل بگو با كيان زيستي
پس آنگه بگويم كه تو كيستي از ابن عباس نقل شده كه مقصود از «عباد صالح»، كه سليمان (ع) از خداوند خواست تا در زمره آنها باشد، پيامبراني همچون ابراهيم، اسماعيل، اسحاق، يعقوب: و انبياي پس از آنها هستند. [۳]
----------
[۱]: آن وادي به روايتي در طائف و به نقلي در شام بوده است. مجمع البيان، ذيل همين آيه.
[۲]: نمل: ۱۶- ۱۹.
[۳]: مجمع البيان، ج ۴، ص ۲۱۶.
@sokhanrani1214_ir
کانال مواد سخنرانی دینی
#دعاهای_قرآنی ۲۵: ۲۱. شكر و رضا رَبِّ أوْزِعْني أنْ أشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتي أنْعَمْتَ عَلَيَّ وَ
#دعاهای_قرآنی۲۶ :
۲۲. حق نعمت خدا
رَبِّ بِما أنْعَمْتَ عَلَيَّ فَلَنْ أكُونَ ظَهيرًا لِلْمُجْرِمينَ (قصص: ۱۷)
پروردگارا! به پاس نعمتي كه بر من عطا كرده اي، هرگز پشتيبان خطاكاران نخواهم بود.
در اين آيه، گرچه خواسته و طلبي وجود ندارد، ولي چون گفت وگو و تعهّد يك بنده صالح با خداوند است و با كلمه «ربِّ» آغاز شده، در رديف دعاهاي قرآني آمده است.
اين سخن، از زبان حضرت موسي (ع) است. او از عنايات خاص الهي برخوردار بود. او با تدبير الهي، به دربار فرعون راه يافت و همان جا رشد يافت و جواني رشيد شد.
روزي حضرت موسي (ع) شاهد درگيري يك فردي از بني اسراييل با يك فرد وابسته به فرعون شد. پس در آن صحنه دخالت و از آن مظلوم طرف داري كرد و چون تحت تعقيب قرار گرفت، فرار كرد و سر
چاه مدين رفت و با دختران شعيب (ع) روبه رو شد و در نهايت، پيش شعيب رفت و داماد او گشت. [۱] او در همه اين مراحل، از لطف و نعمت خداوند برخوردار بود.
بدين ترتيب، حضرت موسي (ع) به سبب نعمتهاي الهي كه خداوند به او ارزاني داشت، متعهد شد كه هرگز از ظالمان و مجرمان پشتيباني نكند.
در اين آيه چند نكته وجود دارد:
۱. ضرورت نعمت شناسي و شكرگزاري نعمت؛ بي توجهي به نعمتهاي الهي، نوعي بي معرفتي نسبت به خداي مهربان است. ما غرق در نعمتهاي اوييم، كه حتي قدرت شمارش آنها را هم نداريم، تا چه رسد به اينكه شكر آنها را به جا آوريم.
۲. بهره گيري صحيح از نعمت ها؛ استفاده از نعمت الهي، در مسيري كه خلاف فرمان و رضاي خداوند است، بزرگ ترين ناسپاسي است. شكر شايسته نعمت آن است كه آن را در راه خداپسندانه و صحيح مصرف كنيم.
در اين باره، حضرت علي (ع) ميفرمايند:
أَقَلُّ مَا يَلْزَمُكُمْ لِلَّهِ أَلَّا تَسْتَعِينُوا بِنِعَمِهِ عَلَي مَعَاصِيهِ. [۲] كمترين چيزي كه براي خدا برعهده شماست، آن است كه از نعمتهاي خدا در راه نافرماني خدا استفاده نكنيد.
حضرت موسي (ع) مورد تأييد خداوند قرار گرفت، به مقام نبوت رسيد، براي نجات بني اسراييل از چنگال ظلم و فرعون ستمگر، تلاش كرد، آنها را از رود نيل عبور داد و پس از آنكه مدتي طولاني زير سلطه ستمگرانه آن طاغوت بودند، آنها را به عزت و سروري رساند.
اين عمل به دليل تعهدّي بود كه به خداوند داشت، تا هرگز پشتيبان ستمگران نباشد.
آري!
شكرانه بازوي توانا بگرفتنِ دستِ ناتوان است
----------
[۱]: داستان مفصّل او در آيههاي ۱۴ تا ۲۸ سوره مباركه قصص آمده است.
[۲]: نهج البلاغه، حكمت ۳۳۰.
@sokhanrani1214_ir
کانال مواد سخنرانی دینی
#دعاهای_قرآنی۲۶ : ۲۲. حق نعمت خدا رَبِّ بِما أنْعَمْتَ عَلَيَّ فَلَنْ أكُونَ ظَهيرًا لِلْمُجْرِمين
#دعاهای_قرآنی ۲۷:
۲۳. توبه، زمينه ساز رحمت الهي
رَبَّنا وَسِعْتَ كُلَّ شَي ءٍ رَحْمَةً وَ عِلْماً فَاغْفِرْ لِلَّذينَ تابُوا وَ اتَّبَعُوا سَبيلَكَ وَ قِهِمْ عَذابَ الْجَحيمِ (غافر: ۷)
پروردگارا! با رحمت و دانش خويش بر همه چيز احاطه داري. پس كساني را كه توبه كرده و راه تو را پيروي كردند بيامرز و آنان را از عذاب دوزخ نگه دار.
غرق گنه، نااميد مشو ز دربار ما كه عفو كردن بود در همه دم كار ما
بنده شرمنده تو، خالق بخشنده من بيا بهشتت دهم، مرو تو در نار ما
توبه شكستي بيا، هر آنچه هستي بيا اميدواري بجوي، ز نام غفّار ما
[۱] اين دعا از زبان «حاملان عرش» است؛ كساني كه عرش را با آن عظمت الهي كه دارد، در ملكوت اعلا
بر دوش ميكشند؛ فرشتگان مقرّب پروردگار كه مأموران ويژه خدا در نظام هستي اند و پيوسته به تسبيح و ثنا و ستايش حق مشغول اند و در حق مؤمنان، دعا و استغفار ميكنند. در اين آيه، كه از زبان آنهاست، براي اهل توبه و پيروان راه خدا، طلب آمرزش و نجات از عذاب جهنّم شده است.
پيش از اين خواسته، دو صفت براي خداوند آمده است:
۱. وسعتِ رحمت الهي؛ كه همه كائنات را فراگرفته است، شبيه آيه ديگري كه ميفرمايد: وَ رَحْمَتي وَسِعَتْ كُلَّ شَيْ ءٍ (اعراف: ۱۵۶).
۲. علم گسترده و بي نهايت خداوند؛ كه شامل هر چيزي است و شبيه آيه ديگري كه ميفرمايد: وَسِعَ كُلَّ شَي ءٍ عِلْماً (طه: ۹۸).
فرشتگان حاملان عرش، بيش از ديگران به جبروت و قدرت مطلقه پروردگار و علم و رحمت واسعه او آگاه اند. از اين رو، پس از ستايش خداوند به اين دو صفت (وسعت رحمت و علم)، از آستان او ميخواهند كه اهل توبه و اهل تقوا را مشمول آمرزش خويش قرار دهد.
توبه، راهي براي بيرون رفتن از بيراهه عصيان و
پنجره اي گشوده به وادي رحمت پروردگار است. اساس آن هم پشيماني از گناه و تصميم بر ترك آن و جبران گذشته و پيش گرفتن راه تازه و رو به خداست. ازاين رو، در اين آيه، پس از «توبه»، بي درنگ موضوع «پيروي از راه خدا» مطرح است كه گويا، بدون حركت در اين مسير نوراني، توبه محقّق نمي شود.
آنكه گناه ميكند، از علم الهي غافل است و نمي داند كه جهان و عالم، محضر خداست و نبايد در محضر خدا گناه كرد.
آن هم كه از رحمت گسترده خدا بي خبر است، راه گناه را ادامه ميدهد و فكر ميكند سرنوشتي جز دوزخ ندارد.
امّا توبه، روزنه اي گشوده به آمرزشي از سوي خداست و تا فرصت از دست نرفته، بايد از آن بهره جست.
چند گويي كه به پيري رسم و توبه كنم
چه كني گر به جواني به لحد درماني!
----------
[۱]: تابع.
@sokhanrani1214_ir
کانال مواد سخنرانی دینی
#دعاهای_قرآنی ۲۷: ۲۳. توبه، زمينه ساز رحمت الهي رَبَّنا وَسِعْتَ كُلَّ شَي ءٍ رَحْمَةً وَ عِلْماً ف
#دعاهای_قرآنی ۲۸:
۲۴. دلهاي بي كينه
رَبَّنا اغْفِرْ لَنا وَ لإِخْوانِنا الَّذينَ سَبَقُونا بِاْلإيمانِ وَ لا تَجْعَلْ في قُلُوبِنا غِلًّا لِلَّذينَ آمَنُوا رَبَّنا إنَّكَ رَؤُفٌ رَحيمٌ (حشر: ۱۰)
پروردگارا! ما را بيامرز و برادران ما را كه در ايمان بر ما سبقت گرفتند را ببخشاي و در دلهاي ما كينه مؤمنان را قرار مده، پروردگارا تو مهربان و رحيمي.
در فرهنگ قرآني، از دو گروه با بزرگي و تكريم ياد شده است: يكي مهاجران، ديگري انصار. مهاجران به دليل پيش قدم بودن در ايمان و مسلماني و سابقه دين خدا، جايگاه والايي دارند و چون در راه ايمانشان هجرت كردند و از مكه به مدينه رفتند، مورد احترام اند.
انصار، به دليل آنكه آغوش خود را به روي مسلمانان مهاجر گشودند و از آنها در برابر حملههاي كفّار قريش دفاع كردند، شايسته تجليل اند.
در سوره ممتحنه، از هر دو گروه ياد شده و تلاش
و ايمان و هجرت و پناه دهي و حمايت و ياري آنها، مورد تقدير قرار گرفته است. [۱] اين آيه، از زبان مسلماناني است كه پس از مهاجرين آمدند و به دين حق پيوستند و دو خواسته مهم مطرح كرده اند:
۱. آمرزش براي خود و مسلمانان پيشتاز و باسابقه؛
۲. پاك بودن دلها از كينه و دشمني نسبت به مؤمنان.
در خواسته اول، بر جايگاه پيشكسوتان و حق تقدّم مسلمانان اوليه، و در خواسته دوم، بر پاكي دلها از كينه و بدخواهي، [۲] تأكيد شده است.
دل بي كينه نسبت به مردم و اهل ايمان، از نعمتهاي الهي است. يكي از ويژگيهاي اهل بهشت، اين است كه نسبت به هم كينه و حسد و بدخواهي ندارند. در حديثي از امام علي (ع) آمده است: «الغِلُّ بَذرُ الشّرِّ» [۳] ؛ «كينه و بدخواهي، بذر شرّ و بدي است».
تا زماني كه دلها نسبت به هم كينه دارند، صلح و
صفا از جامعه رخت برمي بندد، همكاريها كاهش مييابد و شيطان براي جنگ افروزي و ايجاد تفرقه، فرصت مناسبي پيدا ميكند.
برعكس، اگر انسان، از كسي كينه اي در دل نگه ندارد و گذشت داشته باشد، روابط مردم صميمانه ميشود و راه بر رخنه شيطان صفتان و تفرقه افكنان بسته ميشود.
در اقليم محبّت جز صفا نيست
در آن وادي به جز نور خدا نيست
فقط لبخند مهر است و محبّت
دگر كين توزي و جور و جفا نيست .
----------
[۱]: به آيههاي ۸ و ۹ دقت شود.
[۲]: وَ نَزَعْنا ما في صُدُورِهِمْ مِنْ غِلِّ … حجر: ۴۷.
[۳]: غرر الحكم و درر الكلم، ج ۱، ح ۱۹۷۶.
@sokhanrani1214_ir
کانال مواد سخنرانی دینی
#دعاهای_قرآنی ۲۸: ۲۴. دلهاي بي كينه رَبَّنا اغْفِرْ لَنا وَ لإِخْوانِنا الَّذينَ سَبَقُونا بِاْلإ
سلامعلیکم آخرین بخش از مبحث #دعاهای_قرآنی در کانال مواد سخنرانی دینی 👇👇 :
Eitaa.com/sokhanrani1214_ir
کانال مواد سخنرانی دینی
سلامعلیکم آخرین بخش از مبحث #دعاهای_قرآنی در کانال مواد سخنرانی دینی 👇👇 : Eitaa.com/sokhanrani1214_
#دعاهای_قرآنی۲۸:
۲۵. توكّل و انابت
دعاهاي قرآني؛؛ ص۸۹
رَبَّنا عَلَيْكَ تَوَكَّلْنا وَ إلَيْكَ أنَبْنا وَ إلَيْكَ الْمَصيرُ* رَبَّنا لا تَجْعَلْنا فِتْنَةً لِلَّذينَ كَفَرُوا وَ اغْفِرْ لَنا رَبَّنا إنَّكَ أنْتَ الْعَزيزُ الْحَكيمُ (ممتحنه: ۴ و ۵)
پروردگارا! بر تو توكّل كرديم و به سوي تو بازگشتيم و سرانجام همه به سوي توست. پروردگارا! ما را دچار فتنه كافران نگردان و ما را بيامرز، پروردگارا! همانا تو قدرتمند حكيمي.
«توكّل»، تكيه كردن بر خداوند توانا در همه امور است. در قرآن بارها چنين آمده است كه: «تنها بر خدا تكيه كنيد» [۱]، «مؤمنان تنها بر خدا تكيه و توكّل ميكنند». [۲] توكّل، جلوه اي از توحيد و ايمان به ولايت و حاكميت مطلقه پروردگار در هستي است و كسي كه داراي صفت توكّل باشد، در سختيها نااميد
نمي شود، زيرا خود را به سرچشمه قدرت متّصل ميبيند.
«انابت»، به معناي رجوع است. رويكرد اهل ايمان، به خداست و از علل و اسباب گوناگون، روي برمي گردانند و تنها به خداوند توجّه ميكنند. معناي لغوي انابت، رجوع مكرر و پي در پي است و انابت به درگاه خدا، يعني توبه و خالص سازي عمل. [۳] «مصير»، به معناي سرانجام و نهايت و فرجام است. همه چيز از خداست و به سوي او باز ميگردد. انسانها هم در قيامت، به سوي پروردگار رجوع ميكنند و سرنوشت بندگان، به دست خداي متعال است.
در اين آيه، به جايگاه والاي آفريدگار در هستي اشاره شده است و تمام توجه، تكيه و بازگشت و توبه مسلمان مؤمن و متوكل، تنها به درگاه الهي است.
به هر كجا نگرم جلوه خدا پيداست به هر ديار روم، راه و رهنما پيداست
آنكه خدا را دارد، چه ندارد؟ و آنكه خدا ندارد، چه دارد؟
دعاي اين آيه، از قول حضرت ابراهيم (ع)، آن
بت شكن بزرگ تاريخ و موّحدانِ همراه او است. قرآن، با معرفي كردن او به عنوان «اسوه»، برائت او و همراهانش را از مشركان و بت پرستان نقل كرده و فاصله و مرز اعتقادي موحّد و مشرك را ترسيم مينمايد. در پايان آيه نيز چنين آمده است:
پروردگارا! توكّل و توبه و انابت ما به درگاه توست و سرانجام امور هم به تو باز ميگردد، ما را دچار عذاب و آزار كافران مساز و ما را بيامرز.
چه بسا، اگر انسان از سوي دشمنان دين خدا، گرفتار عذاب و شكنجه شود، از دين برگردد و اگر تحت سلطة آنها قرار گيرد، در دين داري ضعيف شود. اينجاست كه اگر مؤمن، به خدا اعتماد و توكّل كند، او را ياور و پشتيبان خويش خواهد يافت.
اي ذكر جان فزاي تو مفتاح بابها وي نام دل فروز تو زيب كتاب ها
جايي كه قهر توست، چه شادي و راحتي جايي كه لطف توست چه غم از عذاب ها
----------
[۱]: مائده: ۲۳.
[۲]: آل عمران: ۱۲۲؛ توبه: ۲۵؛ ابراهيم: ۱۱ و …
[۳]: مفردات راغب، واژه «نوب».
@sokhanrani1214_ir
کانال مواد سخنرانی دینی
#دعاهای_قرآنی۲۸: ۲۵. توكّل و انابت دعاهاي قرآني؛؛ ص۸۹ رَبَّنا عَلَيْكَ تَوَكَّلْنا وَ إلَيْكَ أنَ
#دعاهای_قرآنی ۲۹:
۲۶. دعا در حق ديگران
رَبِّ اغْفِرْ لي وَ لِوالِدَيَّ وَ لِمَنْ دَخَلَ بَيْتِي مُؤْمِناً وَ لِلْمُؤْمِنينَ وَ الْمُؤْمِناتِ وَ لا تَزِدِ الظّالِمينَ إلّا تَبارًا (نوح: ۲۸)
پروردگارا! مرا بيامرز و پدر و مادرم و هر مؤمني كه به خانه من وارد شود و همه مردان و زنان با ايمان را بيامرز و ستمگران را جز هلاكت و نابودي ميفزاي.
حضرت نوح (ع)، يكي از پيامبران اولوالعزم بود كه عمري بسيار طولاني داشت و تلاش بسياري در راه هدايت قوم خود كرد، هر چند آن مردم لجوج، با او دشمني كردند و جز تعدادي اندك، كسي دعوت او را نپذيرفت و خداپرست نشد. او هم به فرمان الهي، كشتي بزرگي ساخت و در پي نفرين او، همه جا را آب فرا گرفت و كافران هلاك شدند و مؤمنان نجات يافتند.
داستان طوفان نوح و كشتي نجات بخش او معروف است و در چندين آيه قرآن كريم، آمده است.
در سوره نوح، هم نفرينهاي حضرت نوح (ع) بيان
شده است (آيههاي ۲۱ تا ۲۶) و هم، دعاهاي او در حق بندگان شايسته و با ايمان.
در اين آيه، حضرت، هم خواستار آمرزش خود، پدر و مادرش و مؤمنان ديگر شده است و هم ريشه كن شدن و زيان براي ستمگران را از خداوند خواسته است.
چند نكته از اين آيه استفاده ميشود:
۱. آمرزش خواهي براي خود و والدين؛ بعضيها پدر و مادر خود را از ياد ميبرند و در حق آنها دعايي نمي كنند. نيكي به والدين، ثواب بسيار دارد، عمر را طولاني ميكند، موجب رضاي خداست، رزق و روزي را افزايش ميدهد. دعا در حق آنها نيز، از نمونههاي روشنِ احسان به والدين است.
امام صادق (ع) فرموده اند:
چه چيزي مانع است كه كسي به والدين خود نيكي نمي كند، چه زنده باشند، چه مرده؟ از سوي آنان نماز بخواند، از طرف آنان صدقه دهد و حج رود تا پاداش آن صدقه و حج و نماز، به همان اندازه در پرونده خودش هم ثبت شود. [۱]
۲. دعا در حق ديگران؛ در سيره حضرت زهرا (س) آمده است كه او دعا ميكرد و بيشتر دعاهايش درباره همسايگان بود، نه خودشان. [۲] اين روش، نشانه مهرورزي و نوع دوستي انسان است. در روايتها آمده است كه بهترين دعا، آن است كه پشت سر مؤمنان در حقّ آنها دعا كني، نه رو در رو. از پيامبر خدا (ص) نقل شده است:
لَيسَ شَي ءٌ اسْرَعُ اجابةً مِنْ دَعوةِ غائبٍ لغائبٍ. [۳] هيچ دعايي سريع تر اجابت نمي شود از دعاي غايبي در حق غايب ديگر.
۳. نفرين به ستمگران؛ اين نوعي تولّي و تبرّي و موضع داشتن نسبت به افراد تبه كار است. همچنان كه خداوند ظالمان را دوست ندارد، مؤمن هم نبايد گرايش به ستمگران داشته باشد، بلكه در دعاهايش بايد آنها را نفرين كند تا شرّ آنها از سر مردم كوتاه شود.
----------
[۱]: بحارالانوار، ج ۷۴، ص ۴۶.
[۲]: بحارالانوار، ج ۹۳، ص ۳۸۸.
[۳]: همان، ص ۳۹۵.
@sokhanrani1214_ir
کانال مواد سخنرانی دینی
#دعاهای_قرآنی ۲۹: ۲۶. دعا در حق ديگران رَبِّ اغْفِرْ لي وَ لِوالِدَيَّ وَ لِمَنْ دَخَلَ بَيْتِي مُؤ
الحمدلله ربّ العالمين
پایان بحث #دعاهای_قرآنی
انشاءالله مورد رضایت خداوند متعال قرار بگیرد.
@sokhanrani1214_ir
#معرفی_کتاب
کتابی با موضوع #تخریب_حرم_ائمه_بقیع و #هشتم_شوال خدمت اساتید و دوستان و مبلغان عزیز بازتعریف میگردد : 👇👇
مشخصات كتاب
عنوان و نام پدیدآور : تاریخ حرم ائمه بقیع (علیهم السلام) و آثار دیگر در مدینه منوره/ تالیف محمدصادق نجمی.
مشخصات نشر : تهران: مشعر، 1380.
مشخصات ظاهری : 375 ص.:مصور.
شابک : 12000ریال:9647635044
یادداشت : چاپ چهارم1385.
جهت مطالعه برخط مستقیم از همین جا به صفحه بازار کتاب قائمیه اصفهان دراینترنت به آدرس ذیل مراجعه بفرمائید:
https://www.ghbook.ir/index.php?name=%D8%AA%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D8%AE%20%D8%AD%D8%B1%D9%85%20%D8%A7%D8%A6%D9%85%D9%87%20%D8%A8%D9%82%DB%8C%D8%B9%20%D8%B9%D9%84%DB%8C%D9%87%D9%85%20%D8%A7%D9%84%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%20%D9%88%20%D8%A2%D8%AB%D8%A7%D8%B1%20%D8%AF%DB%8C%DA%AF%D8%B1%20%D8%AF%D8%B1%20%D9%85%D8%AF%DB%8C%D9%86%D9%87%20%D9%85%D9%86%D9%88%D8%B1%D9%87&option=com_dbook&task=readonline&book_id=2138&page=1&chkhashk=18A0AD00E3&Itemid=218&lang=fa&tmpl=component
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
#معرفی_کتاب
#تخریب_قبور_ائمه_بقیع
#هشتم_شوال
#اعتقادی
#سخنرانی_دینی
🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻
کانال مواد سخنرانی دینی:
@sokhanrani1214_ir
برای پیوستن به کانال مواد سخنرانی دینی بر روی لینک زیر بزنید
@sokhanrani1214_ir
سه عامل آزادی خرمشهر محمد علی باقری .pdf
317.7K
فایل صوتی و متنی #منبر امشب #اول_خرداد ۱۴۰۱ ش
موضوع: سه عامل #آزادی_خرمشهر
یک. #اخلاص_عمل
دو. #اطاعت_از_ولی
سه. #در_جمع_مسلمانان قرار گرفتن
در کانال زیر👇👇:
@ma_bagheri1360
کانال مواد سخنرانی دینی:
@sokhanrani1214_ir
دوستان عزیز سلامعلیکم. 🌹🌹
درصورت صلاحدید این کانال #مواد_سخنرانی_دینی رو به دوستان دیگر اطلاع رسانی میفرمائید؟
شما هم در ثواب ترویج مکتب اهل بیت علیهم السلام شریک هستید.
متشکرم. اجرتون با پیامبر و آل پیامبر صلوات الله علیهم اجمعین.
کانال #مواد_سخنرانی_دینی در ایتا :
@sokhanrani1214_ir
حلم و صبوری امام صادق علیه السلام.docx
84.4K
فایل متنی ورد اصلاح شده همراه با ترجمه متن ، #منبر #شهادت_امام_صادق علیه السلام
موضوع: #حلم و #صبوری #امام_صادق_علیه_السلام
کانال #مواد_سخنرانی_دینی در ایتا :
@sokhanrani1214_ir
حلم و صبوری امام صادق علیه السلام.pdf
667.2K
فایل متنی پی دی اف اصلاح شده همراه با ترجمه متن ، #منبر #شهادت_امام_صادق علیه السلام
موضوع: #حلم و #صبوری #امام_صادق_علیه_السلام
کانال #مواد_سخنرانی_دینی در ایتا :
@sokhanrani1214_ir
سلام علیکم بنابر فرمایش یکی از دوستان مبنی بر ترجمه نداشتن متن عربی فایلهای قبلی بر آن شدیم که متن منبر را اصلاح و ترجمه کنیم . لذا این دو فایل بالا دارای ترجمه و همراه با اصلاح است .
کانال #مواد_سخنرانی_دینی در ایتا :
@sokhanrani1214_ir
هدایت شده از کانال مواد سخنرانی دینی
دوستان عزیز سلامعلیکم. 🌹🌹
درصورت صلاحدید این کانال #مواد_سخنرانی_دینی رو به دوستان دیگر اطلاع رسانی میفرمائید؟
شما هم در ثواب ترویج مکتب اهل بیت علیهم السلام شریک هستید.
متشکرم. اجرتون با پیامبر و آل پیامبر صلوات الله علیهم اجمعین.
کانال #مواد_سخنرانی_دینی در ایتا :
@sokhanrani1214_ir
سالروز #رحلت_حضرت_امام_خمینی ره را به پیشگاه امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف و #مقام _معظم_رهبری مد ظله العالی و همه شیعیان و آزادی خواهان جهان تسلیت عرض میکنم.
کانال #مواد_سخنرانی_دینی
@sokhanrani1214_ir
شهادت امام جواد ع.pdf
363.7K
#منبر_مکتوب
#فضایل_امام_جواد علیه السلام
#مادر_امام_جواد علیه السلام
#تربیت_فرزند
#مواد_سخنرانی_دینی
کانال مواد سخنرانی دینی
@sokhanrani1214_ir
اصناف كاشان شهادت امام جواد عليه السلام.pdf
269.8K
#منبر_مکتوب
#علت_شهادت_امام_جواد علیه السلام
#علت_غیبت_امام_زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف
#اعتماد_نکردن_به_ولی_خدا
#مواد_سخنرانی_دینی
کانال مواد سخنرانی دینی
@sokhanrani1214_ir